| Autor |
Zpráva |
zuziek
Člen |
# Zasláno: 2 Bře 2014 21:53
- Nahlásit
Jak unavit Irského setra, když nemůže běhat na volno? Máme 9 ti měsíční fenku IS a začala nám utíkat, když je na volno. Přivolání má dobré do chvíle, kdy zavětří stopu. To uteče a třeba 20 minut o ní nevíme. Je mi jasné, že za těchto okolností by vůbec neměla běhat na volno, ale jak unavit takto energického psa, když se nemůže vyběhat? Zkoušeli jsme běhat za ní na stopce, aby měla víc pohybu, ale to vážně nejde dlouhodobě. Pokud se nevyběhá a neunaví, zboří nám barák. Jinak je chytrá, poslouchá, ale z tohohle jsme zoufalí
|
birma
Člen |
# Zasláno: 2 Bře 2014 22:02
- Nahlásit
zuziek
dlouhé procházky na stopovačce + učení nových věcí a trénink toho přivolání. Taky můžete zkusit třeba caniscross nebo běh u kola, ale fakt to chce hlavně zaměstnat hlavu
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 3 Bře 2014 08:37
- Nahlásit
zuziek
našla jsem ti postup od PetraK, dle mojí zkušenosti to psa unaví docela dobře
PetraK
Chtělo by to najít místo, kde jsou bažanti a křepelky, ty sedí do poslední chvíle. Mně se osvědčilo mít stopku v ruce, pro mě to bylo napojení na psa, byla jsem si jistější, mohla jsem pozorovat psa. Chce to mít výdrž a chodit tím polem, trávou furt, však ona na něco narazí. Nechala jsem vždycky předtím Ešus vylítat někde jinda, vyblbnout a pak jsme šli se stopkou hledat žvížata. Oči jsem měla furt na psovi. Myslím, že na každém psu se pozná, když zvěř navětří, v ten moment jsem dala čekej! (pochopitelně zpočátku nereagoval, takže se zastavil právě o tu stopku), jakmile zareagoval a počkal na mě, jásání, chválení, odměna (tu zpočátku taky vůbec nechtěl, jen se klepal aby mohl vyrazit -takže jsme se učili vydržet v tom čekej- pak začal i odměnu vnímat), když už poslechne na to čekej! tak panička jde dopředu a zvěř vyplaší, jakmile pes vystartí, zase čekej! a hrozná radost, jásání ohňostroje, pentle apod. někdy můžete udělat změnu, že po prvním čekej, půjdete spolu - pes u nohy, pánčička připravená s povelem čekej! na moment, že pták vyletí, jindy po prvním čekej z toho místa odejdete, prostě tak, aby pes nevěděl, jak to půjde dál. Nevím, jestli jsem to popsala úplně tak, aby to bylo pochopitelný, navíc jsem laik, ale u nás tohle zafungovalo.
|
zuziek
Člen |
# Zasláno: 3 Bře 2014 11:20
- Nahlásit
Díky moc, já si taky myslím, že by si spíš měla na zvěř zvykat, než se jí snažit vyhýbat. Vyzkoušíme
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 3 Bře 2014 15:31
- Nahlásit
Víc zaměstnejte hlavu, ať se unaví i psychicky - i kdybyste se měli učit triky z dogdancingu, prostě cokoliv, aby musela přemýšlet
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 3 Bře 2014 21:28
- Nahlásit
zuziek
Díky moc, já si taky myslím, že by si spíš měla na zvěř zvykat, než se jí snažit vyhýbat. Vyzkoušíme
rozhodně. Je to lovecké plemeno, má v sobě vlohy a zájem o zvěř. To nezlomíte, to musíte navést na to, k čemu byl setr vyšlechtěn, tedy - aby zvěř našel, ale jednak nehonil a druhak hlavně spolupracoval s páníčkem, takže to bude chtít i spolupráci z vaší strany. A nezapomeňte na dvě věci - irčan je z lovečáků trochu z těch tvrdších oříšků, neboli- naučit ho se ovládat dá větší práci, než třeba u maďara. Ale mají to v sobě také. Ta druhá věc je- irčan byl vyšlechtěn k lovu, takže určitou jeho část - tedy to, že budete se psem chodit krajinou a dopřejete mu to hledání a vystavování, byste mu měli dopřát po celý jeho život, ne ho držet sterilně od zvěře. Plus doporučuji přidat k tomu ještě třeba takové to chození do stran podle povelů, aportování, vyhledávání "ztracených" předmětů atd.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 3 Bře 2014 23:01
- Nahlásit
k čemu byl setr vyšlechtěn, tedy
---------
na výstavy?
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 3 Bře 2014 23:08
- Nahlásit
zbrnd
jest to pes lovecký co zvěř vystavovati má.
a on se tedy též může vystavovati, leč není to jeho pravá přirozenost
|