| Autor |
Zpráva |
Uršula123
Člen |
# Zasláno: 6 Čec 2013 12:05 - Změnil/a: Uršula123
- Nahlásit
Ahoj všichni,
mám problém naučit svého psa (fena-trpasličí pinč, 11 měsíců) povel ZŮSTAŇ. Děláme agility, takže zůstat na startu je celkem zásadní... Zkoušela jsem snad všechny triky, ale nic nezabírá. Fena jakoby měla k povelu ZŮSTAŇ odpor, protože jakmile ho vyslovím, zvedá se a znechuceně odchází. Nejdřív řeknu Ke mně! a aby se posadila. Potom řeknu zůstaň a ona prostě odejde. .Tak to zkusíme znova, ale to už ani nepřijde... Trenér mi radí dělat různé blbinky, nějak ji zaujmout, klidně se třeba postavit na hlavu, ale to pomůže tak dvakrát, ale pak ji to znovu omrzí a zase odejde..
Pro jistotu si ji tedy dávám na vodítko, ale fena mě prostě ignoruje...
Nevím kde jsem udělala chybu...Prosím, pomozte mi! Nechci mít nevychovaného psa!! :'(
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 6 Čec 2013 14:01
- Nahlásit
Uršula123
evím kde jsem udělala chybu...Prosím, pomozte mi! Nechci mít nevychovaného psa!!
problém není v povelu zůstaň.
začni úplně od začátku a najdi si k tomu kvalitního člověka (asi ne pána, to co ti radí to řešit děláním ze sebe kašpárka), co ti poradí, jak na to. máš to podle mého pohledu špatně tak nějak úplně od podstaty.
odkud jsi? třeba ti někdo někoho doporučí.
|
Erája
Člen |
# Zasláno: 6 Čec 2013 15:01
- Nahlásit
Tohle naučit je ve skutečnosti dost jednoduché a zvládnu tě to naučit během jednoho setkání. To, aby ti to čubina dělala i v tak vzrušivém momentu jako start agi, už si budeš muset zapracovat sama, ale to už dáš v pohodě. Odkud jsi?
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 6 Čec 2013 17:41
- Nahlásit
Uršula123
Já bych se především úplně vybodla na povel "zůstaň". Za prvé s ním má fenka evidentně spojené nějaké nepříjemné asociace a je z něj zhnusená, a za druhé je naprosto zbytečný. Stačí naučit ji, že "sedni" znamená "sedni si a zůstaň sedět, ať se děje co se děje, dokud neřeknu jinak".
Jestli umíš anglicky, zkus kouknout na tohle video.
|
Uršula123
Člen |
# Zasláno: 6 Čec 2013 21:52 - Změnil/a: Uršula123
- Nahlásit
lamalucni - jenže jde o to aby moje fenka věděla, co po ní chci. Když jí řeknu sedni, a ona uteče, nemůžu jí pokárat za to, že nezůstala, protože si přece sedla ... Je pravda, že by měla čekat než jí dám povel VOLNO, ale tak daleko ještě nejsme
Další věc je, aby rozeznávala povely ČEKEJ a VOLNO. Čekej - používala bych ho na ten start na agility a Zůstaň tehdy, kdy se k ní opravdu vrátím... Jenže ona má jaksi zhnusené i to ČEKEJ...:/ Už nevím jaká slova vymyslet, pokud budu muset začít od začátku, ale na ZŮSTAŇ a ČEKEJ to asi nepůjde...
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 6 Čec 2013 22:41
- Nahlásit
Uršula123
Když jí řeknu sedni, a ona uteče, nemůžu jí pokárat za to, že nezůstala, protože si přece sedla
Kdežto když jí řekneš "zůstaň" a ona uteče, tak ji podle tebe pokárat můžeš? Za co ji káráš - za to, že jsi ji nenaučila, že má sedět? Tohle bude asi ten důvod, proč jednak nechápe, co po ní chceš, a navíc povel "zůstaň" nesnáší...
jde o to aby moje fenka věděla, co po ní chci
Pokud ji jasně, srozumitelně a bez trestů či kárání vysvětlíš, že má sedět, dokud neřekneš jinak, tak bude naprosto přesně vědět, co po ní chceš, a nebudeš k tomu potřebovat vymýšlet další pomocné povely.
aby rozeznávala povely ČEKEJ a VOLNO
Nevidím k tomu důvod. Oboje je "zůstaň sedět, dokud nedostaneš jiný povel" - a je jedno, jestli ten povel zazní potom, co se k ní vrátíš, nebo na dálku. Akorát zrušení odložení na dálku bych cvičila až později, až bude mít odložení spolehlivé, jinak si ho tím můžeš snadno zkazit. Ze začátku je potřeba se ke psu vždycky vracet.
Mám trochu dojem, že se s ní snažíš (respektive váš cvičitel) dělat integrály a přitom jsi jí nevysvětlila ještě ani malou násobilku...
|
Uršula123
Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2013 21:26
- Nahlásit
lamalucni Moc děkuju za to, co jsi napsala, trochu mi to asi otevřelo oči Jen jsem se snažila s mojí fenkou co to jen šlo a tak jsem asi byla moc netrpělivá... Trénujeme teď každý den a zdá se, že si obě dvě zvykáme na ,zůstání' :-D Neříkám teď žádný povel, jen ji posadím nebo položím a ukážu dlaň jako ,STOP'. Ona ví, že má zůstat, zatím jí stačí jen ukázat ruku.
Ten cvik cvičíme zatím v klidu doma, kdy jí nic neruší, postupně přidávám hluky jako spadlé kapesníky nebo si jdu nalít čaj atd.. Až jí to půjde a budu mít větší jistotu, zkusíme jít ven do parku..
Tak uvidíme, DRŽTE NÁM PALCE!
P.S. Až nám půjde povel ZŮSTAŇ spolehlivě, budu jí učit krátkodobé zůstání před tím startem na agility, aby věděla kde je rozdíl...
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2013 10:11
- Nahlásit
Uršula123
Juj, tak to jsem ráda, že jsem snad trochu pomohla Já když jsem si pak po sobě četla svůj poslední příspěvek, tak jsem si říkala, že to asi vyznělo dost tvrdě a nepříjemně - promiň Jsem ráda, že tě to nezastrašilo Myslím, že na to jdete dobře - pěkně postupně, zvyšovat obtížnost po krůčcích. Držím palce!
|
Uršula123
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2013 20:14 - Změnil/a: Uršula123
- Nahlásit
lamalucni
Děkujeme Snad to půjde...
|
moll
Člen |
# Zasláno: 10 Čec 2013 09:04
- Nahlásit
Uršula123
a nezapomínej, že feňule ti dospívá a tak pokroky nebudou v nejbližší době zrovna výrazné
|
Uršula123
Člen |
# Zasláno: 10 Čec 2013 20:21
- Nahlásit
moll
Beru na vědomí
|
MarťaB
Člen |
# Zasláno: 6 Srp 2013 22:36
- Nahlásit
Nečtu teď ostatní příspěvky, tak nevím, jestli neradím to samé.
Ale každopádně bych změnila povel na př. Čekej. Pokud fena odchází po povelu Zůstaň, už s tím má znechucení a odchod spojen.
Potom bych začala jako se svými štěňaty - když mám doučené sedni, začínám přešlapovat. Sedí - kliknutí, pochvala.
Potom krok dozadu, sedí - kliknutí, pochvala. Postupně odcházím dál a při vracení chválím za zůstání na místě.
Postupně přidávám obtížnost - obcházím psa, otáčím se zády, odbíhám, dřepuju, křičím, skáču do vzduchu.. a dělám blbce okolí, no. : D
|