| Autor |
Zpráva |
kami171
Člen |
# Zasláno: 30 Dub 2014 21:54
- Nahlásit
Ahoj chtěla bych se zeptat za jak dlouho se váš pejsek naučil čůrat venku?
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 1 Kvě 2014 02:53
- Nahlásit
Já myslím, že většina pejsků to umí od narození.
|
Tony
Člen |
# Zasláno: 1 Kvě 2014 11:02
- Nahlásit
kami171 jenom venku? tak od pátého měsíce víceméně, v sedmém měsíci to bylo 100%
|
krisikowa
Člen |
# Zasláno: 3 Kvě 2014 21:31
- Nahlásit
Já psa učila na plínu původně takže venku čůrat nechtěla. Za dva týdny čůrala v pohodě venku, v půl roce už většinově čůrala venku, ale občas šla na plínu. Teď má devět měsíců, plínu jsme definitivně zrušili před dvěma týdny, protože když už to nemohla vydržet (třeba jsem se oblékala nebo tak), tak se počůrala na místě nebo do postele, plínu ignorovala a ignoruje. O venčení si už říká.
|
Jessi westik
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2014 14:13
- Nahlásit
Pejsek by to měl umět ve 4 měsících
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2014 16:14
- Nahlásit
e 4 měsících
není to tak, že až v pěti měsících je štěně schopno plně ovládat svěrače?
navíc, je to kus od kusu, jako u lidí, zatímco jedno dítě vbrzku opustí pleny a umí chodit na nočník, jiné si dá načas.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2014 19:20
- Nahlásit
PetraKnení to tak, že až v pěti měsících je štěně schopno plně ovládat svěrače?
navíc, je to kus od kusu, jako u lidí, zatímco jedno dítě vbrzku opustí pleny a umí chodit na nočník, jiné si dá načas.
Co to tu plancáte fšichni?
Otázka snad zní jasně ne?
A odpověď je snad taky jasná.
Pejsci se venku čůrat neučí, umí to od narození.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2014 22:03
- Nahlásit
zbrnd
Pejsci se venku čůrat neučí, umí to od narození.
tooo máte svatou pravdu, enemže v našich podmínkách to není o tom, že si vyleze z brlohu a může vytvořit louži. Takže je nutno to z bytu přenést úplně ven, což pro něj nejni úplně snadná věc. a to nějakou dobu zkrátka trvá.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2014 22:30
- Nahlásit
PetraK
a to nějakou dobu zkrátka trvá.
jistě, tu, po kterou se jde ven
nebo uz ste pani videla psa, co neumel venku curat?
|
Tony
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2014 23:06
- Nahlásit
Jessi westik
Pejsek by to měl umět ve 4 měsících
jak už to bylo řečeno, to je poněkud drsné ultimátum...
|
pitvora
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2014 00:23
- Nahlásit
Tony
jenom venku? tak od pátého měsíce víceméně, v sedmém měsíci to bylo 100%
Tak dlouho? To už pes pomalu začíná zvedat nohu...
Moji psi byli všichni už v těch osmi týdnech čistotní tak z 90% a poslední louže doma byla u všech někdy kolem čtvrtého měsíce.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2014 10:32
- Nahlásit
zbrnd
nebo uz ste pani videla psa, co neumel venku curat?
já zatim ne, ale projděte si tady, kolikrát tu lidi píšou, že pes jim venku nečůrá
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2014 10:41
- Nahlásit
pokud se tomu člověk věnuje, ve 4 měsících má většinou hotovo.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2014 11:02 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
davidkova renatapokud se tomu člověk věnuje, ve 4 měsících má většinou hotovo.
jantare tys dnes oupa mymo!
tady jde o čůraní psůh, ne o to, jak se tomu věnuje člověk
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2014 11:03
- Nahlásit
davidkova renata
ufědom si, že tady je to odborný forum mylovniku psu, ne milovniku zlatýho déště, takže je tu fuk, jak se tomu kerej čověk věnuje, brr, ty máš hrozný témata teda jantare
|
Tony
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2014 11:11
- Nahlásit
pitvora
zvedat nohu? já teda jsem měla psího kluka jen jednoho, ale nohu zvednul v den, kdy mu bylo devět měsíců (velké plemeno - afgán). Tento pes čůrání venku ve čtyřech měsících víceméně ovládal, i když nehoda semtam byla.
Druhý pes, fena šeltie - hodně citlivé štěndo, jinak moc učenlivé (narozdíl od afgánka), tam to bylo ten pátý až sedmý měsíc.
Obě štěňata byla v tomto věku v lednu a v paneláku bez výtahu, takže manipulace trošku komplikovanější a pomalejší než jen dát za dveře.
Jako jestli něco nemám ráda, tak nějaký limity v tomhle období, akorát to pak další majitele-začátečníky znervózní a odnese to pak to štěně...
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2014 11:29
- Nahlásit
zbrnd
jantare tys dnes oupa mymo!
dyby jenom dneska ale zas nemám zechcanej byt,no
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2014 11:34
- Nahlásit
davidkova renataale zas nemám zechcanej byt,no
no já si už zvyk, takže mi to neva
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2014 11:56
- Nahlásit
davidkova renata
pokud se tomu člověk věnuje, ve 4 měsících má většinou hotovo.
to je pravda. Jenže oni radši lidi tu plínu, aby nemuseli v noci vstávat.
nicméně Tony má pravdu v tomhle:
nemám ráda, tak nějaký limity v tomhle období, akorát to pak další majitele-začátečníky znervózní a odnese to pak to štěně...
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2014 12:10
- Nahlásit
PetraK
jakou plínu, oupa normoš to označíš, vytvaruješ a odměníš
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2014 12:49 - Změnil/a: aňoňouma
- Nahlásit
zbrnd
označíš, vytvaruješ a odměníš
Není ani třeba, vyměšování je samoodměňující chování (ta úleva!) Akorát je potřeba zajistit, aby k němu docházelo tam, kde chceme, tedy lítat se štěnětem ven furtumfurt, dřív než se mu začne chtít a vyčůrá se doma.
Jinak strašně záleží nejen na tom, jak se člověk štěndu věnuje, ale taky z jakých podmínek je. Štěnda vyrostlá doma v ohrádce (nebo nedej bože v kleci), kde si celý den čůrala a kadila pod sebe, protože chovatel chodil do práce, budou mít hodně jiný základ pro čistotnost, než štěnda, na která si chovatel vzal dovolenou, staral se o ně na plný úvazek a velkou část doby strávila ve velkém výběhu na zahradě. S těmi druhými není skoro žádná práce, bývají čistotní už při odběru, jen občas to v zápalu hry neudrží.
|
Tony
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2014 23:41
- Nahlásit
aňoňouma
přesně tak, a já třeba dodám další problém. Moje čubina už od nejútlejšího věku by se nevyčurala na chodník - kde se chodí. A my s ní jeli v tomto učícím se období do Jeseníku, kde bylo ve městě 55 cm sněhu... Na chodník ne, všude jinde zapadla - motivujte pak štěně, jaký je úžasný, že se vyčůralo, po tom co zapadně kamsi, kde ho vlastně ještě studí pipina :-D (samozřejně jsme to dělali).
Těch faktorů, co to ovlivňují je hrozně moc.
|
Biiga
Člen |
# Zasláno: 25 Lis 2014 13:57
- Nahlásit
S dovolením tuto diskuzi oživím - máme štěně, půl roku, maďarský ohař x retrívr, který neustále čůrá doma. Přes noc vydrží už dobré tři měsíce a to i ve chvíli, kdy si pospíme. Problémy jsou ale dva:
- odejdeme do práce, a i když se vrátíme po 7 hodinách (v noci drží klidně i 10), tak je naděláno. Chápu, že přes noc s námi duchní v peřinách, tak ho to nenapadne a přes den se nudí, devastuje a tak čůrá. Ale už moc nevíme, jak ho to odnaučit. Vždy, když odcházíme do práce, tak psům (máme dva), dáme třeba piškot, rohlík, dobrotu, aby si zejména štěně spojilo náš odchod s příjemnou záležitostí. Piškoty jim hodíme směrem ode dveří, aby se zaměřili na jejich hledání a nevšimli si, že odcházíme a nebyli smutní (staršímu je to teda jedno, ale piškotek si rád dá ). To nepomáhá. Po příchodu domů nekáráme, vypustíme, ven, bez jeho přítomnosti uklidíme a děláme, že jsme šťastní majitelé (ale už mi to fakt leze krkem ).
- další problém je ten, že si neřekne, že chce ven, když jsme doma. O víkendu jsme byli celý den doma, co hodinu jsme chodili kouřit, takže psi chodili s námi + samozřejmě byli na prochajdách. V jednom mezičase jsem šla do patra a tam dvě ho*na!!! A mladej ani neknikl.
Co teď? Starší na půl roce kňučel u dveří, když potřeboval, ale štěně teď nic a už mě to trošánek přestává bavit. Jsem teda furt milá a říkám si "nezabij ho", ale nevím nevím, jak dlouho to dám, když pokrok veškerý žádný. Venku za čurání pochválíme, doma nekomentujeme, ale mám pocit, že změna nepřichází a když to srovnám s prvním psem, tak tenhle má naprostou havaj a pohodu .
Takže do mě
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Lis 2014 14:22
- Nahlásit
Biiga
proč do mě?
položím první otázku, která mě napadla - jste si na 1000000000000 procent jistí, že to dělá ten mrňous?? Je to pravděpodobné, ale.... mohlo by se i stát, že staršímu jeho přítomnost trošku rozhodila životní styl a rytmus.
Druhá otázka - jak vypadá program štěnda před vaším odchodem? Má možnost se vyřádit, nejen se pořádně vyvenčit, ale venku se i trochu vybít? Tím pádem pak nebude mít tolik té energie na lumpačení, bude radši spát, tím pádem se zmenší prostor pro vyrábění bobků.
Třetí otázka - pesani mají možnost po dobu vaší nepřítomnosti mít k dispozici celý dům?
Čtvrtá otázka - jak probíhalo u štěněte učení na samotu?
Je možné, že v odpovědích najdem i odpově'd na to proč se to děje.
|
Biiga
Člen |
# Zasláno: 25 Lis 2014 15:07
- Nahlásit
No do mě, protože kdykoliv se tu na něco zeptám, tak prvních pět reakcí je, jak jsem nemožná a psi minimálně týrám, ne-li vraždím
Jako takhle, už mě občas i napadlo, že by to dělal velkej, ale nezdá se mi to. Hlavně velkej má trochu větší "objem" než malej, takže by nás asi vytopil.
Program - hned po probuzení je vyhodíme (roz. pustíme) na zahradu, abychom předešli ranní louži. Na zahradě jsou tak dvacet minut sami, dle mručení se perou nebo honí. Pak s nimi jde jeden z nás ven, cca 30 minut, kde se vyvenčí, snažíme se jim i zaměstnat palice lehkým piškotovým ke mě, u nohy, trocha honění, skákání, běhání a tak, pak ještě lítají na zahradě, kde se zásadně perou. Pak jim dáme nabaštit, po jídle je ještě pustíme ven, aby se štěně případně vykadilo (kadí v 90%), pak zabezpečíme barák (to tu nebudu popisovat, je to velmi sofistikované), nadělíme dobrotu a mizíme... takže teoreticky toho prostoru má ráno až až - vylítá se, zablbne, zapojí mozek, vypustí kanďák atd.. někdy ještě prožene kočky (které prohání asi celý den). V zásadě štěně nepatří mezi hyperaktivy
Co se týče baráku, tak od tej doby, co nám rozcupoval gauč a postele celý barák nemají Jsou dole na chodbě, pak schodiště, horní chodba a pokoj, kde jsou staré postele, na kterých jsme kdysi před dvěma rokama spali. Jinak nemohou nikam. V těchto prostorách jim necháváme hračky, na které jsou zvyklí.
Dneska jsme teda prvně prubli je zase nechat i v ložnici, tak uvidíme, co to udělá, protože v těch místnostech, kde jsme je měli doteď, moc nepobýváme ani tam nemáme svoje věci, takže mohli mít pocit, že nás necítí a to mohlo dělat neplechu. Ale uvidíme - jestli bude postel na sr..., tak se zase vrátí na chodbu...
A učení na samotu - no, klasika (a teď do mě ), dva dny nic, pak 5 minut, deset minut, dvacet minut, prostě postupně... ale nikdy nebyl sám doma, vždy tam měl velkýho bráchu. Ale cca po týdnu- deseti dnech, jsme ho nechali doma asi dvě hodiny (i s druhým psem) a šli jsme na pívo. Když jsme se vraceli,t ak jsem poslouchali pod oknem a byl klid a i sousedů jsme se ptali a nevřeští (teda teď jo, ale velkej, neb se buď někde hárá fena nebo přišla podzimní deprese, kterou má chudák každej rok...).
Takže už moc nevím, jak jinak to uchopit. Ráno je hodinu venku, má prostor a i naší pozornost a funí jak lokomotiva. Víc fakt nedáme, už takhle vstáváme pomalu v noci Přes den uznávám, že se asi nudí, dospělák totiž je zvyklý chrápat a nějaké štěně mu může po..., stejně jak jako kočky. Ale dávám mu třeba hračku při odchodu, kterou jinak nemá a ještě jí potřu salámem, aby byla lákavá - té se ani nedotkl Takže už fakt nevím
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Lis 2014 15:16
- Nahlásit
Biiga
al velkej, ale nezdá se mi to.
podle toho co píšete vedle to tak nereálný totiž není.
má ráno až až - vylítá se, zablbne, zapojí mozek, vypustí kanďák atd..
to ano,to je fakt
Co se týče baráku
já nevím, já bych nechala ten prostor omezenější. Pokud máte světlou předsíň/chodbu, kde není zima, tak tam.
prostě postupně... ale nikdy nebyl sám doma,
no tak pokud to bylo postupně a malej nic neřeší, tak by samotu měl zvládat sám - jen bych ještě teda učila na samostatnost bez druhého psa (což ale v tomhle nehraje roli)
Takže už fakt nevím
napadají mě dvě možnosti- jednak to, že to teda opravdu nemusí být od něj, ale od druhého psa, to jednak a druhak - je to sice už věk, kdy by měl zvládat, ale na druhou stranu -měl by-je to podmiňovací způsob, každý jedinec je jiný, jsou děti, které se naučí na nočník hned a pak ti, kteří když se třeba v rámci hry zapomenou, tak prostě nedoběhnou
|
Biiga
Člen |
# Zasláno: 25 Lis 2014 15:35
- Nahlásit
Jako když o tom přemýšlím, tak sice se mi to na velkého nezdá, ale na druhou stranu - my malýho nepucujeme, když se doma vy..., tak jestli si třeba velkej neříká, že když může on, můžu já taky? Ale zase to před psama nikdy neuklízíme, takže by si to nijak spojit neměli, ale velkej, když se doma po.., tak dostal. Ale stejně se mi to nezdá
Ale díky za nadhled!!!
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Lis 2014 15:39
- Nahlásit
Biiga
tak sice se mi to na velkého nezdá, ale na druhou stranu - my malýho nepucujeme, když se doma vy..., tak jestli si třeba velkej neříká, že když může on, můžu já taky?
no takhle by nejspíš neuvažoval. Spíš si myslím, že pokud by to tak bylo, bude to z určitého rozhození. Což neříkám, že je-nevím jak to u vás je, ale může být, že ho druhý pes rozhodil a projevuje se to takto. ale na dálku těžko soudit.
|
Biiga
Člen |
# Zasláno: 25 Lis 2014 15:42
- Nahlásit
Jasný, spíš jsem ten dotaz pojala jako na další cesty, jak to štěně odnaučit. Ale jak jsem o tom zapřemýšlela, tak to bude asi ještě masakr spolu s labilním velkým viz vedlejší diskuze... ale jsou halt věci, který člověku hned nedojdou ale opravdu pochybuju, že by velkej tak najednou začal kropit, i když má deprese
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Lis 2014 15:49
- Nahlásit
Biiga
ale opravdu pochybuju, že by velkej tak najednou začal kropit, i když má deprese
víte - můžu jen soudit podle toho co jste psala, ono je možné že i ten malý je nevyrovnaný-z toho co proběhlo, že se to všechno kumuluje. ale - říkám, neznám, nevidím.
Pro psy je důležitý určitý řád, stanovení podmínek a jejich dodržování zároveň oba potřebují vědět - že je máte rádi, zvlášť pro toho prvního je to přemet, když přišel mlaďas. Měl by vědět stále, že je váš, že o nic s novým psem nepřichází. měli byste být pro ně zázemí.
|