Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Brazilská fila...
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
lena09
Člen
# Zasláno: 1 Srp 2013 17:49
- Nahlásit

Dobrý den, pořídili jsme si štěně brazilské fily. Jsou jí dva měsíce a jako každé štěně si chce hrát. Strašně chodí za synem,ktermu jsou 4 roky,ale on se jí začal bát,protože ho tahá třeba za kalhoty nebo ho kouše, ale jakože si chce hrát. A naše málá dcerka se jí taky bojí,protože jí dělá to stejné. Prosíme poradte. Nechceme,jí za to trestat, protože chceme,aby byla na děti zvyklá, ale zase je nemůžeme nechat okusovat. Zkoušeli jsme i hračky, ale chce si hrát nejvíc s dětmi. Když jí chcem pohladit, tak chce furt kousat ruku, nebo tahat nějaký hadry. Stručně:,,Jak jí odnaučit tyhle štěněcí zvyky?" A jak potrestat dvouměsíční štěně, bez toho, aby si do budoucna třeba nemyslela, že sme jí ublížili?...Když jsme jí třeba chtěli z pusy vyrvat ubrus,tak sme jí plácli po zadku a furt jsme jí říkali nesmíš,ale ono jí to snad ještě popudilo...prosíme o radu, děkujem.

corgi
Člen
# Zasláno: 1 Srp 2013 18:28
- Nahlásit

Určitě se tu rozepíše víc lidí s konkrétními radami, já poradím tu podle mě nejpodstatnější - chopte se rychle velení, dokud je čas.
Podle mě by bylo nejrozumnější, obzvlášť když se jedná o plemeno jako je brazilský fila, abyste našli dobrého výcvikáře (cvičák, psí školu...), který bude pracovat především s vámi - páníčky. Fila není "cvičákové" plemeno, může se tam zamlada socializovat, setkávat, ale hlavní účel by měl být, aby vás někdo naučil, jak se s takovým psem vůbec zachází.

ErzebethB
Člen
# Zasláno: 1 Srp 2013 18:46
- Nahlásit

lena09
Trošku problém dle mého bude, že tohle štěňata zkrátka dělají a odnaučit štěně být štěnětem dle mého prostě možné nebude.... a minimálně do nějakého 5.,6. (???) měsíce je potřeba s tímhle počítat.... U nás se osvědčilo když pes v zápalu hry kousne už MOC (ne při každém otevření tlamky) syknout bolestí, čapnout za čumu, případně rukou co má v tlamě obejmout spodní/horní čelist a říct nekousej! Případně vrazit ruku hlouběji do tlamy a pes sám pustí a i při tom říct, nekousej! Během pár dní pochopilo, že kousat ano, ale něžněji a s přibývajícími dny na stisku ubírá... Je mi jasné, že malé děti jsou na to citlivější, ale bude třeba jim to vysvětlit a pomoci jim v tom, aby se nebáli a zároveň psovi dát pocit, že může být štěndem a nedostávat za to přes prdel...

kachna_
Člen
# Zasláno: 1 Srp 2013 18:47
- Nahlásit

lena09
vždycky narvat do tlamy hadr, přetahovadlo a nabídnout zábavu lepší s drrrrž, potahat se o hadr, zablbnout si, ppovel ani nemusíš.
4letý už by mohlo pochopit - nepištět, neutíkat, to je všechno výzva ke hře. To přetahování by ale, dokud je pes "mrně", mohli dělat oba spolu.
Schovat dětské hračky, naše dítě šílí, když mu je šlohnou. Povel je u nás "to není tvoje hračka" a zase mu narveš tu svoují a poblbnete spolu.
Dítě nechte třeba házet hračky filovi, tahat se, krmit pamlskama, moje dítě rádo dává misku s krmením.
Když jsme jí třeba chtěli z pusy vyrvat ubrus,
no, tak jí předtlamou zamáváš tím přetahovadlem
ubrus není sranda
přetahovadlo = zábava
ubrus bych dala pryč nebo připevnila, zbytečný potenciální problém. Hele jako s dítětem - co nemůže zničit, to nezničí
(mám dvě děti 4 a1,5 a tři psy, nejmladšímu jsou tři, u nás tyhle rady fungují).

kachna_
Člen
# Zasláno: 1 Srp 2013 18:48
- Nahlásit

ErzebethB
minimálně do nějakého 5.,6. (???)
od třech měsíců už naše vlčí špička dítě nekousla ani jednou!
psovi dát pocit, že může být štěndem

ErzebethB
Člen
# Zasláno: 1 Srp 2013 18:56 - Změnil/a: ErzebethB
- Nahlásit

kachna_
proto ty otazníky... Elize budou 5.8. čtyři měsíce a už kouše jen když se fakt rozjede.... a to je pak pěkně na stoličky a nebo ještě líp - včeličky... jsem samá pidi modřinka... sviňucha svinutá!

edit: ale je pravda, že nám to až tak nevadí a nesnažíme se to nějak brutálně zatrhnout, jen zkrátka aby z nás něco zbylo po hraní s ní

kachna_
Člen
# Zasláno: 1 Srp 2013 19:04
- Nahlásit

ErzebethB
amy jsme taky vypadali jak, no jak se štěnětem , Batýsek žrala nás a k dítěti byla nesmírně hodná.

Maya
Člen
# Zasláno: 1 Srp 2013 19:55
- Nahlásit

lena09
Myslím si to co corgi, urychleně na cvičák, nějaký fakt dobrý, když si nevíte rady teď s takovouhle jednoduchou věcí, co budete dělat až z fily bude roční rozjívený puberťák? Když měli sousedi filu, ta když byla tak roční a pěkně se rozdováděla, tak složila k zemi i pána. A ani nechci domyslet, co bude až dospěje, výchova fily není žádná sranda.

ErzebethB
kachna_
Když byl Kim malej, půl roku jsem vypadala jak oběť domácího násilí, hlavně předloktí samý kousance a šrámy. Ale fakt je, že s dětma je to jiný a taky fila je úplně jiná váhová kategorie.

lena09
Člen
# Zasláno: 1 Srp 2013 20:21
- Nahlásit

no jasně, že to se chápe, že je to štěně a ty si prostě takle hrajou no...zkusíme najít nějakou alternativu kousání dětí za hraní si snima jinak...když štěně je jak z divokejch vajec...tak je jí jen 8 týdnů, tak snad jí uzemníme...no musíme, protože až bude mít 60 kilo, tak by to byl docela problém začneme tím, aby se jí děti nebály...

Maya
Člen
# Zasláno: 1 Srp 2013 21:55
- Nahlásit

lena09
V kolika týdnech jste si jí brali, když je jí teď 8 týdnů? Jestli už jí doma nějakou dobu máte, tak pak je jasný kde nastala chyba.

MilanS
Člen
# Zasláno: 1 Srp 2013 23:09
- Nahlásit

Nechci do vás šťourat, ale přeci jen bych se zeptal :

Máte nějakou zkušenost s velkými plemeny psů?
Víte co to je fila ? Jak se s ní žije, jaké jsou omezení ?
Jak už se ptala Maya, jak staré štěně jste dostala ?
Můžete případně zveřejnit chovnou stanici ?

Víte, přeci jen mě trochu děsí, že si nevíte rady z dvouměsíčním štěnětem a přitom za rok a něco vám bude doma běhat něco jako odjištěná zbraň.

lena09
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2013 10:14
- Nahlásit

je to zhruba 14 dní co jsme si jí brali...no takže je jí deset týdnů, ale v 8 už jsme jí měli doma...jejich chovatelka je chtěla utratit, tak jsme si jedno vzali, protože jsme potřebovali hlídacího psa a zároveň tolerantního k dětem a rodině...Tata choval několik let dogy a boxery avšak filu má první...tak je fakt, že je to hodně mladé štěně a že tady možná burcujem předčasně...zkusíme cvičák a nastolit autoritu...

Maya
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2013 10:43
- Nahlásit

lena09
Doporučovala bych vám kontaktovat nějaké majitele nebo chovatele fil a vyptat se jich na povahu a výchovu fily, protože fila je fakt jiný level než doga nebo boxer, to jsou proti ní miláčci, předčasně neburcujete, ale zcela evidentně vůbec netušíte, co jste si pořídili a obvykle u takových lidí jako vy pes jako fila skončí natrvalo v kotci. I když teda pravděpodobnost, že se jedná o pravého filu je asi malá podle toho co píšete, spíš to bude kříženec, ale o to je to horší, tam můžete čekat povahově cokoliv a lepší je se dopředu připravit na to horší, tedy na filí povahu.

Evey
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2013 12:02
- Nahlásit

Prosím nestrašte zbytečně tu paní. Kolik z Vás zná filu z každodenního života?
lena09
Sežeňte si v okolí buď cvičák nebo člověka, který výcviku rozumí a naučí Vás jak správně štěně vychovat.

Maya
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2013 12:25
- Nahlásit

Evey
Já dvě, obě skončily natrvalo v kotci. A sorry, nemyslím si, že je to zbytečný strašení u člověka, který si neví rady s dvouměsíčním štěnětem. Třeba alespoň zadavatelce dojde, že si nepořídila pudla nebo čivavu a začne s tím opravdu něco dělat a ne se jen ptát na netu, jinak zase blbě skončí akorát ten pes.

corgi
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2013 13:09
- Nahlásit

Evey
Sežeňte si v okolí buď cvičák nebo člověka, který výcviku rozumí a naučí Vás jak správně štěně vychovat.
Moje řeč!!!

Mimochodem, co to je zase za "chovatele"?
jejich chovatelka je chtěla utratit

Atika
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2013 13:28
- Nahlásit

Evey
Já třeba jednu měla a je to fakt hodně jiné než s jinými plemeny. Ta naše neskončila v kotci, žila s námi v bytě, ale je třeba opravdu důsledně a spravedlivě vychovávat a být v přítomnosti cizích lidí pořád ve střehu. Fila má v povaze situace vyhodnocovat sama a člověk musí být na to připraven. Taky bych doporučovala spíš než cvičák kontakt s někým zkušeným, kdo umí vychovat molosy, u fily se chyby můžou hodně vymstít. Zároveň je potřeba počítat, že ani dobře vychovaná fila nebude moc být ani chvilku bez dozoru třeba když za dětmi přijdou děti z okolí, návštěvy atd. Procházky navolno s košem jsou samozřejmostí.

Evey
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2013 13:31
- Nahlásit

Maya
Já dvě, obě skončily natrvalo v kotci Jako že byly nebezpečné i pro vlastní rodinu?
Já 7. V kotci nebyla ani jedna. Po výstavách se pohybovali na prověšeném vodítku, nepotřebovali náhubek, cizí psi jim nevadili, malé děti se s nimy fotili. Za plotem hlídači k neukecání, ale pro rodinu neskuteční mazlíci. Čímž samozřejmě netvrdím, že jsou takoví všichni. Ale to je snad stejné u všech plemen...
A sorry, nemyslím si, že je to zbytečný strašení u člověka
Mě to prostě nedalo, abych nereagovala, protože po přečtení celé této diskuse, na mě většina příspěvků působila dost negativně.

corgi
Mimochodem, co to je zase za "chovatele"? Možná vydírání, možná přišel na to, že na nich nevydělá tolik kolik si myslel, možná jsou to kříženci... možná je v tom taky něco jiného ...

Maya
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2013 14:26
- Nahlásit

Evey
Jako že byly nebezpečné i pro vlastní rodinu?
ano, a to byli lidi, co už psa měli, jen prostě nepochopili, že fila není ovčák, já netvrdím, že fila nejde vychovat nebo něco takového a věřím ti, žes měla bezproblémový fily, ale nevěřím, že dokáže bezproblémového filu vychovat člověk, který si neví rady s kousáním dvouměsíčního štěněte a nepřipadá mi od věci upozornit zadavatelku, že to co si bez rozmýšlení pořídili není tak úplně obyčejnej pes.

Neumi
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2013 15:57
- Nahlásit

Vzhledem k tomu, že zcela základním povahovým rysem brasilského fily má být "ojeriza" vůči cizím, a zároveň vzhledem k obsahu úvodního příspěvku, ze kterého se dá tušit neznalost i jen základů výchovy štěněte - např.:

lena09
A jak potrestat dvouměsíční štěně, bez toho, aby si do budoucna třeba nemyslela, že sme jí ublížili?...Když jsme jí třeba chtěli z pusy vyrvat ubrus,tak sme jí plácli po zadku a furt jsme jí říkali nesmíš,ale ono jí to snad ještě popudilo..

je strašení víc než na místě

Evey
Po výstavách se pohybovali na prověšeném vodítku, nepotřebovali náhubek, cizí psi jim nevadili, malé děti se s nimy fotili
a pokud na sebe ti filáci nechali sáhnout rozhodčího bez povolení majitelem, tak to nebyli filáci

LucieS
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2013 16:11
- Nahlásit

lena09
Hlavně přestaňte s fyzickými tresty (plácání po zadku apod.), tím si rozhodně autoritu nezískáte. Chce to být důsledný, klidný a laskavý .

lena09
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2013 16:42
- Nahlásit

kříženec to neni...dneska jsem ju asi dvakrát, když mi kousala ruku už dost chytla za tlamku a důrazně jí řekla,že nesmí...po té celý den už když přišla mě poslechla a pak nekousala vůbec...takže je to pokrok. I když něco kouše co nemá, tak řeknu nesmíš a ona poslechne. Je chytrá,ale spíš než filu jako takovou nezvládám filu a kluka...ona jen příjde on začne mít šok. ona na něj skáče, že si chce hrát. Říkala jsem mu,že ať jí dá třeba klacik nebo hračku, když za ním přijde...jenže on je z toho kluk vyšokovanej...když jí řeknu já nesmíš poslechne, ale když on, tak nic....všichni píšou, že musí mít autoritu u pána...opravdu chápe hned...ale nás dospělý...a když já jí za něj budu říkát nesmíš, tak mi přijde, že jí od dětí odstavim a že je nebude mít ráda...

Neumi
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2013 16:56
- Nahlásit

lena09
I když něco kouše co nemá, tak řeknu nesmíš a ona poslechne
a řekneš jí hned, co dělat má? Převedeš ji na jinou činnost?

nezvládám filu a kluka...ona jen příjde on začne mít šok. ona na něj skáče, že si chce hrát
tohle bych nikdy nedovolila, vždy bych si psa převedla na sebe

Říkala jsem mu,že ať jí dá třeba klacik nebo hračku, když za ním přijde...jenže on je z toho kluk vyšokovanej...když jí řeknu já nesmíš poslechne, ale když on, tak nic....
oba jsou ještě moc malí. Nejdřív ji (teda oba) nauč, co mají dělat a pak to naučené nauč syna používat.

když já jí za něj budu říkát nesmíš
však jí to neříkej a místo toho ji nauč, co dělat může

ErzebethB
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2013 18:09
- Nahlásit

Když to tady tak pročítám, tak mám pocit, že Fila je nějakej žralok, kosatka, tygr a vlk v jedné metrové bestii.... Osobně je teda neznám, ale myslím si, že zadavatelku teda brutálně strašíte a děsíte... aby nezískala pocit, že má doma zabijáka a nakonec ten pes neskončil v útulku

ErzebethB
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2013 18:11
- Nahlásit

lena09
kříženec to neni...dneska jsem ju asi dvakrát, když mi kousala ruku už dost chytla za tlamku a důrazně jí řekla,že nesmí...po té celý den už když přišla mě poslechla a pak nekousala vůbec...takže je to pokrok. I když něco kouše co nemá, tak řeknu nesmíš a ona poslechne.
Jo jo, je to dobrý způsob jak psa upozornit, že do lidí se nekouše, ale pozor na to, abys to nedělala často a pes z toho neměl trauma, že cokoli co udělá, tak to dostane za "nesmíš".

Vždy je dobré při tom nesmíš naopak ukázat co smí... začne kousat tebe, nesmíš, sebe nahradíš hračkou a mooooc chválíš při hraní s ní.

lena09
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2013 19:15
- Nahlásit

ErzebethB
ne ne...ani to nebyla už nějak potřeba...otázka je jestli to neplatí jen pro dnešek a zítra už si to nebude pamatovat. Ale co jsem si o plemeni dočetla, tak vsi povely pamatuje napoprvé, ale zas beru v potaz, že je to štěně.

lena09
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2013 19:25
- Nahlásit

Neumi
jo...když třeba si chce hrát a kouše, tak jí navedu třeba na klacíček nebo na míček či plyšáka.
Jasně, že budem na tom pracovat, přece i zkušený chovatel musel mít někdy první filu a začít. Samozřejmě, že by bylo lepší, kdybychom se osobně mohli s nějakým zkušeným chovatelem sejít, ale tady v okolí nikdo filu nemá, proto sháním rady od chovatelů fil, alespoň tímto způsobem. A my nejsme takový, že by jsme řekli, že na to kašlem nebo tak. Jsme zodpovědní a rozhodně na tom budem dřít, aby vše bylo, tak jak má. Chceme, aby byla fila i my jako jedna smečka možná to zní trochu divně, ale nevim, jak to zrovna jinak definovat. A taky děkujem za rady...

LucieS
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2013 20:04
- Nahlásit

lena09
když jí řeknu já nesmíš poslechne, ale když on, tak nic
Pes takhle malé dítě nikdy poslouchat nebude, s tím počítej.
Pokud to doma dobře nastavíte, bude ho vnímat jako tvoje mládě, kterému se neubližuje a je potřeba ho chránit, ale jako autoritu či nadřazeného tvora ho brát nebude.

MilanS
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2013 20:23
- Nahlásit

lena09

Lucie má pravdu, nesnažte se o to aby se vaše děti pokoušeli štěněti "velet" . Nemůže to fungovat. Štěně si musí projít procesem od "parťáka", který ale ví že s lidským mládětem si musí hrát opatrně až po dospělce, který lidské mládě ochraňuje. Pokoušet se o to, aby děcko psovi velelo je nesmyl. On dospělý pes někdy "jakoby" dítě poslouchá, ale pořád velmi dobře ví že to je jen mládě a není to z důvodu autority ale ze snahy ,dalo by se říct, udělat mu radost Samozřejmě , jsou i výjimky, znám osmiletou holčičku která má tak silný "psí gen", že má u psů skutečnou autoritu. Jenže to jsou právě ty výjimky potvrzující pravidlo.

Maya
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2013 21:12
- Nahlásit

lena09
Mnohem lepší než štěněti pořád něco zakazovat je chválit ho za to co dělá dobře. Chce to mít všude mlsky, já mívám mističky po baráku s játrovýma bonbonkama pro psy a jak udělá něco dobře, hned pochválit a odměnit. Hraje si s hračkou místo kousání do tebe, pochválit, odměnit, nebude skákat na kluka, totéž, přijde na zavolání totéž a furt dokola. Pokud skáče na kluka, až se kluk otočí a odejde z místnosti, pokud na něj skákat nebude, ať jí dá mlsku a nebo hračku.

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání