Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Základní poslušnost vs. Obedience
Autor Zpráva
Cori
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2014 11:28
- Nahlásit

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat zda je možné nahradit výcvik klasické základní poslušnosti na cvičáku výcvikem obedience. A jaké si myslíte, že by má obedience klady a zápory oproti klasické poslušnosti? Díky.

corgi
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2014 11:50
- Nahlásit

Moc nechápu dotaz. Se psem můžete cvičit cokoliv chcete a cokoliv vám oběma vyhovuje.
výcvik klasické základní poslušnosti na cvičáku není žádný zákon, nutnost nebo nenahraditelnost.

anonym
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2014 11:55
- Nahlásit

Moc nerozumím dotazu. Obedience je poslušnost a nevím co rozumíš klasickou poslušností. Dnes je poslušnost de facto stejná
ve všech ZŘ, liší se cviky, ale požadavky jsou stejné.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2014 12:01
- Nahlásit

též nechápu..leda bys měla plemeno co potřebuje k uchovnění určitý typ zkoušky..tu pak zkouškou z obedience nahradit nejde..a chtěla uchovnit teda

Cori
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2014 14:58
- Nahlásit

No jako co je lepší, pro psa zábavnější a která metoda psa snáz vychová..

birma
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2014 15:01
- Nahlásit

Cori
No jako co je lepší, pro psa zábavnější a která metoda psa snáz vychová..
ani jedno není metoda, obojí je jen zkušební řád s jinými cviky a požadavky.
Jak to bude psa bavit záleží na majiteli a jeho schopnostech a zvolené metodice, ale s vybraným odvětvím to nemá nic společného.
Stejně tak ani jedno z toho psa nevychová, to musí majitel.

Cori
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2014 15:13
- Nahlásit

Dík fakt umíš poradit birmo

Cori
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2014 15:13
- Nahlásit

někdo kdo obedienci dělá tady není?

PetraK
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2014 15:18
- Nahlásit

Cori

no já myslím, že birma to právě vystihla dost maximálně a srozumitelně.

birma
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2014 15:22 - Změnil/a: birma
- Nahlásit

Cori
ty se ptáš asi stylem "bude moje dítě bavit víc dějepis nebo zeměpis? A co mu bude prospěšnější v životě?"
To ti nikdo neřekne - záleží to na učiteli, na povaze dítěte a třeba by ho bavila a uživila místo toho matika...

pitvora
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2014 15:33
- Nahlásit

Souhlas s předchozími.

Stejně jde vždycky hlavně o to, jaký typ výcviku baví psa. Typický mops nebude asi nadšeně aportovat kachny z vody a typická šeltie nebude kousat na rukáv. A ještě důležitější je, jak člověku sedne konkrétní výcvikář.

Vero
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2014 15:43
- Nahlásit

Cori
no když ona má birma fakt pravdu....
je jedno, podle kterého zkušebáku půjdeš na zkoušku, a jestli na ni půjdeš, je potřeba se zaměřit na jiný věci, jestli jde o to, mít vychovanýho psa... a aby vás to bavilo.

corgi
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2014 19:09
- Nahlásit

Taky musím souhlasit s birma.
Psovi je úplně jedno, jestli zrovna dělá cvik podle zkušebního řádu obedience nebo IPO, nebo jakéhokoliv jiného. Důležité je, jak k výcviku jako celku přistoupí ten, kdo cvičí, jak dokáže psa motivovat, jaký s ním bude mít vztah.

A k tomu která metoda psa snáz vychová.. - žádná "metoda" psa nevychová. Výchova a výcvik jsou dvě rozdílné věci, samozřejmě se prolínají, ale vychovat psa je složitější (a důležitější) než ho vycvičit - na to žádné řády a zkoušky nejsou

zbrnd
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2014 20:02
- Nahlásit

Cori
která metoda psa snáz vychová.
žádná

zbrnd
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2014 20:04
- Nahlásit

Cori
Člen # Zasláno: 1 Čec 2014 15:13
Citát - Nahlásit

Dík fakt umíš poradit birmo

Kup si RC letadýlko princezno, psy nech na pokoji.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2014 20:06
- Nahlásit

Vy jste asi dámy nepochopily, že princezna chce prostě vědět, která metoda je lepší, bezpracnější a pes po její aplikaci funguje lépe. To není těžký pochopit ni?

Neumi
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2014 21:02
- Nahlásit

Cori, už sis přečetla zkušební řády sportovní kynologie ( MZŘ, NZŘ, KJ Brno) a obedience?

zbrnd
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2014 21:40
- Nahlásit

nepotřebuje řády, potřebuje psa, který bude dělat, co bude chtít a ptá se, která metoda je lepší...no coooo

Neumi
Člen
# Zasláno: 2 Čec 2014 07:16
- Nahlásit

která metoda je lepší.
z kterých metod?

Vero
Člen
# Zasláno: 2 Čec 2014 10:38
- Nahlásit

Neumi
z kterých metod?

ale tak zadavatelka podle mě to myslí tak, že u nich na cvičáku mají různé lekce, jedny se jmenují Poslušnost a půjdou pak zkládat nějaké ty ZZO, a pak tam někdo jiný dělá lekce Obedience..... (třeba na jednom konkrétním cvičáku to takhle přesně bývalo)
no a zadavatelka myslí, že to jsou metody výcviku a výchovy...
a že by si nutně měla jednu z nich vybrat, aby měla vychovaného a poslušného psa.
já bohužel nevím, jak bez elaborátu nějak schopně vysvětlit, v čem je ten omyl. ... tak bude zadavatelka muset zapátrat sama, že možná je v něčem na začátečnickým omylu.

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 2 Čec 2014 11:00 - Změnil/a: aňoňouma
- Nahlásit

Nejvíc záleží na tom, jak jsou ty lekce vedené a jaký je instruktor. Ale obecně mi "pro život" přijde poněkud přínosnější výcvik základní poslušnosti, protože tam se učí (nebo mělo by se) třeba i odvolání od psů, procházení mezi skupinou lidí apod. Kdežto obedience je zaměřená vyloženě na soutěžní provádění cviků ve "sterilním" prostředí.
Na druhou stranu pokud bude instruktor základní poslušnosti hovado, kdežto instruktor obedience bude fajn a znalý věci, bude daleko přínosnější chodit na obedience. A zdaleka nejvíc "výcviku a výchovy" udělá majitel stejně mimo cvičák - na procházkách, v běžném provozu.

Falco
Člen
# Zasláno: 2 Čec 2014 14:20
- Nahlásit

Mám se svým psem (americký kokršpaněl) složeny základní zkoušky národního a mezinárodního řádu, základní zkoušku pro malá plemena a první stupeň obedience.
Poslušnost podle klasických zkušebních řádů se mi zdá jednodušší, protože u nižších zkoušek není vyžadovaná taková přesnost jako u obedience (kriteria nejsou tak přísná). Většina cviků je slušně použitelná v praktickém životě. Na druhou stranu jsou mezi národním a mezinárodním řádem některé rozpory, které výcvik ztěžují (stejné povely pro provedení různých cviků). A nelíbí se mi, že je přesně předepsáno, jaký povel se musí použít. A v neposlední řadě stále nejsou klasické zkušební řády moc dobře uzpůsobeny pro cvičení "nepracovních" plemen.
Obedienci bych si pro sebe přeložila spíše jako "ovladatelnost" než poslušnost. Zdá se mi náročnější na přesnost a pečlivost vypracování a provedení cviku, také hodnocení je, myslím, přísnější. Některé cviky se mi zdají poměrně nepřirozené a v praxi ne moc dobře upotřebitelné. Na druhou stranu je zde možnost použití vlastních povelů a všechny stupně zkoušek je fyzicky schopen složit pes jakékoli velikosti a konstituce (k plemeni se přihlíží i přímo při hodnocení). Navíc si myslím, že téměř nic v obedienci se nedá naučit násilím a donucením (což se bohužel k klasické poslušnosti stále ještě objevuje.)

Cori
Člen
# Zasláno: 2 Čec 2014 21:21
- Nahlásit

Děkuju za odpovědi

Zdravím ze zámku

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání