Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Vlčák napadl jezevčíka
Autor Zpráva
petr1998
Člen
# Zasláno: 24 Říj 2014 14:23
- Nahlásit

Prosím o radu, protože nejsem žádný odborný chovatel. Mám desetiletého dlouhosrstého jezevčíka a soused si před 2 roky pořídil štěně fenku vlčáka.Oba psi spolu běžně přicházeli do kontaktu, takže se znají. Soused svou fenu ale před rokem začal cvičit s nějakým policistou jako "policejního psa". Letos se už 2x stalo, že tato fena bezdůvodně napadla a zakousla se do jezevčíka a nepustila ani na povely pána,který ji nakonec musel násilím otevřít tlamu. Jezevčík má trvalé následky. Mám jenom dotaz, je toto u vlčáků normální? To by mohl takto bezdůvodně napadnout i pobíhající děcko? Je normální když už se to stane, že neposlechne pána a nepustí? Díky. Petr.

birma
Člen
# Zasláno: 24 Říj 2014 14:36
- Nahlásit

petr1998
I kdyby to bylo opravdu bezdůvodné napadení (což je opravdu málokdy, oni vždy nějaký důvod mají), tak psi rozlišují mezi psem a dítětem, proto jsou psi, kteří nesnesou psy a milují lidi a děti a naopak psi, kteří by psu neublížili, ale dítě sežrali na místě (pak jsou samozřejmě i ti, kteří by neublížili ani jednomu nebo sežrali zaživa obé).
Že neposlechne pána a nepustí je normální, pokud nemá pouštění na povel naučené opravdu pečlivě nebo pokud nereaguje víc než dobře na zákazový povel.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 24 Říj 2014 19:23
- Nahlásit

petr1998
Mám jenom dotaz, je toto u vlčáků normální?
myslím,že je úplně fuk jestli je to "vlčák" nebo jakýkoli jiný nezvládnutý či nezabezpečený pes..rasa v tom nehraje tak úplně roli

britt
Člen
# Zasláno: 24 Říj 2014 20:18
- Nahlásit

jestli vlčák nebo jiný druh velkého psa je ůplně jedno.jezevčíci také obecně nemají rády děti, tak to může být i u vlčáka, ale jestli je pes nějakým způsobem socializovaný, a s dítětem vyrůstá, tak nevidim jediný důvod proč by měl napadnout dítě.a to že nepustilo ani na povel majitele je věc druhá.jen se zeptám kde došlo k těm dvoum napadením jezevčíka, protože jestli pes chodí na cvičák, tak je na ostatní psy zvyklí a není důvod k napadání.

pes1010
Člen
# Zasláno: 25 Říj 2014 15:32
- Nahlásit

Vážený pane Petře, kynologii se věnuji již 30 let a na Váš dotaz musím odpovědět následující :
Myslím si, že výcvik psovi prospěje, ať jde o výcvik služební nebo ve sportovní kynologii dle Národního řádu nebo mezinárodního řádu IPO nebo Tartu. K Vašemu dotazu, kdy jste neuvedl podstatná fakta např. jako kde pes druhého napadl, jak moc se spolu znají, jak často spolu přicházejí do kontaktu atd. musím říci, že si myslím že tato fakta by byla potřebná znát pro přímou odpověď. Vzal jste to dosti obecně. Nestalo se mi za roky výcviku a soužití se psy, že by nějaký pes bezdůvodně napadl dítě. Pokud si pes hlídá své teritorium, kde žije, nemůže se majitel druhého psa divit, pokud jeho pes přijde na toto území druhého psa, že jej tento napadne. To ale neplatí o dětech žijící v rodině se psem. Samozřejmě je věcí každého majitele psa, jestli ponechá své psy s dětmi bez dozoru, je to pořád jenom pes. Může se v nečekané chvíli leknout a pak se může ohnat. To, že nepustil na povel jezevčíka se kterým již problém vznikl, se nedivím. Pokud už dojde k nějakému souboji je to problém i u perfektně zvládnutých psů, i těch, kteří se zúčastňují vrcholových zkoušek. Zajímalo by mě, jak Vy máte zvládnutého jezevčíka a zda jste mu také dával nějaký povel, třeba na přivolání z uvedeného problému a zda Vás poslechl. Nemůžete to brát pouze ze strany většího psa. Je pravděpodobnější, že tento větší pes ve většině případech proti jezevčíkovi zvítězí.

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 25 Říj 2014 20:11
- Nahlásit

pes1010
Tak ne každému psovi každý výcvik prospěje.

A jak píše petr1998 Soused svou fenu ale před rokem začal cvičit s nějakým policistou jako "policejního psa", to může znamenat prakticky cokoliv. Znám i takové psy, co jsou cvičeni na ochranu a obranu a nevím zda je to vedlejší produkt výcviku nebo něco co majitel psa sám chce, ale jsou to těžký asociálové a neváhali by roztrhat moje feny, jen kdyby měli šanci. A konkrétně jde taky o NO.

petr1998

Je to většinou o majiteli, pes může mít vrozený, že nemá rád jiný psy, ale to si myslím není časté, a navíc tedy každý pes co je schopen napadnout, pokousat a to ještě takhle vážně jedince psa opačného pohlaví, je pro mne těžkej asociál. A to z nich dělají jen a jen lidi.

Na sousedovic fenu bych si dávala sakra bacha, bůh ví, co s ní cvičí, jak a proč. Rozhodně bych k ní nepouštěla svého psa a dítě také ne. Jistě, může mít třeba děti i ráda, ale prostě bych neriskovala.

kachna_
Člen
# Zasláno: 25 Říj 2014 20:38
- Nahlásit

ssshhhhh
Tak ne každému psovi každý výcvik prospěje.
jj, náš pes jednu dobu cvičil s partnerem obranu v přirozenejch podmínkách. Protože to oba bavilo, věnovali se hlavně tomu, pes není úplně OK v povaze, podcenili poslušnost, možná v tom bylo i něco navíc a pes začal blbě vyhodnocovat běžné denní situace.

birma
Člen
# Zasláno: 25 Říj 2014 21:04
- Nahlásit

ssshhhhh
neřekla bych, že pes co napadne opačné pohlaví musí být notně asociál (obzvlášť, když napadne fena psa a ještě spíš, když to nikdo z nás neviděl ).
Ale naprosto souhlasim s tim, že pes cvičenej pro reál může bejt potenciálně nebezpečnej a špatně vyhodnocovat některý situace. A samozřejmě hodně záleží na kvalitě toho výcviku (tedy kvalitě práce trenéra, figuranta a majitele).

britt
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2014 09:28
- Nahlásit

tento případ pana ing. Čunáta z Milevska znám velice dobře.fena ovčáka je cvičená dle národního řádu a ne jako policejní pes.je v tom docela rozdíl což každý rozumný člověk pochopí.Fena z jezevčíkem běžně do kontaktu nepřicházela jak pan Čunát píše, a když došlo k prvnímu napadení jak popisuje majitel jezevčíka, tak fena byla v období hárání a na pozemek k feně se dostali dva psi.od té doby se s jezevčíkem nesnese.Nedokážu pochopit proč by měla napadat dítě se kterým vyrůstá od malička jak zde popisujete.
Pane Čunát, to že mladým teď děláte problémy kvůli psům mě fascinuje a musim Vám to napsat.Kdyby jste se staral o sebe a ne o zájmy druhých lidí, udělal by jste určitě lépe.Tímto způsobem vašim chováním vás brzy pošlou na určité místo aby měli klid.
p.s nepleťte se jim do jejich života

zbrnd
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2014 10:13
- Nahlásit

jak tak čtu ty výplody těch mornů tak nevím, jestli se překecat a zabít se sám nebo počkat až nás zabije Obama

kachna_
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2014 11:10
- Nahlásit

zbrnd
co/kdo je "morn"?

lojza1234
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2014 17:29
- Nahlásit

souhlasim s brittem....nevim proc by mela fena napadat dite...kdyz snim od malicka vyrusta.je to holy nesmysl!!!spis bych si daval pozor na toho jezevcika,prave ty nemaj radi deti...obecne znama vec

tirkis007
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2014 17:46
- Nahlásit

Vážený pane Petře, pokud jsem z Vaší diskuze dobře pochopila, tak Váš jezevčík byl na pozemku souseda a tam prostě neměl co dělat. Nezáleží na tom, zda je fena NO cvičená nebo ne, ale prostě si hájí svoje teritorium. Pokud je v rodině souseda malé dítě, mohlo to být klidně i tak, že fena bránila dítě proti útoku Vašeho jezevčíka. To vy už ale nenapíšete. Kynologii se věnuji také a musím říct, že pokud je cizí pes na území jiného, tak se prostě takováto věc stane. Možná byste si sám měl sáhnout do svědomí a položit si otázku, jak vy jste měl zabezpečeného psa proti tomu, aby k sousedovi utíkal. To že Váš soused cvičí s policistou je pouze plus pro Vás. Pochybuji o tom, že by Policie České republiky učila psy napadat jiná zvířata. To je prostě hloupost. Já mám sama mám také psa služebního plemene. Ačkoliv chodím se psem na vodítku a s náhubkem, často se setkávám s bezohlednými majiteli malých plemen, kteří mají své psy nevychovaný a jejich miláčci mého psa napadají... Těžko můžete žádát o radu a stěžovat si na souseda, když sám evidentě nezvládáte svého psa!

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2014 17:53
- Nahlásit

tirkis007

Já bych jen řekla že pokud jsem z Vaší diskuze dobře pochopila, tak Váš jezevčík byl na pozemku souseda a tam prostě neměl co dělat o tomhle nepadlo v příspěvku zadavatele ani slovo.

Ale evidentně v tom máte osobní zkušenost a zájem a poněvadž jsem u toho nebyla, nemá cenu se vyjadřovat.

A dál jen mimochodem, že lidi tady nejsou úplný idioti a že pokud si někdo vytvoří za den několik loginů a píše pokaždé pod jiným nickem tak se to prostě pozná. Navíc na takovou diskuzi stejně nikdo reagovat nebude (a tak to píšu myslím za většinu) a budou si myslet svoje.

Matt
# Zasláno: 27 Říj 2014 12:10
- Nahlásit

Denne dochazime na cviciste, budeme delat poslusnost, obranu a stopu, tedy vsestranny vycvik a neverim, protoze takovy pes disponuje daleko pevnejsimi nervy, toleranci, vyrovnanosti a klidem, ktery pes bez vycviku proste nema. Zakroci razatne, ale az kdyz musi. Taky tam chodi NO, ktery ostatni nemusi a presto zustava klidnym, soustredenym a dela uplne stejny hovadiny jako ostatni. Ve skolce, pri nerizene rizene apokalypse, kdyz se sejdou 4 dost aktivni stenatka a zacnou si hrat, se uci navykum socializace i kdyz se mydli, tlucou a taranuji, tak si neublizi, protoze je to vsechno hra a to diky vycviku umi rozlisit. Mysli si snad nekdo, ze vystartuje na bezce proti panovi? Ne, bude ostrazitejsi, ale dokud neudela kriticky pohyb - ohrozeni, tak pes zustane v klidu.

Ale, staci aby se nejaky nevycvalany smetak s maslickou a funici fiflenu priblizil, konci sranda a po varovani okamzite zakroci, protoze zadny zmetek poulicni si nebude dovolovat na dceru nebo pana, stejne tak nema co delat u nas na zahrade, nedejboze v dome. Na poradne polechtani zeber staci prda kosikem a packama, nemusi jit zubama a ver mi, ze tohle se naucil od stupidnich lidi, kteri ty svoje nezvadaji. Jednou mi kousl ze zadu do nohavice, od ty doby si venku nebo na ulici nesmi zadny cizi pes dovolit. A ve skolce? Tam lida s malym, velkym, strednim, chlupatym, vlcakem, holandakem i malinou - to vsechno je hra a zadny problem neni, protoze se spoecne pririti pro odmenu, pohlazeni a mazou k dalsimu panovi, tedy na dalsi metu. Zadna zarlivost a asocialni pes, ale jasne vymezeny pes, ktery rozlisuje hru a hrozbu.

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2014 12:45 - Změnil/a: ssshhhhh
- Nahlásit

Matt
To je všechno hezký, ale nic to nemění na faktu, že potrhat psa natolik, že má trvalé následky není ok. (Pokud vlezl na cizí pozemek tak je to něco jiného, ale o tom zadavatel nepsal nic).

Navíc já vždy preferovala, když můj pes v případě hrozícího konfliktu se psem menší velikosti mu utekl, nebo se na to vybodl a čekal, až to vyřeším já.

Ale, staci aby se nejaky nevycvalany smetak s maslickou a funici fiflenu priblizil, konci sranda a po varovani okamzite zakroci, protoze zadny zmetek poulicni si nebude dovolovat na dceru nebo pana,

Tak to nevidím jako dobré, to přeci pes nemá řešit. Na vlastním pozemku v mojí nepřítomnosti tak jistě tam mají sejmout každýho, ale pokud jsem přítomna a jedná se o hrozbu typu mini pes na mě ňafá, tak to moji psi řešit nesmí (což jedna fena pořád nějak nechápe).

ze tohle se naucil od stupidnich lidi, kteri ty svoje nezvadaji

No hlavně od tebe, že takové situace neřešíš za něj. Vím o čem mluvím, jedna z mých fen to dělá také a dobré to není a spíš to má tendenci ke zhoršování. Prostě jsem jí zavčasu v době jejího štěněčího věku a dospívání nedala jasně najevo co řešit má a co ne a to bylo špatně a teď má za to, že řešit věci podezřelé či jinak nebezpečné musí ona. A dává mi dost práce to tak nějak napravit, rozhodě víc, než kdyby to měla zafixované odmala.

birma
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2014 13:07
- Nahlásit

Matt
on je velký rozdíl mezi klasickou sportovkou a přípravou pro praxi. Pokud se pes učí, že kdokoliv kdykoliv může napadnout jeho pána, tak pak logicky může začít špatně vyhodnocovat náhlé zvednutí ruky, rozeběhnutí se a spoustu jiných situací v běžném životě.
Ale, staci aby se nejaky nevycvalany smetak s maslickou a funici fiflenu priblizil, konci sranda a po varovani okamzite zakroci, protoze zadny zmetek poulicni si nebude dovolovat na dceru nebo pana
nemyslíš, že by bylo lepší, kdybys okamžitě zakročil ty, protože si ten malej zmetek nemá co dovolovat na tvý štěně?

Matt
# Zasláno: 27 Říj 2014 14:08 - Změnil/a: Matt
- Nahlásit

A je to tu zase ... cili ponecham si odpoved a vysvetleni pro sebe, ponecham vam jesitnost/urazlivost a smele se pujdu venovat praci, protoze a) nic takoveho jsem nenapsal b) delate si zavery tak, jak se sami chcete a za c) nemuzu vam sebrat vseobecnou muzskou jesitnost/urazlivost, jako vsevysvetlujici obecny zaver.

FYI: nemusi, dokonce ani nesmi a cas od casu by neskodilo si precist informace o pozadavcich, priprave a smyslu pocinani, pro ktere jsou pripravovani.

birma
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2014 14:16
- Nahlásit

Matt
nic takoveho jsem nenapsal
o čem mluvíš?
delate si zavery tak, jak se sami chcete
máme se tě ptát, jaké máme dělat závěry a jestli nám je povolíš?
nemuzu vam sebrat vseobecnou muzskou jesitnost/urazlivost, jako vsevysvetlujici obecny zaver.
můj závěr je, že ty jsi ješitný, jinak naštěstí ve svém okolí ješitné chlapy nemám, takže tohle zobecnění u mě nějak neprojde
FYI: nemusi, dokonce ani nesmi ...
opět - o čem to sakra píšeš?

trochu mi u tvého příspěvku vytanula na mysl věta z Rozmarného léta: "zdá se mi, že jste na
své cestě za výrazem došel až k stupni nesrozumitelnosti téměř
zajímavé."

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2014 14:26
- Nahlásit

birma
Ale nicht, vždyť je to jasný, Matt se nám snažil vysvětlit, že jsme situaci vytrhly z kontextu a že psa na něco připravuje, konkrétně na obranu, tos fakt nepochopila?

birma
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2014 14:29
- Nahlásit

ssshhhhh
psa na něco připravuje, konkrétně na obranu
na obranu před fifinkama?
tos fakt nepochopila?
néééé, až tak jsem blbá

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2014 14:32
- Nahlásit

birma
na obranu před fifinkama?
no jasan

A taky ti uteklo, že pokud protějšek/oponent v konverzaci kterou spolu vedete je člověk který dost dbá na rozlišení mužských a ženských vlastností, musíš to respektovat a zobecňování se nevyhýbat

birma
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2014 14:34
- Nahlásit

ssshhhhh
musíš to respektovat a zobecňování se nevyhýbat
ahááááá moc děkuju za poučení!
Hele neměla bych teď jako správná hysterická ženská ukápnout slzu nad svou dřívější nevědomostí?

tirkis007
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2014 14:35
- Nahlásit

ssshhhhh
Nevím, jak tě napadlo, že se přihlašuji pod několika nickama... To, že má pár lidí podobnej názor jako já, může taky znamenat, že máme nějaké zkušenosti... To, že jezevčík byl na pozemku feny, napsala britt, který tento případ evidentně zná. A za další... Pokud mě napadne cizí pes, tak opravdu čekám, že mě ten vlastní ubrání... Nebo má stát a dívat se na to? To asi ne... Nevím, jak daleko jsi s výcvikem psů a jaká plemena chováš, ale možná by neuškodilo, přečíst si Národní řád nebo TART a pak se zapojovat do diskuze...

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2014 14:35
- Nahlásit

Mimochodem k té obraně, můj pes mě nebude a nesmí "bránit" před ničím co považuju za neškodné. Zato já jeho budu bránit před čímkoliv, co je mu nepříjemné i za cenu konfliktu s jinými lidmi se psy.

Nevím ale, vzhledem k výše zmíněnému postoji, co budu dělat, až si pořídím toho vysněnýho kavkazáka...

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2014 14:38
- Nahlásit

tirkis007
Ale kdo říkal, že se jedná o vás?

Pokud mě napadne cizí pes, tak opravdu čekám, že mě ten vlastní ubrání... Nebo má stát a dívat se na to?

Pokud mě napadne jorkšír, tak bych s prominutím uvítala ho nakopnout do zadku sama, než ho tahat rozžvejkanýho z huby svému psovi.

Nevím, jak daleko jsi s výcvikem psů a jaká plemena chováš, ale možná by neuškodilo, přečíst si Národní řád nebo TART

Psy necvičím, ale vychovávám, plemena nechovám, pouze jak se říká "vlastním" a Národní řád mě nezajímá. A až budu mít to KAO určitě se jím zabývat nezačnu.

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2014 14:39
- Nahlásit

birma jako správná hysterická ženská ukápnout slzu nad svou dřívější nevědomostí
ne ne nad svou dřívější nevědomostí, protože jako žena ses stejně nepoučila, ale ukápnout slzu nad tím jak jsou muži zlí a nechápou ženskou duši to bys teda mohla Teda, očekávalo by se to

pes1010
Člen
# Zasláno: 31 Říj 2014 11:19
- Nahlásit

Já jsem jenom zvědav, jak si ssshhhhh povede, až si pořídí toho vysněného kavkazáka. Pokud nemá trošku zkušenosti bude s jeho výchovou mít určitě problém, pokud jej nenechá pouze na střežení nějakého objektu .Nejsou to zrovna psi pro začátečníky.
Ale myslím si, že tato diskuze se stočila úplně jiným směrem, než to začalo.Nikdo u toho z nás ani nebyl, ale je zde mnoho chytrých nápadů a názorů ! Co člověk, to samozřejmě jiný názor, ale začněte se trošku vžívat do kůže těch psů.Bylo by asi lepší tuto diskuzi ukončit a nechat to na lidech, kterých se to týká!!!!!:

Matt
# Zasláno: 31 Říj 2014 11:27 - Změnil/a: Matt
- Nahlásit

Jako každý, než návštěva vejde, tak se zavře kotec, protože bez usměrněného výcviku bude přirozený a právě tady se to začne trochu komplikovat. Tam, kde se učí řvaní v sedě na nalezeného figuranta, se bude přirozeně párat. Tam, kde se učí nezasahovat dokud to není nezbytné, bude zcela přirozeně zasahovat ...

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 31 Říj 2014 17:30
- Nahlásit

Ono vysněný pes je jedna věc... a zas to skončí nějakým zoufalým vořechem z útulku, se kterým nebudu vědět co se dělo, čím si prošel, nebudu moct předvídat jeho reakce na zcela běžné věci, poněvadž nebudu vědět, co to pro něj je za stres, budu ho dávat nejmíň rok do kupy aby mohl normálně fungovat ve společnosti.

To se obávám, že u toho zase skončím, poněvadž moc dobře vím že to je pro nezkušené jistě vhodnější a méně komplikované, nežli papírové štěňátko s jistými předpoklady chování.

Protože s mým asi špico-husky-medvědem s bůh ví jakou minulostí co se nenechal ani pohladit natož připnout na vodítko se nám daří celkem fajn.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání