| Autor |
Zpráva |
Badun
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2014 21:57
- Nahlásit
Dobrý večer, potřebovala bych také naučit mého psa NO aport. Děláme ho takto : upoutam pozornost u psa na vec , posadim si psa vedle nohy , odhodim aport a řeknu mu povel ,,aport''.pes pro něj běží, už ho ze začátku ani nepousti a vrátí se s nim ke mně , tak se s nim o aport potaham, pohraju a pak s nim beham třeba do kola aby si upevnil držení ( aport stále drží, ale někdy se stane ze pustí ) když mu ale řeknu třeba sedni - hned pouští, nevíte někdo nějakou účinnou radu aby ho držel i v sedě?a aby ho držel než mu řeknu povel pust ? Prosím o rady. Moc děkuji.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2014 21:58
- Nahlásit
Badun
Cvičíš s klikrem? S ním to jde naučit úplně nejlíp:
http://www.youtube.com/watch?v=6oFO9Z0oHBA
|
Badun
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2014 22:04
- Nahlásit
Necvicim s klikrem, nevím jak se používá, musí se pak už používat pořad když ho na to naučí s ? Děkuji
|
Badun
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2014 22:06
- Nahlásit
Omlouvam se za chyby, píšu na mobilu :/
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2014 22:10
- Nahlásit
Badun
Ne, klikr se používá jen na to naučení Je to v podstatě takové "zvukové ukazovátko", které psu přesně označí okamžik, kdy dělal něco, za co bude odměněný. Něco jako "táák je hodnááá", ale s přesností na zlomek vteřiny Ale jestli jsi nikdy s klikrem necvičila, tak by to minimálně na začátek chtělo někoho, kdo by ti trošku předvedl, jak na to - po netu se to blbě popisuje...
|
Badun
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2014 22:13
- Nahlásit
Aha, děkuji za odpověď. Nebyla by spise nějaká rada bez klikru ? On ho nikdo po blíž nepoužívá :/
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2014 22:16
- Nahlásit
Neříkejte povel Sedni, přetahujte se o aport a během toho "nenápadně" aport zvedejte a snažte se psa navést do polohy sedací
|
Badun
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2014 22:17
- Nahlásit
Super děkuji, zítra to zkusim. Jen doufám ze to také nepustí...
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2014 22:21
- Nahlásit
Musí to být krátké, akční, zábavné a včas to musí přestat, jinak se mu celý aport akorát znechutí
|
Badun
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2014 22:22
- Nahlásit
Děkuji, zítra nápisu jak se to dařilo .
|
anonym
Člen |
# Zasláno: 8 Led 2014 11:37
- Nahlásit
Aport není hra, ale cvik, který si musíš rozfázovat a de facto hrou provést jednotlivé fáze. Nalákání a tahání se vede k překusování, neochotnému odevzdání a dalším hrubým chybám. Trénuj zvlášť jednotlivé fáze, 1. vybíhání o rychlé zvedání, pes nesedí u nohy, ale jen odhodíš a pro přiběhnutí použiješ druhý míček nebo druhou činku, kterou prohodíš mezi nohami, tak se naučí rychle běžet, zvednout a běžet rychle zpátky. Pokud tohle umí, cvič jen odevzdání, pes sedí před tebou, činku mu dáš do tlamy a po setince vteřinky odebereš s odměnou (míček), dobu držení pomalinku prodlužuješ, pes drží pevně a bez překusování. Pak couvneš o krok, pes tě následuje a k sednutí mu pomůžeš buď vodítkem nebo jen rukou (bez povelu sedni), pokud to umí, polož činku jen vedle něj, aby jí jen zvedl a předsedl. Aport je asi nejtěžší cvik, když má být správně.
|
michna
Člen |
# Zasláno: 8 Led 2014 19:09
- Nahlásit
anonym
jeste si zapomnel/a mozne plivani
|
solanka
Člen |
# Zasláno: 8 Led 2014 20:21
- Nahlásit
anonym
Popsané pěkně....ale...fakt myslíš, že to takhle zvládne člověk, který neumí naučit přivolání mezi psy? Nebylo by v tomto případě lepší učit to hrou a případně na zkouškách oželet nějaký ten bodík za překusování?
|
anonym
Člen |
# Zasláno: 9 Led 2014 08:47
- Nahlásit
Netušila jsem, že kromě předsednutí neumí pes ani přivolání. Hrou to jde samozřejmě taky, ale případné chyby se sčítají a pokud dotazující má zájem o IPO, tak je tam aport 3x, tak to jsou pak jednoduché počty.
|
Anna H
Člen |
# Zasláno: 9 Led 2014 09:13
- Nahlásit
Po zkušenostech (pouze s 1 psem) kdy jsem aport učila hrou a pak se leta mordovala s přechodem do přesnosti cviku, bych doporučila aport jako cvik - fáze už od mala.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 9 Led 2014 11:14
- Nahlásit
anonym
Řekla bych, že půjde tak o ZM
|
solanka
Člen |
# Zasláno: 9 Led 2014 11:20
- Nahlásit
To přivolání i to ostatní je popsané ve vlákně,, Pes si ze mně dělá srandu´´ což samo o sobě leccos napoví. Jinak souhlas, že naučit to jako cvik po fázích je daleko lepší, přesnější, jistější, IPOvatější atd.....jenže tam je právě dost důležité to načasování a spojení jednotlivých fází, jinak se ten ,,domeček z karet´´ = aport nepostaví. Navíc každý pes chápe jinak rychle, už jsem to takhle pár psů naučila, nejnáročnější je asi právě to spojování fází, než si ten pes řekne,,Jo ahá´´
|
anonym
Člen |
# Zasláno: 9 Led 2014 11:59
- Nahlásit
Tak já mám úplně opačnou zkušenost, stačí pak malinko a už ví a problémy nikdy nejsou. Ale vše spojím jen jednou za uherák, stále procvičuju spíš jednotlivé fáze. A to i se závodícími psy.
|
Badun
Člen |
# Zasláno: 9 Led 2014 15:28
- Nahlásit
Nebylo to z toho že si ze mě pes dělá s randů, ale přišla jsem na to, ze neměl dostatek pohybu. Teď je to o mnoho lepší a už při volání docela jistě zvladame.
|