| Autor |
Zpráva |
Hančule
Člen |
# Zasláno: 18 Čen 2013 19:27
- Nahlásit
Dobrý den, jsem zoufalá. Mám křížence čévéčka a ohaře. Od mala má v sobě přirozenou nedůvěru k cizímu, ale zejména k chlapům, vadí jí rušná ulice a jakýkoli výkyv z normálu. Se psem, dle rad, chodím do rušných míst, mezi lidi, apod... Jenže poslední dobou (zhruba 3týdny), když vidí cizího člověka, zejména chlapa, vyběhne k němu, jako by mě neslyšela, neviděla, skáče kolem něj, nedotkne se ho a vrčí. Zásadně ji vodím venku s košíkem. Jenže teď to nějak stoupá. Doposud normálně reagovala na přivolání, zdálo se, že vše se vylepšuje, ale psolední tři týdny už nevím co dělat. V květnu jí byly 2 roky. Prosím poraďte mi. Děkuji.
|
danajasa
Člen |
# Zasláno: 18 Čen 2013 19:57
- Nahlásit
HančuleZáleží čeho chceš dosáhnout jako ve výsledku,bud můžeš jít pozitívní cestou a několik let klikat tahat stopovačku pilovat přivolání házet hračky pamlsky atd..a ještě milion dalších věcí,pak si můžeš koupit eletriku a okamžitě mu vysvětlit,že todle prostě dělat nebude a šlus,esli zastrašuje ze strachu tak máš zaděláno na problém,bo košík je dobrý ale furt má ten pes drápy a nějakou váhu a hlavně ta kombinace plemen je smrtelná.Kdo dopustil todle spojení patřil by pověsit za k..do průvanu (nehárá,že by jí houklo přechodně?)
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 18 Čen 2013 20:03
- Nahlásit
danajasa
esli zastrašuje ze strachu
tak v tom případě bych fakt elektriku nepoužila
|
Hančule
Člen |
# Zasláno: 18 Čen 2013 20:05
- Nahlásit
kombinace je smrtelná, to už vím Někomu utekla fenka čévéčka a našli ji s ohařem. Vzala jsem si ji, pač ji nikdo nechtěl. Přesně tak, má váhu a drápy a já jsme zoufalá. jinak hárat by měla zhruba až za měsíc. A určitě to dělá z nejistoty a že nemá sebedůvěru. Bázlivá byla od začátku, ale tohle je extrém.Jinak pamlsky mám pořád u sebe, ale prostě jako by v tu chvíli nevnímala. Myslíš, že ten obojek je dobrá věc? Už mi ho někdo doporučoval.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 18 Čen 2013 20:10
- Nahlásit
Hančule
Myslíš, že ten obojek je dobrá věc? Už mi ho někdo doporučoval.
pokud ji chceš přesvědčit, že má důvod se bát a jít do toho natvrdo, tak určitě skvělá
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 18 Čen 2013 20:13 - Změnil/a: Vero
- Nahlásit
Hančule
Už mi ho někdo doporučoval.
v tomhle případě za mě - ani náhodou (resp. ani náhodou pouze koupit si obijek v dané fázi).
zkus najít v okolí odborníka a pracovat společně, napiš odkud jsi, třeba ti tady lidi nějací někam nasměrují
|
danajasa
Člen |
# Zasláno: 18 Čen 2013 20:28
- Nahlásit
kachna_tak v tom případě bych fakt elektriku nepoužila
Ty ale nádš impulz za to že se bojí ale za to že neposlechla přivolání ke mě Dyt pýše že neposlechne,né že ji usmaží za to že je strachy bez sebe,ale vrátí ji do reality.Sem čekala,že mě ukamenuje víc lidí,ale to příde
|
Hančule
Člen |
# Zasláno: 18 Čen 2013 20:29
- Nahlásit
Jsem z Teplic. Víte, fenka je to jinak hrozně hodná, poslušná, ale jakýkoli výkyv ji stresuje, ale i to se dalo zvládnout, ale jak začala startovat na lidi, tedy spíše na chlapy, tak to už je problém.
jinak to dělá jen pouze, když není na vodítku, jinak na nikoho nestartuje, jen se krčí.
|
Hančule
Člen |
# Zasláno: 18 Čen 2013 20:32
- Nahlásit
Ona i třeba dřív dělala docela bordel, když jsem odešla z bytu a teď je úplně v pohodě, ale byl to boj.
|
Hančule
Člen |
# Zasláno: 18 Čen 2013 20:34
- Nahlásit
Já se i musela odstěhovat, pač si na ní sousedi stěžovali, ale teď je doma v klidu a bez stresu...
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 18 Čen 2013 20:49
- Nahlásit
Hančule
jinak to dělá jen pouze, když není na vodítku
Hančule, to znamená, že bude pořád na vodítku - dej jí stopovačku (10, 15 ....metrů), abys ji vždycky mohla ovládat a ty musíš mít oči na stopkách, ať vidíš toho chlapa dřív než ona - v takové situaci bych si ji přivolala k noze a nejlíp - v první fázi - bych se s ní chvilku před míjením se s chlapem zastavila (pes ti sedí u nohy) ať má čas a klid zjistit, že se nic neděje. Nechat chlapa projít, chvilku v klidu posedět a s odměnou a třeba hrou se rozejít. Až by to zvládla takhle v sedě, tak bych se míjela v chůzi......se známými bych trénovala taková míjení, přijít k sobě, potřást si rukou (takový signál pro psa, že dotyčný je OK), pokecat a v klidu se rozejít....
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 18 Čen 2013 21:07
- Nahlásit
danajasa
Ty ale nádš impulz za to že se bojí ale za to že neposlechla přivolání ke mě
Urcite v tom bude mit fena jasno, kdyz nema privolani... Co takhle nejdriv to privolani doucit?
Hančule
Víte, fenka je to jinak hrozně hodná, poslušná,
Poslusna asi moc nebude, kdyz nereaguje na privolani. Cili souhlas s Neumi - porid si snuru, nenechavej ji litat na volno. A pracuj na odvolani od lidi, co ji iritujou.
|
danajasa
Člen |
# Zasláno: 18 Čen 2013 21:11
- Nahlásit
Fifi kdyz nema privolani... Dyt píše že ho přeci má )) Doposud normálně reagovala na přivolání,
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 18 Čen 2013 21:32
- Nahlásit
danajasa
)) Jasne.
ale psolední tři týdny už nevím co dělat.
ale prostě jako by v tu chvíli nevnímala.
ale jak začala startovat na lidi, tedy spíše na chlapy, tak to už je problém.jinak to dělá jen pouze, když není na vodítku,
Typickej priklad psa s privolanim.
|
Hančule
Člen |
# Zasláno: 18 Čen 2013 22:47
- Nahlásit
Na přivolání reaguje úplně normálně, umí ho, ale když jde kolem chlap, tak je prostě mimo a vůbec nereaguje.
|
Hančule
Člen |
# Zasláno: 18 Čen 2013 22:50
- Nahlásit
Nejde o to, že by neznala povel, ale o to, že vyjíždí na lidi a jde na ní vidět, že to je ze strachu či z toho, že si nevěří, vždy byla dost plachá, ale teď to šlo do extrému, pokud s ní půjdu v lese či jiném prostranství, nepotkáme člověka (v tomto případě můžského pohlaví), poslechne bez problémů.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 18 Čen 2013 22:53
- Nahlásit
Hančule
Na přivolání reaguje úplně normálně, umí ho, ale když jde kolem chlap, tak je prostě mimo a vůbec nereaguje.
Sorry, ale tohle me rozesmalo.
Proste ta fena nema privolani u nekoho, koho si ona vyhodnoti jako potencialni zdroj - strachu? Tak ti bylo poradeno, at preventivne nemuze vyjizdet, po takovych lidech a ty si ji jistis - co chces vic dumat?
|
Hančule
Člen |
# Zasláno: 18 Čen 2013 22:54
- Nahlásit
Spatří chlapa, naježí se, chová se jako hysterka, štěká, začne kolem něj běhat, mě nevnímá, poskakuje jako koza. Pak si asi uvědomí, že jsme něco chtěla.
Jenže já nechci, aby vyjížděla na lidi.
Její bázlivost a nedůvěra čím dál více zasahuje do toho, co už uměla. Např. jdeme po ulici, někde jinej zvuk, např.někdo bouchne dvěřmi, do té chvíle šla krásně u nohy, bez problému, jak slyší něco nečekaného, začne plašit, pak se musí srovnat a uklidnit a jde zase dál. Tohle se jakž takž odbourává, ale jak mám odbourat to,a by najednou nevyjela a byla mimo?
|
Hančule
Člen |
# Zasláno: 18 Čen 2013 22:55
- Nahlásit
Ráda bych ji toho strachu zbavila, pokud to je možné.
|
Hančule
Člen |
# Zasláno: 18 Čen 2013 22:57
- Nahlásit
Nechci, aby strach přešel časem v agresi. Nevím si s tím rady. To, co píšete jsem pochopila, ale to její strach nesníží a může jí prostě rupnout.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 18 Čen 2013 23:00
- Nahlásit
Hančule
Ráda bych ji toho strachu zbavila, pokud to je možné.
tak to se ti elektrikou fakt nejspíš nepovede. Já bych viděla cestu v pozitivce a postupné desenzibilizaci - takže postupovat od vzdáleností, které ještě zvládá, chválit a krok po kroku vzdálenost snižovat, ale vždycky tak, aby to ještě ustála. Je to na dlouho a blbě se to řeší, když musíš nějak fungovat v běžném provozu, ale pokud ti jde opravdu o řešení strachu a ne jeho překrytí poslušností, tak asi moc jiných cest nebude.
|
Hančule
Člen |
# Zasláno: 18 Čen 2013 23:05
- Nahlásit
Víš, třeba k nám přijde na návštěvu někdo, koho nezná, když je to chlap, tak blbne, dotyčný si sedne a jí třeba trvá 15 minut, než zjistí, že se vlastně bát nemusí. Jenže venku na to 15 minut není.
Možná jsme natvrdlá, ale mohla bys mi dát konkrétní příklad? Nějak tomu s tou vzdáleností nerozumím. Možná jsem unavená a až si to zítra přečtu, zjistím, jak je to jendoduché nebo jsem idiot
|
birma
Člen |
# Zasláno: 18 Čen 2013 23:12
- Nahlásit
Hančule
prostě se od zdroje strachu udržuješ v takové vzdálenosti, aby ho vnímala, ale ještě nespadla za práh, tedy do té panické reakce. Takže třeba reaguje takhle na 50 metrů. Fajn, tak budem chodit tejden okolo všech chlapů třeba 51-55 metrů a budu chválit za to, že se na ně v klidu dívá a nestartuje, pokud fakt nestartuje, je v klidu a uvolňuje se, tak vzdálenost zmenšíš třeba o půl metru a zase počkáš až bude víc v klidu a zrelaxuje a tak furt dál, až s nima zvládne bejt i v přímym kontaktu bez toho, aby se stresovala. Ale jak říkám, je to fakt náročný na čas a v běžnym městskym provozu hodně blbě proveditelný...
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2013 01:38 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit
Hančule
zdálo se, že vše se vylepšuje, ale psolední tři týdny už nevím co dělat.....bázlivost a nedůvěra čím dál více zasahuje do toho, co už uměla.
Já myslím, že to mezi vámi nikdy nebylo dokonalé, ale fungovalo to. Pak se stala nějaká příhoda a ona se lekla chlapa. Ty, místo abys to vzala jako upozornění, buď jsi to neřešila vůbec, nebo ses snažila, ale ta příhoda tě znejistěla taky a při další takové příležitosti jsi nedokázala svoji fenku dostatečně podpořit. Od té doby se navzájem podporujete naopak v nejistotě "co zase bude, až se to přihodí příště", pohybujete se v bludné spirále a je to horší a horší.
Nejrychlejší řešení je přes někoho, kdo dostatečně rozumí psům, dokázal by si získat důvěru tvé feny, podpořil by jí, když to bude potřebovat a tak ten neblahej proces rozetnul. Ideální by bylo, kdyby to byl chlap, i když by třeba jejich seznamování a získávání důvěry trvalo pár dní. Pak by s fenkou chodil do města tak, jak to děláš ty, místo tebe, dokud by se trochu nesrovnala. Pak bys začla chodit s nima, postupně by sis fenku převzala, on by třeba ještě chvíli byl s váma, a pak byste už zase fungovaly sami.
Prostě, řešením je, aby jste si navzájem dodávaly odvahu, ty jí ve všem a ona tobě v tom, že tě poslechne a zůstane v klidu. Ale obávám se, že v téhle fázi už to bez cizí pomoci nepůjde.
Metody se zmenšováním vzálenosti se dají použít, pokud se pes bojí nějakých statických věcí, ti správní lidé asi nepostojí, tak tady to o tom nebude. Ale i tak to chce člověka, který ví jak na to a který má psův repekt a důvěru.
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2013 07:44
- Nahlásit
Hančule
Spatří chlapa, naježí se, chová se jako hysterka, štěká, začne kolem něj běhat, mě nevnímá, poskakuje jako koza
Hančule, asi jsi to nepochopila - přesně tohle už jí nesmíš nikdy dovolit, než ona spatří chlapa, už má dávno v klidu sedět po tvém boku. Stopovačka ti umožní její 100%ní přivolání, pokud neposlechne sama, "bude poslechnuta" (a nejen v tomto případě, nejistý pes potřebuje jistého pána a k tomu patří i ta jistota jednoho povelu). A bude u tebe sedět až bude chlap přecházet a až se bude vzdalovat. A pak ji odměníš a uvolníš hrou - celá akce tedy skončí příjemně. Tím, že vytvoříš "mechanizmus potkávání" (ona bude vědět, co má dělat, co bude následovat) jí dáš ten potřebný čas a prostor k tomu, aby ona sama zjistila, že jí nebezpečí nehrozí, tím předejdeš strachové agresi.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2013 09:15
- Nahlásit
Walda
Nejrychlejší řešení je přes někoho, kdo dostatečně rozumí psům
myslim, že i nejlepší
Neumi
birma
my jsme hodně chodili na rušná místa (nádraží třeba). Když jí fenka na vodítku nevyjíždí, nebylo by dobrý to zařadit?
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2013 09:28 - Změnil/a: Neumi
- Nahlásit
kachna_
my jsme hodně chodili na rušná místa (nádraží třeba). Když jí fenka na vodítku nevyjíždí, nebylo by dobrý to zařadit?
To může zařadit bez ohledu na cokoliv. Ale prostor s větším množstvím lidí není totéž, jako osamělý chodec (i když dneska už na nádraží asi není takový šrumec, jako býval). V tom větším ruchu jde pes do jakéhosi útlumu (já taky), když má potkat jednotlivce, má zřetelně identifikovaný cíl, zdroj strachu......který plně vnímá. To bych radši inscenovala setkání se známými chlapy - jasně že Pepu pozná, ale pomůže jí to zafixovat si ten mechanizmus potkávání a to jí zase pomůže v klidu rozdýchat toho cizího......
|
birma
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2013 09:37
- Nahlásit
kachna_
zase pokud by se tam vystresovala opravdu hodně (což nevíme, že jo, třeba to zvládá líp než samotný chodce přesně jak píše Neumi), tak se jí ten strach tím může zhoršit, protože ten velkej stres je pro ni nepříjemnej zážitek a vlastně si ho jakoby umocní. (a teď vůbec netušim, jestli se mi povedlo srozumitelně popsat to, co mám na mysli)
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2013 09:44
- Nahlásit
Na nádraží jí může taky dělat problém samo prostředí - hala, jiné zvuky, vlaky.......záleží jaký je plašan
|
birma
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2013 09:49
- Nahlásit
Neumi
Na nádraží jí může taky dělat problém samo prostředí - hala, jiné zvuky, vlaky.......záleží jaký je plašan
přesně tak, třeba můj pes nemá strach z lidí, ale nádraží zvládá jen bez davů a bez vlaků (přestože mimo nádraží mu vlaky nevadí ani v mnohem větší blízkosti), prostě je tam větší množství stresových faktorů, které to zvíře nemusí ustát jednotlivě, natož pohromadě.
|