Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Týraná fenka z útulku
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Chipinek
Člen
# Zasláno: 18 Čec 2014 13:54
- Nahlásit

Ahoj všem pejskařům,
s manželem jsme se rozhodli, že chceme pomoci alespoň jedné opuštěné psí dušičce a vezmeme si pejska z útulku. Už jednoho pejska máme - 2,5 letého křížence krysaříka/trpasličího pinče, je to veselej hravej klučina.
Obrátila jsem se na doporučení na jeden útulek a tam nám byla nabídnuta krásná cca 2letá fenečka středního vzrůstu. Včera jsme se za ní byli podívat a je skutečně úžasná, s naším pejskem se hezky snese, hrají si, oba jsou hodně temperamentní. Podle toho, co mi říkala paní v útulku, tak ta chudinka byla nalezená cca před 3/4 rokem v zuboženém stavu, vychrtlá, vystrašená, podle reakcí jí někdo musel ubližovat, bít jí smetákem nebo po ní něco házet...Dneska je to moc hezká holčička, je kastrovaná, umí základní povely, ale je na ní vidět, že lidem ještě pořád úplně nedůvěřuje. Hodně se leká, třeba když se jí dotknu a má otočenou hlavičku, tak úplně poskočí, bojí se zvuků, pelíšek si hlídá úplně fanaticky, má strach, aby jí ho někdo nevzal...Věřím, že když jí dáme všechnu lásku a péči, tak bude zase dobře.
Pejsci budou žít s námi v bytě, děti zatím nemáme.
Tímto se obracím na zkušené chovatele, jestli mi můžete dát tipy a rady, jak přistupovat k takovému pejskovi.
Předem díky všem.

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 18 Čec 2014 14:08
- Nahlásit

Chipinek
No, opatrně samozřejmě. Já se jich hodně dotýkám, mazlím a tak. A když se zrovna bojí, tak nelituju, nechám být, nevšímám si toho, ale pokud ten strach souvisí s mojí činností, tak toho nechám jakoby se nic nedělo a jdu dělat něco jiného. Pomazlím zase za chvilku. Jestli se bojí smetáku, tak bych jí na zametání nechala koukat ze druhé místnosti.
Všichni psi s nějakými takovými reakcemi se mi po nějaké době uklidnili. Třeba to už nikdy nebude úplně v pořádku, ale omezí se to. I když jsou psíci, kterým to vydrží hodně dlouho, co jsem slyšela - ale takového jsem nikdy neměla.
Co se týče doteků, tak se jí dotýkejte jen, pokud na Vás kouká. Určitě lze nejdřív jí oslovit a až potom se dotknout. Pelíšek asi bere jako jedinou jistotu, zatím.
Rozhodně by si měla zvykat na činnosti, které se provádějí běžně, a nebát se jich. Je dobře, když vidí, že druhý pejsek se jich nebojí. Pokud se ale bojí i on, tak by ji to ve strachu akorát podpořilo. Tzn. že bych je v takovou chvíli "rozesadila", aby na něho neviděla.
Dávejte si pozor, jak bude reagovat, protože tisíc věcí může projít v pořádku a pak se Vám vrhne na někoho, kdo bude mít třeba montérky a brašnu. Nebo zdrhne a už ji nikdy nenajdete. Mějte ji určitě radši zajištěnou.

kachna_
Člen
# Zasláno: 18 Čec 2014 14:13
- Nahlásit

Chipinek
estli mi můžete dát tipy a rady, jak přistupovat k takovému pejskovi.
pomalu a hlavně normálně. Nelitovat, úplně klasicky, jako u štěněte - socializovat, vychovat, adaptovat. Já jsem si ještě ujasňovala, co jsem s Bebískem zkazila a čeho bych se chtěla u dalšího psa vyvarovat.
Podle mě nejsou žádná pravidla a člověk by se měl chovat přirozeně. K nezaplacení je soudný kamarád
Já si vždycky načtu všechno, co považuju za důležitý (Asi bych tady šáhla po těch konejšivých signálech a obecně etologii, abych uměla lépe identifikovat příčiny a důsledky) no a pak si už jenom říkám, že psa vrátit nemůžu, takže holt musím udělat všechno proto, aby to fungovalo.
je na ní vidět, že lidem ještě pořád úplně nedůvěřuje. Hodně se leká, třeba když se jí dotknu a má otočenou hlavičku, tak úplně poskočí, bojí se zvuků, pelíšek si hlídá úplně fanaticky, má strach, aby jí ho někdo nevzal
no a tohle bych si dala jako úkoly k řešení a pracovat na tom, aby se to pomalu zlepšovalo

kachna_
Člen
# Zasláno: 18 Čec 2014 14:41
- Nahlásit

Vlčáčková
Dávejte si pozor, jak bude reagovat, protože tisíc věcí může projít v pořádku a pak
jo, tohle je blbý
Já se jich hodně dotýkám, mazlím a tak
jj, jak jsem si všimla, tak oni to psi dělají taky tak. Prostě jdou kolem sebe a dotknou se čumáky, blíznou, jen tak.
Ještě mě napadlo, jestli útulek a jeho výsledky působí důvěryhodně, hodně bych se ptala tam.

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 18 Čec 2014 14:42
- Nahlásit

S tím "nelitovat"... to je sice v zásadě pravda, ale ocamcaď pocamcaď. Pokud se pes jenom tak "normálně" bojí, ale ještě vnímá, tak mu samozřejmě pomůže, když uvidí, že člověk to jako hrozbu nebere, že si na to jde v klidu sáhnout... prostě že to neřeší, nechlácholí, neťutínkuje. Ale pokud je pes z něčeho vyloženě v panice, je daleko za prahem, neví ani, jak se jmenuje, tak v tu chvíli nezbývá nic jiného, než ho uklidnit jakýmkoliv způsobem. Klidně i tím chlácholením, hlazením, vzitím do náruče.

kachna_
Člen
# Zasláno: 18 Čec 2014 14:50
- Nahlásit

aňoňouma
S tím "nelitovat".
já myslela takový to "ty jsi naše beruška, oni tě bili, viiiiď..." a "ona si to ucho (myšleno vepřové) brání, protože byla v útulku" (a nepracuje se s tím dál),
To co ty popisuješ, je spíš uklidňování a to si naopak myslím, že má svůj smysl, ale mělo by se na tom pracovat a cíleně zvyšovat odolnost, aby to nesklouzlo do rutiny.
vyloženě v panice
i když, stalo se mi, že jsem Máju plácla přes zadek utěrkou, když se vyčůrala na gauč. No už jsem jí určitě rok měla. A ona se roztřásla, rozklepala a srovnala se právě normální povelovou sadou. Něčím, co důvěrně znala. Navíc jsem tam měla tu krásnou možnost odměnit až za dobré chování a ne neúmyslně podpořit třeba to strachové chování, protože panička se pak chová tak příjemně...
Klidně i tím chlácholením, hlazením, vzitím do náruče.
prostě tohle musíš umět hodně dobře odhadnout, abys nevědomky nepodpořila něco, co nechceš.

Chipinek
Člen
# Zasláno: 18 Čec 2014 15:07
- Nahlásit

Útulek na mě působí výborně, není to dotovaná organizace, provozuje to paní na vesnici v rodinném domku s obří zahradou. Žijí v podstatě z darů. Těch pejsků je tam vždy tak do 20, plus hromada kočiček. Paní by se pro ty zvířátka rozdala, včera jsem z ní a z toho, co dělá byla úplně dojatá. Naši holčičku dostali z nejhoršího, viděla jsem, jak se k ní s manželem krásně chovají, naučili jí základní povely, zkoušela jsem na piškotek sedni a paci a obojí zvládá. Když jsem jí volala a řekla jí, jaké máme možnosti, tak nahlas probrala všechny pejsky, co zrovna má a řekla mi o všech všechno, jaké jsou kde problémy a jako nejvhodnější doporučila tuto, do ničeho nás netlačila, k našemu pejskovi byla taky ohromě milá. Když se holčička trochu vylekala, paní ji konejšila hlasem jednou větou - Je to dobrý, nebo, je to v pořádku. Tuto větu tam zopakovala několikrát a ona na to opravdu reagovala sklidněním.

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 18 Čec 2014 18:46
- Nahlásit

Chipinek
A který útulek to je?

kachna_
jak jsem si všimla, tak oni to psi dělají taky tak. Prostě jdou kolem sebe a dotknou se čumáky, blíznou, jen tak.
Nějak to dělat musí. Funění do ucha už jsem si taky vyzkoušela. Psiska kupodivu fakt držela a líbilo se jim to.

Chipinek
Člen
# Zasláno: 21 Čec 2014 15:41
- Nahlásit

Holubice u Brna

zbrnd
Člen
# Zasláno: 22 Čec 2014 01:05
- Nahlásit

Tímto se obracím na zkušené chovatele, jestli mi můžete dát tipy a rady, jak přistupovat k takovému pejskovi.
tak to jste na hodně špatném místě

PetraK
Člen
# Zasláno: 22 Čec 2014 09:33
- Nahlásit

Chipinek

k tomu co tu už padlo ještě napíšu jednu věc. Snažte se, aby psi byli schopní fungovat i samostatně. Aby se fenka neupíchla jen na parťáka a bez něj a jeho opory by pak byla neschopná fungovat.
když jsme si přivedli před rokem fenku z útulku, udělala jsem to taky tak. Hned od začátku, aby si zvykla hned, že to tak je, že jdu s jedním, pak s druhým, že to není žádná trága (a naopak má pak mou pozornost jen pro sebe) zároveň jsem ale dělala i společné procházky, kdy mi můj pes pomáhla s "vysvětlením" přivolání, kdy ona viděla, že když zavolám/písknu, tak že se letí za mnou, páč u mě čeká megadobrota /maso z polévky , jindy ho prostě nedostanou/. A netolerovala věci s kterýma přišla - tzn. obsazení gaučů, postelí, křesel a kradení jídla z linky, stolu, odpadků, stejně tak jako tahání na vodítku. To byly věci na kterých jsem začala pracovat hned od prvního momentu. Jo a taky takové ty běžné věci z normálního denního režimu, že se přijde z venku, utřou se nohy, čeká se tím pádem u dveří a nevtrhává se do bytu (ani z bytu před procházkou) , že se pak jde hned na místo. Že než dostane mističku /krmila jsem odděleneě, aby měli oba klid/, že si musí sednout a uklidnit se a ne mě zporážet jak kuželky.... tak prostě v běhu dne. Nečekejte až se usadí, v klidu a s laskavostí ji naveďte do vašeho režimu, který doma panuje a který po ní budete vyžadovat. Hned, později to bude větší šichta.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 23 Čec 2014 09:44
- Nahlásit

PetraK
že se přijde z venku, utřou se nohy
jakou máš velikost? poslal bych ti nějaký co mamka už nenosí kdyžtak ...

Chipinek
Člen
# Zasláno: 25 Čec 2014 11:49
- Nahlásit

zbrnd
PROČ?

PetraK
Člen
# Zasláno: 25 Čec 2014 12:34
- Nahlásit

zbrnd

jakou máš velikost? poslal bych ti nějaký co mamka už nenosí kdyžtak

jako Popelka. 36. A pokud mámka nosí něco takhle:

tak moc dobře víš, že do toho jdu

Chipinek
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2014 12:29
- Nahlásit

Tak už máme holčičku doma. Jmenuje se Sally. Včera byl první den a podle toho to vypadalo. Už jsem psala, že je hodně vystrašená, ale bojí se úplně jiných věcí, než jsem čekala. Smeták, auta venku, robotický vysavač...to ji nechává úplně chladnou. Nejvíc se bojí oblíkání postroje před venčením. V útulku, než jsme ji odvedli,tak se z něho i vyvlíkla, chytala úplnou paniku. Teď se sice nechá oblíct, ale sedí u toho se staženým ocáskem a kouká jak boží umučení. Zkoušela jsem spolu s nasazováním dát pamlsek a na to nereaguje.
Včera jsme ji museli i vykoupat a vyčesat, protože z toho kotce z útulku zrovna nevoněla, to taky bylo dílo, klepala se jak ratlík a asi chytla z toho strach z koupelny, protože tam nechce po venčení jít na utírání pacek.
Jinak je hrozně hodná, vůbec nevím, že ji doma mám, leží většinou na kachličkách v předsíni, nebo ve svém pelíšku. Náš "starý" menší pejsek si pořád hraje a lítá a ona nic, na hračky nereaguje...tak nevím...poradíte, jak na ni?

birma
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2014 12:53
- Nahlásit

Chipinek
tak nevím...poradíte, jak na ni?
trpělivě počkat až se s tou změnou trochu srovná a rozkouká v novém domově

Chipinek
Člen
# Zasláno: 4 Srp 2014 08:02
- Nahlásit

Ahoj, opět se hlásím s naší fenečkou, kterou jsme si v pátek přivedli domů z útulku.
Holčička je to moc hodná, doma hezky leží na pelíšku, už se rozkoukává, takže si i s naším pejskem pohraje, perou se o balonek atd., přijde se pomazlit, opusinkovat, venku chodí na vodíku v poho, netahá, čůrá a kaká jen venku, takže po této stránce super. Občas se něčeho zalekne, musí se na ni holt pomalu, ale to chce čas.
Jenže máme tu jedno velké ALE:
Náš pes (zakrslý pinč) je trošku vztekloun, nemá rád psí kluky a cca po prvním roce na většinu psů dost štěká, vyloženě se rozčiluje. Vím, že je to chyba, ale u něho jsem to neřešila. Jenže teď se k němu přidala i naše Sally, potkáme psa a oni řvou jak zběsilí, nemůžu je uklidnit. Všimla jsem si, že často začně i Sally a ne náš pes Chip. Jenže ten jak ji slyší, tak se přidá, štengrují se navzájem. Nemám s tím zkušenost a nevím, jak reagovat, snažím se je uklidnit, stahuju vodítka a hlasitě volám ticho. Dneska ráno jsme potkali psa, začala Sally, přidal se Chip, oba řvali, já jsem už byla hodně nervozní z toho, všichni na nás koukají, asi jsem se Sally nějak škubla, ona se lekla, vysmekla se z postroje a zdrhla. Asi po 15 min se mi ji podařilo odchytit, ale jsem z toho úplně vyřízená...
Prosím všechny o rady a pomoc.
Děkuju.

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 4 Srp 2014 09:24 - Změnil/a: aňoňouma
- Nahlásit

Chipinek
Chodila bych především ven s každým zvlášť, abyste na tom mohli s každým zvlášť pracovat. Protože se dvěma řvoucíma psama neuděláš absolutně nic. Skvělá je hra "Podívej se na", zkus si to vygooglit. Nebo si kup knížku "Poslušnost bez vodítka", tam je popsaná (je v ní i dost dalších věcí, které by vám mohly pomoct).
Kšíry musí být správně padnoucí a utažené tak, aby se vyvlíknout nemohla.
Jo a především to chce nebýt nervózní. Já vím, lehko se řekne, hůř udělá. Ale čím víc budeš nervózní ty, čím víc budeš nervózně hlídat okolí, kde se vynoří pes, čím víc budeš při spatření psa v duchu očekávat řev, tím víc z toho budou nervózní psi a budou mít pocit, že objevení psa je něco, co by skutečně měli řešit.
Každopádně je super, že si fenečka vede tak skvěle a bez větších problémů!

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 4 Srp 2014 09:37
- Nahlásit

Chipinek
A ještě mě napadla jedna věc: určitě by ti hodně pomohl tenhle seminář. Už tedy není volné místo pro účastníka se psem, ale i jen jako divák se toho člověk dozví hodně

Chipinek
Člen
# Zasláno: 4 Srp 2014 09:41
- Nahlásit

Díky za tip. Bude to sice náročné, ale jiná cesta asi není. Máš pravdu, už začínám být nervozní, kdy se vynoří nějaký pes a to opravdu nechci, být ve stresu já i ti psi, kdykoli jdeme venčit.
Takže budu chodit na 2x a když budeme doma oba s manželem, tak si každej vezmeme jednoho a půjdeme každý jinou trasou.
Přemýšlela jsem, že nakrájím párek a kdykoli potkáme psa, tak řeknu její/jeho jméno a dám jim páreček a pochválím, ještě než začne štěkat. A když už začne, čupnu si k ní a budu nabízet páreček, budu se snažit se je snažit zaujmout. Je toto dobrá strategie? Můžu tak odnaučit řvát i toho našeho malého vzteklouna? U ní je to spíš strach a kopírování toho našeho.
A teprve, až oba dva zvládnout projít kolem psa bez štěkovat a nervování, tak je můžu začít brát na procházku oba společně, je tak?

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 4 Srp 2014 09:51 - Změnil/a: aňoňouma
- Nahlásit

Chipinek
kdykoli potkáme psa, tak řeknu její/jeho jméno a dám jim páreček a pochválím, ještě než začne štěkat
Něco trošku na tenhle způsob je právě ta hra "Podívej se na". Ale chce to dát si velký pozor na to, kdy a jakým způsobem odměňovat, aby to nemělo spíš opačný efekt. Proto bych doporučovala koupit tu knížku, kde je to podrobně popsané.

když už začne, čupnu si k ní a budu nabízet páreček, budu se snažit se je snažit zaujmout
To bych právě nedělala. Tím ji vlastně odměňuješ za štěkání.

Odkud jsi? Ideální by bylo, kdybyste na tom mohli pracovat pod vedením někoho zkušeného.

birma
Člen
# Zasláno: 4 Srp 2014 11:44
- Nahlásit

naprostou souhlasím se vším, co psala aňoňouma

PetraK
Člen
# Zasláno: 4 Srp 2014 15:39
- Nahlásit

Chipinek

Jak jsem psala už předtím a jak teď píše aňoňouma, je fakt důležitý brát je odděleně. Zvlášť pokud je na některé straně problém - ať už u zdomácnělíka, či přišlíka. Jinak nemáš šanci to eliminovat u toho jednoho a ten druhý se toho velmi rychle čapne. Plus se navážou na sebe a ty pak nebudeš tak důležitá. Musíš zapracovat na tom, aby Chip s tímhle přestal a nedopustit, aby ona s tím začla.

Chipinek
Člen
# Zasláno: 4 Srp 2014 15:40
- Nahlásit

Takže dnešní odpolední venčení dopadlo asi tatkto. Přišla jsem domů docela pozdě, protože jsem se zasekla v koloně, takže nezbylo, než vzít ven oba dva psy, kdybych nechala doma jednoho,tak by se asi zbláznil a nechci psa uvádět do tak velkýho stresu.
Venku jsme samozřejmě potkali psa. Viděla jsem ho už z dálky, byl na vodíku a s košíkem. Říkala jsem si, že se nebudeme záměrně takhle vyhýbat, takže jsem se na situaci rychle připravila, poodešla jsem kousínek stranou z chodníku, psy jsem si zajistila, dřepla jsem si k nim a vytáhla páreček...Sally jen co psa zmerčila, tak spustila, měla jsem co dělat ji udržet, úplně mě svalila na zem, ten malej samozřejmě začal řvát taky a byla jsem tam, kde ráno...pak jsme potkali ještě jednoho hafana, to je takovej salámista, opakovalo se to stejný, ale pak se uklidnila a šla si k pejskovi čuchnout, za to jsem ji pochválila.
Na pamlsky v těchto situacích mi psi nereagují, tak já nevím...asi půjdem na cvičák, protože chci mít pohodový pejsky, ne být furt ve stresu. Věděla jsem, že to bude ze začátku náročný, ale musíme to zvládnout.

birma
Člen
# Zasláno: 4 Srp 2014 16:18
- Nahlásit

Chipinek
Na pamlsky v těchto situacích mi psi nereagují, tak já nevím...
ve chvíli, kdy je pes za prahem už jeho chování nemůžeš moc ovlivnit a on se v tu chvíli není schopný učit, takže to chce hodně citlivě pracovat se vzdáleností a řešit ten problém v takové vzdálenosti, kdy tě ještě psi vnímají.
asi půjdem na cvičák, protože chci mít pohodový pejsky, ne být furt ve stresu.
dej si pozor a cvičák si vybírej hodně pečlivě. Ne všichni výcvikáři jsou opravdu odborníci a ne všechny cvičáky jsou dobré.

PetraK
Člen
# Zasláno: 4 Srp 2014 16:27
- Nahlásit

Chipinek

Říkala jsem si, že se nebudeme záměrně takhle vyhýbat, takže jsem se na situaci rychle připravila, poodešla jsem kousínek stranou z chodníku, psy jsem si zajistila, dřepla jsem si k nim a vytáhla páreček...

vyhýbat v tom úplném slova smyslu ne, ale musíš jít se psy na takovou vzdálenost, kdy to dají - oba a nebo z té situace opravdu radši odejít, protože jinak se v tom chování upevňují.

Chipinek
Člen
# Zasláno: 4 Srp 2014 16:37
- Nahlásit

znáte někdo cvičák Moravia dog school v Brně-Komíně? Jsme z Brna. Nebo můžete mi doporučit nějaký brněnský?

Chipinek
Člen
# Zasláno: 4 Srp 2014 16:43
- Nahlásit

PetraK

Sakriš ti hafani dají ale zabrat Ale miluju je, o tom žádná...
No jo, pracovat se vzdáleností...jenže Sally začne štěkat jen co psa uvidí, je jedno jestli je to 10m nebo 100m, stačí že ho prostě vidí, řve i na psa, který je na druhé straně ulice
Mám to tedy teď řešit tak, že když vidím psa, tak je odvedu pryč? Tohle je tak zapeklitá situace, že fakt nevím.

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 4 Srp 2014 17:53
- Nahlásit

Chipinek
V Brně bohužel nikoho neznám. Nicméně ten cvičák, cos odkazovala, na mě podle stránek působí tak trochu "svazarmovsky"... nemám z něj pocit, že by to bylo pro vás to pravé. Kdybys bydlela severněji, tak jednoznačně doporučím http://www.koira.cz/kontakt.php - jsou podle mě nejlepší v republice, co se týče reaktivních psů. Zkus zvážit, jestli by nestálo za to i přes tu vzdálenost tam jednou za čas zajet na individuální hodinu, protože myslím, že by ti fakt pomohli.

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 4 Srp 2014 19:15
- Nahlásit

Chipinek
Podivej na Psi park

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání