| Autor |
Zpráva |
Terri
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2005 21:19
- Nahlásit
Nevím, zda tu už takové téma není (kdyžtak dejte vědět).
Náš malý velký kníračík (3,5 měsíce) se balonkem rád baví. Hodím "aport", "přines" - neberu mu balonek, pochválím že přinesl. Kdy už bych ho měla začít učit, že by mi ho mohl i dát?
A druhá věc, funguje na balonek, ale klacek nepřináší pokud nemusí jít směrem ke mně. Mám to tak nechat (ať to kouše) a nebo trvat na přinášení?
Tchor - na Artemis jsi někde psal docela podrobný návod k aportu, ale nemůžu ho najít, nevíš náhodou...?
Díky
|
Bora
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2005 21:40
- Nahlásit
Terri a není to tohle forum? http://erbak.com/PES/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=400&post days=0&postorder=asc&highlight=aport&start=45
Tchoř psal mylsím o stránku dál, ale když proklikáš tohle téma po stránkách tak tam toho je o aportu celkem dost.
|
Niko
Člen |
# Zasláno: 4 Říj 2005 08:56 - Změnil/a: Niko
- Nahlásit
Terri
Já má stejně starého pesana jako ty a hned jak jsem ho učila "přines", tak jsem ho při tom učila "pust", aby mi hračku dal. Hazím mu různé věci na přinesení, aby nebyl fixovaný jen na jednu a zvládá to v pohodě .
Když to ale zkouším venku na klacík, tak je ještě dost roztěkaný a neposlechne ani dobře naučené sedni a lehni. Jen na přivolnání přiběhne.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 4 Říj 2005 09:30
- Nahlásit
Tak vám nevím, asi mám jediného psa na světě co aport nedělá. Jako 4-5 pětiměsíční štěndo se za hozenou hračkou ani neohlédla, po dennodenním přetahování o hračky a klacíky už čas od času si sama najde klacík a hrdě poponáší, ale aport ve smyslu běžet za něčím hozeným...to tedy ne. Snad se to ale časem ještě vylepší.
|
Bora
Člen |
# Zasláno: 4 Říj 2005 10:58
- Nahlásit
můj pes se o klacíky a házené hračky začal trochu zajímat asi tak v 5-ti měsících. Dnes je skoro tříletý a z čehokoli co se nechá házet nespustí oči a předmět doslova hypnotizuje. Co ho baví nejvíc, je když mi může aport cpát do ruky a já mu ho pak opět házím. Předpisový aport to není (i když ten mu jde taky slušně, jen překusuje) ale ta radost, když mně vyzývá k přetahování a k odebrání klacku se dá těžko popsat, to se fakt musí vidět!
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 4 Říj 2005 13:41
- Nahlásit
No on je teďka ve "vlastnickém modu" tj. cokoliv ukořistí, chce si to okousat a pak teprve, že bych mu to jako mohla hodit znova...
Bora
Díky, mrknu na to.
Niko
Když ho zavolám "ke mně" tak tu hračku okamžitě pustí a běží ke mně. Takže tohle bych asi spíš zvorala.
Zkusím přečíst znova Artemis, vím že to tam bylo dobře popsané, ale nemohla jsem to skleróza stará najít..
|
Pupy
Člen |
# Zasláno: 4 Říj 2005 13:57
- Nahlásit
ta moje je na aport vysazená, už od malička ji aport velmi byvil. Nejradši má míčky. když ji hodím klacek, chvilku s ním jančí a pak ho přinese.
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 4 Říj 2005 14:00
- Nahlásit
Pupy
Přesně tak moje, klacek přinese tak dvakrát, pak zalehá a žere ho. Taky máme nejradši míčky.
|
Shadow
Člen |
# Zasláno: 4 Říj 2005 14:32
- Nahlásit
A mě ještě není jasné když pejsek teda přinese míček tak co udělat aby ho pustil?? Většina psů se totiž přetahuje
|
evina
|
# Zasláno: 4 Říj 2005 14:42
- Nahlásit
Můj střední knírač má necelých 5.měsíců.Aport přinese,předsedne a na povel pustí.Myslela jsem jak je to skvělé ale když jsme byli teď poprvé na cvičáku,tak mi bylo řečeno,že s ním vůbec pouštěčky nemám dělat,že je na to čas až tak za 2-3měsíce.Mě se to ale nezdá...jak jinak mu ho můžu znovu hodit,když mu ho nechám?Nechávám mu ho až na konci a to se pak i přetahujeme.Tak jak to dělám já,to přitom hafa děsně baví.Klidně běží i 10x za sebou a má z toho radost.Co myslíte?Jak dál pokračovat,pouštět či ne,toť otázka...
|
Pupy
Člen |
# Zasláno: 4 Říj 2005 14:57
- Nahlásit
evina
podle mě je lepší když pes umí pust co nejdříve. Ale někdy mu to nech v tlamě dýl aby předmět nepouštěl sám hned jak k tobě přiběhne.
ta moje na povel pustí, jen ji nemužu naučit, ani nevim jak že když předemnou sedí, sice přemět drží ale předkusuje ho.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 4 Říj 2005 14:58
- Nahlásit
Pupy
Co tym presne myslis, ze ho předkusuje?
|
Pupy
Člen |
# Zasláno: 4 Říj 2005 15:36
- Nahlásit
pigie
že ho nedrží(pevně) prostě ho pořád žvíká.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 4 Říj 2005 15:45
- Nahlásit
Pupy
Aha, tak ten moj ho cumle po celu dobu Neprezuva len pri lopte alebo handrovom uzle. Pri drevenych veciach furt A mne to nevadi, nech si zuzle, pokial mi to pusti na povel
|
Bora
Člen |
# Zasláno: 4 Říj 2005 17:48
- Nahlásit
shadow
u nás je přetahování na dením pořádku, psa to ohromně baví. Já ke hraní používám povel Ukaž! pes ví, že stačí přinést míček, ale nemusí předsedat jen ho prostě donese. K pouštění míčku a vůbec k aportování jsem kdysi četla na www.vycvikpsa.cz návod, jak psovi nedávat najevo, že o ten jeho aport stojíme, pes se pak diví, proč o to nemá páník zájem a sám aport vnucuje. na Dastyho to fungovalo. Pokud nepotřebujete dělat aport předpisový tak já nechávala psa pouštět míček na zem. Vždy když míček sám pustil, tak jsem dodala povel "pusť". a pokud se s ním tahám o míček na provázku, tak si k míčku seženu delší provázek a třeba 10x za sebou na provázek sáhnu, ale pokud pes zabere, tak ho nechám volně proklouznout mezi prsty a nemám zájem mu ho vzít. Pes se pak o míček tolik nebojí a pouští i přináší ochotněji. Nebo mu po přinesení míčku dám povel sedni (míček chytím za provázek), ale ten nechám prověšený a o míček nebojuji. Pak dám psu opět volno a ukážu mu gestem a povelem (jdi pryč), aŤ si míček odnese, že o něj nestojím. Vlastně psa většinu procházky šidím a jen občas míček odeberu. Pro pouštění jsem taky dělala to, že po povelu pusť jsem míček (nebo ještě lépe klacek) psu neházela, ale po pár vteřinách mu ho zase vrátila zpět do tlamy s povelem drž a psa opět vykázala ať jde pryč!
|