Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / výcvik psa u cvičitele
Autor Zpráva
luciusek
Člen
# Zasláno: 17 Zář 2013 18:03
- Nahlásit

Dobrý den, mám 5letou fenku...kříženec labradora s loveckým psem...je agresivní na psy (některé) a nedávno vyjela i po dítěti které kolem ní utíkalo (strhla jsem ji, takže si nic nestalo...ale hned jsem jela ke cvičiteli, co se s tím dá dělat. Řekl, že by bylo lepší jí mu tam nechat třeba měsíc a on jí vycvičí a bude se snažit zmírnit tu agresi...základní povely umí, ale dělám to špatně, neumí to na poprvé, jsem měkouš. no ale chtěla jsem ze zeptat, jestli má někdo zkušenosti dát takhle pejska pryč do neznámého prostředí, kolikrát jsem se jich vyptávala, ale prý bude smutnit max. dva dny a pak to bude v pohodě. Mám z toho strach, aby to pro ni nebylo ještě víc stresující...

Eninka
Člen
# Zasláno: 17 Zář 2013 18:07
- Nahlásit

luciusek

Ahoj, prosímtě není ten "cvičitel" náhodou z Brna?

Jinak to, že dáš někam na měsíc na výcvik psa je o hodně horší varianta, než když na nastálé situaci budeš pracovat ty sama se svým psem, takže za mě - za žádnou cenu psa nikam nedávej, a skoro bych až řekla, že tě o to vyloženě prosím.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 17 Zář 2013 18:12
- Nahlásit

Tak ptát se cizích lidí je divný ne? To se musíš zeptat sama sebe, jak tomu člověku věříš, že mu necháš na měsíc svého psa.

birma
Člen
# Zasláno: 17 Zář 2013 18:20
- Nahlásit

luciusek
na měsíc bych nedala psa nikomu, natož na výcvik a za prachy, protože metody, co používá člověk, který pracuje jen se psem a jako první nenabídne hodiny s majitelem, nebudou asi úplně košér

lamalucni
Člen
# Zasláno: 17 Zář 2013 18:20
- Nahlásit

luciusek
Svého psa bych na výcvik svěřila maximálně člověku, kterého hodně dobře a dlouho osobně znám a vím, jakým způsobem se psy pracuje, i když se nikdo nekouká. A i to jen v krajním případě, třeba kdybych věděla, že ze zdravotních důvodů budu půl roku upoutaná na lůžko nebo tak něco. Stejně ten pes musí venku fungovat s tebou - nejde ani tolik o to, vycvičit psa, mnohem důležitější je vycvičit tebe

luciusek
Člen
# Zasláno: 17 Zář 2013 18:21
- Nahlásit

Nene, je z Opavy....byla jsem tam zatím si s ním popovídat, řekl mi, že mám na výběr buď že bych tam chodila za ním jednou týdně, že to ale bude dýl trvat ten výcvik, ale když už má tolik let, tak by to bylo lepší jí tam nechat. Ona na ty pejsky vyjíždí na některé i když jí mám na vodítku a teď mi vyjela po tom dítěti, tak mě to hodně vzalo...kdybych ji včas nestrhla tak nevím nelíbí se jí i když někdo utíká a na některé lidi štěká, ale to se jich spíš bojí než že by vyjela (spíš se bojí některých chlapů) byla týraná, vzali jsme si ji když jí bylo 9měsíců...no ale od té doby se s ní snažím co nejvíc cvičit a pořád mám u sebe pamlsky abych odváděla pozornost od těch pejsků, ale stále se bojím až ji nebudu střežit a půjde někdo s dítětem tak po něm vyjede

Eninka
Člen
# Zasláno: 17 Zář 2013 18:23
- Nahlásit

luciusek

...je agresivní na psy (některé) a nedávno vyjela i po dítěti které kolem ní utíkalo

hele, být agresivní anebo vyjíždět je velkej rozdíl, může vyjíždět ze strachu a to můžeš ovlivnit zase jenom ty sama, nikoliv "nějakej" cvičitel (nehledě k tomu, že cvičitel chce zmírňovat "agresi" ... jak ví, že jde o agresi jako takovou?

základní povely umí, ale dělám to špatně, neumí to na poprvé

tak zapracuj sama na sobě, musíš být důsledná, pokud si nevíš sama rady, jak na to, nech si to někde buď na cvičáku, nebo od někoho, kdo to tzv. umí, vysvětlit, jak na to.
Přece by jsi nechtěla, aby tvůj pes plnil na jedničku povely, které mu dá někdo jiný, než ty. To se potom stane, že pes bude sice "poslouchat" na povely toho, kdo jej tomu naučil a tebe stejně ne, protože nebudeš vědět, jak na to.

kolikrát jsem se jich vyptávala,

koho jsi se ptala? Každej, který má vztah ke svému psovi by ti tohle nikdy neřekl.

Mám z toho strach, aby to pro ni nebylo ještě víc stresující

bude to pro ni zážitek, který nemusí rozchodit do konce života, protože ty vůbec nebudeš vědět, co se s tvým psem děje v tvé nepřítomnosti, dovedeš si to představit? Může se ti vrátit psychicky zlomenej pes, mysli na to.

lamalucni
Člen
# Zasláno: 17 Zář 2013 18:25 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit

luciusek

Internátní výcvik dle mého názoru moc nepomůže, i kdyby to náhodou byl dobrý citlivý výcvikář. Opravdu jde hlavně o to, aby ses tu situaci naučila řešit ty. Protože tohle: pořád mám u sebe pamlsky abych odváděla pozornost od těch pejsků, ale stále se bojím až ji nebudu střežit a půjde někdo s dítětem tak po něm vyjede je dle mého názoru hlavní důvod, proč ty situace vlastně vznikají
V Opavě bych rozhodně doporučila http://www.koira.cz/

Eninka
Člen
# Zasláno: 17 Zář 2013 18:32
- Nahlásit

luciusek

aha, Opava, já se lekla, že Brno, protože jeden "expert" tady takto funguje, slibuje řešení agrese apod., požaduje nechat psa na měsíc u něj a pak se dějou hrůzostrašný věci - myslím se psem.

Já vím, že zní slibně to, že člověk někam psa dá a vrátí se mu "lepší" pes, ale věř, že když na tom budeš pracovat sama s tím, že budeš s psem docházet na ten jejich cvičák a oni ti tam poradí jak řešit situace (emoce) apod., tak byť to bude trvat dýl, dá to víc práce a času, tak výsledek bude o moc lepší, pro vás oba dva

birma
Člen
# Zasláno: 17 Zář 2013 18:32
- Nahlásit

luciusek
Ona na ty pejsky vyjíždí na některé i když jí mám na vodítku
většina psů vyjíždí na vodítku spíš než bez ně+j - cítí oporu v majiteli
abych odváděla pozornost od těch pejsků
to nebude dobrá cesta, ty ji potřebuješ naučit, že je fajn, že tam ti psi jsou...
nelíbí se jí i když někdo utíká
kolik má pohybu? nemůže to být prostě chuť běžet taky a vybití si frustrace?

lamalucni
V Opavě bych rozhodně doporučila http://www.koira.cz/
naprostý souhlas

luciusek
holky pořádají v Ostravě seminář na téma Agrese mezi psy (je skvělý, doporučuju) i hodiny pro reaktivní pejsky, což by vám taky mohlo výrazně pomoct

zbrnd
Člen
# Zasláno: 17 Zář 2013 18:36
- Nahlásit

pokud to je dobrý citlivý výcvikář, nejspíš neví, že pes má za sebou týrání, jinak by totiž nemohl nabízet, že tohle u psa vyřeší.

Nevyřeší, maximálně ho zlomí a to se pak může pes projevovat zase jinak. Pokud jsi ho nezvládala tento problém doteď, pak ho nezvládneš nejspíš taky, pokud nějaký nový přibude.

