Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / výcvik prosím o pomoc :)
Autor Zpráva
Natt
Člen
# Zasláno: 3 Čec 2014 21:17
- Nahlásit

Dobrý den, ráda bych vás poprosila o pomoc, jelikož o tomhle tématu, víte všichni určitě více než já, jakožto 15-ti letá, výcvikem psů nedotčená holka Koncem měsíce si budu kupovat fenečku biewer jorkšírka a na internetu mě zaujalo jedno video -
https://www.youtube.com/watch?v=9frADAj58Xg myslíte, že je alespoň minimální šance naučit mého hafíka některého z těch kousků ? popřípadě dodejte i informace kolik času denně bych tomu musela věnovat ap.

corgi
Člen
# Zasláno: 3 Čec 2014 21:47
- Nahlásit

Vtipné
Spolupracujícího a dobře motivovaného psa dokážete naučit téměř cokoliv. Jakožto začátečník se zaměřte hlavně na budování vzájemného vztahu, pes k vám musí mít důvěru, musíte být zdrojem příjemných a zábavných věcí. Zároveň je třeba nezapomínat na to, že i takhle malý pes vyžaduje důslednou výchovu. V ideálním případě z vás dvou pak bude tým Pak není problém začít cvičit cokoliv - klasickou poslušnost, tanec se psy nebo tyhle "triky".
Já osobně učím podobné triky pomocí klikru, ale není to nutnost. Zkuste si o něm na internetu něco přečíst. Zábavné hloupůstky najdete třeba v knížce 101 psích triků, jsou tam návody, jak co pejska naučit a jak postupovat, když se třeba něco nedaří.

corgi
Člen
# Zasláno: 3 Čec 2014 21:49
- Nahlásit

Natt
dodejte i informace kolik času denně bych tomu musela věnovat
Pes není stroj, každý chápe jinak, každý se učí různé věci jinak dlouho. Jakýkoliv časový údaj je myslím zcestné uvádět

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2014 10:19
- Nahlásit

Natt

V první řadě je potřeba naučit pejska základy pro fungování v lidské společnosti. Přivolání, odložení a tak. Nicméně triky jsou fajn, je to super společná zábava, psy to moc baví, zaměstná jim to hlavičku a zlepšuje to vztah s pánem Ale z tvé otázky malinko cítím touhu, abyste jich uměli co nejvíc a mohli frajeřit (prosím, neber to ve zlém!). Tím vzniká úplně zbytečný tlak na psa. Zaměř se na to, abyste se spolu při učení čehokoliv dobře bavili - to je totiž to nejdůležitější Jinak zdaleka nejefektivnější je cvičit několikrát denně chvilku, maximálně dvě-tři minutky, tak si toho zapamatuje nejvíc. Takže není vůbec třeba vyhradit si v rozvrhu hodiny času na cvičení (naopak by to psa jen otrávilo), stačí najít chviličku třeba mezi čištěním zubů a oblíkáním svetru Ale za jak dlouho se pes naučí nějaký trik, to je strašně individuální - záleží to na tom, jak je chápavý, ale taky na tom, jak dobře mu to majitel dokáže vysvětlit.

Natt
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2014 11:09
- Nahlásit

corgi: určitě si o tom něco přečtu děkuji za tipy!
aňoňouma: Uznávám, že po prvním zhlédnutí videa jsem měla v plánu učit co nejvíc věcí z frajeřiny , ale jak jsem se na něj dívala dokola a dokola začala jsem hledět spíš na to jak pejsek i páníček vypadají šťastně :') a právě díky toho jsem se rozhodla, že by něco takového mohlo být fajn
Každopádně mě tvá odpověď hodně potěšila Asi těžko bych hledala během dne volnou celou hodinu, ale pár minutek se najde vždycky! děkuji moc

anonym
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2014 11:20
- Nahlásit

Tak nevím, ale já jsem tam teda šťastného psa neviděla snad ani vteřinu, o tom jak vypadá šťastný pes při práci mám asi jiné představy.

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2014 11:32 - Změnil/a: aňoňouma
- Nahlásit

anonym
Až teď jsem koukla na video a máš pravdu, to štěně je evidentně chvílemi dost ve stresu Jak tam jde do poličky pro plínku - pomalé pohyby, ocas až pod prdelkou, výraz tváře, myslím i olizování jsem tam zahlídla... dost smutný pohled To je přesně to, o čem jsem psala výš - zaměření na "výkon" bez ohledu na psa

Natt
Koukni spíš na tohle video (a další videa s Jesse):
https://www.youtube.com/watch?v=RTTfmoklBok

anonym
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2014 11:39
- Nahlásit

Tak tohle je už o fous lepší.

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2014 13:48 - Změnil/a: aňoňouma
- Nahlásit

Natt
Ještě mě (úplně mimo téma) napadla jedna věc. Opravdu doporučuju knížku "Konejšivé signály" od Turid Rugaas. V ní jsou právě krásně popsané signály, kterými dávají psi najevo nejistotu a stres, snahu uklidnit situaci, ve které se cítí pod tlakem... Podle mě je to možná nejprospěšnější knížka o psech, co na našem trhu je. Psí komunikace není pro lidi vůbec samozřejmá a intuitivní věc, zvlášť pokud nikdy psa neměli. Což je vidět právě na tom videu se štěndem jorka, kde těchto signálů štěndo vysílá kotel a majitelka to evidentně vůbec nevidí.

Natt
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2014 21:22
- Nahlásit

A tohle už jsou věci, které já jako začátečník vůbec nevidím
Video jsem shlédla a až budu mít více času určitě proklikám i ostatní videa na kanálu, doufám tedy, že tam nějaké další budou inspirace není nikdy dost.
Po té knížce se zkusím taky podívat už to je druhá, kterou mi tady doporučujete, tak zkusím obě sehnat ještě před odjezdem na dovolenou,ať se při opalování moc nenudím .

Nicky
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2014 22:30
- Nahlásit

Konejšivé signály doporučuji naprosto každému, téměř jako povinnou četbu. Po nastudování knížky snad poznáš, jestli se tvému psu cvičení bude líbit nebo ne.

corgi
Člen
# Zasláno: 5 Čec 2014 09:17
- Nahlásit

Nicky
Já jsem třeba v Signálech nenašla nic zásadně převratného. Pro začátečníka to je přínosná četba, v tom případě mi tam ale hodně chybí obrázky, fotky, atd. - protože když si takový začátečník přečte třeba pojem "pohled stranou" (a desítky dalších věcí), asi si to úplně přesně nepředstaví....

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 5 Čec 2014 13:22
- Nahlásit

corgi
já to vidim naprosto stejně.Ale zas jako první krok dobrý myslim

Nicky
Člen
# Zasláno: 5 Čec 2014 21:18
- Nahlásit

Většina lidí vám poradí, jak máte cvičit psa, jak je strašně, ale fakt strašně důležitý, jestli si sedne tak nebo tak. Ale jen minimum lidí vám řekne, že máte svého psa vnímat a sledovat. Když vám pes nerozumí, dává vám jasné signály, spousta lidí reaguje tak, že přitvrdí, místo aby na to šli jinak. Takže už jenom to, že začnou svého psa sledovat a vnímat, jak pes reaguje, má smysl si tu knížku přečíst.

Walda
Člen
# Zasláno: 5 Čec 2014 21:40
- Nahlásit

Nicky

Tak knížka má určitě smysl.

Když už jsme u toho, tak je k dispozici ještě záznam semináře Turid Rugaas Jak spolu psi mluví . Je to záznam trochu staršího semináře a je lepší než její žívé semináře v současné době (viděl jsem oboje).

Ale konejšivé signály jsou jen kousek psí komunikace. Daleko širší má záběr kniha Cannie body language

A jelikož psí signály nejsou statické, tak ještě líp jsou rozebrané ve video záznamech Alexy Capra. tady. Možná se se vším nedá 100% souhlasit, ale ta videa mají velkou informační hodnotu.

pitvora
Člen
# Zasláno: 6 Čec 2014 08:36 - Změnil/a: pitvora
- Nahlásit

Natt
A tohle už jsou věci, které já jako začátečník vůbec nevidím

V klidu, tohle nevidí ani velká část lidí, kteří už psa mají. A klidně několikátého. Pro spoustu lidí by tohle chování bylo známkou "tvrdohlavosti", "vzpurnosti", "dělá si ze mě srandu"... Bohužel, tohle je naprosto nejčastější nedorozumění mezi psy a lidmi

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání