| Autor |
Zpráva |
xanti
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2014 09:31
- Nahlásit
Dobrý den, ráda bych se zeptala zkušenějších chovatelů, než jsem já, na tuto věc. S přítelem si pořizujeme dvě štěňata - křížence a sheltii. Budou stejně staré, snad přibližně stejně velké v dospělosti. Bydlíme v nájemním bytě. Máte někdo zkušenosti s tím, jak smečku naučit, aby doma sborově nebrečela, a tím pádem aby nebyly problémy se sousedy? A co by mně zajímalo dále: jak naučit psa, který je zvyklý být v domácnosti ve dvou, aby zvládal v klidu úplnou samotu doma bez svého kolegy a pámíčků? Jde to vůbec?
Děkuji za jakékoli podnětné názory
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2014 09:49
- Nahlásit
xanti
jak smečku naučit, aby doma sborově nebrečela, a tím pádem aby nebyly problémy se sousedy
úplně stejně jako jednoho psa, jen to bude mnohem složitější, protože stačí když bude problémový jeden a druhý se bude přidávat
jak naučit psa, který je zvyklý být v domácnosti ve dvou, aby zvládal v klidu úplnou samotu doma bez svého kolegy
jednoduše, budete muset každého z nich nechávat často doma samotného a naučit ho na to úplně stejně jako kdybyste měli jen jednoho
holt dvě stejně starý štěńata si pořizujou jen šílenci, co jiného na to říct
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2014 11:10
- Nahlásit
Maya
holt dvě stejně starý štěńata si pořizujou jen šílenci, co jiného na to říct
worick asi bude malinko uražená, ale za mě souhlas
budete muset každého z nich nechávat často doma samotného a naučit ho na to úplně stejně jako kdybyste měli jen jednoho
jo. mně pomohlo, že jsem si mohla brát psy na střéídačku do práce.
stačí když bude problémový jeden a druhý se bude přidávat
zas myslím, že pravděpodobnost problémového jednání je trošku nižší, že jim tak smutno o samotě nebude.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2014 11:49
- Nahlásit
kachna_
pravděpodobnost problémového jednání je trošku nižší
tak jo, ale když tam ten problémek bude, a to jako znáš šeltie, tak to ve dvou bude masakr, protože nikdy to nebude tak, že když bude jeden pes vyvádět, tak že bude druhej v klidu
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2014 11:57
- Nahlásit
kachna_
worick asi bude malinko uražená, ale za mě souhlas
worick má ooobr zahradu, kde kdyby jí běhala zdivočelá psí smečka, tak je to jedno, byt je trochu jiný kafe
a taky je to o zkušenostech a ty xanti evidentně moc nemá, když se dokáže zeptat na tu samotu
|
birma
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2014 12:04
- Nahlásit
Já jsem sice sebevrah, ale dvě štěňata stejnýho věku bych si vzala leda tak mopse
Myslím, že samota bude ten nejmenší problém
|
xanti
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2014 12:07
- Nahlásit
Mám zkušenosti s výchovou dvouletého psa, kterého jsem si vzala s útulku a měla jsem ho 14 let. Ano, s malým štěnětem zkušenost nemám, ale měla být původně jenom sheltie, kříženku jsem však zachránila před utracením, proto se zajímám. Pro svého psa jen to nejlepší. Lepší než se neptat a mít doma nezvladatelnou smečku.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2014 13:08
- Nahlásit
xanti
no stručně asi tak, štěně musíš na rozdíl od dospělýho psa všechno naučit a pokud chceš, aby to fakt pochopilo a naučilo se, musíš se minimálně rok, ale spíš dva, věnovat jen jemu, to znamená když máš dvě stejně starý štěńata, musíš výchovu i výcvik denně dělat s každým zvlášť (a pak samo je mít dohromady, to ne že ne, aby byly naučený fungovat i spolu), bohužel běžnej pracující člověk na to nemá čas, tudíž pak obvykle se stane, že štěňata utvoří svojí psí smečku a na tebe jako člověka budou dlabat
proto si většina lidí pořizuje druhého psa, až když je druhý vychovaný a vycvičený
být v tvojí situaci, buď křížence seženu nový domov a nebo zapomenu na šeltii
|
xanti
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2014 13:19
- Nahlásit
Mayo, děkuji za reakci, ale pokud si příspěvek přečteš pořádně, je v něm uvedeno, že jsme na to dva. Psi jsme rozhodnutí si "rozdělit" a každému (tomu svému) se chceme denně věnovat samostatně. Křížence budu udávat těžce, jelikož je to kříženec a bude to nějakou chvíli trvat a stejně bych se mnu musela věnovat. Sheltie je již zaplacená a doma, přítelův vysněný pes, není tak jednoduché se zbavit té.
Vím, že výchova dvou štěňat bude záhul tak jako tak, ale vybrala jsem si to já a jsem za to zodpovědná taky já. Ale jelikož nejsem vševědoucí, jdu si také pro radu. Proto má otázka je, jak ideálně a správně vychovávat dva malé psy. Nepřišla jsem si pro radu, jestli to mám udělat.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2014 13:39
- Nahlásit
xanti
pokud si příspěvek přečteš pořádně,
tak se ti Maya snažila co nejlépe poradit a vyjádřila i svůj názor, to už tak na diskusích chodí.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2014 13:55
- Nahlásit
xanti
Poradila jsem ti hned ve svém prvním příspvěku, nevím co si za jakou radu představuješ. Když tak to upřesni. Pokud jde o nácvik štěněte na samotu v klidu, najdeš toho po netu hafo a nejspíš i tady na cz-pes se to už probíralo, tak si to vyhledej, nemá smysl psát ty romány pořád dokola.
Já mám prostě dojem že nechápeš, co to znamená věnovat se každému štěněti samostatně.
|
xanti
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2014 14:13
- Nahlásit
Omlouvám se Vám, dámy, možná byla má reakce přehnaná a je faktem, že rada vyzněla. Každopádně bych si tak jako tak odprosila odsuzování, ano, sice nevím, do čeho jdu, ale jsem ochotná do toho jít se všemi následky a s veškerou prací a úsilím, které mě to bude stát. Vím, že to bude nelehký úkol, ale z rozjetého vlaku těžko vystoupit.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2014 14:26
- Nahlásit
xanti
tak jako tak odprosila odsuzování
to vůbec není odsuzování, jen varování, že je to hrozně těžký zvládnout, a není too dobrý nápad. Ale i tty můžou dopadnout dobře.
učila bych určitě každého zvlášť, dobře socializovat šelii taky žádná sranda, člověku je třeba líto nechat jednoho doma a jít jen s druhým apod. (teda já měla vždy dospělé + štěně, ale tohle je myslím stejné u všech)
|