| Autor |
Zpráva |
domgalba
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2014 00:45
- Nahlásit
Zdravím, mám 3 letého bulletriera(psa). Původně jsem chtěl fenku kvůli její dominanci ale jak se říká, pes si svého páníčka vybere sám je první z vrhu, byl dvakrát větší než jeho sourozenci, chovatelka mi říkala, že si nenchal nic líbit ani sníst od ostatních.
Od malička miloval všecvhny psy a víceméně i lidi. Jenže s těmi ldimi mu to i do teď zůstalo. Občas mi když jde někdo divný tak po něm chce vyjet, jde hlavně o bezdomovce nebo divně se pohybující lidi. Ale někdy zase někoho vidí a už vrtí ocasem a chce jít hned k němu, což nenchi, nechci aby jen tak na potkání se nechal od někoho hladit a šel k němu. Co mám dělat? Nechci z něj žádného zlého psa ale zase nechci aby si ho hladil kde kdo cizí. Sám to lidem devoluji, už jen z toho důvodu aby si od cizích nic nebral atp.. Poradtě prosím. Předem dík.
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2014 11:45
- Nahlásit
domgalba
A je hodně takových, kteří se chtějí muchlat s bullterierem ?
Já nevím, ale varianta vrtění ocáskem mi přijde lepší než vyjíždět, ale možná jsem taky divná. Každopádně řídíš si to sám, ne ?
|
birma
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2014 12:29
- Nahlásit
domgalba
nenchi, nechci aby jen tak na potkání se nechal od někoho hladit a šel k němu.
škoda, že to je jedna ze základních povahových vlastností teriérů typu bull. Možná sis měl s ohledem na to zvolit plemeno...
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2014 12:37
- Nahlásit
domgalba
Naprostý souhlas s birma, teriéři typu bull byli od svého vzniku tvrdě selektováni tak, aby byli k lidem stoprocentně přátelští - takže bulík "nepřítel lidí" je vždycky spíš výjimka, nebo snad "úchylka" (nebo důsledné zprasení už od chovatele, pokračující u majitele...).
Myslím si, že mám velkou schopnost empatie, přesto nikdy nepochopím lidi, kteří primárně chtějí "nepřátelského" psa. Vždyť v běžném (městském) životě se může stát tolik věcí - nespočetněkrát se mi po psech "vrhlo" dítě a objalo je, matka dítěte nikde........
|
birma
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2014 12:44
- Nahlásit
corgi
přesto nikdy nepochopím lidi, kteří primárně chtějí "nepřátelského" psa
já to chápu naprosto, taky mám radši psa, kterýho učím, že nemá lidi žrát, než kdybych ho musela učit, že je nemá milovat na potkání. Ale taky je to jeden z důvodů, proč bull doma nikdy nebude ačkoliv jsou to jinak moje srdcovky...
|
domgalba
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2014 12:57
- Nahlásit
Ano řídím si to sám, poslouchá mě velmi dobře, ale když prostě si jdu třeba jen koupit cigarety a čeká bez vodítka před obchodem, tak stejně na něj někdo zamlaská a hned je u něj, což mě štve.. to ho najednou povel sedni a zustan vubec nezajima... nechci aby to byl zlej pes, to vubec ne, rozhodne ho nechci do niceho nutit, ale toto bych ho chtel odnaucit.. Deti miluje ale stejne je k cizim detem vicemene nebezpecny púrotoze je neohrabany, nedej boze z zacnou pisestet, to ma radsot a jeschopny je schodit na zem svoji nemotornosti, sice by je cele olizal ale vetsina rodicu to nepochopi. A ano je pravda, že není hodně takových co se chtějí muchlat s bullterierem
|
impact
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2014 13:15 - Změnil/a: impact
- Nahlásit
corgi
teriéři typu bull byli od svého vzniku tvrdě selektováni tak, aby byli k lidem stoprocentně přátelští
To se mi popravdě moc nezdá.. Ano, pitbullteriér nesměl zavrčet na člověka, jinak byl povětšinou odstřelen. Mělo to svoje logické důvody - koupel psa před zápasem. Ale ještě jsem teda neslyšela, že by podobná selekce probíhala u bullteriérů. Máš to odněkud podložené?
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2014 13:42
- Nahlásit
domgalba
Tak asi nemůže čekat bez vodítka, když ho v té chvíli nemáš pod kontrolou, a víš, že je kontaktní, ne ? A má košík ? Bála bych se, že se něco přihodí.......................... minimálně že ti s někým odejde smirk:, když neopřipouštíš to,že má zuby, a nemáš zájem chránit okolí prostě ...........děti.......lidi.........a tak
|
domgalba
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2014 14:53
- Nahlásit
Jak jsem psal, pes neni konfliktni a moc dobre na nej vidim, pred obchodem, je max 20 sekund.. a moc dobre pripoustim, ze ma zuby..
|
domgalba
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2014 15:01
- Nahlásit
Nechapu, proc jsou tu lidi hned tak konfliktni, pokud vim moje otazka byla jasna a nikdo zde na ni nedokazal odpovedet, asi bych se mel obratit na nekoho kdo rozumi cviceni psu a ne majitelum psu, kteri jsou jednostranii. Mimochodem, kazdy pes ma zuby a i malej krisarik dokaze pokousat spis nez pes bojoveho plemena, jedine v cem se lisi, je ze, jsou vetsi, jinak je to pes jako kazdy jiny a zalezi jen na vychove panicka a na povaze nebo zazitcich psa z jeho "detstvi".. tot asi vse...
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2014 15:15 - Změnil/a: ssshhhhh
- Nahlásit
domgalba
Tak každopádně je to zajímavá otázka. Upřímně asi taky neporadím, nikdy jsem se s tím nesetkala, moji psi byli vždy spíš ignoranti k okolí, nebo ostrý.
Ani nevím, zda by mi takovej "hodňák" vadil, zní to hezky, na druhou stranu to asi může být blbý, moc přátelskej pes je taky problém, no. Asi bych volila cestu kontroly dohromady s cvičením, s někým cizím se domluvíš a když pes nebude na mlaskání reagovat, odměníš. Asi by to chtělo fakt někoho, kdo cvičí psy, ale upřímně, je asi 90% "cvičitelů" co ti psa akorát zkur..... (ti ostatní prominou) a bála bych se, aby to po "odborném zásahu" nebylo třeba naopak, že by pes začal startovat.
Bulíci jsou trubky (v dobrém slova smyslu) a osobně myslím, že předělat to asi moc nepůjde. Rozhodně bych to nějak nehrotila.
edit: pravopis ;)
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2014 15:16
- Nahlásit
domgalba
Nevím jak to vnímají zkušenější, ale přátelská povaha psa, dle mého tedy, není problém ) Jinak viz výše
|
birma
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2014 15:43
- Nahlásit
domgalba
No ona na to totiž asi ani rada neni. Můžeš to zvládat vypilovanější poslušností, můžeš ho naučit nějaké nekompatibilní chování (takže zájem cizího člověka bude sloužit pro psa jako povel třeba k tomu aby šel k tobě), ale stěží uděláš z milovníka lidí rezervovaného psa, který se bude lidem sám od sebe vyhýbat...
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2014 16:10
- Nahlásit
Předně, nechat před obchodem volně loženého psa, o kterém víš, že po bezdomovci nebo divném člověku vyjede, je hazard. I na 20 sekund, někdy dokážou být velmi dlouhé.
Co se týče té přátelskosti, píšeš, že po člověku, který se mu nezdá, je schopen vyjet. Tak bych to brala jako velmi vzácnou vlastnost - schopnost se samostatně rozhodnout a vyhodnotit situaci, a nepředělávala bych to.
(sama jsem měla fenku ostrého plemene, která byla k lidem velmi přátelská. Přesto se v krizové situaci uměla naježit a vrčet - po půlnoci jsme na cestě potkali partu přiopilých mladíků)
Pokud budeš psa cíleně učit averzi k lidem, budeš ho taky muset mít pak velmi dobře zabezpečeného. Je to něco za něco.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2014 18:31
- Nahlásit
Já jsem zastánce toho, že je to vroznená povaha psa a nic moc s tím dělat nejde v takovýhle situaci, kde je pes sám. Mám doma oba extrémy, jednoho fakt přátelského psa a jednoho, který cizí lidi nemusí. Jo, taky mi vadilo, že se přátelskej pes vrhá na každýho člověka, kterýho potkáme a chce drbat a úplně stejně mi vadilo, že druhej pes po lidech vyjíždí, takže cílenýma zákazama a výchovou jsme na tom, že se mnou si cizích lidí nevšímají, ale kdyby byli někde sami, tak by se stejně chovali, tak jako dřív, nevěřím tomu, že beze mě by respektovali ten zákaz. Takže je prostě nikde na veřejnosti samotný nenechávám.
Podle mě jedině můžeš tomu psovi cizí lido zvošklivit, že mu jako něco udělají nebo tak, ale věř mi, že výsledek pak bude mnohem horší, protože logistika s takovým psem není fakt žádná výhra.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2014 19:52
- Nahlásit
domgalba
klonim se k tomu,že povahu je těžký změnit a možná je těžší udělat z hodnýho psa zlýho než opačně..nicméně tě naprosto chápu,sralo by mi to též...moje čuba má bohužel taky ráda lidi,vona má vlastně ráda všecko )) je to taková štastná povaha..řešila sem to prostě přes poslušnost a pokud na ní někdo zaťuťal,dala jsem jí dooost jasně najevo,že si to nepřeju prostě.chvíli to trvalo ,ale dosáhla jsem stavu,že pokud jí někdo cizí chce muckat,klidí s e stranou páč se mě bojí ,jinak bych teda bejt tebou docvičila povely páč pokud má pes odložení před krámem,.bude ležet tak dlouho dokud se neuráčim mu to zrušit
|
nick8
Člen |
# Zasláno: 4 Kvě 2014 20:52
- Nahlásit
My máme 3 letého pitbulla a jsme na tom stejně . Bohužel se ho většina lidí bojí i když s rozvrtěnym zatkem si jde pro pohlazení . Když jsme se přestěhovali na sídliště bylo to hrozný nevěděl kam dřív a koho prvního přivítat . Je celkem ale vychovanej takže je schopnej poslechnout na odvolání takže se naučil , že k lidem nesmí jen když mu to dovolim když vidim že dotyčnej člověk má zájem se s nim kamarádit . Samozřejmě že mu to někdy ujede a třeba když někdo telefonuje tak si to splete asi s pozdravem k mé osobě a jde si taky pro pozdrav.
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2014 07:28 - Změnil/a: Neumi
- Nahlásit
davidkova renata
řešila sem to prostě přes poslušnost a pokud na ní někdo zaťuťal,dala jsem jí dooost jasně najevo,že si to nepřeju prostě.chvíli to trvalo ,ale dosáhla jsem stavu,že pokud jí někdo cizí chce muckat,klidí s e stranou páč se mě bojí
škoda žes to nedělala "pozitivkou" - odměna za přirozené se odklizení stranou, ignorace špatného = jde se muckat. Bylo by to rychlejší a dělala by to ráda, ne? (no nedalo mi )
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2014 08:21
- Nahlásit
Neumi
škoda žes to nedělala "pozitivkou" - odměna za přirozené se odklizení stranou, ignorace špatného = jde se muckat. Bylo by to rychlejší a dělala by to ráda, ne? (no nedalo mi )
nojo..já to ale chtěla vyřešit a né řešit..
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2014 09:32
- Nahlásit
Neumi
(no nedalo mi
to je i vidět, a taky to o lecšems vypovídá, stejně jako to, že o "pozitivce" moc nevíte viz tohle:
.já to ale chtěla vyřešit a né řešit..
nicméně to je z vašich reakcí patrno již dávno a je to úsměvný ale, takže cajk.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2014 09:43
- Nahlásit
PetraK
a je to úsměvný ale
sme tu pro tebe .) na kom by sis jinak honila tričko takže cajk .)
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2014 10:03
- Nahlásit
davidkova renata
sme tu pro tebe
však tohle já vím dávno, otázka je, kdy jste na to přišly vy
a pokud máš dojem, že si na někom honím tričko, tak je to úsměvný ještě víc, teď myslím ten Tvůj směr uvažování. Ešivá ono to není podle sebe soudím tebe řikávaly to už babičky, může to bejt pravda
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2014 10:19
- Nahlásit
PetraK
myslíš,že by ses dokázala ovládnout a prostě nereagovat? konkrétně třá v případech kdy na tebe nikdo nemluví (viz debata mezi mnou a neumi)a nikdo se tě na nic neptá ? jako jo,nebude to snadný,ale zkus pozitivku,daj se s tim cvičit i slepice prej,tak by to mělo jít ..
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2014 10:29
- Nahlásit
davidkova renata
myslíš,že by ses dokázala ovládnout a prostě nereagovat? konkrétně třá v případech kdy na tebe nikdo nemluv
nedokázala, páč mě to děsně nepozitivně ba
tebe nikdo nemluví
tos moc hezky pochytila tuhletu větičku
tim cvičit i slepice prej,tak by to mělo jít
jak koukám, tak u něktrejch to ne a ne zafungovat, asi máš blbýho trenéra, možná by stačilo vynechat tu életriku
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2014 12:33
- Nahlásit
Děučata a já si nemám na kom honit. Poradíte? pardon, zapoomněl jsem dopsat to tričko.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2014 12:38
- Nahlásit
davidkova renata
konkrétně třá v případech kdy na tebe nikdo nemluví
Hele smaragde, ty Peklici špízuješ? Bo jak jinak víš, že na ni nikdo nemluví?
|