Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Aportování s činkou
Autor Zpráva
Bensi
Člen
# Zasláno: 5 Srp 2014 09:24
- Nahlásit

Prosím o radu, mám problém s aportováním činky v nácviku aport jsem použivala suk. Fenka při povelu aport vyráží přinese předsedne ví prostě o co už jde. Chtěla jsem přejít na činku kvůli vyšším zkouškám základní již máme. Ale fenka se činky bojí neví co po ní vlastně chci. Zkoušela jsem ji vydráždit na činku psa jsem si přidržela činku před ní odkoupávala tahala za provázek prostě nezájem. Vůbec k čince nejde ani očuchat. Nevíte prosím jak na to ?? Fence jsou teď 2 roky a je hooodně žravá....

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 5 Srp 2014 09:32
- Nahlásit

Bensi
Klikr. Odměňovat nejdřív pohled na činku, pak přiblížení k čince... Zhruba takhle.
Ale jestli jste nikdy s klikrem necvičili, tak je potřeba nejdřív se tu metodu naučit na nějakých nedůležitých cvicích. A ideálně pod vedením někoho znalého.

anonym
Člen
# Zasláno: 5 Srp 2014 10:00
- Nahlásit

Pokud umí aport, použijte i něco jiného, třeba míček, klacek apod. Buď "umí" aport a přinese cokoliv nebo se bojí činky a kromě ní přinese i cokoliv jiného. Nerozumím tomu, že neví co po ní chcete. Možná jste udělala chybu při "seznamování" s činkou. Pořiďte si jinou (jiný tvar) a zkuste udělat cvik "naostro", prostě jakoby se nic mimořádného nedělo. Je možné, že právě váš způsob seznamování s činkou jí překvapil.

corgi
Člen
# Zasláno: 5 Srp 2014 14:01
- Nahlásit

Taky bych zkusila od "klacku" k čince přejít postupně. Nejdřív nějakou jakoby vysoustruženou, prostě ten "suk" s konci rozšířenými do malé koule, postupně přejít na větší kouli nebo hranatinu, jako je na klasické čince. Ale je to opravdu zvláštní, když píšete, že aportu rozumí, umí ho, jen má averzi k té čince...

Barbucha z Prahy
Člen
# Zasláno: 5 Srp 2014 15:09
- Nahlásit

Ale je to opravdu zvláštní, když píšete, že aportu rozumí, umí ho, jen má averzi k té čince...

Zas tak zvláštní to není, můj pes na zzo aport předvedl bez problémů se vším, co k tomu patří, ale tam se může aportovat libovolný předmět psovoda. Nicméně činku nevezme do huby (několikrát při nácviku spadla na parkety, což pro přecitlivělou kolii nebylo ideální). Postupně se mi klikáním podařilo, že pes vezme činku a vydrží jí i bez překusování držet, nicméně děláme obedience a tam musí držet činku cizí, což se zdá být pro kolii nepřekonatelná překážka, nicméně v tréninku i tu cizí činku vezme a drží,tudíž na zkoušce a na závodech to přičítám tomu, že jsem sama nervozní a proto ten pes tu činku ani do huby nevezme.
Takže, myslím, že klikrem by se dalo docílit, aby fena činku zvládla, nicméně bych se zkusila pídit po tom, proč se činky bojí (nějaký důvod být musí, když jinak aport zvládá). Hlavně se mi osvědčilo, že při tréninku jsem se naučila, že vlastně o nioc nejde, tudíž ten pes pak není vystresovaný, ale při závodech toho bohužel docílit neumím a přenáším to na psa.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání