Sambiana
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2014 17:01
- Nahlásit
Ahojky lidičky,
Mám pejsana NO skoro 2 roky, doma poslouchá úplně perfektně ( i mezi koněm ), ale jakmile spatří kočku, ostatní psy, divokou zvěř , atd.. je úplně jiný . Soustředí se jen na tu konkrétní věc co jsem teď před touto větou napsala , mě si nevšímá ... Na cvičišti to minule dopadlo tak, že jsem s cvičitelkou zkusila pustit pejsana na volno abych ho zkusila přivolat a byl tam ještě jeden pes, běžel hned za ním , no a tak jsem zjistila že se nemají v lásce , protože se servali . Nebo tenkrát mě zdrhl na druhý konec vesnice, když jsem ho zkusila pustit ještě dřív na volno , tak málem sousedovi zabil slepici ( měl je na volno , protože měl děraví plot tak mu furt utíkali ) , jako malý ale chodil na volno, ale ne tak úplně často , myslím si , že nebyl i dostatečně socializovaný i když chodil mezi kočky, psy atd.. ale asi ne tak často Proto bych potřebovala nějakou radu, jak bych ho mohla naučit poslouchat i mezi psy, kočkami atd.. na stopovačce to zkouším, ale stejně i když na něj volám tak se na mě nepodívá ... předem děkuji za rady
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2014 21:05
- Nahlásit
Sambiana
jak Ti psaly holky vedle. Pes nemá poslušnost naučenou v situaci, která je pro něj moc těžká. Když to přirovnám - je to jako kdybys Ty měla psát písemku z matiky, zatímco ostatní kolem tebe by si jeli mejdan. Blbý co?
Abys byla schopná tu písemku napsat, musela bys mít velmi silnou motivaci. A tou by asi těžko bylo třeba to, že můžeš po škole ven. To je jedna věc. Druhá věc , je, že abys tu písemku byla schopná napsat v takových podmínkách - protože soustředit se v tom bordelu, kterej na mejdanu je, by byla dost fuška, musela bys tu matiku mít taky dobře naučenou nejen doma, ale musela bys být schopná jí třeba napsat v tramvaji. Byla bys schopná napsat písemku z matiky na jedničku v tramvaji, která je plná??
To že pes něco umí doma, ještě neznamená, že to umí všude. Takhle to nefunguje, pokud chceš mít na psa spoleh, musíš ho všechny věci naučit také venku. A to nejdřív na místech kde ho nic moc nebude rušit /tedy bez lidí a psů a zvířat/, pak to přeneseš do trochu rušnějšího prostředí - tzn. přidáš např. lidi, pak dáš další stupeň a procvičuješ s ním ten cvik někde, kde sice psy třeba vidí, ale jsou ještě v takové vzdálenosti, kdy je schopen tě vnímat. Pokud tě vnímat nebude, není nic snažšího, než jít prostě o kousek dál. Až to nacvičíte, posunete se kousek blíže ke psům, pak zase a zase... a takhle budeš postupovat kousek po kousku. Obojek Ti nepomůže. věř mi, jen si zkazíš vztah se psem.
Důležitá věc - vždy měl plné kapsy dobrůtek , které ho budou zajímat (ne vždy jsou to piškoty, navíc si pamatuj, čím rušnější místo, tím lepší odměny musíš mít). Odmněny nenabízej, nevnucuj, psa odměň pokaždé když Ti věnuje pozornost. Tim prostě začni. Snaž se - vždy v dostatečné vzdálenosti od toho, co tvého psa ruší - upoutat jeho pozornost,stačí pro začátek jménem. Jakmile Ti jí věnuje, moc ho pochval a odměň. Pes musí zjistit, že se mu vyplatí věnovat Ti pozornost. Ostatně reakci na jméno + odměna - to nacvič doma, aby Ti doma pes suprově reagoval na své j méno /využij navíc i toho, že mu s tím spojíš podávání jídla a vycházky - neboli- než dáš misku na zem, zavolej jeho jméno, jak se na tebe podívá a posadí se, dej misku na zem a dovol mu si jídlo vzít, když půjdete ven, řekni jeho jméno, ukaž mu obojek, až si před dveřmi sedne, pak teprve otevři dveře, spojuj jeho jméno s něčim pozitivním, co přichází od tebe/ a pak to, že bude hezky reagovat na jméno přenes ven do klidového prostředí a pak přidávej ty rušivé podněty. No a to stejné s procvičováním cviků.
Trochu pospíchám, tak doufám, že jsem to napsala nějak smysluplně, případně mě holky opraví
|