Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Správné aportování
Autor Zpráva
Petas
Člen
# Zasláno: 23 Led 2014 19:52
- Nahlásit

Dobrý den všem,
potřebovala bych poradit, jak naučit psa (1,5 roku) aby aportoval, tak jak má, tzn. "ke mě" a z tlamy do ruky. Stále mi to plive k nohám a já už nevím, jak mu vysvětlit, aby mi ho dal takto, nebo aspoň přes povel "do ruky". Někdo mi poradil ať se s ním více tahám, když mi aport přinese, ale vůbec to nepomáhá. Ani pamlsky ho nezajímají, prostě přiběhne, vyplivne a očima říká "tak už házej".
Díky za jakékoliv odpovědi

lamalucni
Člen
# Zasláno: 23 Led 2014 21:09
- Nahlásit

Petas
Odzadu - od držení.
http://www.youtube.com/watch?v=6oFO9Z0oHBA

Petas
Člen
# Zasláno: 23 Led 2014 21:35
- Nahlásit

Díky za odpověď. Jak jsem psala, tak ho pamlsky vůbec nezajímají, ale zkoušela jsem to pouze venku, takže možná se bude doma soustředit i na pamlsky - díky vyzkouším

Milda74
Člen
# Zasláno: 25 Led 2014 01:12
- Nahlásit

Předně, pes nesmí v žádném případě vnimat aport jako hračku, ale jako pomůcku, kterou když správně přinese a odevzdá, bude odměněn. Odměna nesmí nikdy předcházet správnému odevzdání, odměnu nesmí vidět. Pes si musí spojit držení a odevzdání aportu a to na povely. Osvědčilo se mi používání klikru jako podnět, že činnost psa je správná a ne nežádoucí. Pokud je pes schopný vzít do mordy předmět, který má aportovat (aportovací činku) máš napůl vyhráno. Pokud chceš, aby pes aportoval činku, začni třeba s nácvikem na nějakou trubičku, která má stejný průměr jako střed aportovací činky. Nebo použij lehkou aportovací činku. Cvik aport s předsednutím před psovoda se cvičí různými formami, záleží na typu psa. Pokud je pes pracovně zdatný, dostatečně motivovatelný a vyrovnaný (jako můj), lze cvičit aport následovně. Nejdříve je potřeba mít perfektně zvládnuté předsednutí, kdy pes jde až do kontaktu s psovodem tak, že o něj lehce opře hlavou. U mě je to o břicho (nemám velké břicho, ale pes je NO). Vezmu tyčku, nebo lehkou aportovací činku (pes už z předchozího seznámení s činkou ví, že je správné vzít činku do mordy - pohazoval jsem mu jí a když jí vzal do mordy dal jsem povel drž a kliknul a odměnil, nevadilo, že jí hned pustil a nenosil) a dám povel drž, činku mu držím před mordou, když jí uchopí snažím se, aby ji alespoň moment podržel, popřípadě mu jí podržím v mordě, stačí moment a kliknu, pes si uvědomí, že je to tak správně, vzápětí po tom dám povel pusť a kliknu a odměním. Časy držení prodlužuju a občas lehce chytnu za činku s povelem drž, když pes drží pevně (nejlépe hned za špičáky) kliknu. Naznačuju, že se chystám na povel pusť, aby si pohybem pes nevytvořil nežádoucí spojení, ale vydávám třeba opětovný povel drž. Pes musí pustit činku pouze na povel pusť, jinak mu ji pustit nedovolím. Není ale žádoucí psa držet příliš dlouho v napětí (pes čeká na povel pusť - chce odměnu) interval musí psovod vycítit a je nutné kombinovat, někdy odměnit hned po povelu pusť a odevzdání činky, někdy až po přisednutí k noze, nebo po obejití psa. Když se pes naučí pevně uchopit a držet činku před psovodem předně, pes nesmí v žádném případě vnimat aport jako hračku, ale jako pomůcku, kterou když správně přinese a odevzdá, bude za ni odměněn. Odměna nesmí nikdy předcházet správnému odevzdání, ani odměnu nesmí vidět. Pes si musí spojit držení a odevzdání aportu a to na povely. Osvědčilo se mi používání klikru jako podnět, že činnost psa je správná a ne nežádoucí. Pokud je pes schopný vzít do mordy předmět, který má aportovat (aportovací činku) máš napůl vyhráno. Pokud chceš, aby pes aportoval činku, začni třeba s nácvikem na nějakou trubičku, která má stejný průměr jako střed aportovací činky. Nebo použij lehkou aportovací činku. Cvik aport s předsednutím před psovoda se cvičí různými formami, záleží na typu psa. Pokud je pes pracovně zdatný, dostatečně motivovatelný a vyrovnaný (jako můj), lze cvičit aport následovně. Po perfektně zvládnutém předsednutí , kdy pes jde do kontaktu s psovodem tak, že se o něj lehce opře hlavou. U mě je to o břicho (nemám velké břicho, ale pes je NO). Vezmu tyčku, nebo lehkou aportovací činku (pes už z předchozího seznámení s činkou ví, že je správné vzít činku do mordy - pohazoval jsem mu jí a když jí vzal do mordy dal jsem povel drž a kliknul a odměnil, nevadilo, že jí hned pustil a nenosil) a dám povel drž činku mu držím před mordou, když jí uchopí snažím se, aby ji alespoň moment podržel, popřípadě mu jí podržím v mordě, stačí moment a kliknu, pes si uvědomí, že je to tak správně, vzápětí po tom dám povel pusť a kliknu a odměním. Časy držení prodlužuju a občas lehce chytnu za činku s povelem drž, když pes drží pevně (nejlépe hned za špičáky) kliknu. Naznačuju, že se chystám na povel pusť, aby si pohybem pes nevytvořil nežádoucí spojení, ale vydávám třeba opětovný povel drž. Není ale žádoucí psa držet příliš dlouho v napětí, interval musí psovod vycítit a je nutné kombinovat, někdy odměnit hned, někdy po přisednutí k noze, nebo po obejití psa. Když se pes naučí pevně uchopit a držet činku před psovodem (měl by jí správně jakoby na psovoda pokládat) a odevzdávat po jejím uchopení psovodem pouze na povel pusť, pak ji naučíme i lehce nosit. Činku položíme asi metr před psa. Nebude si jí všímat, protože ji nepovažuje za hračku, ale pomůcku, také ví, že po jejím správném odevzdání psovodovi bude odměněn míčkem. Schovávám si míček do horní kapsy, nebo pod bundu. Vezmu klikr a ležícímu psovi dám povel aport drž, když se aportu jen dotkne kliknu a dám znovu povel drž, pes který má již držení aportu stonásobným opakováním zažité, aport uchopí, potom kliknu a dám povel ke mně. Pes si předsedne i s činkou, neřeším, jestli nakřivo, stačí, když se mě dotkne, kliknu mu. Když činku správně nedrží, přidržím mu ji, stačí na moment, potom ihned pusť kliknutí a veliká odměna. Vše je jenom o počáteční pochopení psa co je správně a za co bude odměna. Musí se ovšem vystihnout ten správný okamžik, kdy pes provádí cvik správně a za to kliknout a odměnit. V opačném případě je to marná práce. Mírnému násilí se člověk občas nevyhne (podržení v mordě, donucení k předsednutí). Pes při správném okamžiku potvrzeném kliknutí, že jeho činnost je správná, si dokáže velmi rychle vytvořit podnět a při správném nastavení kombinace donucení a odměny, začne cvik provádět sám. Za nějaký čas přijde na to, že cvik je po něm vyžadovám pouze jednou, nebo v určité opakované serii, po které bude nálsedoval velká odměna. A přínášení bude rychlé a radostné. Čím rychlejší a ochotnější bude, tím dříve přijde odměna. Pozor na to. Odměna (míček) není hračka psa, patří psovodovi. Pes ho dostane pouze za odměnu. Po odměnění psa zase patří psovodovi. Pes si nesmí zvyknout na to, že míček (jeho oblíbená hračka kterou je odměňován) je jeho. Musí vědět, že hračku máme u sebe, ale dostane ji vždy pouze za něco, ne jenom tak. Chce to cit, být vždy důsledný a mít dostatečně cvičitelného (vnímavého) a motivovatelného psa. Pokud není pes na pamlky a ani není hravý (aportér), jeho výcvik je dopředu ztracen. Někteří jsou sice žraví, ale zase mají v hlavě prázdno. Takže cvik sedni je u nich vrchol.
Měj se hezky a pozdravuj pejska.

Milda74
Člen
# Zasláno: 25 Led 2014 01:21
- Nahlásit

Nějak se to překopírovalo do sebe, ale snad se v tom vyznáš.

Petas
Člen
# Zasláno: 25 Led 2014 18:19
- Nahlásit

Díky za odpověď . S klikrem to zkusím akorát mu tedy budu muset vysvětlit, že to není hra...
Ještě jednou díky, taky se měj hezky

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání