| Autor |
Zpráva |
krisikowa
Člen |
# Zasláno: 31 Říj 2013 22:13
- Nahlásit
Nedávno jsem na toto fórum psala ohledně toho, že můj tříměsíční pes něco snědl - buď kaštan nebo vyjedl koš - a měl několik dní průjem. Dnes jsem jej nechala asi hodinu nebo dvě doma sama; spolubydlící odjely a Peg tu zůstala sama. A ač je náš byt čistý, přečistý, ta potvora odněkud vyštrachala VELKÉ OŘEZÁVÁTKO a jeho obsah pravděpodobně sežrala (možná ve snaze uklidit po sobě). Teď jej břicho dělá divné zvuky a já se začínám těšit, jak bude zase v álejích nasr... Jak mám štěně odnaučit všechno pojídat? Na ulici sežere i vajgl nebo kámen, když něco okouše, tak tomu docela rozumím, ale žrát náhodně takhle malé předměty? Hovínka se pojídat odnaučila, ale jinak sežere fakt všecko. Koš jsme museli dát na poličku, protože z něj vytahovala papírky - nejraději papírové kapesníčky... sežere prostě vše, co vidí.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 1 Lis 2013 14:39
- Nahlásit
krisikowa
Na ulici sežere i vajgl nebo kámen
A vy v tu chvíli děláte přesně co???
|
krisikowa
Člen |
# Zasláno: 2 Lis 2013 13:19
- Nahlásit
No, co se dá. Přiskočím, napřed zkusím "pusť", když nepustí, tak na to jdu mechanickou cestou a hrabu se jí v tlamě. Jenomže uděláme dva kroky a zase něco žvatlá.
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 2 Lis 2013 13:37
- Nahlásit
Přiskočím, napřed zkusím "pusť", když nepustí, tak na to jdu mechanickou cestou a hrabu se jí v tlamě.
Povel "pusť" jste ji nějak naučila? Jak? Poté co TO dobrovolně pustí nebo jí to vytáhnete z tlamy - odměníte ji? Dáváte nějak najevo, že žraní čehokoliv ze země je nežádoucí?
|
ErzebethB
Člen |
# Zasláno: 2 Lis 2013 16:04
- Nahlásit
Doporučuji začít hrát tuhle hru: http://www.youtube.com/watch?v=ipT5k1gaXhc
Pes se naučí, že dobroty přicházejí od Vás, ne od jinud, jen je potřeba být důkladná a hrát to často... ale většina psů pravidla této hry pochopí velmi rychle
|
birma
Člen |
# Zasláno: 2 Lis 2013 17:24
- Nahlásit
ErzebethB
většina psů pravidla této hry pochopí velmi rychle
tak si říkám s kolika psy jsi tu hru hrála. Nebo tak usuzuješ jen podle Elí, která nežere ani to, co má?
krisikowa
hra, co doporučuje ErzebethB je na tohle vážně vhodná, jen pokud je prcek vážně žravý, tak rozhodně nevěř tomu, že pochopí nějak rychle a že ti to brzy k něčemu bude. Zároveň bych nehrála zas tak často, protože vážně žravého psa to může zvlášť ve štěněcím věku frustrovat a tomu by ses měla rozhodně vyhnout.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 2 Lis 2013 17:29
- Nahlásit
Tak já bych v tomhle věku hlavně ohlídala co kde žere aby to nebylo fatální, odstranila doma z dosahu vše co může spolknout a pokud z toho během pár měsíců nevyroste, řešila přes povely a odměny až bude starší. Tři měsíce je mimino, takže hlídat jak mimino.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 2 Lis 2013 17:51
- Nahlásit
birma
pokud je prcek vážně žravý, tak rozhodně nevěř tomu, že pochopí nějak rychle a že ti to brzy k něčemu bude
Naopak, právě žravý pes to pochopí rychle, protože je o to víc motivovaný pamlsek dostat. A nevidím důvod, proč by měl být frustrovaný, pokud to člověk teda trochu umí. Frustrovaný nebude díky své žravosti, ale frustrovaný samozřejmě může být díky blbému provedení hry a nejednoznačnosti psovoda, to ano. Problém bych viděla spíš u psa, který má za sebou dlouhou historii "všehožraní", tu člověk jen tak hned nějakou hrou nepřebije.
krisikowa
Jestli je to takový všežravec, že žere i vajgly a šutry, tak bych na procházky buď vymyslela nějakou strategii, jak jí tu držku nonstop zaměstnat (hry, přetahování, aportování... prostě aby neměla absolutně čas čuchat po zemi), nebo bych prostě pořídila neprostupný náhubek. A na doma ohrádku nebo klec.
No a k tomu postupně učit spolehlivé "pusť", přivolání, pozornost kolem lákavých věcí (viz ta hra výše)...
|
krisikowa
Člen |
# Zasláno: 2 Lis 2013 18:05
- Nahlásit
ErzebethB
Děkuji, podívám se na to...
ssshhhhh
Jak jsem řekla, i v pokoji, kde mám pocit, že nemůže sežrat nic, je schopná si něco podat... vyskočí už všude.
Děkuji všem za rady, moc jste mi pomohli.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 2 Lis 2013 18:07
- Nahlásit
lamalucni
protože je o to víc motivovaný pamlsek dostat
ano a o to dýl mu bude trvat, než vzdá dobývání se k němu. A mezitím bude narůstat jeho frustrace, protože se snaží bez efektu
frustrovaný samozřejmě může být díky blbému provedení hry a nejednoznačnosti psovoda
tak to nejen při téhle hře, to platí obecně
Problém bych viděla spíš u psa, který má za sebou dlouhou historii "všehožraní", tu člověk jen tak hned nějakou hrou nepřebije
nejsem ve sporu
jen bych tuhle hru prostě nehrála s tříměsíčním miminem, protože právě to podléhá frustraci fakt snadno a zvlášť, kdybych s ním v budoucnosti chtěla dělat nějaké cviky naváděním
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 2 Lis 2013 18:16 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit
birma
a o to dýl mu bude trvat, než vzdá dobývání se k němu.
To je zase jen o tom nastavit psu situaci tak, aby byl rychle úspěšný. Ostatně jako vždycky a všude v PM Pamlsek se nemusí schovávat do dlaně, ale třeba na zem pod rendlík, to pak pes pochopí mnohem rychleji, že nemá cenu se snažit. Případně se dá začít s pamlskem hodně nízké hodnoty, třeba kus mrkve nebo chleba, a nesežrání odměňovat pamlskem vysoké hodnoty... Prostě jsem toho názoru, že frustrace je jen důsledek toho, že to psovod blbě vykomunikoval
zvlášť, kdybych s ním v budoucnosti chtěla dělat nějaké cviky naváděním
Tak to je jasné, navádět pamlskem u psa, co umí tuhle hru, jaksi není možné Ale dá se navádět na target.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 2 Lis 2013 18:28
- Nahlásit
lamalucni
To je zase jen o tom nastavit psu situaci tak, aby byl rychle úspěšný.
souhlas, jen si myslím, že většina lidí, kteří mají prvního psa řeší podobné problémy to nedokáže odhadnout a proto mi přijde dost kontraproduktivní uvádět ji jako nějaký všelék
Ale dá se navádět na target.
což už je zase o něco složitější
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 2 Lis 2013 18:46
- Nahlásit
birma
To máš sice pravdu, ale většina lidí, co má prvního psa, nedokáže odhadnout skoro nic (pamatuju se na sebe ). A naučit se to holt musí postupně. Když nic, tak blbě dělanou pozitivkou se toho aspoň nedá zkazit tolik jako blbě dělaným kontrastem a člověk se u toho možná i trochu naučí sledovat reakce psa... Všelék to každopádně není, to máš pravdu, zvlášť pro začátečníka.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 2 Lis 2013 18:48
- Nahlásit
krisikowa
i v pokoji, kde mám pocit, že nemůže sežrat nic, je schopná si něco podat... vyskočí už všude.
Klec.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 2 Lis 2013 18:51
- Nahlásit
krisikowa
A ještě mě napadla jedna věc. Takovéhle urputné žraní všeho není úplně normální. Může to být samozřejmě jen štěněčí zvědavost/zlozvyk, ale může to taky znamenat, že jí chybí něco ve stravě. Čím krmíte?
|
birma
Člen |
# Zasláno: 2 Lis 2013 19:04
- Nahlásit
lamalucni
Když nic, tak blbě dělanou pozitivkou se toho aspoň nedá zkazit tolik jako blbě dělaným kontrastem
tak to určitě!
|
ErzebethB
Člen |
# Zasláno: 2 Lis 2013 20:22
- Nahlásit
birma
Soudím podle toho, že nám tuhle hru ukazovali na cvičáku, kde to Markéta cvičí s dalšíma cca 20 psama. ;)
A také soudím dle toho, že jsem viděla už to nejpokročilejší stádium, kdy pes jde okolo kusu flákoty v trávě (předem umístěnou) a ani si toho nevšimne, dokud mu jej nepodá panička... jednalo se o roční štěně berňase a tuto hru s ním trénovala paní půl roku denně cca 5-10min.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 2 Lis 2013 20:23
- Nahlásit
krisikowa
Jak mám štěně odnaučit všechno pojídat?
Doma tim, ze mu neumoznis veci pojidat. Tzn, dostatecne vysoka, prostorna ohradka, kde budou jen psi veci na hrani, zuzlani, miska s vodou, pelisek a tecka.
Na ulici sežere i vajgl nebo kámen, když něco okouše, tak tomu docela rozumím, ale žrát náhodně takhle malé předměty? Hovínka se pojídat odnaučila, ale jinak sežere fakt všecko. Koš jsme museli dát na poličku, protože z něj vytahovala papírky - nejraději papírové kapesníčky... sežere prostě vše, co vidí.
Na ulici - tam bych zacla hrat bud hru vyse zminenou (predtim doma naucenou a ven postupne prenesenou), nech tu lakavou vec byt a prilitne ti lepsi pamlsek, nebo zacit ucit na vymenny obchod. Neco najdes? - jupii, prijd se pochlubit, dostane se ti pochvaly a opet mnohem lepsiho pamlsku, nez mel hodnotu ten tfujtajbl. Neexistuje psici honit, pacit ji neco z tlamy - tim ji akorat utvrdis v tom, ze je to vzacnost a musi to co nejrychleji sezrat, nez ji to vezmes.
A taktez neni od veci podotek lamalucni, cim ze to krmis. Nektery zvirata nejsou pazravy, jen jim treba chybi neco ve strave, bud vlaknina, nebo nejaky prvky, viz davny clanek o spaccich cigaretovych. Ja u svych fen podobny uchylky neznam, neb jsou pestre krmeny masem a ovocem, zeleninou...
|
ErzebethB
Člen |
# Zasláno: 2 Lis 2013 20:26
- Nahlásit
Fifi
Neco najdes? - jupii, prijd se pochlubit, dostane se ti pochvaly
Kámošce se takhle přišla pochlubit její fenka s hounem psa její tchýně u které byli .... trapas jako prase Ale v podstatě je to bomba hra....
|
birma
Člen |
# Zasláno: 2 Lis 2013 20:48
- Nahlásit
ErzebethB
Soudím podle toho, že nám tuhle hru ukazovali na cvičáku
A také soudím dle toho, že jsem viděla už to nejpokročilejší stádium
takže máš evidentně moře zkušeností
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 2 Lis 2013 21:07
- Nahlásit
ErzebethB
Kámošce se takhle přišla pochlubit její fenka s hounem psa její tchýně u které byli ....
Uz sem se lekla, ze s hovnem tchyne.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2013 01:04
- Nahlásit
Zase jedno téma s milionem rad, jak pomocí zázračných receptů nahradit zodpovědnost
|
krisikowa
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2013 15:42
- Nahlásit
lamalucni
Jednou jsem to zkusila a měla jsem pocit, že to docela chápe... Zkusím podávat ve zřídkavých dávkách.
Fifi
Donedávna Friskiesem, který jsem koupila v supermarketu, když k nám přišla, ale bylo jí z něj pochopitelně blbě, tak jsem přešla na Calibru, no a maso, ovoce zeleninu podávám semtam bokem, má to ráda.
FifiUz sem se lekla, ze s hovnem tchyne.
Taky jsem to tak pochopila.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2013 19:18
- Nahlásit
krisikowa
Donedávna Friskiesem
a jsme doma Teď po přechodu na kvalitnější žrádlo by se to velmi pravděpodobně mělo upravit - což rozhodně neznamená, že výše zmíněné rady neplatí, pořád je potřeba nežádoucímu chování předcházet a za žádoucí odměňovat
Calibra je rozhodně mnohem lepší volba než Friskies, je to takový slušný střed, i když osobně bych volila nějaké ještě kvalitnější granule, pokud možno bezobilné. A k tomu v zájmu pestrosti občas i maso, vnitřnosti, kosti (měkké - třeba krky a skelety), ryby, zeleninu, jednou za čas i kvalitní mléčné výrobky, vajíčko...
ErzebethB
taky mi psi občas donesli h***o nejhorší je, že v tu chvíli to člověk musí upřímně pochválit
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2013 21:25
- Nahlásit
lamalucni
Calibra je rozhodně mnohem lepší volba než Friskies
Proč si to myslíš?
Jednu várku to může být tak, druhou naopak.
ještě kvalitnější granule,
To je něco podobnýho jako ještě chytřejší hlupák?
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 4 Lis 2013 10:10
- Nahlásit
zbrnd
Proč si to myslíš?
Jednu várku to může být tak, druhou naopak.
Vzhledem ke složení ani k tomu, jak jsou na tom psi krmení Friskies zdravotně, to nepokládám za příliš pravděpodobné. On je pořád dost velký rozdíl, jestli do granulí použijí maso a obilí (i když oboje nejspíš pochybné kvality), než když vezmou péřovou moučku a odpad z pekáren, chemicky ho obarví a ochutí.
To je něco podobnýho jako ještě chytřejší hlupák?
Hele, zkusím ti dát příklad. Pravděpodobně kupuješ párky. A pak nejspíš víš, že je jistý drobný rozdíl (nejen v chuti, ale hlavně ve výživných hodnotách) mezi párky z 85% masa a párky ze separátu, kůží, sójové bílkoviny, škrobu a miliónu éček. Oboje je párek, tedy nezdravá uzenina, ale z hlediska výživy je daleko větší rozdíl mezi tím druhým a prvním párkem než mezi tím prvním párkem a třeba grilovaným kuřecím stehnem.
|
krisikowa
Člen |
# Zasláno: 4 Lis 2013 14:13
- Nahlásit
lamalucni
No, já jsem teda amatér/začátečník, ale mně se složením Calibra nezdá tak špatná... Možná průměrná, ale ne vyloženě blbá...
|