| Autor |
Zpráva |
NatalieRybova
Člen |
# Zasláno: 3 Zář 2013 20:53
- Nahlásit
Ahoj. Mám 2letou malinu. Asi s ní nikdy nebudu chodit na soutěže v poslušnosti, ale chtěla bych s ní mít cvičákové odeložení. Jenže...
1) Klasické odložení - trénuji zatím jenom na pár minut se mnou v blízkosti
-potřebujeme prodloužit dobu odložení
-prodloužit vzdálenost, na kterou ho můžu opustit
To je jasné, budu postupně prodlužovat až se dostanu na požadovaný čas/vzdálenost...
Ale jak mu zamezit, aby si a) vyvaloval kejtu do strany b) popolízal c) ožíral okolní trávu, vstával, sedal, jakkoli měnil pozici, prostě aby si udržel pozici sfingy.
A další věc co řešíme, odložení bez mé přítomnosti. pokud ho nechávám před krámem (max. 2 minuty a tak abych na něj viděla, krádež psa u nás ve městě není nic ojedinělého), je přivázaný, ale sedá, vstává, nervózně pochoduje. Trénujeme i tohle, psa odložím těsně n rohu domu a zajdu dva tři kroky za roh. ihned se vracím a pokud zůstal tak moc chválím.
A máte někdo psa naučeného tak, aby se nedal odvést? Vím, že kamarád měl čubu naučenou, aby nenechala nikoho v době jeho nepřítomnosti sáhnout na vodítko.
Jinak mám rozdělený povel ČEKEJ a ZŮSTAŇ. Čekej používám, pokud si psa potom volám k sobě, při povelu zůstaň si pro něj chodím.
Díky moc!
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 3 Zář 2013 21:04
- Nahlásit
NatalieRybova
pokud je to odložení dlouhodobý,vyvalovat se může na kejtě
jinak myslim,že to nemáš docvičený a chceš po něm něco cos ho pořádně nenaučila..
co se krámu tejče,tam bych ho vůbec žádným povelem neomezovala teda..
A máte někdo psa naučeného tak, aby se nedal odvést? Vím, že kamarád měl čubu naučenou, aby nenechala nikoho v době jeho nepřítomnosti sáhnout na vodítko.
jo jde to,třeba v Tartu je to jeden ze cviků,ale popravdě v tvým případě bych to na čas ještě odložila,myslim,že to je pro tebe zatim dost vysokej level..nácvik najdeš třeba na -Dubového stránkách..
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 3 Zář 2013 21:40
- Nahlásit
NatalieRybova
mám rozdělený povel ČEKEJ a ZŮSTAŇ. Čekej používám, pokud si psa potom volám k sobě, při povelu zůstaň si pro něj chodím.
Já bych v rámci zachování síly odložení prostě nepřivolávala ani po tom Čekej (mimochodem, to třeba já používám před tím krámem - v žádném případě nedám Zůstaň, když nemám kontrolu, jestli to pes plní, plus navíc je v té chvíli "streslý"). Zůstaň je prostě zůstaň, pokud nechápe tu kejtu a nechá sebou manipulovat, aniž by ho to zvedlo, pak bych šla o krok zpět, dala Zůstaň, zůstala u něj a klidně stála 10 minut, dokud nevyvalí, opravila ho rukou a zdůraznila Zůstaň nebo okomentovala nelibě. Pokud se při manipulaci rukou zvedá (jako třeba ten můj), pak to buď vzdám, nebo můžu zkusit klikr atp. Ale při dlouhodobém může vyvalit, jak psala davidkova renata
|
NatalieRybova
Člen |
# Zasláno: 3 Zář 2013 22:10
- Nahlásit
OK. Budu prohlubovat. Ale co s tim ostatnim - ožvýkává mi z nudy trávu okolo, popolejzá strašně nenápadně, aby si mohl očmuchat trs trávy vedle... Jak to korigovat z dálky? Když stojím u něj, nezkusí to, ale jakmile začneme trénovat odložení na dálku, už je v tom zas. A to mi u zkoušek asi neprojde, co? Jinak s kejtařením ho holt nudu prudit a rovnat tak dlouho, dokud nepřestane vystavovat svoje nádobíčko na odiv světu...
|
NatalieRybova
Člen |
# Zasláno: 3 Zář 2013 22:14
- Nahlásit
Jinak k tomu TARTu: je to nějak omezený plemenem? Myslím jako zkoušky? Přítel má ročního výmara, lovecký s ním dělat bude, ale je možný s ním chodit i obrany? A poslušnost? Nemyslím, jestli nás někdo nevykáže, ale jak se k tomu budou ostatní "ze cvičáku" stavět... Má vůbec neslužební plemeno šanci obstát proti NO, malinám a ostatním?
|
birma
Člen |
# Zasláno: 3 Zář 2013 22:21
- Nahlásit
NatalieRybova
třeba u klikru (nevím jak u klasického výcviku) někdo využívá slovo, které označuje, že tímto chováním pes ztratil nárok na odměnu. Takže ve chvíli, kdy by se začal plížit, ožírat a cokoliv jiného, tak tenhle "povel" a sjet cvik znova s nižšími kritérii, aby měl šanci uspět. Časem pes pochopí, kterým svým chováním ztrácí nárok na odměnu
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 3 Zář 2013 22:24
- Nahlásit
NatalieRybova
Ale co s tim ostatnim - ožvýkává mi z nudy trávu okolo, popolejzá strašně nenápadně, aby si mohl očmuchat trs trávy vedle... Jak to korigovat z dálky? Když stojím u něj, nezkusí to, ale jakmile začneme trénovat odložení na dálku, už je v tom zas. A to mi u zkoušek asi neprojde, co?
Tak se vrat o krok zpet, v nacviku, zkrat delku, na kterou od psa odchazis. Prodluz postupně u kratsi vzdalenosti dobu odlozeni (bavim se o pul minute, minute, v nacviku i jen par vterinach). Pak prodluz delku odejiti a zkrat cas... Pracuj s ruzne dlouhymi intervaly u ruznych veci a postupne to seskladas dohromady. Z dalky nezkorigujes nic, musis to psa naucit rovnou, spravne a kriteria zvysovat jen krucek po krucku.
U zkousek - zalezi jakych - ti projde ledacos, zalezi, jestli si toho rozhodci vsimne. Pokud se pes odplazi x metru, tak smula, pokud se vyteli na zada a radne se podrbe a vrati se do predpisovy polohy, nez se rozhodci otoci, mas to za plny body.
|
NatalieRybova
Člen |
# Zasláno: 3 Zář 2013 22:26
- Nahlásit
využívá slovo, které označuje, že tímto chováním pes ztratil nárok na odměnu
Hm, zajímavý. Jsem klikař-začátečník a o tohle jsem netušila. O tohle mi šlo. Já sice klikrem označim žádoucí chování, ale nejsem si jistá, jestli by mu cvaklo, že klikám po změně polohy na tu správnou. Mohla bys mi prosím popsat, jak by to mělo vypadat v praxi?
|
NatalieRybova
Člen |
# Zasláno: 3 Zář 2013 22:30
- Nahlásit
Fifi
Fajn, zkrátím vzdálenost, začnu od začátku. Ihned korekce, až to vyšvihnem do dokonalosti, začnu prodlužovat a modlit se, ať mi zase nezačne blbnout. Jinak se holt vrátim a pojedem to znovu. Zvládli to jiní, my to dáme taky. To bude kdo z koho
|
birma
Člen |
# Zasláno: 3 Zář 2013 22:31
- Nahlásit
NatalieRybova
zkusím ti k tomu někde něco najít, nám to prostě nějak vyplynulo. Pokud udělá pes chybu, tak řeknu e-e a neodměnim, dám znova povel a pokud je správně, tak normálně kliknu odměním.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 3 Zář 2013 22:33
- Nahlásit
NatalieRybova
ožvýkává mi z nudy trávu okolo, popolejzá strašně nenápadně, aby si mohl očmuchat trs trávy vedle... Jak to korigovat z dálky?
Nu, nevím, jak velká vzdálenost je "z dálky", ale já třeba pro udržení pozornosti u sebevědomého flegmatika, který na mě a oční kontakt prdí, házím pamlsek přímo do tlamy. Ale chce to cvik, aby se člověk fakt trefil a pes se naopak nezvedl a neodešel pro ten pamlsek, když ho nechytí. Vím, že pro udržení očního kontaktu při odložení míčkaři občas hodí odloženému psovi míček, ale to je úplně proti mojí logice nepřivolávání z odložení. Já měla odjakživa ten problém, že se mi pes zvedal a přicházel ke mně. Proto pro mě je zcela logické, že ho z odložení nikdy nezvednu, nepřivolám, nehodím mu plyšové prase atd.
jak se k tomu budou ostatní "ze cvičáku" stavět... Má vůbec neslužební plemeno šanci obstát proti NO, malinám a ostatním?
My tedy neděláme TART, ale jsme totálně neslužební plemeno, dokonce ani nevypadáme, jako že bychom mohli být plemeno, které dokáže smysluplně cvičit. A ejhle, máme zkoušky. A dokonce nejlepší poslušnost na BH. A na výcvikovém táboře dobrmanů nejlepší odložení se střelbou. A rozumným lidem na cvičáku dojde, že to není až tak o plemeni, ale o člověku, co s tím psem dělá, jak to dělá, jak jim to spolu jde.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 4 Zář 2013 06:20
- Nahlásit
NatalieRybova
A máte někdo psa naučeného tak, aby se nedal odvést?
naučeného ne, ale můj špic nenechá nikoho se přiblížit, když má u sebe něco, co má hlídat,
Když jí dám něco ke hlídání (tašku), tak mám vyzkoušeno, že vyštěkává od určité vzdálenosti. To jde naučit celkem dobře.
|
solanka
Člen |
# Zasláno: 4 Zář 2013 09:08
- Nahlásit
corgi
,,Vím, že pro udržení očního kontaktu při odložení míčkaři občas hodí odloženému psovi míček, ale to je úplně proti mojí logice nepřivolávání z odložení. Já měla odjakživa ten problém, že se mi pes zvedal a přicházel ke mně. Proto pro mě je zcela logické, že ho z odložení nikdy nezvednu, nepřivolám, nehodím mu plyšové prase atd.´´
Ale ono to tak nelogické není, je to prostě odměna jako ten pamlsek. Jen to chce dobře načasovat, aby to pro toho psa bylo srozumitelné, ZA CO letí míček - ideálně ještě předtím dát uvolňovací povel, aby ,,nevyletěl´´rovnou z odložení.A taky si dát pozor na ,,napovídací´´ pohyby - šahání do kapsy atd. / pes je výborný pozorovatel/ Zrovna pro malinu by to, myslím, bylo docela pochopitelné a výsledek je, že pes celou dobu čumí,,kdy to přijde´´Ale je s tím dost práce, odložení se musí prodlužovat postupně a míček neházet pokaždý třeba po 5 min. no trošku piplačka.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 4 Zář 2013 10:25
- Nahlásit
NatalieRybova
Jinak k tomu TARTu: je to nějak omezený plemenem?
to neni,leč vychází to tak trochu z praxe a služebního výcviku,takže ne všechna plemena maj ty předpoklady..další nevýhoda je,že na cvičištích se to téměř nikd e necvičí ..tady máš stránky,je tam toho hafo včetně náplně jednotlivejch zkoušek..pokud výmar čmuchá ,může dělat jen speciálky stopařský třeba
http://www.vycvikpsa.cz/archindx.html
a na fb jsou tady
https://www.facebook.com/pages/Speci%C3%A1ln%C3%AD -kynologick%C3%BD-svaz-TART/370450072978805?fref=t s
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2013 01:21 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit
NatalieRybova
Já nabídnu svůj systém nácviku odložení asi takhle:
- nejdřív psa učím ležet, v kontaktu se mnou, jsem těsně u psa, hned koriguju
- pak prodlužuju čas až do řádu minut, jsem pořád těsně u psa
- pak mu k tomu začnu dělat opičky, úkroky vpravo vlevo vzad vpřed, dřepy, obejdu ho, čas zhruba stejnej, jsem blízko psa
- pak prodlužuju vzdálenost
- pak se začnu schovávat
- psa na dálku nekoriguju a už na něj neluvím, když vstane nebo udělá nějakou jinou velkou chybu, jdu beze slova k němu, drapsnu ho za flígr s důrazným "cos měl dělat? - lehni" ho vrátím na původní místo a už normálním hlasem mu dám znova "zůstaň"
- nácvik vždycky musí skončit pozitivně - i když udělá chybu, ještě ho na chvíli odložím a po pár vteřinách ho vyzvednu a pochválím
- nácvik odložení dělám vždycky jen jeden - kdybych ho opakoval hned po sobě, mohl by pes mít dojem, že poprvé udělal něco špatně a mohl by nabízet jiné chování, třeba že půjde ke mně
je přivázaný, ale sedá, vstává
To není odložení, ale chování uvázaného psa na frekvenci, to je úplně jiný cvik a situace. Tohle má smysl jen u psů, u kterých se posuzuje, jak se v takové situaci chovají v zátěžovém prostředí. A je to bez povelu.
Jinak by pes odložený bez kontaktu s psovodem (před krámem) právě neměl být přivázaný, aby ho nebylo jednoduše za co odvest, nebo se případně mohl i bránit.
rozdělený povel ČEKEJ a ZŮSTAŇ
Mám to taky tak. Psi podle mě chápou rozdíl, ze zůstaň nikdy nepřivolávám.
|