Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Neustále utíká - co s ním?
Autor Zpráva
Dorka_X
Člen
# Zasláno: 6 Pro 2013 17:24
- Nahlásit

Ahoj všem, moc prosím o jakoukoliv radu..
Před třemi lety jsem si vzala z útulky křížence drsnosrstýho jezevčíka, tehdy odhadovali, že je cca půl roku starý.
Od začátku s ním máme problém, že utíká. Zahradu máme opravdu velkou, není tam sám, máme ještě jednoho psa. Třikrát denně s ním chodíme ven (ráno na půl hodiny, odpoledne taky a večer minimálně na hodinu), přes léto jsme na zahradě pořád, v zimě taky co nejvíce. Samotou rozhodně netrpí, neutíká ani za fenami, v nejbližším okolí žádná není a nikdy ho u žádné feny nechytili. On si prostě z utíkání udělal sport.. nejdřív se plotem protahoval, pak vyrostl, začal se podhrabávat...udělali jsme komplet novej plot. A začal lézt přes něj..vyleze v pohodě přes 180 cm vysokej! už si s ním opravdu nevíme rady.. Jednou si o plot rozřízl břicho, dvakrát ho srazilo auto! Poslední dobou se naučil nastupovat do autobusů.. už jsme z něj fakt zoufalí.. Myslíte, že by ho uklidnila třeba kastrace? Poradí někdo co s ním?

birma
Člen
# Zasláno: 6 Pro 2013 17:51
- Nahlásit

Dorka_X
Pokud neutíká za fenama, tak kastrace podle mě nepomůže. Pokud si z toho udělal sport, tak už to podle mě odnaučíš jen velice těžko.
Buď bych ho dala do kotce, nebo spíš dodělala plot tak, aby byl nahoře nakloněný dovnitř. Další možnost je udělat elektrický plot.

PetraK
Člen
# Zasláno: 6 Pro 2013 22:31
- Nahlásit

Dorka_X

jak říká birma - má z toho sport - takže jediný řešení jak mu v tom zamezit je kotec a upravit ještě plot.
Jak se s ním zabáváte? Jdete s ním jen tak ven, nebo spolu něco podnikáte? Nevíte s čím je křížený, už to že je to jezevčík,značí, že je to aktivista, možná by se šikla nějaká společná zábava formou hravého cvičení? aby měl pes důvod se na vás navázat? Já nevím, jaký máte řežim, ale pokuď s ním jen tak jdete ven a nemáte nic společného /společno zábavu, "povinnosti" pro psa i vás, cvičení a tak/ nevidíi důvod proč se držet ve vaší blízkosti. Víte musíte vytvořit psu dojem, že je důležité se držet ve vaší blízkosti, že je to pro něj nejen výhodný, ale musí vidět i vaše nadšení z toho, že vás vnímá. Nevím, jak to popsat, ale zkusím to na příkladu s mým psem. Máme na chalupě velkou zahradu a k tomu louku. Naučila jsem svého psa na to, že když zavolám :"Kdepak je ten můj hošíček???" /velmi neutrální povel/, přiběhl se ukázat, dostal piškůtek a možnost zase běžet zpátky na louku bádat k myším dírám. Naučte svého psa, že vaše zavolání = něco příjemnýho, úžasnýho /pamlsek, hra, pohlazení -podle toho o co stojí /. Naučila jsem teď stejnou reakci fenku z útulku, kterou máme 4 měsíce - prostě ví, že když touhle intonací hlasu zavolám tuhle větu, vyplatí se jí být obratem u mě. Postupem času upevněte vaší vazbu společnými aktivitami (cvičení, hry) tak, aby to byl pes, kdo je ten , který stojí o to být spolu. On nemá důvod si vás hlídat. Jste venčiči, krmiči, ale ne partneři, vůdci.

birma
Člen
# Zasláno: 6 Pro 2013 22:54
- Nahlásit

PetraK
Víte musíte vytvořit psu dojem, že je důležité se držet ve vaší blízkosti, že je to pro něj nejen výhodný, ale musí vidět i vaše nadšení z toho, že vás vnímá.
Peti tohle je sice pravda, ale nevěřím, že to pomůže psovi v době, kdy je na zahradě bez majitele k tomu, aby neutekl. To třeba pomohlo Adamovi, který dřív na jakémkoliv oploceném pozemku začal do pár minut hledat možnosti úniku a pokud jsem s ním v tu chvíli neodešla, tak odešel sám. Třeba jen metr za plot, ale odešel. Dneska už to nedělá, ale na tom pozemku s ním jsem a stále musím kontrolovat, jestli se nedomáhá u branky odchodu. Kdybych ho tam nechala samotného, tak tam nebude ani pár minut....

PetraK
Člen
# Zasláno: 6 Pro 2013 23:34
- Nahlásit

birma
, ale nevěřím, že to pomůže psovi v době, kdy je na zahradě bez majitele k tomu, aby neutekl

Eeejch. to jsem napsala zas blbě. Mám na mysli to, aby majitel/ka budovala v průběhu času vztah psa k sobě, aby ten pes chtěl být se "svou smečkou", aby se trošku zmíznilo to pnutí jít si na špacír, protože by se mezitím něco třeba ve "smečce" mohlo dít. Víš co myslím? Nemyslím že to vyřeší ty útěky, když z toho pes už má sport, ale upevní to pouto mezi nimi a pes nebude tak urputně vyhledávat zábavu jinde.

Příklad-Blanka. Když jde se mnou venku v polích, neví, kdy se něco bude dít, kdy bude z mé stany nějaká akce, kterou můžu uspořádat (od prostého přivolání, s odměnou, přes hledání uzlíka v trávě, až po "stopování" zvěře , prostě neví, jestli něco nevymyslím), takže se už prostě chodí i ohlásit sama, aby něco nepropásla. od začátku co s nám začala jezdit na chalupu, jsem začala hrát hru "Kde mám sakra toho pejskáááá??:" aby věděla, že má volnost i na louce, ale když zavolám tuto, se jí kurnik vyplatí se přijít ukázat. Ten´pes pak neví, kdy něco bude , něco co mu přinese odměnu či něco příjemnýho.

birma
Člen
# Zasláno: 7 Pro 2013 00:03
- Nahlásit

PetraK
Ten´pes pak neví, kdy něco bude , něco co mu přinese odměnu či něco příjemnýho.
Jasně, ale to jde, když ty jsi někde poblíž, ne, když pes ví, že jsou všichni v práci. Navíc Blandíra je přílipka, to asi pejsek, co si jezdí sám i busem nebude. Třeba Adam je taky dost samostatná jednotka, rozhodně je pro něj furt milión věcí zajímavějších než zábava se mnou a to se snažím, myslím, že tenhle pejsek na tom bude podobně.
Tím rozhodně nechci odrazovat od budování vztahu! Jen si myslím, že s tím problémem, co pejsek má to pomůže naprosto minimálně

kachna_
Člen
# Zasláno: 7 Pro 2013 05:43
- Nahlásit

PetraK
mno, můj bláznivý vlkošpic opravdu není plemeno utíkací, celý útěk znamená - odhalím slabé místo plotu - vytvořím díru - uteču - obejdu to - k dolní bráně a tam počkám na paničku. Panička je chytrá a dala kolem celého plotu karisítě, dají se dobře zašlápnout. Není-li pes šplhavec, mohlo by to pomoci. Jen bych dala 5x5, ne 10x10 jako máme my
birma
Tím rozhodně nechci odrazovat od budování vztahu! Jen si myslím, že s tím problémem, co pejsek má to pomůže naprosto minimálně
souhlas

Dorka_X
Člen
# Zasláno: 7 Pro 2013 15:24
- Nahlásit

Asi máte pravdu s tím budováním vztahu. On si prostě nejspíš myslí, že nás jako smečku nepotřebuje, že se o sebe dokáže "postarat" i sám. Našli ho jako půlročního v centru Brna..kdo zná trochu Brno a oblast Cejlu, tak ví, jak to tam vypadá a co tam žije za lidi.. Tudíž je pro něj asi těžký přijmout lidskou smečku a být jejím členem. Na druhou stranu, když jsem s ním, tak se ode mne nehne, i od zbytku rodiny.. A vítá nás fakt s obrovským nadšením
Ale takový ten pravý vztah, jak mám třeba s našim druhým psem, s ním nemám. Taky z toho důvodu, že je to hysterka a v pro něj "kritické" situaci se nebojí mne i kousnout. Například se nedávno na procházce zamotal do větví, já mu jdu pomoct a on jak nevěděl, co se děje, tak útočil.. Pak je vidět, že toho lituje a chodí se omlouvat..

Tak vidím, že situaci vyřeší asi jen kotec...a to jsme byli vždycky proti a všichni naši psi měli celou zahradu pro sebe.

LucieS
Člen
# Zasláno: 7 Pro 2013 23:43
- Nahlásit

Elektrická páska na vršek plotu...?

PetraK
Člen
# Zasláno: 8 Pro 2013 00:05
- Nahlásit

birma
Jen si myslím, že s tím problémem, co pejsek má to pomůže naprosto minimálně

však jo, říkám taky kotec. a plus k tomu zapracovat na tom vztahu, aby to bylo o tom, že ten pes chce být v té společnosti lidí, že pro něj něco znamenají.
Hele Blanka je přílipka na mě. hodně. Brtníka zazdívá, ale.... začali jsme hrát takovou hru na tu schovku, kdy ona ho hledá, najde, on jí pochválí jak je neuvěřitelně vynikající /a ž e von teda taky umí chváli, to se svine Blanka do preclíka /, nebo jí utíká, ona ho honí. A já se do toho více-méně nezapojuju , chci aby si k němu taky vybudovala vztah. No a už jsou vidět změny, už ode mne právě i vyráží ho hledat, honit. Baví jí to, i když zpočátku ode mne moc nechtěla.
Hrála bych se psem na zahradě různý hry, aby se mu tam líbilo být a hrála bych s ním různý hry ve stylu já jsem na zahradě, je otevřeno, pes může jít ven, jakmile vyjde, já ho "začnu hledat" zavolám jeho jméno, když ke mně běží, říkám, "kde že mám toho pejskáa?" něco tady pro něj kurník mám a on tu není... otočím se a jako by ho nevidím, pes se mi "vnucuje" no a já pak pro něj mám mega odměnu. Hm nevím, jak to vysvětlit. Tuhle hru jsem hrávala s Ešusem, naučila jsem jí nějak mimochodem i Blanku, prostě já jsem na zahradě, ona si kutí něco na louce za zahradou, a když se ozve "kdepak mám toho pejskááa?" pes letí, protože - není to povel muss, ale pes ví, že na něj čeká mega supr skvělá věc, když se dořítí a já ho pak ještě na tu louku zase pošlu.
Neříkám, že to vyřeší problém, ale naučí to psa být tam rád a trochu si to hlídat.

Maya
Člen
# Zasláno: 8 Pro 2013 22:28
- Nahlásit

PetraK
No jo, jenže jezevčík bude něco jako špic, vztah s páníčkem je super věc, hry na zahradě taky, ale taková samostaná procházka, kde tě nikdo nebuzeruje a domů se vrátíš až když si vyřídíš všechny svoje záležitosti a bude se ti chtít, je super úplně stejně.
Kdyby Kim mohl, taky by si odcházel počuchat po vsi, akorát jemu by stačila půlhoďka a vrátil by se a vysvětlováním, že na vycházkách nebude odcházet do dáli, ale bude u mě, jsme taky strávili dost času. Holt některá plemena jsou samostatnější a zrovna jezevčík si myslím že je a podle mě je to hodně znát oproti těm plemenům jako jsou třeba ovčáci nebo lovečtí psi, kteří mají mnohem víc radši tu spolupráci s pánem a nevymejšlej furt jako ho očůrat a dělat si věci po svým.
Dorka_X
Já bych to vyřešila kotcem, samozřejmě i zastřešeným, aby nemohl přelézt a nebo neviditelným plotem, to je drát co se zakope do země kolem plotu, pes má obojek a jak se k plotu přiblíží, dostane ránu. Pokud to není pes, který jde přes mrtvoly, tak by mu to zabránilo chodit až k plotu.
Jako oboje nic moc, ale pořád lepší než přejetý nebo zastřelený pes.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání