Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Pes se neustále podřizuje
Autor Zpráva
Nellawie
Člen
# Zasláno: 20 Čec 2013 19:00 - Změnil/a: Nellawie
- Nahlásit

Mám ješte jeden problém s tříletou fenou, stále se podřizuje. Je jedno kdo to je cizí pes nebo cizí či známí člověk. Vždy si lehne před ňima na záda a vzdáva se. Na prochazce se to pokouším odnaučit že jí vždy lechce škubnu za vodítko. Na štěstí se to uš odnaučila delat venku před cizíma lidma, u psů to ale dělá pořád. Dělá to uš od mala. Někdo říkal že to je do tří let normální, časem doby se to ůdajně odnaučí sama. Nejak tomu ale nechci věřit. Prosím o radu, děkuji.

impact
Člen
# Zasláno: 20 Čec 2013 19:18
- Nahlásit

Trestáš ji za to, že se podřizuje? Uf uf...

A ano, škubnutí je podle mě trest, protože to není odměna ani ignorování nežádoucího chování.

birma
Člen
# Zasláno: 20 Čec 2013 19:35
- Nahlásit

Nellawie
stále se podřizuje. Je jedno kdo to je cizí pes nebo cizí či známí člověk.
tak jí zvedej sebevědomí a ona přestane. I když tedy vůbec nechápu, proč ti to vadí.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 20 Čec 2013 19:48
- Nahlásit

birma
I když tedy vůbec nechápu, proč ti to vadí.
mě by to vadilo příšerně teda
Nellawie
jí vždy lechce škubnu za vodítko
tak to asi fakt ne
je to práce a na dlouho,psovi je třeba zvednout sebevědomí cíleně,celkově bych ubrala na emocích,rozhodně ohlídej aby jí některý pes příliš neotravoval(i když v dobrém třeba) aby jí žádný nenapadl a vybírej jí pokud možno klidné vyrovnané psy co si jí nebudou moc všímat..ale nevim,máme tu okolí jednu jorkširku a jednu tollerku,obě už starší ,ale ty se válej po zemi a navíc se zechčijou celej život jakmile potkaj jinýho psa..změna za ty leta žádná..

Nellawie
Člen
# Zasláno: 20 Čec 2013 20:55
- Nahlásit

birma
tak jí zvedej sebevědomí a ona přestane. I když tedy vůbec nechápu, proč ti to vadí.

Vadí mě to uš stoho důvodu, že jí jeden pes takto zraňil na bříšku, nejdříve si hraly a on jí pak neočekaňe napadnul hned jak ona si před ňim lehla na záda.

-Promiňte za pravopis, Český jezyk se učím teprve rok-

sebevědomí zvednout
lechce se to řekne, mám jí za to vždy pochválit nebo ignorovat kdyš to udělá??
Ona to dělá před každym psem, to je jedno jest-li to je velký pes nebo malý ratlíček, skrátka kdyš psa vydí tak hned si lehá na záda.

LexLexter
Člen
# Zasláno: 21 Čec 2013 10:00 - Změnil/a: LexLexter
- Nahlásit

Nellawie
Jednou jsem takto řešil psa. Sice ten problém nebyl tak výrazný a návod nejspíš univerzální není.

Nejzákladnější asi bude zjisti, proč si vlastně lehá. Z obav před psem? Či je to jen čistá podřízenost? V jakém stavu je ocas a uši?

Další věc, nedovol jí si lehnout, kdykoli si lehne, utvrdí se v tom.
Zařiď, aby stála vždy pěkně zpříma, hlavu nahoře, ocas v klidovém stavu. Tak má vypadat sebevědomý pes. Ona to zná, jen to nepoužívá. Když se ti to podaří a ideálně dokážeš strhnout pozornost na sebe (hračka, pamlsek, vyslovení jména, případně nějaký cvik), chválil bych a cpal do ní dobroty horem dolem. Ona to subinka už je a na tom nic špatného není, ba je to celkem fajn, já řešil opačný problém, mám psa lehce dominantního. Prvně se musíš naučit pozornost strhnout na sebe. Ty si ochránkyně, ty jsi ta co se za ni postaví kdyby šlo do tuhého.

Jinak že se to odnaučí sama. Když pesan něco začne dělat, něco co si ty nepřeješ a budeš doufat, že se to nějak podá samo, tak se to samo nepodá.

Edit: Hlavně na ní při tom cvičení nedělej ťuťuňuňu, neboj se, buď hodná apod). Ona ti na to nejspíš bude jen tak kašlat nebo jí to ještě víc utvrdí v tom, že se děje něco co není obvyklé (potkat psa je přirozená věc).

A hlavně vše ber s klidem. Pes je vnímavý tvor, změny tvé nálady pozná.

kachna_
Člen
# Zasláno: 21 Čec 2013 10:13 - Změnil/a: kachna_
- Nahlásit

Nellawie
ignorovat kdyš to udělá??
když to udělá, tak bych to ignorovala, přeci jen je to její způsob komunikace. ale zkoušelas, jestli by fungovalo, dát jí povel sedni? Zas ale uvidíš, jestli jí tahle změna v jejím způsobu komunikace nebude stresovat
neočekaňe napadnul hned jak ona si před ňim lehla na záda.
no ale to je problém k řešení v první řadě u toho psa, ne u tvojí fenky , ty ani tvoje fenka nemáte povinnost řešit cizí problémy (jo, já vim, že v praxi je to něco jinýho)
mám jí za to vždy pochválit nebo ignorovat kdyš to udělá??
to co se ti nelíbí nikdy nechval, chval, když dělá to, co se ti líbí, já vím, že se říká, že ke psu máš mluvit krátce, aby to pochopil, ale já bych, když nelehne, klidně říkala, táááák je pašák, tak se mluví s pejskama (prostě celou větu, ze který je cejtit tvoje nadšení z projevu psa)
Ke zvýšení sebevědomí doporučuju víc procvičovat povely, které pes rád vykonává, často jsou to takový ty pohybovější (třeba u nás výskoky)

kachna_
Člen
# Zasláno: 21 Čec 2013 10:56
- Nahlásit

LexLexterZařiď, aby stála vždy pěkně zpříma, hlavu nahoře, ocas v klidovém stavu.
týjo, ale jak tohohle docílit? Pokud si jen během života hloupě nezafixovala, že před psem se lehá na záda, tak jak naučíš psa, který to nemá vrozený, aby před psem zaujal sebevědomou pózu?

LexLexter
Člen
# Zasláno: 21 Čec 2013 10:59 - Změnil/a: LexLexter
- Nahlásit

No nikdo neříká, že ji postavím hned vedle psa. Já to dělal jednoduše. Prostě jsem mu to nedovolil. Táhl jsem ho nahoru pamlskem. Šlo to? Nešlo to, aspoň ze začátku.

Je zřejmé, že se pes musí sledovat jako ostříž a jakmile jeví náznak toho že by si chtěl lehnout, zatrhnout to.

Snad má člověk taky ruce. Ruku pod zadek a šup s ním nahoru. První neúspěchy člověka nesmí odradit.

Nellawie
Člen
# Zasláno: 21 Čec 2013 11:36
- Nahlásit

Proč si vlastně lehá?
Léha si uš od té doby kdyš byla štěňátkem, tak si myslím že to je přirozené. A kdyš vydí uš zdálky psa tak k němu hned běží ale tak že hlavu má dole. Ocasem ale stále vrtí radostí. Uši neodhadnu posoudit v jaké jsou pozici, že mám anglického kokra a ty mají dlouhé .
Pokusím se strhnout pozornost na sebe a uvidím jest-li nám to pujde. Dobrý nápad

Hodně si také hrajeme a vždy jí nechávám vyhrát. Moc se jí zalíbilo hrád si jak s petflaškama-ty dělají nejvíc rámusu-tak i tahat krátké lano. U toho tahání lana take poprve začala radostí štěkat a vrčet. Štěkání a vrčení jí ale nezakazuji, naopak jí vtom ještě povzbuzuji, aby dostala vic sebevědomí.
Povahově je to moc hodnej pejsek a tak si myslím že by jí to neuškodilo si občas zavřčet.
Kdyš byla štěňátkem trvalo to rok neš začla vůbec štěkat a to sem se uš bála že pes nemá žádné hlasivky

Ke zvýšení sebevědomí doporučuju víc procvičovat povely, které pes rád vykonává pokusíme se i o to, děkuji za radu Ona také ráda vyskakuje a také si ráda sedá u nohy kdyš jí přivolám.

Má jěště někdo nápad jak pejská odnaučit aby s čůráním něčekala vždy na paňičku? Máme doma zahrádku, ale sama se tam nikdy nejde vyčurat, čeká něš jí dá panička ten povel. A kdyš jí ignoruju tak čeká tak dlouho a vydrží to do druhé procházky ven. Ze začátku sem jí vždy za to chválila kdyš to udělala v zahrádce na správném místě a dala ji za to nějakou tu dobrůtku, a kdyš sem stěmi pamlsky přestala tak tam přestala chodit.

kachna_
Člen
# Zasláno: 21 Čec 2013 11:52
- Nahlásit

Nellawie
v zahrádce na správném místě
dát jí tam tu rohožku?

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 21 Čec 2013 12:51
- Nahlásit

Nellawie
Na druhou stranu: mnozí, kteří mají problémy například s agresivitou psa, by za takovéhel chování určitě byli rádi.
Moje druhá fenečka se taky chovala jako štěně. Strašně dlouho. Dokonce se i ve dvou letech ještě jako štěně občas počůrávala, když běžela k někomu, kdo jí byl mimořádně milý. Na záda si taky lehala. Nechala jsem to být, přešlo jí to samo. Spíš jsem byla ráda, že je tak přátelská a ne naopak agresivní.

Nellawie
Člen
# Zasláno: 21 Čec 2013 13:09
- Nahlásit

No jo, to je hezký, ale ona tam nejde aňi kdyš tam je ta rohožka Dit' ji uš je tři roky, snad jí nebudu pořád jen dávat do nekonečná nějakou dobrůtku zato že se mi tam půjde vyčůrat?!
A jěšte aby to jo nestačilo tak se vždy ohlíží kde jsem. Ted jsem začala jí jen s kuchině nakázat aby se šla sama vyčůrat. To nejde, že mě sté dálky nevidí. Stojí tam a čumí na mě kde sem a jest-li se dívám a kdyš se vrátim hned spátky do kuchině tak vydim jak metelí spátky aňi že by se šla vyčůrat. Někdo řikal že psi nic schválně neudělají, že to je jen spatná výchova, myslim si že to vtomto případě není pravda. Čubka je pěkně "vyčůraná" a mazaná, vý jasně že něco po tom dostane, ale jen kdyš paňička se dívá.

birma
Člen
# Zasláno: 21 Čec 2013 13:22
- Nahlásit

LexLexter
Snad má člověk taky ruce. Ruku pod zadek a šup s ním nahoru. První neúspěchy člověka nesmí odradit.
možná takhle naučíš psa stát, ale k čemu to je, když se stejně bojí, jeho přístup to nezmění, navíc to labila nejspíš ještě víc vystresuje?

Nellawie
Hodně si také hrajeme a vždy jí nechávám vyhrát. Moc se jí zalíbilo hrád si jak s petflaškama-ty dělají nejvíc rámusu-tak i tahat krátké lano. U toho tahání lana take poprve začala radostí štěkat a vrčet. Štěkání a vrčení jí ale nezakazuji, naopak jí vtom ještě povzbuzuji, aby dostala vic sebevědomí.
super
obecně se snaž nastavit situace tak, aby z nich vždycky vyšla vítězně, aby je zvládla a abys ji nemusela hubovat. Ono to půjde

lamalucni
Člen
# Zasláno: 21 Čec 2013 13:36
- Nahlásit

LexLexter
Ruku pod zadek a šup s ním nahoru.

A k čemu je to dobré? Ta fenka je evidentně velice citlivá a labilní, při setkání se psem se cítí nejistě a ty na ni v tu chvíli ještě budeš šahat a nutit ji stát? Myslíš, že to přispěje k její sebejistotě? Podle mě by bylo lepší zaměřit se na příčinu problému, ne na projevy. Asi jako když má někdo zápal plic, tak mu moc nepomůže, když se nadopuje paralenem a nastříká se antiperspirantem - možná to bude chvíli vypadat, že vyřešil viditelný problém (horečku a pocení), ale zápal plic se tím jen zhorší.

Nellawie

Já bych to lehání vůbec neřešila. Nechala bych fenku, aby se seznamovala svým tempem a jen s klidnými psy, se kterými se bude cítit bezpečně, nenutila bych ji do kontaktu s každým potrhlem. A hlavně ji přestaň trestat - úplně. Žádné škubání vodítkem, žádné zvyšování hlasu. Vždycky se snaž nastavit situaci tak, aby nebylo za co trestat, ale aby bylo za co pochválit.

kachna_
Člen
# Zasláno: 21 Čec 2013 19:37
- Nahlásit

lamalucniA k čemu je to dobré?
u lidí, když zaujmeš sebejistý postoj + úsměv, tak ti to v důsledku tu náladu taky zvedne, nebude ten mechanismus podobný i u psů?
ty na ni v tu chvíli ještě budeš šahat a nutit ji stát?
no to bych taky nedělala.
lamalucni
no třeba moji psi by si s ní nehráli, protože s ňákou takovou si hrát nebudou, takže ono to může být i omezující (moje Batulka se podřizuje ostatním psům, ale nezačíná leháním na záda, tomu předchází celá škála dalších signálů). Leháním začíná jen při přímém konfliktu a i potom začíná lehem na břicho.
Nellawie
Čubka je pěkně "vyčůraná" a mazaná, vý jasně že něco po tom dostane, ale jen kdyš paňička se dívá.
no, nebo nechce být bez tebe ani minutku (což mi přijde pravděpodobnější)
Ale jestli jsi přesvědčená, že je to pamlsky, tak začni chválit a odměňovat různými způsoby.
Jednou spoustu různých pamlsků, podruhé jeden kousíček, potřetí jen pochvala, počtvrté (jestli ráda aportuje) hodit hračku, nebo pohrát s hračkou, nepravidelně, aby si pes nebyl jist, co přijde, pamlsky mít jednou v kapse, jindy na stole.
(tím obecně nic nezkazíš).

lamalucni
Člen
# Zasláno: 21 Čec 2013 19:49
- Nahlásit

kachna_
u lidí, když zaujmeš sebejistý postoj + úsměv, tak ti to v důsledku tu náladu taky zvedne
to jo, ale ne když je do toho postoje někdo "násilím" našťouchá proti jejich vůli... jiný příklad: když si sama "přikážeš", že se máš usmát, tak se hned cítíš o něco málo veseleji, ale kdyby ti ty koutky někdo vytahoval nahoru prstama, tak by tě to akorát nasralo

no třeba moji psi by si s ní nehráli
moje nejstarší čuba se podřizuje úplně každýmu a nemáme s tím problém, je dost psů, co si s ní normálně pohrají, když se ona po chvilce seznámení osmělí - i když faktem je, že si jen normálně lehá, pupek vyvaluje jen výjimečně

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 21 Čec 2013 20:11
- Nahlásit

kachna_
no třeba moji psi by si s ní nehráli
moje čuba si se psama obecně moc nehraje,ovšem tu tollerku úplně nesnáší jak se plazí po zemi a uchcává,pak ještě výmarka jedna,ta se ale časem trochu osmělila, tu jakž takž snese jinak ale mi přijde že těmadle typama pohrdá a vůbec jí nezajímaj

Nellawie
Člen
# Zasláno: 22 Čec 2013 10:04
- Nahlásit

Děkuji všem za rady, určitě se to pokusíme změnit. Budu vyprávět ...

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 22 Čec 2013 15:23
- Nahlásit

Nečetla jsem to celé, ale moje čubís je asi podobného ražení.

Když byla malá napadla jí fena a to dost hnusně. Od té doby si před každým psem lehala a "zoufale" vrtěla ocasem. Poté, když zjistila, že pes je hodný, začala radostě hopsat, štěkat a mručet.

Dnes má už něco přes rok a musím říct, že je to lepší. Tedy, k potencionálně "podezřelým" psům už raději nechodí a ty které zná tak radostně vítá tím svým mručením a ňafáním a neskutečnou vrtící frekvencí.

Nijak jsem jí to "podřizování se" nezakazovala. Každej je prostě jinej a tohle chování mi až zas tak závadné nepřijde. Je tedy pravda, že když narazila na psa který byl ještě defenzivnější než ona, začala si honit sebevědomí takovým jako vyjížděním, to jsem jí také nezakazovala, ač mi dost lidí říkalo, že je to nežádoucí.

Jak už jsem psala, dnes je úplně normální, akorát jí vadí dotěrní nadrženci co na ní hned nalejzaj, to umí být dost hnusná. A když to nezabírá, utíká ke mě se schovat.

Jako fakt by mě nenapadlo jí zvedat nebo nutit stát, byla v takovým psychu, že to by teda nepomohlo.

Každý pes je jiný a myslím, že spousta "problémů" se zbytečně řeší ač to vlastně problémy nejsou a NAOPAK. Kolik znám lidí co by konečně měli nežádoucí chování svého psa řešit a rozhodně je to ani nenapadne.

Musím tedy říct, že se má čubís hodně dala do klidu po prvním hárání. (další už nebude, kastrace proběhla bez komplikací).

Co se týče čurání na zahradě na určitém místě, to je buď a nebo. Některý pes to pochopí, jiný ne (nebo to prostě pochopit nechce.) Jedna má fenka je čuně na zahradě, ale venku chodí jen do křoví, druhá starší by to na zahradě neudělala, to by raději praskla a venku to "hodí" klidně doprostřed cesty.

Hoj, zdar.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání