Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Pes utíká, co s tím
Autor Zpráva
shav
Člen
# Zasláno: 20 Led 2014 17:16
- Nahlásit

Dobrý den,
mám následující problém - v říjnu jsme se ujali křížence z útulku, neuměl absolutně nic. Spoustu věcí jsem ho úspěšně doučila, avšak stále bojujeme s perfektním přivoláním.
Pokud je pes vzdálen viditelně například na 100 metrů, přiběhne bez problémů ( mám ho na stopovačce, kterou tahá za sebou).
Problém mi však činí jeho akční rádius, má ve zvyku odbíhat ode mne neúměrně daleko, několikrát už se mi stalo dokonce to, že zmizel na několik minut. Snažím se měnit směr, aby si mě více hlídal, pomůže to? Pokud máte nějaké rady, budu velmi vděčná.

Fifi
Člen
# Zasláno: 20 Led 2014 17:38
- Nahlásit

shav
Nenech psa od sebe odbihat na sto metru. Kor se snurou, kterou za sebou coura - kdyby vzal roha a nekde se zamotal, muze ho to stat i zivot.
Akcni radius mu sniz jednoduse tak, ze budes drzet snuru v ruce a prubezne ho privolavej. Napln kapsy necim pro nej nezvykle lahodnym, za privolani pamlsek a zase volno. Taky mu zkus prochazky zpestrit nejakym vycvikem, hrami (na schovavanou, pretahovani se, zaklady stopovani, vyhledavani pamlsku/hracek v terenu atp). Unavena psi hlava = unaveny i cely pes. A pokud bys mela pocit, ze se takhle malo vylita a vyradi, tak si porid tazny postroj, snuru s amortizerem a muzete spolecne behat/pes tahat u kola/kolobezky bez rizika, ze by zdrhnul.

Vero
Člen
# Zasláno: 20 Led 2014 17:39 - Změnil/a: Vero
- Nahlásit

shav
mám ho na stopovačce, kterou tahá za sebou)
á ve zvyku odbíhat ode mne neúměrně daleko, několikrát už se mi stalo dokonce to, že zmizel na několik minut.

Tohle je dost nebezpečné, tak jsme málem přišla o psa, protože se mimo dohled někde zamotal do křoví a nemohl zpátky.

A 100 metrů je myslím hrozně moc, tak daleko nedovolím ani psovi, s kterým přivolání už dneska mám... s metodami se ozvou zkušenější, já bych myslela, použít stopovačku na to, aby se pes nevzdálil, jinak ztrácí smysl, že ji má, krom toho, že zvyšuje riziko.

edit
Fifi
to jsme se dobře sesouběžnily...

PetraK
Člen
# Zasláno: 20 Led 2014 18:28
- Nahlásit

shav
jak zmiňují holky ty hry - jak můj první pes, tak teď fenka z útulku milují, když je nechám kousek poodběhnout, pak zavolám - ale ne direktivně, jen tak jako že vůbec o nic nejde, jakmile se otočí, prchám, moc a hrozně nejrychlejš prchám na druhou stranu než byl původní směr. Jakmile mě doběhnnou "vypísknu" (nebo jak to říct, prostě signál pro to, že mě drapli a vyhráli) a odměním je, pohladím. A pak si jdu zase jakože tádyjáádyjááá, já vůbec nechci utéct a za chvíli znova. Prostě hrajem na babu. Já hubnu a pes si mě hlídá, páč na babu je prostě baví hrát, uloví si mě (lze nechat i psa "zakousnout" do rukávu)

shav
Člen
# Zasláno: 20 Led 2014 18:41
- Nahlásit

Díky za doporučení, ten postroj je dobrý nápad, já si ale se psem hraji dost, každý den cvičíme např. obíhání stromů (děláme agility), některé prvky dogdancingu, nebo vyslání na rukáv, pokud mám někoho s sebou.
Přikláním se k tomu, že bude lepší se zase navrátit k tomu, že stopovačku budu držet v ruce a přivolání si projdu ještě jednou.

PetraK
Člen
# Zasláno: 20 Led 2014 19:54
- Nahlásit

shav

pohlídala bych si, aby to cvičení nepřevažovala moc nad hraním. I když je to cvičení formou hry, pořád je to něco jinýho, než když si spolu doopravdy, volně hrajete a ten pes jakoby nic nemusí. On totiž jinak v podstatě ten pes v našem světě pořád něco musí, když jede podle našich pravidel a tak je dobrý to vykompenzovat. Nejen tím, že dostane prostor pro sebe, když si čmuchá a dělá svoje psí věci, ale kdy si spolu fakt jen a prostě hrajete (na tu babu, na tu schovku), kdy je to prostě úplně volný. Buduje to společný vztah.

Neumi
Člen
# Zasláno: 21 Led 2014 07:25
- Nahlásit

Shav, za prvé fakt tu stopku používej aktivně, a za druhé - já svého psa odměňuji za to že mě kontaktuje a to bez povelu. Změny směru (když se psi domnívají, že vedou procházku oni, tak je z toho rychle vyvedu) a rychlé tempo taky udělají své.

birma
Člen
# Zasláno: 21 Led 2014 07:58
- Nahlásit

shav
Hraní si a hraní si na honěnou jak píše Petra je velký rozdíl, protože se přitom pes učí, že přijít na zavolání je nejzábavnější věc na světě.

PetraK
Člen
# Zasláno: 21 Led 2014 20:31
- Nahlásit

shav

má pravdu Neumi:

svého psa odměňuji za to že mě kontaktuje a to bez povelu.

to dělám taky a je to hodně důležité, pes se tak sám učí tomu, že se mu vyplatí si páníčka hlídat a chodit se hlásit. Velmi důležitá vychytávka.

Fifi
Člen
# Zasláno: 21 Led 2014 20:40
- Nahlásit

Neumi
PetraK
že se mu vyplatí si páníčka hlídat a chodit se hlásit. Velmi důležitá vychytávka.
Jasne, ale pokud ted mel pes rozptyl 100m a ocividne se o panicku moc nezajimal, tak pochybuju, ze by si nahle zacal s drzenim stopovacky panicku hlidat a chodil se hlasit. To se musi naucit nejak. Treba prave pres to privolani a hru a pamlsky mnamoozni.

PetraK
Člen
# Zasláno: 21 Led 2014 20:59
- Nahlásit

Fifi
. To se musi naucit nejak.

no myslím tím, že třeba podpořím jakejkoliv jeho zájem o mou osobu, když na tý stopce je, zpočátku i na zkrácený, jakýkoliv přiblížení samo o sobě, postupem času na plnou dýlku tý stopky, a pak se stopkou lehounce volně loženou, pak bez stopky, ale v prostoru jištěném a v mé blízkosti, pak tu vzdálenost prodlužovat.......

PetraK
Člen
# Zasláno: 21 Led 2014 21:01
- Nahlásit

Fifi
kurnik nejdou mi ti editace - zkrátka je to zase běh na dlouhou trať po malejch kouskách, jako se vším a určo zase jako u všeho začít nejdřív v klidovým prostředí. No jak říkám, je to na dlouho. Ale Blandína se taky naučila sama hlásit. /jasně je to jinej povahovej případ, tady to šlo snadno, ale taky jsme se to učili/y -páč do toho byl zahrnut i pánik, abychom fungovali stejnosměrně /

Neumi
Člen
# Zasláno: 23 Led 2014 07:44
- Nahlásit

Fifi
Jasne, ale pokud ted mel pes rozptyl 100m a ocividne se o panicku moc nezajimal, tak pochybuju, ze by si nahle zacal s drzenim stopovacky panicku hlidat a chodil se hlasit. To se musi naucit nejak
Jsem přemýšlela, jak jsme s tím začali a strašně jednoduše - když mě míjel (a takových okamžiků musíš mít na vycházce mnoho) tak jsme ho něžně oslovila jménem, on na mě jukl a šup pamlsek, a vazba byla vytvořena....

shav
Člen
# Zasláno: 23 Led 2014 11:59
- Nahlásit

Zdravím,
díky moc za odpovědi, trochu to přehodnotím. Koukám, že se vzdáleností na 100 metrů jsem to možná přehnala. Nemyslím si, že by tam až takový nezájem o mě z jeho strany. Pes na moje povely bez problému reaguje, odvolám ho i před za zajícem.
Akorát je to takový hyperaktivní blázen, pořád lítá sem a tam, všechno musí být očucháno a prozkoumáno.
Při procházce se poměrně drží, musím ho sice častěji přivolávat, aby se nezapomněl, ale na první zavolání vždy poslechne. Měním směr a tempo, kouká se po mě a hlídá si mě.
Občas ale stačí chvilka mé nepozornosti a začuchá se trochu více než se sluší, má to za následek to, že si zmizí třeba na pár minut z mého dohledu.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání