Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Fena nemá ráda když jí očuchávají psi
Autor Zpráva
ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 18 Čen 2013 22:19
- Nahlásit

Dobrý večer.

po čase jsem tu zase s dotázkem na Vás dámy a pány zkušené.

Jedná se o následující. čubís dohárala už před cca dvěma měsíci. Od té doby prostě nesnáší, když jí "tam" nějaký pes čuchá. Fenky jí nevadí. Nemusí je, ale očuchají se a jdou každá svou cestou.

Už odmala je dost atraktivní pro psy, asi nějak voňavá nebo co, veterinář říkal, že může mít vyšší hladinu nějakého hormonu nebo co.

Před háráním ten zájem brala jako hru, ale co odhárala jakoby jí došlo o co těm psům jde a prostě jak jí tam čuchnou, je dost hnusná. Hned startuje, štěká jak magor a běží se ke mě schovat. Já se pak snažím dotyčného otravu odehnat, což za prvé není uplně snadné a za druhé už jsem se několikrát setkala s nepříjemným majitelem, který mě seřval co že odháním jeho psa a že je moje fena hysterická a agresivní.

Myslím, že není ani jedno. Mě osobně by taky vadilo, kdyby mi tam furt někdo sahal...

Jinak má kamarády i mezi psy samci, ale pouze když jsou "gentlemani" a nejsou moc otravní, ty psychouše (většinou labradory a retrievery) co jí nenechají ani vyčůrat nesnáší, někdy si říkám, že by krom štěkání mohla i kousnout. Neútočí na nikoho, ale jak pes přiběhne k ní, ona letí ke mě a jak jí strčí čumák k pipině, začne brajgl.

Setkávám se s názory, že bych jí za to měla trestat, že si nemá co dovolovat, no mě to přijde jako blbost, prostě je to slušná holka a nemá ráda otrapy.

Dost mě to celý štve, začínám mít konflikty s majitely oněch dotěrnejch psů a za špatnou jsem já, protože podle nich se moje fena "neumí chovat".

Co vy na to? Jak nejlépe reagovat v takové situaci. Už jsem se setkala i s tím, že po mě pes vyjel, když jsem ho chtěla zahnat, ale mě se prostě nelíbí nechat jí v tom samotnou, kór když u mě evidentně hledá záchranu.

Díky.

Fifi
Člen
# Zasláno: 18 Čen 2013 22:35
- Nahlásit

Ja mam taky princezny, ke kterym se necucha. Teda v ramci "ahoj, jak se mas?" je to ok, ale nejaky vetsi sondovani jim je neprijemny a umeji se ozvat i cvaknout, kdyz je treba. Pritom vychazeji s - jak rikas - gentlemeny zcela v pohode.
Pokud cubis nejak extra voni de facto neustale, nechala bych udelat sono, jestli nema cysty nebo tak neco, musi to byt pro fenu samotnou dost nestesti, byt neustale obletovana.
že bych jí za to měla trestat, že si nemá co dovolovat, no mě to přijde jako blbost, prostě je to slušná holka a nemá ráda otrapy.
Trestat za co? ze se ozve, kdyz je ji neco neprijemnyho a pripadne se schova k tobe, kdyz je toho moc? Ale zase to chce nejakou miru, ne, ze po jednom cuchnuti zacne hystercit a ty ji v tom podporis.
Neútočí na nikoho, ale jak pes přiběhne k ní, ona letí ke mě a jak jí strčí čumák k pipině, začne brajgl.
A ze tohle je uz drobek prehnana jeji reakce - ale pokud ji sameckove otravujou od mala, tak se nedivim. Hlavne, kdyz teda pribehne k tobe, tak bych nenechala psa ji ocuchavat tam, kde to nema rada, ale zaroven z toho nedelat kovbojku.

birma
Člen
# Zasláno: 18 Čen 2013 22:42
- Nahlásit

ssshhhhh
jako majitel psího otrapy můžu říct, že jsem ráda, když ho nějaká čubís usměrní a doufám, že mu to časem docvakne, že když s nima chce vycházet, tak se musí chovat slušně.
Hned startuje, štěká jak magor a běží se ke mě schovat. Já se pak snažím dotyčného otravu odehnat, což za prvé není uplně snadné a za druhé už jsem se několikrát setkala s nepříjemným majitelem, který mě seřval co že odháním jeho psa a že je moje fena hysterická a agresivní.
tak jim řekni, že když je tvoje fena hysterická a agresivní, tak si má svýho psa zavolat rovnou a nemusela bys ho odhánět. Asi bych v agresi těch majitelů viděla frustraci z toho, že maj neovladatelnýho psa, kterýho nedokážou přivolat. (předpokládám teda, že psa odháníš nějak normálně postojem a nějakým povelem, že mu nijak neubližuješ nebo tak)

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 18 Čen 2013 23:16
- Nahlásit

Fifi

Juju, už od dvou měsíců jí nedají pokoj. Já kovbojku nedělám, jen jsem chtěla ujistit, že lidé co mi říkají, že se neumí chovat, že je háklivá a tak jsou trochu mimo.

Jak jsem psala, dřív to brala jako hru, ale co ví o co jde, vadí jí to a to dost. Má opravdu dost kamarádů, jen tak čuchnutí jí neva, ale musí předtím být očuchání "face to face", ne že jí běží pes rovnou s prominutím k prdeli a pak už ho nic jiného nezajímá.

Jinak jdeme na kastraci, protože štěnda nechcem (křížence bych nekřížila) a i vet říkal, že pokud je takhle atraktivní, mohl by být časem nějaký problém s dělohou. čekají nás tedy všechna vyšetření během čtrnácti dní.

Kamarádi jí můžou očuchávat, ale noví a moc hrrr psi, to jí přivádí k nepříčetnosti, je to taková "prudérní štěkna".

birma

Samozřejmě se snažím psa odvolat postojem, povelem, občas ho musím připnout (to když se rozhodne, že se páníčkem chytit nenechá) a "odevzdat" majiteli. Nikdy bych psa nebila. Mmch je zajímavé, když takhle cizího psa poveluju aby sedl a pak ho chci připnout, spousta z nich když vidí že mám v ruce vodítko se krčí, oči zavřené a třesou se... (tak si říkám, so doma zažívaj...) Já na to vždy něco ve smyslu "ty voe, co blbneš, u nás psy nebijem". Ale už na mě i někteří vrčeli, jako dej mi fenu a nes..

jako majitel psího otrapy

No to je pro mne právě úplně nová zkušenost, já měla psí kluky vždy snad nějaký impotentní nebo co, feny je zajímaly ale jen vybrané a vždy se dali odvolat.

Brzy chci jet s ní k rodičům, oni mají taky takového otravu, mix NO, který mojí fenku vždy dost obtěžoval a ani po několika hodinách mu to nedošlo. (a to ještě nebyla po hárání takže jí to tak extra nevadilo). Jsem zvědavá, co nás čeká, myslím, že sousedům hrábne.

Takže díky za příspěvky.

P.S. Jěště jsem se veterináře neptala, zda bude voňavá i po kastaraci, ale řekla bych, že to se asi bohužel nezmění, nebo ano?

birma
Člen
# Zasláno: 18 Čen 2013 23:20
- Nahlásit

ssshhhhh
No to je pro mne právě úplně nová zkušenost, já měla psí kluky vždy snad nějaký impotentní nebo co, feny je zajímaly ale jen vybrané a vždy se dali odvolat.
jeho taky zajímaj jen ty vybraný, ale odvolat od nich nejde (což teda já ani v naší situaci nevyžaduju )

Fifi
Člen
# Zasláno: 18 Čen 2013 23:30
- Nahlásit

ssshhhhh
Jěště jsem se veterináře neptala, zda bude voňavá i po kastaraci, ale řekla bych, že to se asi bohužel nezmění, nebo ano?

Ja bych rekla, ze casem ano, urcite. Zatim mam zkusenost jen s kastrovanym psem (nador na varleti) a po kastraci vonel snad pres pul roku samcum psim jak haravka. U feny se hladina hormonu casem taky nejak snizi. Jo a vlastne nebozka fena mela pyometru uzavrenou a po kastraci nevonela psum vubec. A to byla echt carevna necuchaci od cizaku.

PetraK
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2013 14:31
- Nahlásit

ssshhhhh

přidám se jen v rychlosti k ostatním - taky mám psího aktivistu, který má tendence otravovat, ale je to na mě, abych mu to nedovolila. Sama vycházím přesně z toho co píšeš, taky by mi určitý důvěrnosti - natož od cizího jedince - nebyly rozhodně po chuti a jednu by koupil. Takže sama pro sebe se můžeš uklidnit, že závada není ve vašem přijímači, ale jaksi na druhé straně - ve vysílači . Problém mají ti, co mají neuposlušněného psa, bez debaty.

U rodičů bych to s jejich psem zkusila tím směrem, že jakmile bude otravovat a neposlechne na zákazovýpovel, třeba ostré NE, tak šup na vodítko a jdeš kousek stranou a zábava končí. Po nějaké době do společnosti vrátit, dozorovat, pojistit se vodítkem a když začne blbnout, ostré NE a pokud nebude reagovat (což pochopitelně asi tak bude,), tak zas šup na chvíli na samotku. Mohlo by mu po čase docvaknout, že když se chove jako magor, je ze společnosti fuč, když se chová přiměřeně a hraje si, tak jsou s fenkou pohromadě.

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2013 21:54
- Nahlásit

PetraK

Díky moc, to zní nadějně, to by na něj mohlo zabrat. Žel bohu rodiče taky moc nechápou, že problém je ve vysílači, takže to budu muset v prvé řadě objasnit jim a pak s jejich spoluprací zpracovat psa.

PetraK
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2013 21:59
- Nahlásit

ssshhhhh
Díky moc, to zní nadějně, to by na něj mohlo zabrat.

v podstatě by měl zjistit, že když se chová nežádoucím způsobem,tak nebude mít to co chce- tedy její přítomnost. Když se chová v mezích normy, to co chce, dostane. Ale je to na delší dobu, nemusí to pobrat hned z první a taky se toho nebude chtít pochopitelně vzdát, ale je to o důslednosti, pokaždý, pokaždý musíte zareagovat a důsledně to dotáhnout do konce. Ale tak jako se vším.

rodiče taky moc nechápou, 3
jo tam bývá velký problém

Neumi
Člen
# Zasláno: 20 Čen 2013 09:03 - Změnil/a: Neumi
- Nahlásit

Pro mě jako majitele psa je normální, že ho jako hormona fena odežene a on to respektuje, pokud by to nerespektoval (ale on respektuje), tak bych mu to jasně přeložila já. Drtivá většina majitelů voňavých fen svou fenu za takovou obrannou reakci seřve, a já "seřvu" je, protože na to má fena nárok a je na psu (majiteli psa), aby přání feny nebýt obtěžována splnil.

Walda
Člen
# Zasláno: 20 Čen 2013 10:33
- Nahlásit

Neumi

je normální, že ho jako hormona fena odežene a on to respektuje

Jo, přesně tak. Podle mě si fena ke psovi může dovolit skoro cokoli a on může tak jedině srazit paty a odebrat se pryč.

worick
Člen
# Zasláno: 20 Čen 2013 11:03
- Nahlásit

je normální, že ho jako hormona fena odežene a on to respektuje
Jo, přesně tak. Podle mě si fena ke psovi může dovolit skoro cokoli a on může tak jedině srazit paty a odebrat se pryč.

Jako majitelka psů, taky tak: kluci jdou, čichnou, ovšem pokud jim fena nějak extra voní, snaží se i naskočit. Některé to neva, některá uskočí, některá se ožene. Já jim u toho akorát tak říkám, ať neotravujou a pokud se fena ožene, tak dobře jim tak. Je ale, ani hysterická reakce fenky nerozhází, podle mne je to normální komunikace a nijak do toho nezasahuju já (pokud vyloženě neobtěžujou) a rozhodně nechci, aby majitel okřikoval fenu. Z toho jsou pak akorát rozhození všichni zůčastnění psi, protože nepochopí, co se děje, proč se jim nadává atd. Fenka si sama rozhodne, či chce a nebo nechce komunikovat...

Gerda
Člen
# Zasláno: 20 Čen 2013 11:55
- Nahlásit

Máňa moje to má stupňovaný podle oblíbenosti psa. Kámoš si čuchnout smí, když je moc urputnej, Máňa si sedne a tím ho prvně upozorňuje, že nechce. Ještě 2x si sedne, bez hysterický reakce, potřetí dostává nakládačku i kámoš. Cizí pes, jakmile přiletí a rypák přímo pod ocas, rovnou dostává nakládačku, že se většinou pro příště už vůbec nepřibližuje. Nejhloupější v týhle oblasti vidim labradory, ti kvičej na dálku, slintaj na dálku, rovnou se valej a sliněj čubě na zadek, ovšem odcházejí s otrimovaným krkem a děsně vysoko čůraj. Ale příště to udělaj zas. Jen jeden jedinej to pochopil, ostaní dostávaj nakládačku pokaždý, když si je majitelé dovolí k nám pustit, přestože vědí, že si to nepřeju.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání