Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Problem se sousedem
Autor Zpráva
NeroRTW
Člen
# Zasláno: 2 Zář 2014 12:18
- Nahlásit

Zdravím, chtěl bych se zeptat co s tím když mi utíká pes k sousedům, kteří nemají zabezpečený plot respektive jako by tam ten plot nebyl.... . To mám opravit plot na své náklady, když je to můj pes ? Mělo by to snad být v zájmu sousedů když je to jejich pozemek. Děkuji za odpověď.

Fajka
Člen
# Zasláno: 2 Zář 2014 12:29
- Nahlásit

NeroRTW
. To mám opravit plot na své náklady, když je to můj pes
v první řadě opravit svůj plot nebo jakýmkoliv jiným způsobem zajistit aby můj pes z mé zahrady nezdrhal...
soused může mít plot jaký chce i třeba žádný, ale můj pes bez jeho dovolení u něj na pozemku nemá co pohledávat ...

ano může se stá že mě pes jednou za čas zdrhne jsme lidi ale je třeba tomu maximalisticky předejít o to víc jestli máte velké plemeno u RTW tím spíííš!

Fajka
Člen
# Zasláno: 2 Zář 2014 12:34
- Nahlásit

NeroRTW
Mělo by to snad být v zájmu sousedů když je to jejich pozemek
eh tohle jsem přehlídla....
přeženu to váš soused si pořídí stádo bejků,.... budete si vy oplocovat zahradu elektrickým plotem, aby vám tam ti bejci nelezli?????? je to přece ve vašem zájmu ne aby nechodili na Váš pozemek?

Maya
Člen
# Zasláno: 2 Zář 2014 12:44
- Nahlásit

NeroRTW
Majitel psa je povinen zajistit, aby pes nikoho neotravoval a nelezl nikomu na pozemek, oplocený neoplocený je jedno. Jak si to zajistíš, je tvoje věc, postav plot nebo kotec nebo se přestěhuj...

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 2 Zář 2014 13:09
- Nahlásit

NeroRTW
To mám opravit plot na své náklady, když je to můj pes ?

Ano, když si pořídíte psa, tak jste povinen zajistit, aby nevnikal na cizí pozemek.

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 2 Zář 2014 16:52
- Nahlásit

Problém se sousedem, jako s Vámi?

kachna_
Člen
# Zasláno: 2 Zář 2014 19:11
- Nahlásit

NeroRTW
nemají zabezpečený plot
nehledě na to, že dle nového občanského zákoníku patří plot mezi sousedy napůl každému z nich

impact
Člen
# Zasláno: 3 Zář 2014 09:02
- Nahlásit

kachna_
dle nového občanského zákoníku patří plot mezi sousedy napůl každému z nich
E? Kde přesně se to dočtu prosím?

Barbucha z Prahy
Člen
# Zasláno: 3 Zář 2014 09:10 - Změnil/a: Barbucha z Prahy
- Nahlásit

Právní okénko

Zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník:

§ 1024

(1) Má se za to, že ploty, zdi, meze, strouhy a jiné podobné přirozené nebo umělé rozhrady mezi sousedními pozemky jsou společné.

(2) Společnou zeď může každý užívat na své straně až do poloviny její tloušťky a zřídit v ní výklenky tam, kde na druhé straně nejsou. Nesmí však učinit nic, co zeď ohrozí nebo co sousedovi překáží v užívání jeho části.

§ 1025

Kde jsou rozhrady dvojité nebo kde je vlastnictví rozděleno, udržuje každý svým nákladem, co je jeho.

§ 1026

Vlastník není povinen znovu postavit rozpadlou zeď, plot nebo obnovit jinou rozhradu, musí ji však udržovat v dobrém stavu, hrozí-li následkem jejího poškození sousedovi škoda. Dojde-li však k takovému narušení rozhrady, že hrozí, že se hranice mezi pozemky stane neznatelná, má každý soused právo požadovat opravu nebo obnovení rozhrady.

kachna_
Člen
# Zasláno: 3 Zář 2014 09:16 - Změnil/a: kachna_
- Nahlásit

impact
občanský zákoník.
Tady je to hezky popsaný i s paragrafama:
http://zpravy.alfa9.cz/absolutenm/templates/zprava .aspx?articleid=32788&zoneid=9
A my jsme se teda učili, že ten par. 1024, že rozhrada je společná, je docela důležitej (ta škola ale není se zaměřením na právo )
A jinak vyšel v Blesku "Občanský zákoník změny 2014", mají ho na poště. A není to tak špatné, jak by si člověk o bleskových věcech myslel
edit.
Barbucha z Prahy
já se tady s tím patlám a ty už to máš dávno napsané A líp!

Barbucha z Prahy
Člen
# Zasláno: 3 Zář 2014 09:31
- Nahlásit

kachna_
Já jsem jenom ocitovala zákon, toť vše

kachna_
Člen
# Zasláno: 3 Zář 2014 09:35
- Nahlásit

Barbucha z Prahy
Já jsem jenom ocitovala zákon, toť vše
což mě jaksi nenapadlo. Ale jinak jsem příjemně překvapená, že aspoň nějaká informace ze školy zůstala v mozgu uložená

Barbucha z Prahy
Člen
# Zasláno: 3 Zář 2014 09:40
- Nahlásit

kachna_
což mě jaksi nenapadlo
To je zas jediný, co mě jako právníka napadne, ale zas jsem se tím nějak nezabývala a sousedské právo jde mimo mě, abych pravdu řekla. Každopádně gratuluji k udržení info v hlavě

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání