Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Pes u domu
Autor Zpráva
Yanes
Člen
# Zasláno: 31 Říj 2014 12:26
- Nahlásit

Dobrý den, chtěl bych požádat o radu, kdy je nejlépe začít psa učit být venku (dvorek, zahrada). A jaké je asi nejvhodnější plemeno pro tento účel NO, Chodský pes, Hovawart nebo Appenzellský salšnický pes). Děkuji za vaše názory.

Matt
# Zasláno: 31 Říj 2014 12:59
- Nahlásit

Plemeno se vybírá podle vlastností a povahy majitele, nikoliv proto, že dobře snáší zimu. Jsou plemena jako moskevský strážní pes, kavkazký ovčák, tibetská doga ... zima nevadí, umí skvěle hlídat, ale s povahou to nejsou rybičky v akváriu. Požadavek u domku na dvoře není nic, každý pes potřebuje aktivitu a činnost v různé míře. Být venku není účel.

kachna_
Člen
# Zasláno: 31 Říj 2014 13:18
- Nahlásit

Yanes
NO a choďák asi ano, ale já nedám co do hlídání dopustit na německého vlčího špice. Jak naučit psa na ven nevím, nám se špic přesunul ven sám, takže (prosím ber to s nadhledem) kdybych to brala podle něj, tak stačí vykopat jámu v garáži.
Pořizovala bych si pejska na pozdní jaro, učila být jak venku tak doma, ono je to výhodné třeba při nějaké nemoci, když se pes umí dobře chovat i doma a tak nějak s podzimem ho přesunula na noc do boudy (ale zkušenost nemám, je mi jedno, kde psi jsou, jestli doma nebo venku).
A na ven bych si pořizovala spíš pejska, páč nevím jak u vás, ale u nás je to s volně běhajícíma psiskama samčího pohlaví docela náročný.

corgi
Člen
# Zasláno: 31 Říj 2014 15:24
- Nahlásit

Yanes
kdy je nejlépe začít psa učit být venku (dvorek, zahrada)
Ihned. Je daleko drastičtější vzít si štěňátko, mít ho vevnitř (nedejbože v posteli) a najednou ho třeba po měsíci "vykopnout" ven. To mu v hlavě nadělá větší guláš, než když půjde ven ihned. Já si přivezla štěndo v 8,5 týdne, mělo připravený kotec s boudou, podlahu ještě pro jistotu s kobercem. Byl květen, takže by asi nenastydl ani bez koberce, ale je třeba se připravit, že bude polehávat u dveří do kotce / do domu a mohl by odspoda nastydnout. Samozřejmě zavírat do kotce co nejpozději večer a unaveného, pouštět co nejdřív ráno (což není 7 hodin...) a hned se naplno pejskovi věnovat.
Můj první tři noci protestoval - ze začátku kníkal, ňafal, po chvíli usnul. Čtvrtou noc už šel rovnou spát.

jaké je asi nejvhodnější plemeno pro tento účel
Žádný účel jste neuvedl. Jmenovaná plemena jsou povahově odlišná a na povahu je třeba brát zřetel na prvním místě. Ne na to, jakou má pes srst a jestli vydrží venku...

Matt
# Zasláno: 31 Říj 2014 18:08
- Nahlásit

Hlavně ať jsi připravený před jeho příjezdem, protože bouda, kotec, misky i hračky už musíš mít předem, stejně tak přepravní nezbytnosti. Které štěně neteskní a nezkouší, do který postele se nacpe?

Chodský pes potřebuje docela kontakt s rodinou, ten zrovna sám v boudě chtít být nebude. Čistě pro upozornění, on někdo vynese belgického ovčáka (pravděpodobně Malinois), což je pes který by z fyziologického hlediska tohle všechno snesl, ale rovnou ho škrtni, protože ho nechceš.

Maya
Člen
# Zasláno: 31 Říj 2014 18:32
- Nahlásit

Tak já měla štěně přes týden doma u postele, ale boudu a kotec jsme trénovali přes den, takže když tam šel prvně na noc, tak akorát zalezl do boudy a celou noc chrněl.
A jinak samo souhlas, že to chce pořídit štěně na jaře, štěňata ještě nemají moc izolační srst.

Yanes
Člen
# Zasláno: 31 Říj 2014 18:34
- Nahlásit

Díky za vaše názory a rady. Nevybírali jsme podle toho, který pes vydrží venku v zimě, spíš podle povahy a možnosti základního výcviku a vhodnosti k malému psu co již doma máme (Lhasa Apso). Jelikož se stěhujeme na barák, proto moje dotazy aby pes byl jak právoplatný člen rodiny, tak vhodný povahové, s vhodnou velikostí a také aby působil jako hlídač. Popravdě mi ho bude asi líto jako miminko ho hned nechat venku, ale asi máte pravdu v tom, že bysme ho pak asi složitě "přemlouvali" k tomu, že má být na dvoře. Bouda apod. je samozřejmostí.

Neumi
Člen
# Zasláno: 31 Říj 2014 18:54 - Změnil/a: Neumi
- Nahlásit

Yanes
Mám opačný názor (+ hovawarta) - nejdůležitější je štěně si na sebe navázat, a to jde nejlíp,pokud jste spolu. A štěně musí mít jistotu smečky, musí být její součástí,aby mělo co nejlepší podmínky pro vyzrání v sebevědomého jedince. Sám na dvoře se ti jednak naučí co se ti třeba zrovna nebude dvakrát líbit, a štěně ti stejně nic nepohlídá. A až ti to zvířátko vyspěje, tak se jako hlídač sám a dobrovolně ven přestěhuje. I proto je fajn si vzít štěně na zimu,protože na jaře už na to přestěhování bude rozhodně vyzrálejší, než to 7-8mi týdenní mimino.
Edit: optimální je volný přístup domů x ven

corgi
Člen
# Zasláno: 31 Říj 2014 18:59 - Změnil/a: corgi
- Nahlásit

Neumi
Sám na dvoře se ti jednak naučí co se ti třeba zrovna nebude dvakrát líbit
No, jasně, pokud to má být tak, že to 8 týdenní štěndo zavře venku a nevšimne se ho 22 hodin z 24, pak je metoda "nejdřív vyzrát, pak zvykat ven" možná lepší. Ne každý má to štěstí, jako jsem měla já ve chvíli pořízení štěněte, že může ráno vstát a věnovat se prckovi celý den až do večera.

Edit: Přístup ven x domů máme teď už cca 5 let. Je to super a už bych to jinak nechtěla.

Neumi
Člen
# Zasláno: 31 Říj 2014 19:03
- Nahlásit

No,já to píšu i jako majitel konkrétně HW,kteří jsou dost navázaní na majitele a ta navázanost jde ruku v ruce s ovladatelností - ochotou psa ke spolupráci. (A to už vůbec nemluvím o pastevcích, tam je to ještě markantnější).

Matt
# Zasláno: 31 Říj 2014 20:17 - Změnil/a: Matt
- Nahlásit

Hlídačem myslíš štěkání u plotu, takové řekněme strašení pošťáka a to stačí, nebo hlídače, který umí zakročit?
I bouda má své nevýhody. Když je pes venku a tobě se zaparkuje opilec u plotu, tak se ulice nevyspí, dokud ho nenajdeš a nevykopneš. U plotu budeš odnaučovat štěkat na náhodné kolemjdoucí, až řešit problémy se zmetky vybavené airsoftovou pistolí pálící do psa. Pes hlídá, dělá to, co od něj chceš. Náhodné štěkání lze odbourat,u těch dětí si vypěstuje slušnou nenávist. Extrémní, nikoliv nemožné.

HWT neznám, ale co jsem o nich slyšel, tak to též není pes do boudy, ale pod stůl v obýváku a všude s rodinnou. S německým ovčákem by to mohlo být ono, ale jako každý potřebuje psychickou zátěž pracovních aktivit. Z výrazných pracantů úplně klidné a pohodlné štěně nepořídíš. Práci bude potřebovat vždycky a s někým, kdo se věnuje NO/chovatelem musíte vybrat štěně, které bude mít takové předpoklady pro nižší pracovní výkon. Mám štěně terveurena - fixovaný stín jednoho pána, které pro okolí překypuje energií malé atomovky, přesto v jeho rodokmenu a vrhu to byl "pohodlný mamlas" bez výkonnostních předpokladů nejvyšší příčky - jinak bych ho nikdy nezískal. Tenhle "nevýkonný mamlas" ovšem spolkne 4 - 5 hodin času v kombinované výchově a výcviku s fyzickou i psychickou zátěží. Každý den a to nepočítám úplně všechno. Kromě toho, že ho mám jako rodinného aktivního psa (trek), také hlídá, chrání a půjdeme spolu na všestranné zkoušky, kam si ho metodou hry připravuji a docházíme denně na cvičiště i bereme lekce - vtipné je, že jsem to původně ani vlastně nechtěl, jenže ono to nějak přišlo samo (ach ty ohaři a cvičák) a chci to s ním prostě zkusit. Už v tom jsem, tak to beru vážně a snažíme se oba, klidně i v davu lidí u supermarketu se cvičí poslušnost a soustředění u nohy. Dost nakažlivé. Není neunavitelný stroj - rapl jako malinois, méně chybuje, ale dvě hodiny a stejně bude chtít dělat něco dalšího, bez ohledu na to, kolik toho už má za sebou. Osobně jsem za to strašně rád a podporuji ho ve všem. Tobě to asi vyhovovat nebude, proto píšu, kolik času spolkne. Bouřka, provazy deště nebo sahara, stejně se musí, jinak poznáš armagedon na vlastní zahradě. Bez servítku, ta hlava se u pracovních psů musí zaměstnat a hlídat, aby se nepřetížil (NO mají problémy s nohama). Naproti tomu exteriérově orientované chovu už mají útlum a řeší spíš barva jednoho chlupu na ocase, bohužel to často odnáší povaha a najdou se extrémy jako bláznivost, agrese, bojácnost atd. Chce to znalosti a být kreativní při vymýšlení her, nebo-li zaměstnání, vhodné jeho věku a možnostem. Počítej 2 - 3 hodiny venku se zaměstnáním (i kdyby ti měl hledat ztracený kapesník, tak ho to taky zaměstná - pachové práce), to by mělo u lenocha docela stačit. Nějaká ta hra na zahradě, aport, přetahování apod. Ten cvičák bych doporučil, protože NO mají jednu takovou vlastnost, kdy zakročí z často malicherného důvodu. Na druhou stranu, třeba BO (neexistuje, že bys na něj šel silou - stane se tvým stínem a všechno dělá pro tebe s nepřekonatelnou vazbou) se rychle zradí - není tak tvrdý, jako NO, ale zakročí samostatně a jde do všeho rázně po hlavě - to jsou věci, které se často opomíjí, jsou tam a musí se s tím počítat od štěněte. To štěně bude bránit už jako špunt s fousy od mléka. Stačí zajít do domu, návštěva zvedne dítě, to začne kopat a ve třech měsících vystartuje sám od sebe. Chodský pes je takový aktivní sportovec, i když se to nezdá, celkem dobře se naučí všechno a není to tak náročný na psychickou zátěž. Znám se s chovatelem dvou psů a oba dva jsou do aktivní rodiny ideální, jen mi k nim nepasuje bouda a kotec. Přízemí nebo chodba ... optimální, ale bouda už ne. Není konfliktní, ani příliš odměřený, velice chytrý, agilní a tvárný pes, který také umí zaštěkat a hlídat. Nejsou ani výrazné problémy s nohama, očima apod.

Baggie
Člen
# Zasláno: 3 Lis 2014 14:29
- Nahlásit

Yanes
Tak pokud chápu dobře dotaz - máte malého mazlíka a teď se stěhujete do baráku a chcete "hlídače".
Vzhledem k formulaci dotazu nepředpokládám, že byste se psem cvičili, chodili na procházky, atd... Zkrátka - jeden bude s vámi na gauči, druhý bude na zahradě.

Víte, u nás v ulici mají teď pár měsíců štěně ovčáka (asi jeden z belgičanů, nejsem si jistá). Za celého víc než půl roku jsem ty lidi potkala se psem venku jen JEDNOU - bylo půl jedné v noci a oni šli k recyklačním popelnicím a zpátky (pes na špagátě, procházka 600 m tam i zpět dohromady). Pes buď neustále volně pobíhá po zahradě, nebo je v kotci - stále šíleně štěká či vyje.
Ten pes je chudák a pro ty lidi nemám slušného výrazu. V budoucnu vidím tři možnosti - 1. psa utratí / vrazí do útulku, 2. budou psát sem na diskusi, že jejich pes je blbec, který nic neumí - to je asi jedná možnost, kdy by ti idioti zjistili, že jsou idioti a začali s tím psem něco dělat, 3. pes bude chudák po celý svůj život a chudáci budou dalších pěkných pár let i sousedi...

Sama asi víte, zda se vás to, co píšu, týká nebo ne. Byla bych šťastná (kvůli vašemu budoucímu psovi), kdyby ne.

Yanes
Člen
# Zasláno: 3 Lis 2014 15:40
- Nahlásit

Baggie tak to si můžete být jistá, že toto se nás rozhodně netýká. A i vaše formulace v úvodu vašeho příspěvku není přesná ...

"Zkrátka - jeden bude s vámi na gauči, druhý bude na zahradě"

V tomto se velice pletete ... neznamená přece, když je pes určen k pobytu venku, že bude přehlížen. Ba naopak.

Baggie
Člen
# Zasláno: 3 Lis 2014 15:46
- Nahlásit

Yanes
Jsem tedy ráda, že se vás to netýká. Já z vašeho příspěvku pochopila, že "účel" je "mít psa na zahradě, pročež tento pes bude "hlídat" zahradu už jen svou přítomností - musí tedy být velký".
Nejen z toho dovozuji, že hlavní "účel" stávajícího Lhasa-Apso je "být na gauči"....

Samozřejmě počítám s tím, že u normálních lidí pes "určen k pobytu venku" není přehlížen, protože je pravidelně venčen, je si s ním hráno, jsou mu určeny nějaké aktivity atd.
Pes "určen k pobytu venku" je přehlížen prostě jen tehdy, když je z něj ten blbec na zahradě.... Tedy takové to myšlení "my máme zahradu, pes se tam vyběhá, aspoň ho nemusíme venčit"...

Yanes
Člen
# Zasláno: 3 Lis 2014 19:19
- Nahlásit

Baggie jelikož, jsem již napsal, jdeme na barák, tak aby se ta naše "malá chlupatá příšerka" necítila tak moc sama tak chceme druhého pejska. Samozřejmě to jak jsem napsal "u domu" je vedlejší efekt. Tzn. aby to byl další člen rodiny, pro malou Meggie psí kamarád, ale zároveň dobrý ochránce domu. Zřejmě nakonec vybereme Hovawarta (mám na něj mnoho kladných referencí od profi pejskařů).Baggie díky, jsem rád za každý názor i debatu okolo pejsků. Jaké máte Vy pejsky?

Baggie
Člen
# Zasláno: 4 Lis 2014 12:09
- Nahlásit

Yanes
Dobře.
Moc neznám rasy, z kterých vybíráte. Nejvíc vím o těch apenzellských salašnících, a to se tedy přiznám, že bych do nich nešla. Jsou to šílenci, rádi klapou držkou po jiných psech, no - nejsou to žádná zlatíčka, jak jsem si myslela. Jsou dost divocí.
NO prostě není můj šálek čaje. Howíka jsem znala jednoho - trošku bázlivý, ale dobrák (nebyl agresivní ze strachu, prostě se raději stáhnul).
Já jsem foxíkář, ale vy toto nejúžasnější plemeno na světě nemáte ve výběru

Yanes
Člen
# Zasláno: 4 Lis 2014 16:11
- Nahlásit

Foxikář? Přibližte mi to ...

Yanes
Člen
# Zasláno: 10 Lis 2014 13:07
- Nahlásit

Tak jsme nakonec vybrali "choďáka"

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání