| Autor |
Zpráva |
MarťaB
Člen |
# Zasláno: 6 Srp 2013 22:21
- Nahlásit
Zdravím.
Mám půlroční fenku malého knírače Kačku.
Protože mi na prvním semináři řekli, že bych to měla zkusit a už po první stopě, kdy to začínala chápat, jsem se teda rozhodla, že to se stopařinou zkusím.
Výcvikářka mi poradila, že nemám začínat se čtverci, ale s krátkými propamlskovanými stopičkami ukončenými předmětem, z důvodu, že při čtvercích se pes učí hledat v prostoru a ne sledovat stopu.
Fena to pochopila a krásně stopovala - JENŽE. Už pochopila, že předmět ukončuje stopu a že tam je pamlsků nejvíc. Takže mi pamlsky na stopě přestala řešit a s nosem sice dole, ale valí rovnou na konec.
Nevíte prosím někdo, co s tím?
PS: Bylo mi poraděno, ať jí podvleču pod nohama vodítko a plynulým pohybem jí brzdím. Ale Kača si sedne a kouká na mě - ví, že když se zatáhne za vodítko, má se stát.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 6 Srp 2013 22:44 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit
MarťaB
Podle mě je čtverec skvělý právě v tom, že učí psa, že stopovat znamená sledovat pach a ne rovnou někam jít.
Takže pes pak nemá problémy s lomama, jakkoli křivejma stopama a podobně.
A učí se při čuchání uklidnit, nikam se nemusí hnát na konec stopy, takže by to vyřešilo i tvůj problém.
A zatím bych se vykašlal na předměty na stopě. Pokud už umí fenka perfektně lehnout, tak se dá označování předmětů učit vedle mimo stopu, jako poslušnost, kde zesílený pach předmětu je povelem k jeho zalehnutí.
Edit: Jo a: stopař by neměl reagovat na cuknutí stopovačkou, jinak ho to bude vyhazovat ze soustředěný práce, kdykoli se vodítko zadrhne o něco na zemi. to se stává často, hlavně třeba za lomem, než tam dojdeš ty.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 6 Srp 2013 22:49 - Změnil/a: corgi
- Nahlásit
Naprostý souhlas s Walda, ta fena se bezhlavě žene na konec, protože TAM něco je. Při čtvercích se celá tahle logika odbourá, na konci nic není, takže pes nemá důvod předbíhat, odbýt to a hnát se na konec. Sice to je metoda pomalejší, docela dlouho se zdá, že se člověk vůbec nehýbe z místa, ale myslím, že to stojí za to. A v tomhle případě je to podle mě víc než vhodné.
Předměty bych zatím neřešila, dají se klidně učit třeba za deštivých odpolední v obýváku
|
MarťaB
Člen |
# Zasláno: 6 Srp 2013 23:01
- Nahlásit
Dobře, DĚKUJU. Mám to celý přeučit na čtverce, nebude v tom mít fena zbytečný chaos? A.. ptala jsem se, jak se teda ukončujou stopy a řekli mi, že vždycky předmětem. Jak teda fena pozná, že stopa má končit, když tam předmět nebude?
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 6 Srp 2013 23:21
- Nahlásit
MarťaB
Většího chaosu bych se nebál, ten má v hlavě spíš teď. Čtverce pochopěj i úplní psí začátěčníci strašně rychle.
Výcvik ve čtverci končí buď předčasným ukončením práce nesoustředěného psa, prostě ho vyvedeš ven a konec. Nebo vysbíráním pamlsků soustředěnou prací, zase ho vyvedeš ven, moc pochválíš a můžeš mu dát nějakou cílovou odměnu.
|
MarťaB
Člen |
# Zasláno: 6 Srp 2013 23:24
- Nahlásit
A kdy teda přejít na stopy? A čím se teda ukončuje klasická stopa? : D (Zrovna v stopařině jsem úplný začátečník, tak se omlouvám za hloupé dotazy : )).
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 6 Srp 2013 23:31 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit
Před lety jsem napsal takový postup, jak cvičit čtverec, tak to sem okopíruju, snad to nebude moc dlouhý:
Stopa - systematický přístup 26.2./19.5.2007
Pachy, které pes přirozeně v přírodě stopuje, pro něj mají jednoznačný význam; všechny si je přiřadí ke konkrétnímu druhu živočicha. Naproti tomu stopa člověka je z velké části tvořena obecným pachem změněného povrchu - přelámané a rozdrcené trávy a ostatních rostlin, rozryté hlíny, odhrnutého prachu a pod. Cílem tohoto přístupu je přímou cestou naučit psa sledovat tuto, dříve bezvýznamnou pachovou stopu.
Ve druhé části je popsán způsob nácviku označování předmětů jako prvku poslušnosti. Vychází ze způsobu výcviku novozélandských celnických psů, kteří označují veškeré živé přírodniny od ovoce a zeleniny po zvířata.
Práce ve čtverci
1/ Vybrat správné pamlsky. Musí psovi chutnat, musí být zjistitelné čuchem, ale jejich pach nesmí být výraznější než pach stopy v trávě. Dá se to zjistit i lidským čuchem: šlápnout do trávy, mírně zavrtět nohou a do stopy dát vybraný pamlsek. Když si k tomu člověk přivoní, musí stále cítit vůni stopy, nesmí být překrytá vůní pamlsku.
Vyhoví: granule, sušená játra
Tyhle pamlsky nepoužívat k ničemu jinému.
2/ V trávě poctivě ušlapat čtverec o délce strany asi 2m. Jako měrka se dá dobře použít osmimetrový provázek se smyčkami po 2m. Vlevo vpředu se zakotví cedulkou k označení nášlapu a pak třemi klacíky nebo většími hřebíky v dalších rozích. POZOR! Je třeba nešlapat vně čtverce, jen k němu přijít jednou cestou a stejnou zase odejít. Do ušlapaného čtverce rozházet hrst pamlsků. Žádný pamlsek zase nesmí být vně čtverce. Po odstranění provázku doporučuji pro usnadnění orientace nechat na místě v rozích kolíky-větvičky a cedulku.
3/ Psa posadit několik kroků před čtvercem, nechat zklidnit, pár minut počkat, nasadit postroj a rozbalit stopovačku ( ale stačí i krátké vodítko, stopovačka jen pro dodržení rituálu).
4/ Psa přivést ke čtverci, dát povel "Stopa" (zatím asi ne "stopa, hledej", protože se tu má naučit stopu rozlišit a sledovat, ne ji hledat) a ukázat do čtverce na jeden z pamlsků. Pak nechat psa být. Příležitostně zopakovat povel "stopa", ale jinak ho nechat být.
Zase pozor na pošlapání hranic čtverce - psovod musí zůstat kus od nich, nesmí se ke čtverci ani dost přiblížit, aby pes nemohl při práci "přeskočit" do jeho nových šlápot.
5/ Nechat psovi tři pokusy k práci ve čtverci. Pokud pes vyjde ze čtverce, znova ho ke čtverci navést, dát povel "stopa" a ukázat na další pamlsek. Později vracet psa do čtverce jen povelem "stopa" bez pomoci. Pokud pracuje, nechat ho být, pokud třikrát vyjde ze čtverce, práci ten den ukončit a jít pryč - bez hraní a bez pochvaly, nepodporovat takovou činnost.
6/ Za správnou práci se považuje, pokud pes dojde ke kraji čtverce, načuchá změnu pachu vně čtverce, a na základě této změny se rozhodne do čtverce se vrátit. Pro začátek stačí jedno takové rozlišení, ale čím je pes lepší, tím může pracovat ve čtverci déle. Potom psa jemně vyvést ze čtverce, hodně pochválit a odměnit, jako na konci stopy.
7/ V této fázi nespěchat. Cvičit v klidu, psa k práci nenutit. Čtverec cvičit stejně pravidelně jako normálně stopu. Se čtvercem přestat, až když pes nejen dokáže rozlišit pachy uvnitř/vně čtverce a využit toho ke snadnějšímu nalezení pamlsků, ale až když na toto rozlišení získá určitou vazbu. Musí to nakonec vypadat,. jakoby chodil uvnitř skleněného akvária. Tímto postupem se pes naučí, že stopování znamená rozlišovat pachy a nechat se jimi vést, a že stopování nemusí vždycky znamenat někam jít.
8/ Při práci ve čtverci je potřeba pozorně psa sledovat. Tím se psovod naučí poznat, co právě pes na stopě dělá. Jestli sleduje stopu, ověřuje stopu, jestli stopu hledá nebo jestli hledat přestal a potřebuje podpořit novým povelem a uvedením do stopy. Když se to teď psovod naučí dobře rozeznávat zblízka, pozná to později i z druhého konce stopovačky.
9/ Pes je připravený k přechodu na normální stopy, pokud samostatně, zaujatě, bez přerušování a bez potřeby opakování povelu a navádění zpět do čtverce pracuje aspoň tři minuty. Samozřejmě je ale možné se ke čtverci kdykoli vrátit.
Podle práce ve čtverci se dá taky dobře poznat, jestli má nebo nemá pes zrovna dobrý den, a jestli má tedy cenu ten den chodit na opravdovou stopu. Je proto výhodné při přechodu na normální stopy, dělat nějaký čas obojí - čtverec i stopu.
Přechod na stopy
10/ Vedle čtverce našlapat, stejným způsobem trojúhelník o straně asi 3/4 metru a do něj opět rozházet pamlsky. Pak z jednoho vrcholu trojúhelníka začít šlapat stopu: první šlápotu asi 5 cm od vrcholu a pak stejně daleko další, celkem asi dvacet šlápot. Do každé šlápoty dát jeden pamlsek. Stopu ukončit hrstí pamlsků v poslední šlápotě.
11/ Pes začne jako obvykle stopovat ve čtverci a nechá se pracovat asi 1/2 až 1 minutu. Pak se jemně vezme za postroj a bez zbytečného rozptylování, bez povelu a bez násilí se převede do trojúhelníka.
11/ V trojúhelníku se znovu dá povel "Stopa". Pes se opět nechá pracovat, stejně jako ve čtverci, ale tentokrát by ho strany trojúhelníka měly dovést k první šlápotě stopy. Tady je důležitá její vzdálenost od vrcholu. Pes by to neměl chápat jako velké přerušení správného pachu, ale ze začátku se může otočit v nejistotě, kam stopa vede. V tu chvíli je potřeba zareagovat a psovi slovně klidně potvrdit správnost postupu.
Důležité je neukazovat psovi první šlápotu, ale nechat ho jí najít. Spíš je případně potřeba experimentovat se vzdáleností šlápoty od vrcholu. Pokud má pes správně docvičený čtverec, jednou první šlápotu najde. Pak už půjde od jedné šlápoty ke druhé, protože ani jinak nemůže. Na konci stopy najde odměnu - hrst pamlsků a opět pořádnou pochvalou.
12/ Další stopy šlapat tak, aby stopa nevycházela vždycky ze stejného vrcholu trojúhelníka. Stopy pomalu prodlužovat a pomalu zmenšovat trojúhelník, až se promění v normální nášlap 60cm/1min. S prodlužováním stopy se taky začnou vynechávat pamlsky. Už nebudou ve všech stopách, později budou jen v některých. Čtverec se ale před nástupem do stopy nechává nezměněný - stále umožňuje psovi se zklidnit a nastartovat na stopování a psovodovi psa sledovat.
Předměty
Označování předmětů ( ...zalehnutím ) normální cvik poslušnosti, u kterého je slovní povel nebo posuněk nahrazen lidským pachem. Proto před začátkem tohoto nácviku musí pes mít zvládnutý povel "lehni".
1/ Připraví se tucet předmětů alespoň ze čtyř různých materiálů, čím víc tím líp. Potřebujeme, aby společným znakem předmětů byl lidský pach, ne pach nějakého materiálu. Dál si připravíme tucet malých kousků ( cca 1,5 cm2) sušených jater - zase je třeba, aby pamlsky nebyly přiliš aromatické.
2/ Předměty položíme do řady tak, aby mezi nimi bylo vždycky několik kroků a pod každý předmět dáme jeden pamlsek.
3/ Psa dáme na hladký obojek a na vodítko, které vezmeme do levé ruky. Postupujeme pomalu k předmětu. Na předmět ukážeme a vodítkem psa brzdíme v jeho pohybu k předmětu, aby se tím zvýšil jeho zájem o předmět. Psa necháme několikrát k předmětu čuchnout a když jistě víme, že ho má načuchaný dáme, stejnou intonací jako při poslušnosti povel "lehni". Pes lehne, předmět otočíme a necháme psa pamlsek sežrat. Hodně pochválíme a jdeme k dalšímu předmětu. Před dalším předmětem je opět důležité psa brzdit, aby měl čas předmět pořádně načuchat a taky to udělal.
4/ Celé cvičení dělat jen párkrát (2-5), aby pes zalehával při nabrání pachu, ne třeba spatření předmětu. Pak se přejde rovnou k předmětům na stopě.
|
MarťaB
Člen |
# Zasláno: 6 Srp 2013 23:43
- Nahlásit
Děkuju.
Píšu rovnou to, co mě "mlátí do očí".
Na stopách mám granule (ranní nebo večerní dávku krmení) a krmím jimi i normálně. Také je používám při trénování různých triků, klikání apod. Proč je to špatně? (Máte napsáno, že pamlsky na stopě nepoužívat k ničemu jinému.)
Za 2. Když si ohraničím čtverec provázkem, nebude se pes řídit víc čichem než zrakem?
Zbytek jsem asi pochopila a jdu učit jinak. Díky za rady.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 6 Srp 2013 23:51
- Nahlásit
MarťaB
Ta poznámka o pamlskách je jen kvůli síle motivace, pro zvýšení jejich hodnoty. Pokud pes funguje, není problém používat normální granule.
Mě se ale nejvíc osvědčily ty mrazem sušený játra a z výše uvedeného důvodu je nepoužívám nikde jinde.
Na konci bodu 2 je napsáno, že se po ušlapání a vypamlskování štverce ten provázek zase sbalí a nechají se jen v rozích kolíky, (nebo značky křídovým sprejem, jako na stopě).
|
anonym
Člen |
# Zasláno: 7 Srp 2013 09:26
- Nahlásit
Pro MarťaB - než přecházet složitě na úplně jinou metodiku, která pokud za sebou nemáš zkušeného trenéra, který skutečně umí postup při čtvercích, tak má spoustu záludností, je mnohem jednodušší pokračovat v již započatém způsobu a vyvarovat se pár chybiček: 1) odměna na konci nesmí nikdy být maximální, cílem není "dojít na konec", ale čuchat. Takže pokračuj v naučeném, jen po předmětu za jeho označení odměň z ruky (nikdy nesmí být pamlsky u předmětu!!!!!). Klidně po předmětu pokračuj a dej tam klidně i 2 - 3. Stopa nesmí být nikdy stejná.
|
MarťaB
Člen |
# Zasláno: 7 Srp 2013 09:48
- Nahlásit
Děkuju i za tuto možnost, mně právě bylo řečeno, že pamlsky mají být u předmětu a jako největší odměna.
A stále ten samý dotaz - asi jsem blbá nebo slepá, ale tohle prostě nechápu - JAK TEDA TU STOPU UKONČUJU? Když ne předmětem? Jak pes ví, že nemá čuchat dál?
|
anonym
Člen |
# Zasláno: 7 Srp 2013 10:38
- Nahlásit
To je vždycky to, co mě přivádí k šílenství. Proč učit psa něco složitě, když to jde jednoduše. Označení předmětu - jdeš těsně u psa, pokud pes čuchne k předmětu beze slova ho položíš, posadíš apod., děsně pochválíš a odměníš pamlsky. Během chvilky pochopí, nečeká na povel, ani se nestane, že pokud u předmětu není pamlsek, prostě si nelehne nebo ho přejde. Jo a nikdy nepoužívat pamlsky obzvlášť voňavé, to pak naučíš psa jít jen za pachem pamlsků. Nikdy je nedávat do šlápot stereotypně, třeba na úsek po 5ti krocích jednu, pak dlouho nis a třeba 3-5 za sebou, totéž za lomy, nikdy do lomu nebo těsně za něj....
|