| Autor |
Zpráva |
Jackie13
Člen |
# Zasláno: 16 Srp 2014 15:58
- Nahlásit
Dobrý den, mám fenku Parson Russell teriéra. Je jí 9 měs. Jednou jsme byli na výletě a přiřítil se kní zezadu kluk(2-3 roky), obejmul ji a asi blbě zmáčk, nebo do oka nevím, fenka začala vrčoštěkat, ale nepokousala ho.. pak ho rodiče odtrhli a chtěl si ji zas pohladit a fenka zas vrčoštěkala.. tak si ho odtáhli. Od tý doby kousla dvě děti do prstu, i když jí nic nedělali, jen v klidu si jí chtěli pohladit. Jednou dcerka známých stála a já jsem přišla s mou fenkou, která přivítala a oblízala ségru se sestřenkou, ale dceru známých kousla do prstu(tedy spíš štípla). Po některých dětěch se zas jen oháněla. Včera si ji hladili dvě děti (1 rok a 3 roky) já fence držela jemně hlavu a hladila a chválila a oni si ji hladili po zádech. I malýho klučinu oblízla, tak jsem si myslela, že opatrně starch z cizích dětí odbouráváme, ale dneska si jí haldila kámoška mé sestřenky (4 roky) má fenkaj i očichala i oblízla a pak když holčina zase přišla tak fenka po ní chtěla skočit. Vždy řeknu rázně nesmíš a stáhnu si jí. Jsem docela zklamaná protože když byla štěně a jak rostla tak si jí děti normálně hladili, ona je i olízla. Jak na tento problém? Děti co patří od rodiny (2 roky, 4 roky, 8 let) má ráada, vždy je vítá, nejvíc mou 8 letou ségru, oblizuje nechá si od nich docela dost věcí líbit, ale usměrnuju deti aby jí netrápili. Ale cizéí děti, bud se nechá pohladit a nebo prostě ji m de po prstech.. Jsem z toho fakt zklamaná. Ale když jde nějaké cizí díte kolem třeba i 10 cm od ní a nevšímá si jí tak si ho moje fenka nevšímá, ale jakmiledítě si chce jí pohladit..
|
pitvora
Člen |
# Zasláno: 16 Srp 2014 16:06
- Nahlásit
Jackie13
Přiřítil se na ni zezadu a obejmul ji? Kluk má obrovské štěstí, že ho jen vyvrčela a nenapadla natvrdo. A rodiče by ode mě v tu chvíli něco HODNĚ peprného uslyšeli. Tohle se prostě nesmí stát. Měli tomu především zabránit rodiče, ale když ne oni, tak jsi tomu měla zabránit ty a svou fenku ochránit.
Tím, že ji budeš držet a nutit ji do kontaktů, které ji nejsou příjemné, nic neodbouráváš. Naopak ji nejspíš brzo naučíš, že je jistější po dítěti preventivně vyjet, aby si byla jistá, že ji nebude chtít pohladit. Buď ráda, že na děti neútočí sama od sebe a že v klidu snáší jejich přítomnost. Nechtěj po ní, aby se nechala od cizích dětí hladit, a cizím dětem v žádném případě nedovol, aby se na ni vrhaly. Pes není podle mě povinnej nechat se od každýho osahávat.
|
Jackie13
Člen |
# Zasláno: 16 Srp 2014 16:09
- Nahlásit
No zabránit tomu nešlo, byly jsem obě otočené klukovi zády, fenka hezky vedlě mě seděla a čekala, já se bavila s jednou paní a najednou vidim kluka na fence..
|
birma
Člen |
# Zasláno: 16 Srp 2014 16:10
- Nahlásit
Jackie13
naprosto souhlasím s pitvorou, nevidím nejmenší důvod, proč by si měly psa hladit cizí děti, když se mu to evidentně nelíbí. Buď ráda, že je v pohodě, když si jí nevšímají.
|
pitvora
Člen |
# Zasláno: 16 Srp 2014 16:12
- Nahlásit
Jackie13
Je fakt, že člověk nemá oči všude, nicméně když jsem se psama v blízkosti jakýchkoliv dětí (zvlášť takhle malých), tak se snažím právě mít pokud možno na očích i ty děti, aby se něco takového nestalo. A hlavně jsi psala, že pak se na ni vrhl podruhé...
|
Jackie13
Člen |
# Zasláno: 16 Srp 2014 16:13
- Nahlásit
No já právěže nevěděla, že je za náma..
|
Jackie13
Člen |
# Zasláno: 16 Srp 2014 16:14
- Nahlásit
No podruhé, jí jen chtěl pohladit podal jí ruku, ale to se jí už taky nelíbilo.. tak si ho pak rodiče odtáhli.
|
pitvora
Člen |
# Zasláno: 16 Srp 2014 16:26
- Nahlásit
Jackie13
Jasně že se jí nelíbilo, že k ní pak natahoval ruku. Uvědom si, že to, že na ni zezadu skočil a obejmul ji, se v psím vnímání rovná tvrdému napadení. Kdyby ji nakopnul, tak z toho bude nejspíš nejistá míň.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 16 Srp 2014 20:05
- Nahlásit
birma
hele já ti nevim, ono se to stopro uhlídat nedá, mě se taky stalo, že jdu se psem u nohy po ulici a najednou koukám a na psovi mi visí díte, co prostě potichu přiběhlo zezadu a jako vzadu oči nemám, naštěstí to byl Kim a tomu je to šumák
Dorin nemusel žádný cizí lidi, to by nemoh ani na veterinu a učila jsem ho to prostě stejně jako Jackie13, držela jsem ho, aby ho cizí lidi mohli chvilku hladit po zádech, chválila a pak dostal mega odměnu a výsledek je, že když jsem s ním, tak se pohladit nechá, dlouho by to asi nevydržel, ale to už nevadí, to už ty lidi zaženu, zvládnul i osahávání na výstavě a na veterině půlhodinový nahazování kolene, bez toho tréninku by nebylo možný ani jedno
|
birma
Člen |
# Zasláno: 16 Srp 2014 20:42
- Nahlásit
Maya
mě se taky stalo, že jdu se psem u nohy po ulici a najednou koukám a na psovi mi visí díte, co prostě potichu přiběhlo zezadu
jenže tohle podle mě nacvičíš strašně těžce. Šlo by to, ale je to běh na dlouhou trať a rozhodně podle mě není správná cesta, kterou zvolila zadavatelka. Otázka je, jestli pracovat třeba rok na tom, aby to fena ustála, jen kvůli hypotetické možnosti, že se něco takového stane znovu a znovu zadavatelka to dítko ani neuvidí se blížit...
U kontaktu s dospělými to považuju za schůdnější a důležitější právě kvůli veterině a podobným příležitostem, kdy je nezbytné, aby pes snesl manipulaci.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 16 Srp 2014 21:03
- Nahlásit
Uhlídat se to dá blbě, taky se snažím seč to jde, ale stalo se mi (a fenka do té doby měla děti ráda), že jí hladila holčička a najednou z ničeho nic jí vzala macatym penálem co měla v druhý ruce po hlavě, ale fakt prdu. Čuba zavrčela, holčičku jsem zahodila a tatínek jen blbě čumel. Kdyby se něco stalo, průser bych měla samozřejmě já, že jo. To mě tak vytočilo, navíc fenka od té doby děti nesnáší a už z dálky preventivně vyštěkává každý dítě co vidí, no prostě mě to nadzvedlo tak, že se mi dítě k psovi nesmí ani přiblížit. Jako zkoušeli jsme nějaké jakože odbourávání, nevyjela třeba, ale příjemný jí to nebylo. Nebudu jí nutit do kontaktu s dětma, když se necejtí.
Jackie13
Nevím proč jsi zklamaná, pejsek není hračka a nemá ho každý co otlapávat, taky by ti nebylo příjemné, kdyby si tě chtěl každý na ulici pohladit a pomuchlat. Buď ráda, že po takové zkušenosti děti ignoruje a nevyjíždí po nich sama na potkání, i tak to totiž mohlo dopadnout. A dokonce bych řekla, že ještě může, když jí budete do kontaktu nutit.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 16 Srp 2014 23:16
- Nahlásit
A tedy abych jenom neplkala o tom, jak si myslím, že je to zbytečné a jak to nejde.
Úplně ze všeho nejdřív bych přestala fence vyjíždění zakazovat - pokud jim jde vážně jenom po prstech, nebo štípe, tak stále ještě varuje, což je nepříjemné, ale děcka to v podstatě nijak moc neohrožuje. Pokud to budeš zakazovat, tak fenka může přestat varovat, takže na ní nic moc nepoznáš, ale ve chvíli, kdy se bude cítit opravdu ohrožená, může vyjet na tvrdo a to i při její malé velikosti může být dost průšvih.
Kdybych to chtěla řešit (ale mě by to za to fakt nestálo), tak bych co nejvíc dětí (pokud jich bude málo, tak si pravděpodoně fenka navykne na ně, ale nezevšeobecní to na všechny děti) prosila, ať jí dávají dobroty (pokud je žravá), napřed klidně z metru, ze dvou (prostě ze vzdálenosti, kde ona bude úplně v pohodě a nebude se dětí bát), ať to hodí na zem před ní. postupně by se vzdálenost měla zmenšovat, ale to v řádu xy lekcí, ne během jedné přejít z metru na těsný kontakt a to vždycky až potom, co fenka bude mít evidentní radost, že tam to dítě je. Pak dobroty z ruky a až potom pohlazení a zároveň prokrmovat (ne až po konci, naopak skončit podávání pamlsku se skončením dotyku). Něco ve stylu tohodle videa, kde se sice pejsek učí něco úplně jiného, ale princip by měl být podobný.
Hlavně by všechno mělo být založené na dobrovolné spolupráci fenky. Zkus si to vzít ze svého pohledu - pokud se budeš něčeho bát a někdo tě znehybní, aby ses nemohla bránit a nemohla utéct a začne ti to dělat, tak to prostě milovat nezačneš. Můžeš se to naučit trpně snášet, ale to bude asi tak všechno.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 16 Srp 2014 23:21
- Nahlásit
birma
no tak jistě je to běh na dlouhou trať, ale jinak je to podle mě otázka názoru, podle mě to riziko že se ti dítě vrhne na psa neeliminuješ nikdy a lepší než kousnutý dítě je podle mě na to psa zvyknout a nebo psa vodit mezi lidma jen s košem, ono taky dost záleží co je to za psa, třeba s borderou se mi to nestalo nikdy, ale špic jako malej chlupatej pes je prostě magnet na lidi a na děti zvlášť a fakt pokaždý, když jsme ve městě si je někdo chce hladit a zeptají se jen dospělí, dementní matky těch dětí to ani nenapadne, ty klidně nechají svoje dítě vrhnout se na cizího psa a ještě se diví, že se mi to nelíbí
|
birma
Člen |
# Zasláno: 16 Srp 2014 23:28
- Nahlásit
Maya
hlavně pokaždý, kdy se ti to během tréninku zase stane a nějaký dítě překročí onu hranici, tak tě to podle mě s velkou pravděpodobností hodí v lepším případě zpátky do počátečního stavu, pokud to nebude ještě horší.
Riziko úplně nevyeliminuješ nikdy, to je jasný, ale můžeš ho hodně výrazně snížit dle mýho.
Záleží na zadavatelce, tý evidentně vadí, že to fenka dělá. Mě přijde, že nemít rád kontakt s dětma je něco, na co má pes prostě právo a pokud je vyvrčí nebo jemně štípne, tak že neteče krev, tak to není něco, co bych řešila. Kdyby po nich šla natvrdo a třeba po obličeji, bylo by to pro mě zas něco jinýho.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 16 Srp 2014 23:29
- Nahlásit
birma
takhle tvoje metoda je sice dobrá, ale má podle mě dvě slabiny a to, že nikdy neseženeš dost dětí, aby si to pes zevšeobecnil a za druhý, že i když těm dětem 100x řekneš, že maj psovi házet mlsky ze dvou metrů a nepřibližovat se k němu, tak je stejně po pár hodech budeš mít u psa
|
birma
Člen |
# Zasláno: 16 Srp 2014 23:34
- Nahlásit
Maya
jasně, právě proto jsem psala, že bych se do toho nepouštěla, protože mi to přijde příliš namáhavé na to, že současný stav podle mě není pro nikoho nebezpečný.
To co jsi psala ty je podle mě vlastně naučení psa, že musí snést manipulaci a podle mě pro to není u dětí důvod (jako proč by MUSEL?). Navíc, pokud se dostane někam za práh, kde už je pro něj ten negativní prožitek větší než odměna nebo strach z trestu, tak prostě může dojít k průšvihu...
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 16 Srp 2014 23:36
- Nahlásit
birma
kdy se ti to během tréninku zase stane a nějaký dítě překročí onu hranici,
to bys ale prostě s tím psem nesměla na ulici
nebo jemně štípne, tak že neteče krev, tak to není něco, co bych řešila.
to já bych zase řešila, protože někteří lidi a zvláště matky jsou schopný udělat i ze štípance pěkný humbuk a průser bych měla já jako majitel psa
ě přijde, že nemít rád kontakt s dětma je něco, na co má pes prostě právo
s tím souhlasím, ale bohužel v dnešní době pokud chceš s tím psem chodit mezi lidi, je to právo dost omezený, asi jiná situace je u vesnického psa, který se do města dostane jen občas, ale pokud někdo venčí psa na ulici x krát denně, tak já bych si to teda nelajsla
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 16 Srp 2014 23:39
- Nahlásit
birma
co jsi psala ty je podle mě vlastně naučení psa, že musí snést manipulaci a podle mě pro to není u dětí důvod (jako proč by MUSEL?
tak to se asi neshodneme, podle mě pro to je důvod pokud jde o psa, na kterýho se děti na ulici vrhají, i štípanec do cizího dítěte, byť v podstatě oprávněný, by byl pro mě nepřijatelný
|
birma
Člen |
# Zasláno: 16 Srp 2014 23:48
- Nahlásit
Maya
podle mě pro to je důvod pokud jde o psa, na kterýho se děti na ulici vrhají
jenže to vrhání se blbě naučíš tím, že MUSÍ snést manipulaci. To vrhnutí se může být právě signál pro to, "nesmím varovat, tak radši rovnou zaútočím".
Jako zase kolik procent dětí se na psa vrhne tak, že je majitel psa předtím vůbec nezaregistruje? Moje zkušenost je taková, že když vím, že nemám plyšáčka, tak až na hodně blbé náhody (někdo vylítne ze dveří kolem kterých jsem právě prošla) a rychle a tiše se pohybující lidi (někteří cyklisté nebo koloběžkáři) jsem schopná vědět o všech, co se se mnou na té ulici vyskytují a je jedno, jestli jsou přede mnou nebo za mnou.
Ale tak to musí vědět majitelka, jestli denně prochází 10x okolo mateřinky, která se jí najednou navalí celá na psa, nebo jestli minou jedno cizí dítě týdně. A jestli jí jde jen o nezbytné odstranění rizika, kdy bude fena děti trpně snášet, protože prostě musí a je k tomu nucená, nebo chce, aby to byla oboustranně radostná komunikace.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2014 00:01
- Nahlásit
birma
jenže to vrhání se blbě naučíš tím, že MUSÍ snést manipulaci.
no mě se to tak podařilo, teď už Dorin víceméně nereaguje a čeká až to vyřeším já
ale samo byla to s ním trochu jiná situace než je situace zadavatelky
sem schopná vědět o všech, co se se mnou na té ulici vyskytují a je jedno, jestli jsou přede mnou nebo za mnou.
no mě už se xkrát stalo, že mi na psa sáhlo dítě, které jen vedla kolem matka za ruku, tam je mi prt platný, že o nich vím, znamenalo by to jedině před každým dítětem, který vidím, přejít na jiný chodník, což je dost nereálný, alespoň teda pro mě
ale tak zadavatelka zná svýho psa nejlíp a tak snad si to tady nějak přebere co bude pro ní nejlepší
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2014 15:08 - Změnil/a: kachna_
- Nahlásit
Mája naštěstí vrčí, neštípe, to by mi. Má takový hluboký hrozivý zvuk, to by to dítě muselo být setsakra otrlé, aby se přiblížilo. Naučit to asi nejde.
Ale takové to náhodné pohlazení, dotyk ustojí.
Máje třeba hodně pomáhá, že mazlení od cizích dětí odmítám - vidí tam mojí oporu.
A žravá Besinka má variantu - pro žrádlo si přijdu, ale hladit se teda fakt nenechám
Jackie13
nám pomohlo dát psům trošku klidu, ale v případě nějakého problému bych asi reagovala stejně jako ty (napomenout že nesmí a stáhnout).
Pokud se pohybujete mezi dětma známých, i rok a půl, dva roky staré vychované, dítě pochopí, že si pejska nesmí hladit, protože ho zmačklo cizí dítě a on se jich teď bojí, ale že smí krmit, házet míčky, ale nedotýkat se (moje děti díky tomu přežily se psem babičky ).
Parson by mohl být blázen do míčků, nešlo by mu děti zpříjemnit přes házení míčků?
|
Jackie13
Člen |
# Zasláno: 20 Srp 2014 09:47
- Nahlásit
kachna_ Blázen do míčku docela je. Ale stále nevím proč moji setru a sestřenku radostně přivítala a tu dcerku známých co byla zrovna se strejdou a ségrou a sestřenkou, šla štípnout do prstu a pak když jsem byli na jedné zahrádce a ta dcerka známých se ke mě přiblížila, aby mě něco řekla, tak po ní zase chtěla skočit..
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 20 Srp 2014 14:56
- Nahlásit
Jackie13
Že se bojí dětí, ještě neznamená, že se bojí všech dětí a vždycky. Některé dítě se jí bude z nějakého důvodu zdát mnohem "podezřelejší" než jiné. Taky bude určitě reagovat mnohem víc, když bude utahaná nebo z jakéhokoliv jiného důvodu v nepohodě, v přítomnosti jiných neobvyklých vzruchů (bouřka, střelba v lese za kopcem, hlášení místního rozhlasu...), za šera... Stresové podněty se sčítají.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 21 Srp 2014 21:56
- Nahlásit
Fenka nemá ráda cizí děti..
A vlastní ji chutnaj?
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 21 Srp 2014 22:44
- Nahlásit
[b]Jackie13[/
Muze taky nemit rada deti ve velikosti toho prvniho se ,kterym mela tu prvni spatnou zkusenost. Nemusi se to vztahovat na vsechny deti.
|