Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / čivavák očůrává v domě
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Jimmík
Člen
# Zasláno: 3 Lis 2014 22:32
- Nahlásit

Dobrý den, máme takový problém s naším 6letým čivavákem. V prosinci loňského roku jsme se přestěhovali do nově postaveného domu. Náš pejsek měl v noci couravou a šel mi očůrat gauč, kuchyňskou linku, stolek apod., tak jsem mu za to vynadala a začali jsme se v ložnici, kde má pejsek svůj pelíšek, na noc zavírat. Asi půl roku to bylo dobré, ale pak začal očůrávat vše co bylo na zemi, včetně svého pelíšku opět za to dostal vynadáno, tím stylem, že když jsem na to ráno přišla, tak jsem mu v tom namočila čumák, řekla fuj a plácla ho přes zadek, nqkonec jsem ze země odstranila všechno, tak mi začal očůrávat zeď. Dělá to jen v noci, přes den nikdy. A to před spaním chodíme na cca 10 minutovou procházku, kdy se vyčůrá i vykaká. Prosím o radu, jak ho to odnaučit. Za pár měsíců se nám narodí miminko, tak bych byla nerada, kdyby mi počůral postýlku Děkuji

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 4 Lis 2014 09:13
- Nahlásit

Jimmík
když jsem na to ráno přišla, tak jsem mu v tom namočila čumák, řekla fuj a plácla ho přes zadek
Tímhle způsobem naučíte psa jedinou věc: aby se vás bál. Ale očůrávání tím rozhodně neodnaučíte. Pes si spojí trest jen s tím, co následovalo několik vteřin předtím, ne s očůráváním, které proběhlo před ix hodinami.
Je pes vyšetřený veterinářem, zda nemá nějaký zdravotní problém? Kolik má denně aktivit?

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 4 Lis 2014 10:12
- Nahlásit

Jimmík
Já si myslím, že je to tím, že je vše NOVÉ. Necítí se tam jistě, tak si vše potřebuje napachovat, prostě označit, aby se tam cítil dobře. Zkuste se vžít do toho jak on vnímá změnu a podpořit jeho sebedůvěru. 10min před spaním je málo.

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 4 Lis 2014 10:14
- Nahlásit

Jimmík
A také, nezměnili jste tím, že čekáte miminko , chování vůči němu ? Neodsouváte ho pomalu na druhou kolej ? Může na sebe upozorňovat.

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 4 Lis 2014 10:15
- Nahlásit

sicluceatlux
Já si myslím, že je to tím, že je vše NOVÉ.

Po roce?

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 4 Lis 2014 11:24
- Nahlásit

aňoňouma
Já nevím, píše, že asi půl roku to bylo dobré, tak předpokládám, že začal po přestěhování, vyšopli ho z ložnice, půl roku dobré a začal nanovo

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 4 Lis 2014 11:41
- Nahlásit

sicluceatlux
Já jsem to pochopila tak, že ho z ložnice nevyšoupli, ale zavřeli se tam s ním, aby nemohl courat po baráku...

Jimmík
Člen
# Zasláno: 4 Lis 2014 11:55
- Nahlásit

Pejska jsme nevyšoupli z ložnice, je tam přes noc s námi, dokonce stále spí s námi v posteli jako od malička a rozhodně ho kvůli miminku neodsouváme na druhou kolej, máme ho totiž taky jako miminko..přes den běhá na zahradě, má tam kámoše jezevčíka od tchánovců..domů jde když se stmívá a před spaním jdeme na procházku, myslím, že těch cca 10 minut mu stačí, protože už jde sám ke dveřím a chce domů a spát jenže v noci se prostě v ložnici vyčůrá a opravdu je to až tak po půl roce co tam takhle spíme, není tam nic nového.

Baggie
Člen
# Zasláno: 4 Lis 2014 12:00
- Nahlásit

Jimmík
Zkusili jste už nějaký ten sprej, který má psa od značkování odradit?
Přiznávám, že zkušenosti s tím nemám a hrozím se toho, že by mi to nějaký pes dělal, protože znám hodně lidí s tímto problémem, ale nikoho, kdo by to psa dokázal odnaučit.
Pes mých rodičů to třeba dělá také a u něj je to vyloženě značkování... Třeba když jim porodila fena, a naši pak jeli s fenou na sono, tak jsem hlídala štěňata, a on hned přišel a tu ohrádku pro štěňata počural.
Půl roku je třeba klid, a pak očurá tři stěny. Netuším, proč má tak dlouhé pauzy a pak udělá tohle. Jediné, co mohu říct, je, že to začal dělat, až když se naši přestěhovali do nového domu. Ve starém bytě to nedělal.

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 4 Lis 2014 12:05
- Nahlásit

Jimmík
Aha, a nehárá v okolí fenka ?

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 4 Lis 2014 12:08
- Nahlásit

Jimmík
máme ho totiž taky jako miminko..

Tady někde bude kámen úrazu. Pes je pes. Pokud se k němu lidi chovají jako k miminku (což je zvlášť u malých plemen hodně časté), psa to nervuje, protože takové chování nechápe. Nesmyslné tresty typu máčení čumáku v loužičce a plácání přes zadek ho nervujou ještě víc. A ty nervy pak někde "vylezou na povrch" - u vás je to noční očůrávání.

Já bych především zrušila ty tresty. Pes je stejně nechápe. Pak bych se začala psu víc věnovat - bezcílné pobíhání po zahradě a desetiminutová procházka je strašně málo pro jakéhokoliv psa! Chtělo by to aspoň trošku pocvičit, učit různé cviky a blbinky, chodit na delší procházky, poznávat svět... Spousta inspirace je třeba tady.
I tu poslední večerní procházku to chce delší (a co nejpozději před spaním), za deset minut se pes-samec nemusí dokonale vyčůrat. Že chce jít spát, ještě neznamená, že je dobře vyčůraný.

No a to hlavní: pořídila bych přepravku/boudičku a naučila psa spát v ní. Bude v ní spokojený (psi mají rádi svoje "doupě") a nebude moct v noci bloumat po bytě a značkovat. Přepravka se dá pro začátek dát na židli hned vedle postele, aby byl s vámi v kontaktu.

Jimmík
Člen
# Zasláno: 4 Lis 2014 12:09
- Nahlásit

Sprej jsme nezkoušeli, až pojedu na nákup, tak ho zkusím sehnat. .známý mi radil, ať ty jeho místa posypu pepřem, že on to takhle svého psa odnaučil, ale mně to přijde celkem drastický, aby si takovýhle prďola šňupnul pepře :/
A fenka v širokém okolí není žádná, jen samý psi..

Baggie
Člen
# Zasláno: 4 Lis 2014 12:16
- Nahlásit

Jimmík
No, pepř mi připadá jako ooobr drasťárna pro toho psa... Prý jim to může poškodit čich trvale.
Jinak souhlas s aňoňouma - zrušte tresty, změňte trošku přístup, víc ho venčete.
Deset minut před spaním nic není... Fence by to na vyčurání stačilo, psovi ne. Fena se vyčurá stejně jako člověk - najednou (nebo nadvakrát) se vyprázdní. Pes učurne jen to, co ho fakt tlačí a zbytkem značkuje. Takže jestliže během těch deseti minut očurá tři rohy, tak má stejně ještě půlku močáku plnou.

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 4 Lis 2014 12:20 - Změnil/a: aňoňouma
- Nahlásit

Jimmík
Pepř je hovadina. Jednak opravdu může psu ublížit, za druhé nemůžete posypat celý byt, takže si pes vždycky najde nějaké místečko, které označkovat může, a za třetí to hlavně nevyřeší, PROČ to pes dělá. Takže i pokud byste ho tímhle způsobem náhodou značkovat odnaučili, tak psův problém bude trvat a projeví se někde jinde.

Baggie
Člen
# Zasláno: 4 Lis 2014 12:42
- Nahlásit

PROČ to pes dělá
Na tohle možná nikdy spolehlivě nepřijdou, ale určitě lze spoustu věcí v soužití změnit, aby se pes "cítil líp".
Třeba nemá čivavák dostatečné sebevědomí nebo mu nebylo dostatečně umožněno být psem a je spíš hračkou, čili je prostě frustrovaný. Těžko říct a nechci Jimmíka soudit nebo mu dávat jednoznačně vinu. Jde o to, aby čivavák neočurával, aby se jim spolu žilo dobře, tak věřím, že Jimmík něco změní.

Třeba u mých rodičů by se ve vztahu ke psům dala vylepšit spousta věcí, ale jaksi nejsem schopná jim to vysvětlit...

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 4 Lis 2014 12:45
- Nahlásit

Baggie
Na tohle možná nikdy spolehlivě nepřijdou, ale určitě lze spoustu věcí v soužití změnit, aby se pes "cítil líp".

Tak nějak jsem to myslela

Jimmík
Člen
# Zasláno: 4 Lis 2014 12:48
- Nahlásit

No a teď babo raď co máme změnit? :confused:

Baggie
Člen
# Zasláno: 4 Lis 2014 12:52
- Nahlásit

Jimmík
Dyť už jsme ti poradily! A baby jsme

Dovolím si zkopírovat příspěvek od aňoňouma, páč s ním souhlasím:

Já bych především zrušila ty tresty. Pes je stejně nechápe. Pak bych se začala psu víc věnovat - bezcílné pobíhání po zahradě a desetiminutová procházka je strašně málo pro jakéhokoliv psa! Chtělo by to aspoň trošku pocvičit, učit různé cviky a blbinky, chodit na delší procházky, poznávat svět... Spousta inspirace je třeba tady.
I tu poslední večerní procházku to chce delší (a co nejpozději před spaním), za deset minut se pes-samec nemusí dokonale vyčůrat. Že chce jít spát, ještě neznamená, že je dobře vyčůraný.

No a to hlavní: pořídila bych přepravku/boudičku a naučila psa spát v ní. Bude v ní spokojený (psi mají rádi svoje "doupě") a nebude moct v noci bloumat po bytě a značkovat. Přepravka se dá pro začátek dát na židli hned vedle postele, aby byl s vámi v kontaktu.

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 4 Lis 2014 12:58
- Nahlásit

Baggie
No jo, ale 5 let byl v pohodě, nemá zvětšenou prostatu ? Já tedy většinou napřed hledám příčinu v psychice, ale to neznamená, že nemůže mít nějakou nemoc těla

Baggie
Člen
# Zasláno: 4 Lis 2014 13:03
- Nahlásit

sicluceatlux
Vidíš, to mě nenapadlo, páč taky spíš řeším první psychiku.
Každopádně jo - stojí za to se ujistit, že fyzicky je čivavák v pořádku.
Možná - vzhledem k té pauze v očurávání - by to mohly být i ledvinové kameny (prostě někdy se mu hnou a on má pak bolesti, a čurá).

Jimmík
Člen
# Zasláno: 4 Lis 2014 13:04
- Nahlásit

Tak děkuji za rady.. zkusíme podnikat více aktivit..já hlavně nechápu, proč to dělá v noci..někdy když je venku hnusně, tak by vydržel být zavřený doma celý den a nic neudělá a v noci se vyčůrá třeba 2 hodinky po posledním čůrání venku..

Jimmík
Člen
# Zasláno: 4 Lis 2014 13:06
- Nahlásit

Kdyby to byl zdravotní problém, tak proč by očůrával jen v noci? Přes den doma neudělá nic a že je někdy uvnitř opravdu dlouho

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 4 Lis 2014 13:09
- Nahlásit

Jimmík
Není v noci doma zima ?

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 4 Lis 2014 13:13
- Nahlásit

Jimmík
Nebo má prostě přehozený režim- tím, že je doma přes den hodně dlouho,jak píšeš, není vyblbnutý, vylítaný, unavený, tak nemá takovou potřebu spánku a to, co by mělo být přes den, dělá v noci.

Baggie
Člen
# Zasláno: 4 Lis 2014 13:25
- Nahlásit

Jimmík
Ta otázka se zimou v noci není špatná... Víte, ona třeba taková otevřená větračka dokáže udělat při podlaze pěkný průvan, byť jiné okno otevřené v bytě není.
Být vámi, tak to prověřím - prostě si lehněte na zem, kde spí čivavák, ať víte, jestli tam nemá průvan. Ono je dost velký rozdíl být dvacet čísel nad zemí jako čivavák a být aspoň metr a půl jako člověk....

To, že čurá jen v noci, neznamená, že to nemůže být zdravotní... Když vezmete v potaz, že ten pes s vámi bude třeba ještě deset let, tak stojí za to prověřit i tohle.

S přehozeným režimem je to také možné (ale to upraví víc aktivit), je možné i to, že mu dáváte jíst jen jednou denně, tedy večer, pak mu nestačí ta krátká procházka a on to v noci třeba neudrží. Nebo - nezměnili jste granule? Nedáváte jiné pamlsky, po kterých víc pije? Nezačal prostě víc pít?
No, tak jsme se do toho pustily a těch příčin může být habakuk...

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 4 Lis 2014 13:30
- Nahlásit

Jimmík
No,můj pes večer před spaním musí na půlhodinovou procházku, značkovat, říkám tomu že jdem dělat "rajóny", je schopen i jen zvednout nohu a jít domů,třeba když prší, ale pak valí brzo ráno. Teď, když se ochladilo, chodil častěji, tak má na noc mikinu, protože spíme při otevřeném okně a dobré.

Holky jen vyběhnou vyčurají a můžou domů, ale borec si musí splnit své samčí povinnosti

Jimmík
Člen
# Zasláno: 4 Lis 2014 14:59
- Nahlásit

On spí s námi v posteli, na zem se chodí asi jen protáhnout a při té příležitosti něco očůrá, teď většinou zeď nebo nohu od postele.. on je teď když je venku hezky, přes den na zahradě, takže přehozený režim nevim nevim strava furt stejná, pití taky ..jsem z toho jelen

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 4 Lis 2014 15:51
- Nahlásit

Jimmík
Jak jsem psala úplně na začátku, nechte ho důkladně vyšetřit veterinářem. A jestli bude v pořádku, tak viz výše...

Xerxová
Člen
# Zasláno: 4 Lis 2014 16:11
- Nahlásit

a přes den může domů do tepla, nebo je jen venku??

Jimmík
Člen
# Zasláno: 4 Lis 2014 17:42
- Nahlásit

Když chce domů, tak jde domů

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání