Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Jak naučit dva psíky být každý doma sám
Autor Zpráva
xanti
Člen
# Zasláno: 3 Úno 2014 09:31
- Nahlásit

Dobrý den, ráda bych se zeptala zkušenějších chovatelů, než jsem já, na tuto věc. S přítelem si pořizujeme dvě štěňata - křížence a sheltii. Budou stejně staré, snad přibližně stejně velké v dospělosti. Bydlíme v nájemním bytě. Máte někdo zkušenosti s tím, jak smečku naučit, aby doma sborově nebrečela, a tím pádem aby nebyly problémy se sousedy? A co by mně zajímalo dále: jak naučit psa, který je zvyklý být v domácnosti ve dvou, aby zvládal v klidu úplnou samotu doma bez svého kolegy a pámíčků? Jde to vůbec?

Děkuji za jakékoli podnětné názory

Maya
Člen
# Zasláno: 3 Úno 2014 09:49
- Nahlásit

xanti
jak smečku naučit, aby doma sborově nebrečela, a tím pádem aby nebyly problémy se sousedy
úplně stejně jako jednoho psa, jen to bude mnohem složitější, protože stačí když bude problémový jeden a druhý se bude přidávat
jak naučit psa, který je zvyklý být v domácnosti ve dvou, aby zvládal v klidu úplnou samotu doma bez svého kolegy
jednoduše, budete muset každého z nich nechávat často doma samotného a naučit ho na to úplně stejně jako kdybyste měli jen jednoho

holt dvě stejně starý štěńata si pořizujou jen šílenci, co jiného na to říct

kachna_
Člen
# Zasláno: 3 Úno 2014 11:10
- Nahlásit

Maya
holt dvě stejně starý štěńata si pořizujou jen šílenci, co jiného na to říct
worick asi bude malinko uražená, ale za mě souhlas
budete muset každého z nich nechávat často doma samotného a naučit ho na to úplně stejně jako kdybyste měli jen jednoho
jo. mně pomohlo, že jsem si mohla brát psy na střéídačku do práce.
stačí když bude problémový jeden a druhý se bude přidávat
zas myslím, že pravděpodobnost problémového jednání je trošku nižší, že jim tak smutno o samotě nebude.

Maya
Člen
# Zasláno: 3 Úno 2014 11:49
- Nahlásit

kachna_
pravděpodobnost problémového jednání je trošku nižší
tak jo, ale když tam ten problémek bude, a to jako znáš šeltie, tak to ve dvou bude masakr, protože nikdy to nebude tak, že když bude jeden pes vyvádět, tak že bude druhej v klidu

Maya
Člen
# Zasláno: 3 Úno 2014 11:57
- Nahlásit

kachna_
worick asi bude malinko uražená, ale za mě souhlas
worick má ooobr zahradu, kde kdyby jí běhala zdivočelá psí smečka, tak je to jedno, byt je trochu jiný kafe

a taky je to o zkušenostech a ty xanti evidentně moc nemá, když se dokáže zeptat na tu samotu

birma
Člen
# Zasláno: 3 Úno 2014 12:04
- Nahlásit

Já jsem sice sebevrah, ale dvě štěňata stejnýho věku bych si vzala leda tak mopse
Myslím, že samota bude ten nejmenší problém

xanti
Člen
# Zasláno: 3 Úno 2014 12:07
- Nahlásit

Mám zkušenosti s výchovou dvouletého psa, kterého jsem si vzala s útulku a měla jsem ho 14 let. Ano, s malým štěnětem zkušenost nemám, ale měla být původně jenom sheltie, kříženku jsem však zachránila před utracením, proto se zajímám. Pro svého psa jen to nejlepší. Lepší než se neptat a mít doma nezvladatelnou smečku.

Maya
Člen
# Zasláno: 3 Úno 2014 13:08
- Nahlásit

xanti
no stručně asi tak, štěně musíš na rozdíl od dospělýho psa všechno naučit a pokud chceš, aby to fakt pochopilo a naučilo se, musíš se minimálně rok, ale spíš dva, věnovat jen jemu, to znamená když máš dvě stejně starý štěńata, musíš výchovu i výcvik denně dělat s každým zvlášť (a pak samo je mít dohromady, to ne že ne, aby byly naučený fungovat i spolu), bohužel běžnej pracující člověk na to nemá čas, tudíž pak obvykle se stane, že štěňata utvoří svojí psí smečku a na tebe jako člověka budou dlabat
proto si většina lidí pořizuje druhého psa, až když je druhý vychovaný a vycvičený
být v tvojí situaci, buď křížence seženu nový domov a nebo zapomenu na šeltii

xanti
Člen
# Zasláno: 3 Úno 2014 13:19
- Nahlásit

Mayo, děkuji za reakci, ale pokud si příspěvek přečteš pořádně, je v něm uvedeno, že jsme na to dva. Psi jsme rozhodnutí si "rozdělit" a každému (tomu svému) se chceme denně věnovat samostatně. Křížence budu udávat těžce, jelikož je to kříženec a bude to nějakou chvíli trvat a stejně bych se mnu musela věnovat. Sheltie je již zaplacená a doma, přítelův vysněný pes, není tak jednoduché se zbavit té.
Vím, že výchova dvou štěňat bude záhul tak jako tak, ale vybrala jsem si to já a jsem za to zodpovědná taky já. Ale jelikož nejsem vševědoucí, jdu si také pro radu. Proto má otázka je, jak ideálně a správně vychovávat dva malé psy. Nepřišla jsem si pro radu, jestli to mám udělat.

kachna_
Člen
# Zasláno: 3 Úno 2014 13:39
- Nahlásit

xanti
pokud si příspěvek přečteš pořádně,
tak se ti Maya snažila co nejlépe poradit a vyjádřila i svůj názor, to už tak na diskusích chodí.

Maya
Člen
# Zasláno: 3 Úno 2014 13:55
- Nahlásit

xanti
Poradila jsem ti hned ve svém prvním příspvěku, nevím co si za jakou radu představuješ. Když tak to upřesni. Pokud jde o nácvik štěněte na samotu v klidu, najdeš toho po netu hafo a nejspíš i tady na cz-pes se to už probíralo, tak si to vyhledej, nemá smysl psát ty romány pořád dokola.
Já mám prostě dojem že nechápeš, co to znamená věnovat se každému štěněti samostatně.

xanti
Člen
# Zasláno: 3 Úno 2014 14:13
- Nahlásit

Omlouvám se Vám, dámy, možná byla má reakce přehnaná a je faktem, že rada vyzněla. Každopádně bych si tak jako tak odprosila odsuzování, ano, sice nevím, do čeho jdu, ale jsem ochotná do toho jít se všemi následky a s veškerou prací a úsilím, které mě to bude stát. Vím, že to bude nelehký úkol, ale z rozjetého vlaku těžko vystoupit.

kachna_
Člen
# Zasláno: 3 Úno 2014 14:26
- Nahlásit

xanti
tak jako tak odprosila odsuzování
to vůbec není odsuzování, jen varování, že je to hrozně těžký zvládnout, a není too dobrý nápad. Ale i tty můžou dopadnout dobře.
učila bych určitě každého zvlášť, dobře socializovat šelii taky žádná sranda, člověku je třeba líto nechat jednoho doma a jít jen s druhým apod. (teda já měla vždy dospělé + štěně, ale tohle je myslím stejné u všech)

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání