Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Nic ho nezajímá, jen čichá
Autor Zpráva
michaelast
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2014 15:57
- Nahlásit

Ahoj, máme 3-letého jorkšíra. Doma je mazlivý, hravý, milý, ale procházky jsou skoro utrpením. Neustále má čumák u země a čichá, chrochtá, vylizuje něco. Jak čichá, tak ho nic nezajímá, tahá. Snažila jsem se ho učit chůzi u nohy, ale vůbec mě nevnímá, je mu to úplně jedno, hračky jsou mu úplně ukradený a laskominu si občas vezme. Taky je asi problém v tom, že se v jeho venčení střídám já a rodiče. Oni sice nadávají, jak je to hrozný, že je nezvladatelnej, jak s nimi vláčí, ale nechají se. Prosím poraďte mi, jak to čichání omezit.

worick
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2014 16:09
- Nahlásit

michaelast
pokud čichá a chrochtá a vylizuje - prošla tudy háravka a moc s tím nenaděláte. Teda ano, můžete ho nutit šlapat u nohy a rvát od toho - to záleží na tom, co si od procházky slibujete. Já dělám procházky kvůli psům, tak je v tomhle nijak neomezuju, ať si čichají co chtějí. Pokud bych někam třeba spěchala, tak je od toho odtáhnu s důrazným ,,ne a jdeme".

PetraK
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2014 16:27 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit

worick

prošla tudy háravka a moc s tím nenaděláte

to není pravda, jde o to v základu - naučit psa soustředit se na mne za každé okolnosti, stím, že se začíná nejdřív doma v klidovém prostředí a pak se postupně přidávají rušivé elementy - nejdřív nižší a až pak se dojde k takovýmhle vychytávkám. KDyby se takhle choval můj 30kg měla bych docela problém. Uměl fungovat i s háravou fenou ve s vé blízkosti. Jde to. Ale je to celý komplex věcí, které se ten pes musí naučit od základu.

edit - omlouvám se, jedu na cvičák s epsem, tak se nerozepíšu zatím víc, ale třeba se přidají ostatní.

michaelast
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2014 17:06
- Nahlásit

A jak mám tedy psa naučit, aby se při venčení soustředil na mě a ne na kdejakou stopu, kterou najde na zemi? A s tou háravou fenou to je možné, ale snad úplně na každém kroku úplně pořád necítí háravé feny. To snad když se zastaví a snaží se něco vylizovat a přitom cvaká zubama cítí fenu, říkám mu fuj a volám ho, že jdeme, většinou neposlechne, tak zatáhnu za vodítko. Když ho výjimečně pustím na volno na louce, tak je mu jedno, kde je panička, jde si po své stopě daleko přede mnou, ale na zavolání jakž takž poslechne, sice se mu většinou nechce a po cestě ještě dál čichá, ale nakonec přijde, nebo když řeknu zůstaň, tak počká.

kachna_
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2014 17:06
- Nahlásit

michaelast
jak to čichání omezit
1) buď se s ním opravdu smířit
2) udělat ze čmuchání společnou zábavu (třeba proč nezkusit začít stopovat)
3) naučit psa se soustředit, jak píše PetraK
Já osobně bych šla cestou rozvíjení čmuchání do společné aktivity (tedy ne, že já jsem ta "koule" na druhé půlce vodítka, ale součást té zábavy), ale dělala bych si pachové čtverce, ale i společně sledovat tu stopičku, co se mu líbí a k tomu zařadit pasáže, kdy se jde se mnou.

pitvora
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2014 17:52
- Nahlásit

michaelast
Když ho výjimečně pustím na volno na louce
Co teda spolu venku obvykle děláte? Kromě toho, že se vzájemně vláčíte na vodítku kolem bloku...

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2014 18:39
- Nahlásit

michaelast
Takoveho jednoho mam doma Muj prvni pes,takze spoustu chyb na me strane ve vychove. Rikam mu vysavac. Synove ho nechteji proto vencit. Tak jsem zacala omenovat za kazdy ocni kontakt venku,pak odmena za samovolne pribehnuti,ted odmenaza pribehnuti na zavolani. No a mam psa,ktery jde vedle me a visi na me ocima. Cichat ho pak posilam za odmenu,a jen zvedne hlavu smerem keme,privolam a odmenim. A chodi krasne navolno. Ale chvili mu to trvalo,je to havansky psik. Ale se syny je to stejne,protoze oni uzs nim jdou s nechuti,tak je radeji moc neposilam.

michaelast
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2014 19:01
- Nahlásit

Přes týden jsme ve městě a chodí na vodítku, ale v pátek jezdíme na chalupu a tam až do neděle běhá dosyta na obrovské zahradě, takže pohybu má dost. Když v neděli večer přijedeme domů, tak lehne a prospí i skoro celé pondělí .
Bojím se ho pouštět z vodítka, protože mám strach z jiných psů, on běží za každým, na zavolání nereaguje, a je mu jedno že třeba vrčí. Pes ho kousne a on vesele na něj skáče znovu a chce si hrát.

pitvora
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2014 19:21
- Nahlásit

michaelast

Já jsem se ale ptala, co děláte SPOLU... Takže vlastně vůbec nic. Pak se ale moc nedivím, že jsou pro něj pachy zajímavější.

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2014 19:22
- Nahlásit

[b]michaelast[/b
No tak vis,co delat, natrenovat privolani. A chtelo by to s nim hrat hry,ne jen behat zbuhdarma na chalupe navolno,aby si spojil,ze s panickou je zabava . Mit ho na delsi stopovacce abys mela jistotu,a zacit nekde,kde nejsou rusive vlivy,postupne prechazet do rusivejsiho prostredi. Az to bude fungovat,nechat hostopku za sebou vlacet,a neposlechne-li,jemnesi ho pritahnout. Taky ho nikdy nevolat,kdyz mu planuju delat neprijemne veci. Proste aby se tesil,ze bude privolan a ne odvolan k panicce,se kterou je nuda a okolo je spoustu zabavy,ktera privolanim konci. Mi psi vi,ze kdyz jevolam,bude,dobrota, hra,balonek, muchlani. Kdyz chci cistit napr. oci,pro psa si jdu sama.

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2014 19:30
- Nahlásit

michaelast
Jeste bych dodala,chce to si proste temi spolecnymi aktivitami vytvorit vztah,takto ho proste jenom mate.

pitvora
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2014 19:32
- Nahlásit

sicluceatlux
chce to si proste temi spolecnymi aktivitami vytvorit vztah

Však přesně o tom mluvím

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2014 19:42
- Nahlásit

pitvora
No ja si take u toho prvniho psa myslela,ze vztah prijde ta nejak automaticky,ale uz vim,ze cim vice investuju,tim vice sklidim

michaelast
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2014 19:55
- Nahlásit

Ale to jste mě špatně pochopili. My si spolu hrajeme hodně, na chalupě lítáme celý dny po zahradě, nosí míček, přetahujeme se, honíme se, trénujeme povely. Doma v bytě taky trénujeme, to ho moc baví, umí toho hodně, kromě těch základních i třeba sudy, mrtvej pes, plazení se, poklona atd. a skoro všechno umí beze slov jen povelem rukou.

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2014 20:03
- Nahlásit

[b]michaelast[/b
Tak to chce prenest i ven,napred pred barakem,treba. Ja cvicim i ve vchodu do domu. Pred domem llita za balonkem,kdyz si nejsem jista ze nevleti pod auto ,necham stopku. Jsme take ve meste. Dokonce delame sousedum pred domem divadloCvicime a decka koukaji. To co delate doma, delat proste venku.

michaelast
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2014 20:15
- Nahlásit

Jenže venku ho nic nezajímá, můžu ho dráždit pískacím míčkem nebo jakoukoliv hračkou jak chci, ale pachy jsou silnější. Ani sedni neposlechne.

Baggie
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2014 20:29 - Změnil/a: Baggie
- Nahlásit

michaelast
Sorry, před chvílí jsem něco postla, ale přehlédla jsem příspěvek, kde píšeš, co všechno umí....

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2014 20:33
- Nahlásit

[b]michaelast[/
Ani masicko v ruce? To se mi nechce verit,cim odmenujete?
Tak jak jsem psala nahore,zacit venku trenovat od ocniho kontaktu,chce to cas,uz se naucil doma se hraje,venku cicha. Da se z cichani udelat i povel,a pak to clovek muze ovladat. Navic jestlize neco pes chce,je to motivator,chces cuchat. ? Udelej napred neco pro me,ja te pak necham.

michaelast
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2014 20:45
- Nahlásit

Jako odměnu mu dávám většinou nakrájený sušený kachní maso, po tom se doma může utlouct, ale venku mu ho někdy můžu i dávat do tlamy a vyplivne ho. Teď měl nějaký sušený šlachy, pod tou poličkou byl schopnej dlouho sedět, kňučet a dožadovat se toho a venku to stejně nechtěl. Zkusím s ním teda začít trénovat pomalu tady za barákem, kde ho bude rozptylovat co nejméně věcí. Na chalupě mu zkusím na zahradě poschovávat dobroty ať hledá a tak zkusím začít učit čichání jako povel.

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2014 20:50
- Nahlásit

michaelast
A pamlsky je dobre stridat,mit u sebe alespon 3 druhy,nejoblibenejsi za nejlepsi vykon ,nebo jackpot-plna hrst ,venku bych zkusila tezsi kalibr,nez doma,treba varene kureci. A hlavne nepocitat s tim,ze to pujde rychle.Nebo treba se budete divit

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2014 20:52
- Nahlásit

michaelast
A to,cim odmenujete,musi byt mekke,aby to snedl hned. Nesmi to dlouho zvykat pak zapomene,za co to dostal

michaelast
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2014 21:08
- Nahlásit

Dostává malé kousky, ale popravdě řečeno, on nic moc nekouše, kromě granulí a fakt hodně hodně velkých kusů, které nezvládne spolknout . Zkusím mu teda ven vzít to vařené maso, to jsem ještě nezkoušela, nedá se lehce dát do kapsy.

Walda
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2014 23:54
- Nahlásit

michaelast

Naučili jste se cvičit, ale ne komunikovat.
Upřednostnili jste výcvik před výchovou.
Neberete v úvahu, že pes je velice místně orientované zvíře, takže když něco umí na cvičáku (na zahradě...), ještě to neznamená, že to samé umí v parku nebo jinde.
Nechodíte na procházku spolu, ale vedle sebe každý sám.

Nepotřebujete se naučit chodit u nohy, jestli jste se naučili ty cviky, co popisuješ, tak se to naučíte pak taky. Nejdřív se potřebujete naučit chodit na vodítku, ne u nohy, ale SPOLU. Ty to povedeš, pes tě bude následovat. Je to jen v tobě, musíš se přestat bát s ním na procházky chodit, ale naopak si předem vizualizovat, že to bude príma, půjdete spolu, pes tě bude bez tahání následovat (nenecháš ho čuchat, nebude mít čas), od začátku si musíš věřit, že to tak bude, a tak to provést. Pes nesmí zapochybovat, že ve vaší minismečce jsi ty vedoucí a on ten, kdo ho následuje. Teprve až se podřídí tak zvolni a dej mu volno na jeho záležitosti. A pak zas jděte dál. Smečkovou chůzi vpřed za vůdcem mají v sobě psi zadrátovanou, tak toho využij a uvidíš, jak bude najednou uvolněný a šťastný. Nejdůležitější heslo pro tebe je sebevědomí.

Až to budete trochu umět, začni ho po tomhle chodícím úvodu přepínat na dlouhé vodítko a začněte cvičit přivolání, po tom úvodu už vám to pude daleko líp. Zase se ale musíš chovat naprosto sebejistě, komunikovat pozitivně, vizualizovat si že musí přijít a nepochybovat o tom.

Nepřeceňuj roli skvělých nebo špatných pamlsků, různých pamlsků a tak, v tom to není. Když se naučíte spolu komunikovat, budete skoro jedno, co budeš v pamlskovníku mít, hlavně když od tebe něco dostane.

Přestaň se o něj bát, to je asi na procházce váš hlavní problém. Místo, aby v psovodovi cítil podporu a vůdce, tak za sebou tahá na vodítku jen další ocásek, a ten je mu úplně volný. Tak se přestaň bát o psa, stejně si tím nepomůžeš, naopak tím všechno pokazíš, přestaň se bát procházek samotných a programově si je začni užívat a ono to časem přijde.

Pak můžete začít cvičit to, co máte naučeno doma a na zahradě, i venku, už tě bude vnímat, motivaci už budeš mít. Dřív to nemá cenu.

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 31 Čec 2014 06:17
- Nahlásit

michaelast
můžu ho dráždit pískacím míčkem nebo jakoukoliv hračkou jak chci, ale pachy jsou silnější

Nedráždi ho hračkou, nevnucuj se mu. Tím mu vlastně "podlízáš" a on má o to větší důvod tě ignorovat. Vezmi si ho na krátké vodítko a jen stůj. Třeba deset minut. Dřív nebo později ho čuchání na jednom místě přestane bavit a podívá se na tebe. A přesně v tu chvíli mu nabídni odměnu za ten pohled. Ale chtělo by to něco extrasuper, co ho zaujme a co doma nedostává. Je to teriér, mohla by ho bavit třeba nějaká hračka na špagátě, kterou budeš táhnout po zemi, aby ji lovil (třeba plyšová krysa nebo klidně i pravá voňavá králičí kožešinka - zamysli se, jaké hračce dává doma nejvíc přednost). Nebo se dá jako odměna za pozornost hodit hrstka masa do trávy s povelem "čuchej" - tím mu dáš přesně to, co jako náruživý čuchač chce, a ještě jako bonus dostane to maso. A postupně se tak naučí, že čuchání je povel, takže bude mít míň touhu čuchat bez toho povelu (teď to asi píšu zmateně...)
To, co píše Walda, určitě funguje, ale je to založené na vnitřních, pocitových, instinktivních záležitostech, které jsou podle mě přes net nesdělitelné.

PetraK
Člen
# Zasláno: 31 Čec 2014 10:30
- Nahlásit

já ještě přidám asi dvě věci:

1. a dost podstatná, vždycky než se pustíš do toho, že se budete snažit zapracovat na té změně, nech psa nejdřív pořádně vyvenčit - aby se pak dokázal soustředit a v tu dobu po něm nic nechtěj, máš ho jištěného vodítkem, nic se nemůže stát a až pak jděte na věc. Já vím, je to v podstatě taková samozřejmá věc, ale kolikrát si to lidi neuvědomí a jdou rovnou "na věc" a pak jsou zaskočení tím, že pes se nesoustředí a nesoustředí.

2. snažila bych se psa naučit, že všechno dobrý pochází ode mne - miska na zem, až když je v klidu, ven z otevřených dveří na můj povel-PO OČNÍM KONTAKTU (je to i bezpečnější) a to nejen u dveří u bytu, ale hlavně u domovních. Až si sedne a podívá se na Tebe, pochválit - odměňovat není nutno, odměnou jsou otevřené dveře a to že se jde ven. Tu společnou chůzi a cokoliv co budete venku dělat - nezapomeň zpočátku dělat PO VELMI MALÝCH ÚSECÍCH a za každý malý úspěch odměna v tom, že dostane volno.
napadlo mě ještě něco, ale protože jsem tupo, tak než jsem to dopsala, už jsem to zapomněla . Nepospíchej, počítej, že změna bude třeba trvat dlouho. Jak dlouho záleží hlavně na Tobě. Netlač na pilu, ber to jako zábavu. pro oba. Musíte utvořit dvojici, ne dvě koleje, který jedou vedle sebe.

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 31 Čec 2014 14:09
- Nahlásit

PetraK
vždycky než se pustíš do toho, že se budete snažit zapracovat na té změně, nech psa nejdřív pořádně vyvenčit - aby se pak dokázal soustředit a v tu dobu po něm nic nechtěj, máš ho jištěného vodítkem, nic se nemůže stát a až pak jděte na věc

Svatá pravda, teprve řádně utahaný pes může vnímat A taky není od věci psu tyhle dva režimy odlišit - třeba tak, že když bude připnutý na kšírách, tak si může tahat a čuchat jak chce, kdežto na obojku se od něj očekává, aby vnímal. Nebo může mít na sobě jenom kšíry, ale vodítko v "tahacím" režimu připnuté normálně vzadu, ve "vnímacím" vpředu na hrudníku.

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 31 Čec 2014 14:13 - Změnil/a: aňoňouma
- Nahlásit

Jo a ještě mě napadá jedna věc: na chalupě na zahradě vnímá, hraje si. Tak bych tam začala trénovat i tu chůzi na vodítku. Po chvilkách, mezi hrou. Aby si to pejsek trošku zažil a byla větší šance, že venku mezi pachy si na to vzpomene.

Walda
Člen
# Zasláno: 31 Čec 2014 22:35
- Nahlásit

aňoňouma

na chalupě na zahradě vnímá, hraje si. Tak bych tam začala trénovat i tu chůzi na vodítku

Ne, tam bych trénoval chůzi u nohy.

Procházkovou chůzi na vodítku musejí venku.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání