| Autor |
Zpráva |
Ludia
Člen |
# Zasláno: 20 Srp 2013 19:08
- Nahlásit
Zdravím, měla bych na vás všechny dotaz. Naši si cca před 14 dny přinesli domů psa, který cca 2 měsíce pobíhal kolem jejich firmy. Je to kříženec a vet mu odhaduje cca 2 roky.... Odhaduju ho na bígla s něčím. Je to teda pěkný čert. Nejdřív se vůbec nedal chytnout, byl celkem plachý, má obojek, ale žádnou známku a čip jsem taky nenahmatala.... Potom, co ho přinesli domů, vůbec nebyl plachý jen co se otevřely dveře už byl nacpaný div že ne až v kuchyni a ne a ne ho dostat ven. Naši nechtějí psa domů. Na zvýšení hlasu taky nereagoval, ani náznak strachu.... Toto by až tak nevadilo, horší je to, že skáče jako blázen, skoro až do úrovně obličeje a kdyby mohl, tak se snad od člověka i odrazí. Když ho zavřou na dvorku tak nejdřív kňourá a když to nezabírá, tak pro jistotu vyje.... Když je na zahradě tak utíká... Jo a taky má tendence jakoby kousat, má pocit, že když se mu něco nelíbí tak vezme ruku do tlamy, nestiskne, ale je to nepříjemné. Není to agresivní, nevrčí, nic.... A jako nalezenec rozhodně není vděčný.... Jak na něj?
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 20 Srp 2013 19:34
- Nahlásit
Ludia
Nejdřív se vůbec nedal chytnout, byl celkem plachý, má obojek, ale žádnou známku a čip jsem taky nenahmatala..
A vet ho zkousel projet cteckou? Ze cip nenahmatas, neznamena, ze cip nema. Treba ho nekdo hleda - informovali jste MP o nalezu, utulky kolem, ideal s fotkou, ze se takovy pes nasel?
horší je to, že skáče jako blázen, skoro až do úrovně obličeje a kdyby mohl, tak se snad od člověka i odrazí. Když ho zavřou na dvorku tak nejdřív kňourá a když to nezabírá, tak pro jistotu vyje.... Když je na zahradě tak utíká...
No pes je zjevne ve stresu, nevim, proc by mel byt takovy plachy nalezenec hned nejak vdecny? Chodi s nim rodice na vychazky? Pes zjevne nema zadnou jistotu bezpeci, chce byt s lidma v dome, ne zavrenej na zahrade ci dvorku, vi buh, co prozil.
Jak na nej? Zacit ho vnimat jako stvoreni, ktery nema vubec nic z beznych psich jistot a zdroju, ktery nikoho nezna, ktery treba nic neumi. A zacit ho zvolna vychovavat, doprat mu vychazky jisteny na snure, ukazat mu, ze jsou dobry a hodny lidi, ktery hlas nezvysujou, naopak od nich kapou pamlsky. Je to prace piplava, chce to furu trpelivosti. Jestli toho rodice nejsou schopni, at se obrati na nekoho v okoli, zkusenyho, kdo jim aspon naznaci, jak na takovyho nalezence. Plus teda ho dat na weby ruzny, ze se nasel. Treba opravdu nekomu o x desitek km dal hodne pes chybi.
|
Ludia
Člen |
# Zasláno: 21 Srp 2013 00:11
- Nahlásit
Dekuji za odpoved, zkusim to nejak pretlumocit, ale bude to asi tezke.... jsem zvedava, jak to zvladnou... Znalce v okoli neznam ani ja, tak jsem se chtela zeptat aspon touto cestou...
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 21 Srp 2013 09:01
- Nahlásit
Ludia
A jako nalezenec rozhodně není vděčný....
Proč by vám měl být vděčný??? Myslíte, že každý nalezenec má projevovat vděk za "zachránění"???
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 21 Srp 2013 09:51
- Nahlásit
Ludia
o vděčnosti už tu psaly holky. Pes neuvažuje jako lidi. Začněte se psem budovat vztah, je u vás chvilinku, neví o vás nic a vy nevíte nic o něm. nevíte, co má za sebou a proč má tendence jakoby kousat. naučte ho, že všechny dobré věci dostává od vás - žrádlo, podrbání, pozornost. Možná to byl pes bytový, proto se cpal dovnitř do domu /naše nová psice z útulku byla evidentně zvyklá válet se na gauči a křeslech, od prvního momentu to směřovala tam, je u nás měsíc a jsem ráda, že za tu dobu aspoň pochopila, že tam nepoleze v mé přítomnosti, že je to věc, kterou si nepřeju, zbývá ujít ještě velký kus cesty, aby pochopila, že tam smí, ale jen na můj povel. -píšu to proto, abyste si uvědomili, že nelze po psu chtít najednou úplně všechno. Psi nefungují jako naprogramovaný automat, nerodí se s tím, že vědí, co znamená slůvko Ne, nesmíš, fuj a váš křik - což je teď asi tak-jak soudím - váš nejčastější komunikační prostředek s ním, protože ho pořád jen okřikujete. Tímhle způsobem si nejen vztah nevybudujete, ale naopak. Nechte psu obojek a kupte si krátké vodítko, které mu připnete, abyste s ním mohli V KLIDU manipulovat, přidržet si ho v situacích, kdy potřebujete a mohli mu v klidu ukázat, že tohle Ne. Naučte ho přes pamlsky nejdříve jeho nové jméno, které mu dáte, pokaždé když ho jménem oslovíte, dejte mu pamlsek, aby si to slovo spojil s něčím příjemným. Když mu budete dávat misku, zase ho nejdříve oslovte, po čase, až vás bude víc vnímat, navíc začněte s tím, že tu misku dáte na zem , až bude on v klidu, dřív ne. Pokud ze zahrady utíká, pořiďte si kotec, kde pes může být v době, kdy s ním nejste. Je toho hodně, co byste potřebovali vědět, nevejde se to do pár vět. Chce to opravdu zajít za někým, kdo vám pomůže.
ALE HLAVNĚ JAK TU PSALY HOLKY, ROZHOĎTE SÍTĚ, třeba ho opravdu někdo hledá o několik kiláků dál.
|
bonc
Člen |
# Zasláno: 21 Srp 2013 10:44
- Nahlásit
Ludia
Odhaduju ho na bígla s něčím
ALE HLAVNĚ JAK TU PSALY HOLKY, ROZHOĎTE SÍTĚ, třeba ho opravdu někdo hledá o několik kiláků dál.
v případě křížence bígla klidně i o hooodně kiláků dál.. rozhodně informujte minimálně místní útulek, a dát fotku s popiskou na inzertní servry typu bazos taky nic nestojí.. čim víc se vám ho podaří zviditelnit (info na obec, na veterinu, na co největší množství útulků, na MP), tim větší šance je že se vrátí domu.
|
Ludia
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2013 16:19
- Nahlásit
Nevim, rika se ze vetsina nalezencu je vdecna.... Kazdopadne moc dekuju za rady a pripominky a snad se to povede. Hned jsem to preposlala v meilu. Nasi nechali udelat letaky a rozvesili kde mohli, informovali i utulky v okoli cca 50 km, snad to bude stacit, teda myslim tu vzdalenost. Jeste zbyva MP.... Neni pravda ze slysi jen krik, nasi se snazi hlas nezevdat a co jsem pri posledni navsteve vysledovala, tak se jim to zatim celkem dari... problem je ten, ze na nej nemaji cas a myslim, ze u takovehoto psa by bylo asi fajn s nim zustat treba 3-4 dny doma a venovat se mu. No a ted se prihlasil znamy z rodiny, ze by si ho eventuelne vzal, uz ma zkusenost s takovymto psem, tak snad to bude ok. Jinak nemam zadne dalsi info, s rodici momentalne nebydlim, tak tohle jsou jen veci ve zkratce....
Taky jsem se chtela zeptat, je to teda trochu mimo tema, mam doma 5ti mesicni stene seltie, vcera jsem ho vecer nechala doma samotneho cca 3 hodinky (od 11 do 2 do rana v tuto dobu vetsinou uz spi, teda za normalnich okolnosti) a vycural se mi do postele. Je vychovany, vi ze se to doma nedela, nez jsem odesla byl nakrmeny, vyvenceny, vsechno. Kdyby se vycural nekde na zem tak nereknu, ale do postele? Myslite, ze to bylo schvalne, ze jsem ho nechala samotneho doma v neobvyklou dobu? Ucim ho byt samotneho doma, behem dne to zvlada v jakoukoli dobu bez problemu, mam vyzkousene 4 hodiny... Neknoura, je v klidu a vetsinou kdyz se vracim lezi za dvermi. Je fakt, ze takto vecer no spis v noci byl sam poprve. Nebo uz to nemohl vydrzet a abych to nenasla tak to takto pekne schoval???
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2013 16:55
- Nahlásit
Treba se neceho leklo,
treba se balo,
treba se mu neco zdalo,
treba se pocural tam, protoze tam zrovna byl,
treba si tam zalezlo a bylo mu tam pekne teplo, tak to vypustilo..
treba treba treba ....
ze by cural do postele naschval, aby te nasval, aby se pomstil mi moc pravdepodobne neprijde, slusne receno
ze by si moc uvedomovalo, ze curat doma je spatne a chtelo najit vhodne misto se mi taky nejevi pravdepdobne
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2013 17:04
- Nahlásit
Ludia
Pejska rozhod jeste na servery, i s fotkou a kontaktem, ze se nasel a kdy a kde... Napr. na http://nalezenci.cz/index.php?what=adv&cat=NS a taky http://www.utulky.estranky.cz/clanky/nalezy-zvirat .html
Nevim, rika se ze vetsina nalezencu je vdecna...
Jo no, a taky se rika, ze by fenka mela mit jednou za zivot stenata, ze pes, ktery steka, nekouse a ze kdyz pes zere travu, bude prset... Rika se spoustu nesmyslu. Kazdy pes, co se toulal, bude rad, kdyz najde svy doma, nebo novy domov - ale ze by z vdecnosti mel nejak poslouchat, to fakt ne.
Myslite, ze to bylo schvalne, ze jsem ho nechala samotneho doma v neobvyklou dobu?
Pes nedela nic naschval, to je lidska vlastnost, ne psi. Klidne to mohlo byt tim, ze neni zvykly byt doma o samote v noci, taky se mohl citit ve tme nejiste, proto si vlezl do postele, kde je tvuj pach nejsilnejsi. Zkus trenovat i odchody za tmy, postupne, a nenechat psovi moznost lezt do postele, nechat mu treba tvoje triko, bundu v pelisku.
|
Ludia
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2013 17:08
- Nahlásit
Tech treba je teda hodne.... Myslim ze leknuti a strach asi ne, bylo to skoro uprostred postele, pes kdyz se boji, tak se snazi spis nekam schovat, ne? No je to pro me nepochopitelne hlavne z toho duvodu ze se do postele moc necpe, nevolam ho tam a on sam od sebe tam neleze, aspon pokud jsem doma... Spis by me zajimalo co s tim? Muzu ho priste nechat takto doma?
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2013 17:23
- Nahlásit
Tak pokud se do postele moc necpe, je to treba dalsi treba a to tedy to, ktere popsala Fifi ... citil tam Tebe.
Co s tim? Tys to jeste nevyprala?
No ucit ho curat venku a aby neudelal znova tohle, No je to pes, mozna to udela jeste mockrat, je treba zjistit, proc to asi dela a podle toho se zaridit. Tady to ale asi nezjistime, mame na to malou znalost konkretni situace.
Muzes ho nechat doma, a jak pise Fifina, zkus mu priste nechat neco, co voniii tebou v pelisku.
|
Ludia
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2013 19:05
- Nahlásit
Samozrejme ze uz jsem to vyprala, prvni varka sla jeste v noci. On jinak cura JENOM venku, doma se mi uz dlouho nepocural. A nenechala jsem ho uplne ve tme, nechala jsem svitit svetlo, ale to triko mi teda fakt nenapadlo. Ok, zkusim ho teda nechavat obcas doma i v noci, at to pro nej priste neni zase novinka..... No, to je ten problem, ze ani ja poradne nevim kde je pricina... Zkusim mu teda priste nechat to triko a asi znepristupnit postel... Hlavne doufam, ze uz se to opakovat nebude, ted jsem mela stesti, ze to neproteklo az na matraci, nevim, jak bych to z ni dostavala...
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2013 21:19
- Nahlásit
Ludia
No, to je ten problem, ze ani ja poradne nevim kde je pricina...
Jinde ted pises, cituji:
Taky by me zajimalo co s usima, mam seltii, skoro petimesicni, zatim jsem to neresila pac mu lezela obe stejne, ale ted mu jedno skoro stoji, pouze spicka malinko pada a to druhe pro zmenu cele skoro lezi. Problem je v tom, ze si zlomil nohu a ma na hlave limec, ktery tem usim moc nepomaha.
Jestli ma na hlave limec, zlamanou nohu, tak se divim, ze vubec na postel vylezl (bych ho v dobe nepritomnosti jistila v prostorny kleci ci ohradce), urcite bere i nejaky leky, tak to muze mit spojitost i s tim.
|