Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Čivavka neposlouchá na přivolání
Autor Zpráva
Denika
Člen
# Zasláno: 12 Zář 2014 18:48
- Nahlásit

Zdravím všechny majitelé malých i velkých psů,

mám doma 3,5-měsíční štěně čivavy. Když jí chci zavolat k sobě tak vůbec neposlouchá a nepřijde, jakoby mě ignorovala. Nebo když jsme na balkoně a říkám, pojd zpátky, tak ignor. Můžete mi poradit co s ní? Jak ji zaujmout? Nebo je prostě ještě malá? Na jméno si myslím, že už slyší, když řikám, Nelly jdeme se ven vyčůrat, tak už ví a jde si stoupnout ke dveřím. Díky všem za radu.

Maya
Člen
# Zasláno: 12 Zář 2014 19:15
- Nahlásit

Denika
Zapomněla jsi popsat, jak dlouho a jak konkrétně jste povel přivolání k sobě a povel pojď zpátky učili. Bez toho ti nikdo nic neporadí. Nemyslíš doufám, že pes má vrozenou schopnost rozumět češtině?

birma
Člen
# Zasláno: 12 Zář 2014 21:14
- Nahlásit

Maya
Nemyslíš doufám, že pes má vrozenou schopnost rozumět češtině?
Přísahala bych, že můj pes to vrozený má Aspoň občas rozumí i dlouhejm souvětím

Maya
Člen
# Zasláno: 12 Zář 2014 23:50
- Nahlásit

birma
Asi je to Čech jak poleno, moji psi jsou Němci a já německy neumím, v tom to všechno bude.

Matt
# Zasláno: 13 Zář 2014 00:08 - Změnil/a: Matt
- Nahlásit

Nejsem kynolog a neznám tahle malá plemena, přesto jestli je opravdu zvyklá na jméno (intonace), tak bys měla zkusit jí zaujmout vyslovením jména a netypickým zvukem (cinkání klíčů, tleskání, písknutím apod.)
Až se otočí, tak dolů a jméno s povelem, viditelným pamlskem a povzbuzovat. Mám mladšího, ovšem jiné plemeno a šlo to samo přes misku, hru a úplatky s chválením. Pokud není zvyklá, tak musíš od začátku a napravit svou chybu. Povel vyslovit až v okamžiku, kdy víš, že přichází, protože se nesmí dostat do situace, že nemusí přijít. To je lepší si pro ní dojít v beznadějné situaci, jinak se otočit a rychle jiným směrem. Stejně tak, pokud v daný okamžik vidíš rudě a nejradši bys jí zabila, tak i kdyby ta čivava přišla jen o metr, tak polknout a chválit. Náš je učenlivý a jde to ve srovnání s ohaři samo, ale stejně poslušnost nezvládnete za den, to nějaký měsíc potrvá, než to bude vypilované. Máte-li oblíbenou hračku, tak odměnit hračkou s pamlskem.

Tyhle křečci nevím co baští, náš vysavač jede na všechno v jakémkoliv množství, piškot za normální povel, lososový kousek za náročný povel (odvolání od psa, chytání myši) a když je nejhůř, tak tasím míček s písknutím. Míček je takové jeho náboženství, takže za míček cokoliv a mám pocit, že by udělal i stojku jen aby mohl chytat míček. Na něj platí jednoduchá logika - házet míček a když ho chci mít u nohy, stačí dát míček do náprsní kapsy, zbytek světa je mu ukradený, teď ho zajímá jen pán vlastnící míček. Oblíbená hračka, hra, pamlsek a chválit, tím se nic nezkazí.

Význam slov postel,piškot nebo kočička se učit nemusí. To je fakt.

albafos
Člen
# Zasláno: 13 Zář 2014 10:41
- Nahlásit

Pekný deň, rád by som sa s Vami podelil o veľmi dôležité informácie. V prípade záujmu všetko nájdete tu Vítejte

birma
Člen
# Zasláno: 13 Zář 2014 22:25
- Nahlásit

Matt
Nesouhlasím v jedné dost zásadní věci - pamlsek ani hračku bych neukazovala předem, ale pouze jimi odměňovala po příchodu. Při lákání totiž hrozí, že pes začne brzy vyhodnocovat, zda chce víc piškot na který je lákán, nebo ho víc zajímá okolí, taky se snadno stane, že když majitel v ruce nemá nic, nevidí pes důvod vůbec přijít. Obecně u všech cviků se lákání poměrně špatně odstraňuje.

kachna_
Člen
# Zasláno: 14 Zář 2014 08:23
- Nahlásit

birma
hračku bych neukazovala předem,
no ale zase si můžeš pomoct tím, že hračku hodíš do bytu a tam si s ní a psem pohraješ. Ale chce to nejdřív naučit psa, že hračka = společná hra. Navíc si tím zvykne, že hra a zábava je i v bytě.

birma
Člen
# Zasláno: 14 Zář 2014 09:11
- Nahlásit

kachna_
Jenže pak se ti snadno stane, že nepřijde, když hračku neuvidí nebo nebude mít zrovna chuť si hrát. Navíc jsem myslela, že jde o přivolání a reakci na jméno celkově, ne jen o situaci balkon-byt, která jde nejsnáz vyřešit i bez volání psa

Matt
# Zasláno: 14 Zář 2014 09:12
- Nahlásit

birma Představuješ si to spatně a v extrémní podobě. Láká se jednou, možná dvakrát pro prvotní zaujetí, protože si myslím, že tady je problém už v motivaci, zaujetí a vztahu, který téměř není. Ale je to jen můj dojem. Ovšem to neznamená, že mi to přišiješ jako radu učit lákáním.

birma
Člen
# Zasláno: 14 Zář 2014 09:31
- Nahlásit

Matt
To ti přišiju snadno, protože o nějakém jednou, dvou pokusech jsi nic nepsal. Navíc si nemyslím, že by jedno dvě přilákání dokázaly nějak vyřešit celý problém. To chce dlouhodobou práci s motivací a odměnami a ne s lákáním a uplácením
Když jsi psal, že když je nejhůř, tak tasíš míček. Taky z té věty není zřejmé, jestli ho použiješ jako úplatek nebo odměnu.

Matt
# Zasláno: 14 Zář 2014 09:43
- Nahlásit

birma To chápu (můj problém), avšak zásadně jako odměnu a pravidla pedantsky dodržuji, takže asi tak. Měl jsem vytušit, že si to neodvodíš a popsat to lépe, za což se omlouvám. Úplatkem osobitě nazývám odměnu za chování/činnost, když už sedí na povel ke mně, je chválen a protože to byl náročný povel (např.: od hraní se štěnětem), tak za to vytasím nejen úplatek z kapsy, tedy pamlsek, ale i míček a hurá bude se za odměnu chytat.

birma
Člen
# Zasláno: 14 Zář 2014 09:47
- Nahlásit

Matt
Mně je to dost šumák, já si s přivoláním poradím po svém, spíš jde o to, že když radíš po netu, měl by tázající mít alespoň možnost z rady vyčíst, cos tím chtěl říct, protože jinak to může víc uškodit, než pomoct

kachna_
Člen
# Zasláno: 14 Zář 2014 10:04 - Změnil/a: kachna_
- Nahlásit

birma
jde o přivolání a reakci na jméno celkově
tak ono všechno souvisí se vším, pokud psa naučím, že i doma je sranda, má to cenu
Jednoduše to pak spojím, ve chvíli, kdy už letí za míčkem, třeba s větou "pojď, jdeme domů".
nebude mít zrovna chuť si hrát
Na situaci, kdy to potřebuju mám prosté "pocem", které bych učila úplně jinak edit. a zatím určitě ne na situaci, kterou psisátko nemá rádo.
Ty myslíš tu situaci, kdy na mě, coby majitele špice, tento kouká s pohledem, tohle fakt aportovat nebudu? . To docela znám a nijak mě to netrápí. Je-li prostředí, kde psisko zůstane, bezpečné, tak ho tam prostě zavřu (edit. a když vidím, že už je nalepený u dveří, tak ho samozřejmě pustím, ale nečekám s rukou na dveřích)

kachna_
Člen
# Zasláno: 14 Zář 2014 10:08
- Nahlásit

birma
když radíš po netu, měl by tázající mít alespoň možnost z rady vyčíst, cos tím chtěl říct
no právě proto je tak důležitý, aby se do diskuse zapojilo co nejvíc lidí a na případné nejasnosti upozornili

PetraK
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2014 11:15
- Nahlásit

Denika
. Když jí chci zavolat k sobě tak vůbec neposlouchá a nepřijde,

nemá asi důvod, navíc jak tu bylo zmíněno,pro psa není lidská řeč, to co pro nás, nezná význam našich slov. Ty jim ho nejdřív musíš dát. Pokud chceš aby pes reagoval spolehlivě na jméno - vyslov ho vždy když se děje něco příjemného: když mu dáváš krmneí, oslov ho jménem, když jdete ven, oslov ho, když si jdete hrát, pomazlit, když mu dáváš něcoo dobrého. Aby si vytvořil spojeín: "Aha, řeknou Alíku a ono přijde něco dobrýho, něco fajnovýho, to se mi vyplatí se vždycky honem naříit, otočit se , vnímat. Mám štěně nezávislé - odměńuju proto venku jakýkoliv pohled na mě, jakýkoliv jeho zájem, aby se naučil si mě hlídat. Podívá se na mě, okamžitě následuje pochvala, odměna. Přiběhne sám od sebe, chválím, odměním. Ty musíš dát slovům a činnosti ten správný význam. Pes ho nezná, pro něj jsou to prázdné zvuky.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání