Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / pubertální hluchoun?
Autor Zpráva
Ludia
Člen
# Zasláno: 19 Říj 2013 19:38
- Nahlásit

Mám dotaz, mám doma 6 a pul měsíční štěně sheltie. Všechno je Ok, jen prostě někdy neposlechne. To někdy bývá většinou dost důležité. Hlavně v případech, kdy potká jiného psa a je mu všechno jedno, nejhorší je, že vůbec nereaguje na přivolání, prostě řádění je přednější. Silnice nesilnice. Pokud ho nestihnu zastavit dřív než se za ním rozběhne, už nemám šanci. Co s tím a jak na něj. Nemám pocit, že by měl potřebu kontaktu s jiným psem, na zahradě za domem jsou tři a tam má skoro volný přístup. To samé s lidma, všichni jsou kámoši a skvělý objekt ke hře. Jenže ne všichni lidé to vnímají stejně. Zase mu to nechci uplně zakazovat, jen to nějak korigovat, ale zatím jsem nedošla na způsob jak. Mít ho skvěle zpracovaného, jde to vůbec v takovém případě. Děkuji za každou radu nebo tip

birma
Člen
# Zasláno: 19 Říj 2013 21:57
- Nahlásit

Zkus s ním hrát třeba přivolávačské hry Susan Garret

corgi
Člen
# Zasláno: 19 Říj 2013 22:17
- Nahlásit

Ludia
No jo, přišla puberta, všechno bude zajímavější, než panička. Na nebezpečných místech teď spolehlivě pomůže jedině vodítko - lepší než mít psa sraženého autem. No a jinak zatnout zuby, vydržet, pozitivně motivovat, cvičit přivolání klidně od začátku - velká odměna za lehký cvik v klidném prostředí. Hlavně (HLAVNĚ!) si teď nepos.rte přivolání jako takové. Šetřete povelem Ke mně, vydávejte ho pouze pokud je velká pravděpodobnost, že ho splní. Já pro případy, kdy pes dělá něco, co nemá, já jsem naštvaná a potřebuju, aby přišel, případně ho po příchodu potřebuju dát na vodítko, zásadně nepoužívám Ke mně. Volám nebo řvu Pocem! a povel pro přivolání mi tímpádem zůstává stále spojený s velkou odměnou, hrou, akcí, je to příjemný povel. Pocem! ale není trest, je za to odměna, pokud přijde (nevyžaduju žádné předsednutí), ale pokud nepřijde, tak bude zle...

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 20 Říj 2013 18:54
- Nahlásit

corgiNa nebezpečných místech teď spolehlivě pomůže jedině vodítko - lepší než mít psa sraženého autem.

Hele, já s bývalejma psama bez vodítka všude, dnes se bojím, může poslouchat sebevíc, ale rupne jí v bedně a přejetej pes je blbej pes a vyčítat si to budu do smrti, takže já na nebezpečný místa jen s vodítkem.

Ludia
Nemám pocit, že by měl potřebu kontaktu s jiným psem, na zahradě za domem jsou tři a tam má skoro volný přístup

Má. V pubertě chce všechno, všechny, vidět, běžet tam, očuchat a včera bylo pozdě.

Chce to hlavně klid, trpělivost, jistit v nebezpečných situacích vodítkem, nedávat povel když vidím, že je to ztracený (pes letí jak magor k jinému - to je už pozdě) a čekat, až puberta přejde.
Jé, to jsem ráda, že už nemám štěně.

Ale zase řeším jiný problém, viz témátko o žárlivce, takže tak.

Držím palce.

Ludia
Člen
# Zasláno: 21 Říj 2013 19:14
- Nahlásit

Ok, děkuji za rady, já si i myslela, že to nakonec tak dopadne, počkat, že puberta přejde.... jenže NĚKDY na to prostě nemám nervy a nejraděj bych ho přetrla, hlavně když mi vyběhne na silnici, není nějak frekventovaná, ale zákon schválnosti je prostě mrcha.... A ještě k tomu s jiným psem, je fakt že ten jiný pes je taky štěně a jen tak bezprizorně se fláká po vesnici, což asi taky není úplně dobře.No nic, zapracuju na tom, snad to brzo bude u konce... Hlavně doufám, že si po ukončení vzpomene aspoň na základ toho, co jsem se snažila do něj nacpat. Jo a teď mi soused říkal, že panáček si doma pěkně vyje. A to není z nedostatku pozornosti, od štěnda jsem se mu dost věnovla a myslela jsem, že teď jsme na úrovni, že 4 - 5 h sám doma není problém a ono je.... Myslíte, že opětovný návyk po chvilkách to napraví?

birma
Člen
# Zasláno: 21 Říj 2013 19:25
- Nahlásit

Ludia
nemám nervy a nejraděj bych ho přetrla, hlavně když mi vyběhne na silnici
což není jeho chyba, ale tvoje
Myslíte, že opětovný návyk po chvilkách to napraví?
ano

Ludia
Člen
# Zasláno: 21 Říj 2013 19:42
- Nahlásit

No sám od sebe tam nejde, to ví, že se nesmí, ale druhý pes je vééélke lákadlo. Ok, takže se vracíme na začátek, snad to rychle pochopí že se nesmí doma výt a že se vrátím. Musíme to zvládnout do prosince.... Nějaký tip, jak ho zabavit, když bude sám doma? Potřebuju něco extra, páč klasický pamlsek, zůstává nedotčen v pelechu a věnuje se mu až jsem doma.

birma
Člen
# Zasláno: 21 Říj 2013 19:55
- Nahlásit

Ludia
No sám od sebe tam nejde, to ví, že se nesmí, ale druhý pes je vééélke lákadlo.
no takže ví, že tam nesmí, když je sám, neví, že stejná pravidla platí pro jinou situaci, kdy je tam jiný pes. Když víš, že to neumí, tak ho měj prostě u silnice na vodítku nebo stopovačce.

Ludia
Člen
# Zasláno: 21 Říj 2013 20:06
- Nahlásit

Už to tak dělám, od té příhody kolem silnice jedině na vodítku. Hlavně je to i pro mě, nemusím mít pořád oči na stopkách a předvídat coby kdyby.

Ludia
Člen
# Zasláno: 21 Říj 2013 20:07
- Nahlásit

birma
jak ho mám naučit, že se nesmí hned hnát za každým psem že ne vždy je ten cizí kámoš?

birma
Člen
# Zasláno: 21 Říj 2013 20:36
- Nahlásit

Ludia
můžeš ho třeba naučit, aby přišel, vždycky když ho zavoláš. Nebo ho můžeš naučit, že když vidí psa, tak má jít k tobě a sednout si, protože to je pro něj výhodnější, protože ty ho odměníš a pak ho ještě za tim psem třeba i pustíš

Ludia
Člen
# Zasláno: 21 Říj 2013 21:11
- Nahlásit

to je super nápad, to zkusím, dík za radu

birma
Člen
# Zasláno: 21 Říj 2013 21:13
- Nahlásit

Ludia
ještě tady máš krásnej krátkej článek katky Lerlový o tom, co vlastně má a co nemá cenu psa učit

Neumi
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2013 10:46
- Nahlásit

birma
krásnej krátkej článek katky Lerlový o tom, co vlastně má a co nemá cenu psa učit
jednoduché, geniální, základní

Vero
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2013 10:47
- Nahlásit

birma
dobrý

MarťaB
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2013 18:37
- Nahlásit

Jak tu už holky říkaly, vydržet, přečkat pubertu (Držím pěsti, taky teď mám jednu puberťačku -.-). Nám se při setkávání se psy osvědčilo pár věcí. Za a) když je to "ztracené", nepřivolávat, ale zastavovat. Pro psa je přijatelnější stát a koukat na cíl, než se otočit zadkem a valit k tobě. Pak jsem dělala samozřejmě opičky, jako u přivolání bez rušivých vlivů u štěněte - odbíhání, jekot - a obrovitááánská pochvala, že dovalí. Taky si zkus domlouvat procházky se hravými psy, ať si vyhraje a není pro štěně takovej "svátek" někoho potkat;) A taky psa z her odvolávat a znova pouštět do hry, ať se nenaučí přivolání = konec zábavy, hry, vodítko, odchod.

Ludia
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2013 21:27
- Nahlásit

No, tak uz aspon vim, kde jsem delala chybu a jak ji napravit, snad jeste neni pozde.

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2013 22:20
- Nahlásit

Ludia

Pozdě není nikdy

Jen to pak déle trvá.

Když to nepodceníš a "přežiješ" a nebudeš psa přivolávat, když je to zjevně ztracený, poskytneš štěněti dostatek možností si pohrát s jinými pejsky, máš do roka psa jak vyměněného, jé ta moje před rokem viděla psa 50 metrů od nás a už letěla. Dnes není na nikoho nového zvědavá, jen ověřené kámoše vítá.

MarťaB

A taky psa z her odvolávat a znova pouštět do hry, ať se nenaučí přivolání = konec zábavy, hry, vodítko, odchod.

To je důležité, vyvaruj se připínat na vodítko po každém přivolání, my to měly tak, že třeba na pět přivolání během vycházky jen jednou byla připlá na vodítko, aby si prostě to, že k tobě přijde nespojila s tím, že je konec lítání, srandy a svobody.

PetraK
Člen
# Zasláno: 23 Říj 2013 11:00
- Nahlásit

Ludia

Nějaký tip, jak ho zabavit, když bude sám doma? Potřebuju něco extra, páč klasický pamlsek,

zkus mojí krabicovou metodu - psi zpravidla milujou dolovat něco z něčeho, dělat bordel, cupovat... , když vyrůstal můj pes, byla jsem v okolí velkoodběratelka papírových krabic všech velikostí, vždycky jsem mu jich třeba několik naskládala do sebe a do té poslední dala hračku, pamlsek a nebo když bylo málo krabic, tak tu jednu vyfutruvat papírama a hračku, pamlsek zakutat do toho - tak aby to v počátcích viděl, že to tam dávám a moc to chtěl. Další fígl s tím spojený byl a je, že musí být v době mého odchodu na místě a tam čekat a to co moc a moc chce leží na zemi a on dostane uvolňovací povel až v momentě, kdy jsem mezi dveřma a závírám je s povelem Vezmi! tzn. se celou tu dobu těší, ať už probohaživýho vypadnu aby se k tomu mohl dostat a mohl dělat bordel, cupovat a dostat se k tomu co je tam schovaný

Ludia
Člen
# Zasláno: 30 Lis 2013 17:03
- Nahlásit

PetraK
super nápad, už začínám být trochu bezradná v tom čím ho zabavit, ono mu všechno vydrží max dva dny a pak si hledá tu nežádoucí zábavu. Vyzkouším

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání