| Autor |
Zpráva |
Evan
Člen |
# Zasláno: 6 Srp 2013 23:04
- Nahlásit
Zdravím. Máme 2 měsíční štěně, fenu, kříženec (otec labrador, matka pravděpodobně velký knírač + vlčák + rotweiler nebo pitbull). Typově sedí nejvíc do labradora, vypadá téměř čistokrevně. Máme jí od 6ti týdnů, byla zachráněna od bezdomovce.
Kousání neřeším, je to pěkný lumpík a je mi jasné, že je to prostě hra a má vlastní chyba, když jí někdy nedostatečně utahám. Co mne však zaráží je její nesnášentlivost k jiným štěňatům. K dospělým psům se hrne hned, chová se k nim slušně, nevrčí, hraje si, podřídí se. Když jsem jí však vzala k jinému štěněti (zkoušeli jsme různý věk, různou velikost, psy i feny), její chování se naprosto změní. Už při seznamování krčí čumák tak, že ani vlčí samec by se nemusel stydět, výhružně vrčí a někdy po štěněti agresivně vystartuje. Není to běžná hra, nevrčí takhle ani při hraní s hračkou, na nás, ani při přetahování. Jde vyloženě o velmi nezvykle hluboké, zdlouhavé vrčení v jednom tónu, přikrčení se a následný výpad, žádné vrtění ocáskem. Žádné štěně jí nikdy nic neudělalo, jiná štěňata se vždy chtěla jen kamarádit, olizovaly jí tlamu, vrtěli ocáskem, nijak se nehrnula.
Při posledním setkání s 4měsíčním štěnětem flat coated retrívra (fena) byla natolik agresivní, že i jednou tak stará fena si před ní dobrovolně kydla na záda, vystavila pupek a nechala na sebe naší malou skočit a podřídila se. I po jejím podřízení se na ní naše fena stále vrčela, nakonec jsem jí vzala pryč a celou dobu při odchodu se snažila na druhé štěně dostat s neustávajícím výhružným vrčením.
Co jsem si načetla, hádám, že to bude způsobené příliš brzkým oddělením od matky a sourozenců. Bohužel nešlo jinak, štěňata byla v šíleném stavu a bez odebrání a záchrany by pravděpodobně již nežila.
Co však netuším je způsob, jak malou "doučit" sociální chování k ostatním štěňatům. Nerada bych, aby v budoucnu a dospělosti nenáviděla jiná štěňata či byla agresivní. Předem děkuji za rady.
|
moll
Člen |
# Zasláno: 7 Srp 2013 13:35
- Nahlásit
domluvit se s nějakým o trochu starším štěnětem většího plemene na spolupráci a socializaci. a nebo nechat vaše štěně skamarádit se socializovanou fenu a s tou pak chodit mezi štěnda, aby okoukala slušné chování. a nebo zamířit do dobré školky pro štěňata a tam to vaše chlupaté stvoření nechat "ochodit" - zvyknout si na ostatní. odkud jste?
|
Evan
Člen |
# Zasláno: 7 Srp 2013 21:30
- Nahlásit
Kousek od Karlových Varů. Dnes jsme potkali 4 měsíční fenku huskyho, scénář opět stejný. Tentokrát jsem je ale nechala, huskyna si naší malou pěkně podřídila, trochu jí dávala čočku, přeci jen malý divoch, ale byla opatrná. Malá se nechala podřídit, poté opět následovalo neustávající vrčení. Nevím, nepřišlo mi to vůbec jako forma hry. Nepočítám její hysterické řvaní, kdykoliv se jí huskyna dotkla tlapkou
|
MarťaB
Člen |
# Zasláno: 7 Srp 2013 21:56
- Nahlásit
Možná chodit se psy, co si nenechají líbit její "šikanování"? :) A "vysvětlí" bez rvaček a násilí malé, že si přece jenom vyskakuje moc? Znám i hodně velké agresory, kteří si i malí psi s velkým srdcem podrobili "pohledem" :D třeba by pochopila, kde je její místo..
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 7 Srp 2013 22:00
- Nahlásit
Evan
Nevím, nepřišlo mi to vůbec jako forma hry
Někdy se ty hry jeví jinak, než ve skutečnosti jsou, vypadají hrozivěji, než by si člověk představoval. To by chtělo vidět naživo. Někým zkušeným.
byla natolik agresivní, že i jednou tak stará fena si před ní dobrovolně kydla na záda, vystavila pupek a nechala na sebe naší malou skočit a podřídila se
Třeba tohle je úplně normální chování, že se starší pes nechá lovit nebo podřizovat a štětě si na něm zkouší ty role.
Ale po internetu fakt těžko říct, je určitě možný, že v důsledku toho předčasného odebrání si neumí hrát dost přiměřeně a určitě se to dá dohnat, jak píše moll.
|