To, co popisuješ není imo¨situace, kde by bylo vhodný řešení nechat psa někde na výcvik, kor staršího majícího za sebou týrání.

lamalucni
Člen
# Zasláno: 17 Zář 2013 18:38
- Nahlásit

birma
většina psů vyjíždí na vodítku spíš než bez ně+j - cítí oporu v majiteli

Podle mě nejde jen o "morální oporu", tah za vodítko a za obojek prostě stupňuje agresi, je to naprosto mechanická věc... když bude pes naučený, že musí vždycky a všude chodit důsledně na prověšeném vodítku, tak se většina problémů s agresí vyřeší tak nějak sama.
Nejhorší kombinace je: dva psi na napnutých vodítkách a za jejich zadky majitelé, kteří mají panickou hrůzu z toho, že nějaká agrese vznikne - přesně tahle situace funguje jako spouštěč.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 17 Zář 2013 18:40
- Nahlásit

http://www.koira.cz/ jů to sou ty, co tu měly neplacenou reklamu na svůj seminář?

birma
Člen
# Zasláno: 17 Zář 2013 18:43
- Nahlásit

zbrnd
jestli to nebude tim, že ten seminář je prostě dobrej

luciusek
Člen
# Zasláno: 17 Zář 2013 18:44
- Nahlásit

No asi jí tam dávat teda nebudu, teda určitě ne, ani já bych to asi psychicky natož můj pesan. Už jednou jsem chodila na cvičák, když jsem si ji brala, tam to s pejskama zvládla, už byla zvyklá...i s holkama co chodím na procházky s jejich pejskama, tak na ty si musela zvykat přes týden, než po nich nevyjížděla. Chodím s ní na vodítku po ulici, až na poli ji pustím ať běhá. Mám ohlávku, protože když jsem měla jen vodítko a košík, tak to jsem jí moc neudržela...jinak s tou ohlavkou je to lepší...Jinak já jsem z Bruntálu, takže se podívám po něčem co je pro nás blíž

birma
Člen
# Zasláno: 17 Zář 2013 18:45
- Nahlásit

lamalucni
tah za vodítko a za obojek prostě stupňuje agresi, je to naprosto mechanická věc...
to určitě
když bude pes naučený, že musí vždycky a všude chodit důsledně na prověšeném vodítku, tak se většina problémů s agresí vyřeší tak nějak sama.
jestli to nebude tím, že aby se pes tohle naučil, tak se s ním musí odvést dost práce?

lamalucni
Člen
# Zasláno: 17 Zář 2013 18:53 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit

birma
ten seminář je prostě dobrej
tak.

luciusek
já jsem z Bruntálu, takže se podívám po něčem co je pro nás blíž
mnohdy se vyplatí zajet si kousek dál za fakt dobrým člověkem

zbrnd
Člen
# Zasláno: 17 Zář 2013 19:11
- Nahlásit

birma
jestli to nebude tim, že ten seminář je prostě dobrej
Nevím, jak moc je či není dobrej. Ale vím, co jsem už psal o tý reklamě.

V každým případě pro člověka, co nezvládá praxu bude nanejspíš mnohem lepší vysvětlení praxe v praxi klidně i na trochu horší úrovni než je prostě dobrej seminář
Konec konců jsem se jen optal, jestli to jsou ony, nic víc.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 17 Zář 2013 19:14
- Nahlásit

jestli to nebude tím, že aby se pes tohle naučil, tak se s ním musí odvést dost práce?
Spíš to myslím záleží na tom, kdo ho to učí. Rozhodně jsou bytosti, které k tomu spoustu práce nepotřebují vynaložit samozřejmě pokud bude význam pojmu "důsledně" vykládat tak nějak v rozumných mezích.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 17 Zář 2013 19:20
- Nahlásit

luciusek
myslim,že by to nepomohlo jí tam nechat..i kdyby jí to odnaučil(což trošku pochybuju,když to dělá ze strachu) tak až se vrátí k tobě,bude to za chvíli to samý pokud se nenaučíš s tim pracovat ty..

lamalucni
Člen
# Zasláno: 17 Zář 2013 19:23 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit

zbrnd
pro člověka, co nezvládá praxu bude nanejspíš mnohem lepší vysvětlení praxe v praxi klidně i na trochu horší úrovni než je prostě dobrej seminář

Dovoluju si nesouhlasit s takto kategorickým vyjádřením - mnohdy na dobrým semináři člověku docvaknou věci, co za ix let praxe nepochopil Jde o to, že tam sedí v klidu a má čas nad tím přemejšlet.
Uvedení těchto poznatků do praxe je samozřejmě věc další. Někomu prostě víc vyhovuje jen praxe, jiný se nad tím potřebuje nejdřív zamyslet a pochopit principy. Pro mě osobně je ideální kombinace teorie a praktické ukázky, to mi dá nejvíc.

Eninka
Člen
# Zasláno: 17 Zář 2013 19:27
- Nahlásit

lamalucni

Dovoluju si nesouhlasit s takto obecným vyjádřením - mnohdy na dobrým semináři člověku docvaknou věci, co za ix let praxe nepochopil

jojo, s tímto souhlasím, mám vyzkoušený na vlastní kůži, protože kombinace teorie a praktické ukázky jsou vážně optimální, jedno bez druhého mnohdy nezapadne "do sebe"

birma
Člen
# Zasláno: 17 Zář 2013 20:24
- Nahlásit

zbrnd
Nevím, jak moc je či není dobrej.
hodně dobrej a najde si tam svý naprostej začátečník, i člověk, co dělá se psama už dlouho.
V každým případě pro člověka, co nezvládá praxu bude nanejspíš mnohem lepší vysvětlení praxe v praxi klidně i na trochu horší úrovni než je prostě dobrej seminář
Nemyslim si, protože v praxi nemůžeš zaručit, že se setkáš se všema situacema, co tomu člověku potřebuješ ukázat a že on postřehne v tom kalupu všechny signály, co jeho pes a jinej pes vysílá. Na semináři tohle ukázat můžeš. A pokud se k tomu přidá jasnej popis, jak kterou situaci řešit a proč, tak nevidím důvod, proč by se průměrně schopnej člověk nechytil líp, než po praktický hodině s někým, kdo třeba neumí tak dobře svoje vědomosti předat, nebo je třeba nemá tak rozsáhlý. Samozřejmě praxe s někym dobrym, která navazuje na teorii by byla bomba

Rozhodně jsou bytosti, které k tomu spoustu práce nepotřebují vynaložit samozřejmě pokud bude význam pojmu "důsledně" vykládat tak nějak v rozumných mezích.
Myslim, že něco, co má ten pes ovládat vždy, všude a za každých okolností i svého psychického stavu dá hodně práce naučit komukoliv. Můžem polemizovat o tom, co je to "hodně práce" a co "naučit", ale to je trochu zbytečný, ne?

impact
Člen
# Zasláno: 17 Zář 2013 20:39
- Nahlásit

luciusek
Už to tu padlo všechno asi, ale přesto dodám, že souhlasím s tím, že je to blbost. Ty se musíš naučit se psem komunikovat tak, abyste neměli problémy. Internátním výcvikem docílíš max toho, že bude poslouchat dotyčného cvičitele, a tebe možná prvních 14 dní doma. Pak budete zase na začátku, protože tebe nikdo nenaučí, jak se psem zacházet.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 17 Zář 2013 20:47
- Nahlásit

lamalucni
Dovoluju si nesouhlasit s takto kategorickým vyjádřením - mnohdy na dobrým semináři člověku docvaknou věci, co za ix let praxe nepochopil Jde o to, že tam sedí v klidu a má čas nad tím přemejšlet.
Uvedení těchto poznatků do praxe je samozřejmě věc další. Někomu prostě víc vyhovuje jen praxe, jiný se nad tím potřebuje nejdřív zamyslet a pochopit principy. Pro mě osobně je ideální kombinace teorie a praktické ukázky, to mi dá nejvíc.

No já si za ním stojím zase a nepřijde mi zas až tak kategorické.
Jedna věc je dozvědět se ty nejlepší a nejchytřejší věci na světě a věc druhá, ale zcela odlišná je ty samý věci umět najít v praxi, v tom svým případu a pracovat s nimi. Je to samozřejmě myšleno v kontextu, o kterém se zde píše, ne zcela obecně.
Kombinace je fajn, ale opravdu málokomu stačí teorie a dokáže si ji správně aplikovat v praxi.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 17 Zář 2013 20:49
- Nahlásit

eninka
jojo, s tímto souhlasím, mám vyzkoušený na vlastní kůži, protože kombinace teorie a praktické ukázky jsou vážně optimální, jedno bez druhého mnohdy nezapadne "do sebe"
tak to je snad samozřejmý, že kombinace je nutná...jenže jaksi když řekneme praxe tak v tom logivky myslíme vždy i teorii nebo aspoň já tedy nikdy neviděl žádnýho inštruktora, kterej by učil lidi zachazet se psem aniz by jim vysvetloval proc a co dela a...

zbrnd
Člen
# Zasláno: 17 Zář 2013 20:53 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit

birma
Nemyslim si, protože v praxi nemůžeš zaručit, že se setkáš se všema situacema, co tomu člověku potřebuješ ukázat a že on postřehne v tom kalupu všechny signály, co jeho pes a jinej pes vysílá. Na semináři tohle ukázat můžeš. A pokud se k tomu přidá jasnej popis, jak kterou situaci řešit a proč, tak nevidím důvod, proč by se průměrně schopnej člověk nechytil líp, než po praktický hodině s někým, kdo třeba neumí tak dobře svoje vědomosti předat, nebo je třeba nemá tak rozsáhlý. Samozřejmě praxe s někym dobrym, která navazuje na teorii by byla bomba
Já si taky nemyslím, že si Ty to myslíš dobře. Dost o tom svědčí to, jaké množství lidí, co si projde teorií a´t už v jakékoliv formě pak přichází s prosbama o rady a na druhé straně to, kolik lidí, co projdou nějakou praktickou výukou přichází s těma prosbama.
Samozřejmě je to vždy otázka úrovně a učitele a žáka ... takže si můžeme myslet co chceme a jako vždy na cz pes tlacháme zase o ničem

Myslim, že něco, co má ten pes ovládat vždy, všude a za každých okolností i svého psychického stavu dá hodně práce naučit komukoliv. Můžem polemizovat o tom, co je to "hodně práce" a co "naučit", ale to je trochu zbytečný, ne?
O tom vůbec není třeba polemizovat. Jsou prostě lidé, kteří takovou věc psa naučí automaticky bez jakékoliv teoretické či praktické průpravy.
Stačí, aby šlo o člověka důsledného aspoň s trochou citu, který prostě toto po psu vyžaduje.
nebo yt jsi nikdy neviděla lidi, kteří třeba své psy z běžných situací takřka neomylně přivolají aniž by to s nimi kdy nějako vyloženě cvičili?
Hlavní problém je v tom, že absolutní většina lidí v naši společnosti je celkově nezodpovědná a nedůsledná...po takových jedincích pak těžko bez průpravy chtít, aby byli důslední ke svým psům.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 17 Zář 2013 21:00
- Nahlásit

Birma:
nyní koukám, že jsi do té formulace přidala slůvko
vždy
tak pokud to myslíš opravdu jakože vždy, tak to pro změnu zase psa naučit nelze vůbec.

birma
Člen
# Zasláno: 17 Zář 2013 21:40
- Nahlásit

zbrnd
nebo yt jsi nikdy neviděla lidi, kteří třeba své psy z běžných situací takřka neomylně přivolají aniž by to s nimi kdy nějako vyloženě cvičili?
bohužel narážim spíš na lidi, co svoje psy nedokážou přivolat prakticky nikdy
Jsou prostě lidé, kteří takovou věc psa naučí automaticky bez jakékoliv teoretické či praktické průpravy.
To ano, jen si prostě myslím, že v průběhu toho, co se pes učí (ať už to je majitelův úmysl, nebo to majitel dělá podvědomě), že na vodítku se netahá v přítomnosti psa, kterého chce sežrat, tak se zároveň učí míň chtít sežrat onoho psa, že je to prostě propojené. Že stěží bude výsledkem pes, který se může zbláznit, jak chce k jinému a přitom nezatáhne na vodítku...
tak pokud to myslíš opravdu jakože vždy, tak to pro změnu zase psa naučit nelze vůbec.
únava - myslím vždy jako spolehlivě v takovém množství případů, že procento selhání se limitně blíží nule.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 17 Zář 2013 23:19
- Nahlásit

birma
takže to to vlastně vidíme stejně

Na to "vždy" jsem se ptal jen proto, že je tu nyní občas IN brát výroky doslova byť iracionálně a na straně druhý třeba jiný výroky přeskočit nebo zcela převrátit jejich význam případně si je poupravit, tak jsem se jen chtěl ujistit, že my se k tomuto nesměrujeme

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání