| Autor |
Zpráva |
avallu
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2014 11:57
- Nahlásit
Mám už sedmiletého psa čivavy a je to čím dál horší. Je agresivní, vyjíždí po příteli i po mně. První byl pes a pak přítel, z toho usuzuji, že žárlí. Když ho chci zavřít vedle do pokoje, štěká, vrčí a vyjíždí, ale nakonec tam odejde. Když si lehnu, nepustí ke mně nikoho - není v posteli. Když ho v jeho vzteku obrátím na záda a chvíli ho držím, nemá snahu polevit. On je prostě pán a nic si nedá líbit. Vím, že je to moje chyba, ale teď prosím o radu.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2014 12:00 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit
avallu
Pochopitelně že se brání, když ho obracíš na záda. Obrácení na záda je v psí řeči pohrůžka smrtí, něco jako pistole u hlavy. Ty by ses nebránila, kdyby ti někdo (byť třeba rodič) přiložil pistoli k hlavě?
Z toho kratičkého popisu mám dojem, že hlavní problém je v tom, že nedokážete se psem komunikovat způsobem, kterému by on rozuměl. Chce to především změnit přístup z vaší strany. Ale to po netu nevyřešíme... Odkud jste?
|
avallu
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2014 12:07
- Nahlásit
Cestuji mezi Brnem a Pískem...Jinak on je agresivní pořád, kvůli kdejaké blbosti. Třeba kolem něj přítel jenom projde a on už dává najevo, že se mu to nelíbí.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2014 12:15 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit
avallu
Mezi Brnem a Pískem... škoda, zrovna jsem ti chtěla navrhnout jednu super výcvikářku, co se specializuje na malé psy (sama má čivavy), ale ta je trošku jinde... I tak by možná nebylo od věci za ní jednou či dvakrát zajet, Dvůr Králové není tak daleko...
http://www.minimaxipes.estranky.cz/clanky/kontakty -a-kde-cvicime.html
V Brně vím o téhle škole: http://psipark.cz/. Ale zkušenosti nemám, jen zprostředkované...
Třeba kolem něj přítel jenom projde a on už dává najevo, že se mu to nelíbí.
"Nelíbí"? Podle mě se spíš cítí nejistý a ohrožený. Na vás je, abyste zjistili (případně za pomoci zkušených výcvikářů), proč se cítí ohrožený a co máte vy udělat pro to, aby se ve vaší přítomnosti cítil v pohodě a rád dělal to, co po něm chcete.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2014 22:54
- Nahlásit
Mám už sedmiletého psa čivavy a je to čím dál horší. Je agresivní, vyjíždí po příteli i po mně. První byl pes a pak přítel, z toho usuzuji, že žárlí. Když ho chci zavřít vedle do pokoje, štěká, vrčí a vyjíždí, ale nakonec tam odejde. Když si lehnu, nepustí ke mně nikoho - není v posteli. Když ho v jeho vzteku obrátím na záda a chvíli ho držím, nemá snahu polevit. On je prostě pán a nic si nedá líbit. Vím, že je to moje chyba, ale teď prosím o radu.
---------
To je normálka, já mám křečka a dělá to samý, prostě je mým pánem. Na to rada není, prostě pes tam velí a hotovo.
|
pod
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2014 06:44
- Nahlásit
Vypadá to na špatný postup ve výchově. A určení "šéfa" smečky od počátku. Žádná pravidla apod. Ale stejně to může být částečně psychická porucha. My jsme to měli u jezevčíka kříženého s kokrem. Tahle obě plememna sama o sobě s polečně s psychickou poruchou..no, být to něco velkého, byl by to problém.
|
SRZ
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2014 07:15
- Nahlásit
Myslím že tady je vše:
http://veterina.iap.cz/vychova_a_socializace_psa.h tml
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2014 08:08
- Nahlásit
SRZ
Myslím že tady je vše:
jako sorry ale "návod" jak ukázat psovi kdo je tu pánem je dost děsnej teda
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2014 08:46
- Nahlásit
davidkova renata
"návod"
děs . Mamče takhle taky vynadal jeden MVDr. Je zajímavý, že u jinýho veterináře, kterej toleruje, že Milča je prostě u veterináře ve stresu a umí s námi komunikovat (popisuje nám vždycky přesně, kde a jak jí máme chytit), je pes bez problémů ošetřitelný.
SRZ
Myslím že tady je vše:
to je, ale nemyslím, že by to problém vyřešilo ku prospěchu psa.
avallu
ať jenom nekritizuju. Já bych se zaměřila na výcvik poslušnosti (nejdřív otočky, kravinky, pak i něco důležitějšího, každou manipulaci naučit v klidu...). Ono pomáhá už jen to, že děláte něco spolu.
Jinak když se mi to podaří, snažím se ctít pravidlo, čím víc je v nervech pes, tím klidnější musí být majitel.
Místo zavírání do vedlejšího pokoje bych asi pořídila velkou klec nebo přepravku a naučila bych ho tam na domeček. Jestli pendluješ, mohlo by mu to být i příjemné, že má něco svoje, kde ho nikdo neruší, ale zkušenost s tím přímo nemám.
|
pod
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2014 09:14
- Nahlásit
Zvláštní je, že někdo něco podělá. Ale přitom ví přesně, jak to být nemá :-D
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2014 09:31 - Změnil/a: kachna_
- Nahlásit
pod
to bylo na mě? Jaký přesně je podíl mojí viny na tom, že mamči pes se ohnal po veterinářovi, který neumí zafixovat psa?
Jako lidi mě viní za hodně věcí, za hodně jich i můžu, ale za tohle?
No a ještě jedna věc, lidi často vědí, jak některé věci řešit, protože měli problém a řešili ho. Proto třeba i vědí co nefunguje.
|
pod
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2014 09:40
- Nahlásit
Když si jeden veterinář poradil a druhý ne, mohli jste si nechat poradit od toho, který si poradil. Hlavně nepředpokládám, že by si Vaše maminka nechala poradit od Vás, když jí neporadil veterinář
|
avallu
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2014 10:21
- Nahlásit
Děkuji všem za radu. Zatím zkouším trochu tréninku s pozitivní stimulací. Co se týká odkazu od SRZ:
Podle uvedeného článku mě pes jako autoritu uznává. Do dveří jdu první já, na místo i do jídla mě pustí... Problém asi bude někde jinde... :-/
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2014 10:27
- Nahlásit
pod
že by si Vaše maminka nechala poradit od Vás, když jí neporadil veterinář
nechápu souvislost s čímkoliv, co jsem napsala.
znovu se ptám
Jaký přesně je podíl mojí viny na tom, že mamči pes se ohnal po veterinářovi, který neumí zafixovat psa?
avallu
Podle uvedeného článku
bych se ve výchově nikdy neřídila!!! Podle mě je to ptákovina a cesta jak ze psa vychovat neurotika.
|
impact
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2014 11:21
- Nahlásit
SRZ
Myslím že tady je vše:
http://veterina.iap.cz/vychova_a_socializace_psa.h tml
To fakt myslíš vážně?
|
SRZ
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2014 13:31
- Nahlásit
Jo, myslím vážně to co z článku vyplývá a o čem je -podle mě je o podcenění výchovy malích psů, jenom kvůli jejich velikosti, protože to přece není pitbul... Tak jsem to chtěl nastínit, rozhodně netvrdím že je daný postup ideální pro každého, protože není nic horšího než pes zlomený bojácný -ale i to tam je napsané...
V sedmi letech bojovat se psem o dominanci je těžké a pes pokud nemůže být první, tak žárlí a bojuje o druhé místo...
|
birma
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2014 13:42
- Nahlásit
SRZ
doporučuju
a ten článek je fakt perla, třeba toto snad nemá obdoby: Pokud je totiž osoba dávající povel, držící zvíře při ošetření nebo jinak omezující svobodu psa postavena ve "smečce" níže než pes, záleží pouze na momentální ochotě psa spolupracovat, neboť takovouto osobu nebere pes příliš vážně a cítí se být jí nadřazen. Pokud však pes vnímá osobu, která ho nějakým z výše uvedených způsobů omezuje jako nadřazenou, drží jako beránek a na povely poslouchá jako hodinky.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2014 13:46
- Nahlásit
SRZ
protože to přece není pitbul
no ale výš zmíněným postupem bych zrušila i pitbula. Já vím, že tam píše o příliš tvrdých trestech, ale podle mě vyškubání za kůži na hřbetě je (v běžně používaném způsobu) sám o sobě špatný a příliš tvrdý trest.
Třeba když vezmu tu mamčinu rozmazlenou Milču, tak mnohem lepšího efektu u veterináře dosáhnu (jezdím teď s maminkou, pes je starý a maminka nemá řidičák), když se začne cukat, když dám povel "stůj" (tedy co má dělat), než když jí napravuju nějakým zákazovým povelem nesmíš... (tedy co nemá dělat)
V sedmi letech bojovat se psem o dominanci
já na tyhle řeči od dominanci ve vztahu člověk - pes nevěřím. Dost se mi od té doby zjednodušilo soužití se psy a zlepšil se náš společný vztah .
Věřím na rozmazlené psy, ale nevěřím, že těma podřizovacíma brikulema člověk psa napraví. Zlomí, to ano.
|
SRZ
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2014 13:51
- Nahlásit
No mě to připadne jako běžně pochopitelná věc "že pes poslouchá svého pána a ostatní jen když se mu chce" -jenom je to na víc řádcích... Vidíš v tom nějaký rozpor? Mě nedochází pointa...
|
SRZ
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2014 13:51
- Nahlásit
5 Úno 2014 13:51 pro Birmu...
|
birma
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2014 13:55
- Nahlásit
SRZ
rozpor vidím v tom, že psa musíš naučit ten povel ve všech možných situacích a pak ho bude poslouchat, nemá to co dělat v hierarchií ve smečce. Spousta psů je vyloženě submisivních a stejně majitele neposlouchá. Proč asi?
Tvrzení, že pes poslouchá toho "výše postaveného" bez okolků a ostatní ne mi přijde hooodně nebezpečné.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2014 14:05
- Nahlásit
Tvrzení, že pes poslouchá toho "výše postaveného" bez okolků a ostatní ne mi přijde hooodně nebezpečné.
--------
Tak ono my lidé jsme nebezpeční prostě jak svému okolí tak sami sobě, takže se není čemu divit.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2014 14:06
- Nahlásit
zbrnd
takže se není čemu divit
já se nedivím, jen mě irituje, že takové názory mezi lidmi stále panují
|
impact
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2014 14:14
- Nahlásit
SRZ
Osobně si myslím, že výše uvedený pán mýtus dominance dovedl na naprostej vrchol.
Mám teda malejch psů plnej barák. Většinou tady do měsíce dva tři přibydou a ubydou, všechny čipujeme, očkujeme, kastrujeme a normálně nejsme s veterinářkou pokousaný. Aniž bych kýmkoliv já či vetka třepala, až bude vyděšeně ječet. A představa, že si celej vztah zku*vím už od základu tím, že budu se psem třepat, dokud ječet nepřestane, se mi poněkud hnusí teda..
|
pod
Člen |
# Zasláno: 6 Úno 2014 09:01
- Nahlásit
kachna_
Aaa, tady se někdo chytil jedné věty a teď se z ní nevyspí.
|