| Autor |
Zpráva |
Nanny
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2013 20:15
- Nahlásit
Zdravím,
už si nevím rady a proto se obracím na vás.
Mám 3 měsíční fenku křížence belgického ovčáka,dogy atd atd
Je to naše zlatíčko ale bohužel už si nevím rady.
První problém který nakonec budeme řešit buď elektronickým a nebo sprejovým obojkem je to, že pokaždé když odejdem do práce štěká. Od sousedů sem se dozvěděla, že vydrží štěkat třeba hodinu, pak si dá 15ti minutovou pauzu a potom zase. Bohužel jsme v podnájmu a sousedi si už stěžují a hrozí nám vystěhování. Proto to musím řešit takto.
Další problém je a ten mě trápí asi mnohem více je takový, že když odcházíme, zavíráme jí do předsíně. Dáváme jí tam pelech, hračky, vodu, jídlo. Pokaždé když se vrátíme domů, předsíň nepoznáváme.
Všude, a to doslova, jsou výkaly. ( i když je dostatečně venčená ). Jsou všude po zemi a jak kdyby naschvál v tom šlape a pak skáče po každé zdi a po každých dveřích v předsíni. Pokaždé to uklízím asi hodinu i s tím, že musím mejt i zdi které to už asi dlouho nevydrží. Ještě se mi ani jednou nestalo, aby bylo v předsíni po mém příchodu čisto. Stačí odejít a po 5 mintách se vrátit a už je tam nas*** a je od toho i celá ona.
Vůbec nevím jak tohle řešit a sem z toho už nešťastná. Ať to myji jak chci, náš byt začíná nepříjemně zapáchat protože se to nestačí ani vyvětrávat. Prosím poraďte
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2013 22:02
- Nahlásit
Nanny
Je to malý psí mimimo a stejně jako to lidský neovládá svěrače a čůrá a kadí furt, většina štěňat se naučí vydržet celý den než přijdete z práce až tak v 6 měsících. Jediný co můžete dělat je venku chválit za čůrání i kadění a doma prostě uklízet, samozřejmě bez trestů a počkat pár měsíců, pak se to srovná. To je holt úděl lidí, co si pořídí velkého psa do bytu. Dostatečně venčená předpokládám není, protože takhle malé štěně by se mělo venčit minimálně každé 2 hodiny.
S tím štěkotem, předpokládám, že než to budete řešit elektrikou a nebo sprejem, že jste jí nejdřív učili samotě??
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2013 22:16
- Nahlásit
Co pořídit ohrádku a nechat jí v obýváku? Třeba jí stresuje ta chodba. A taky je odsud asi víc slyšet na chodbu a lidi jsou naštvaní.
|
ErzebethB
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2013 22:23
- Nahlásit
Tak jsem ten problém četla taky... na ten el. obojek se s prominutím vys*rte, jelikož je to malé štěně, které totálně vyděsíte a mohlo by se pak bát s vámi komunikovat jakýmkoli slovním projevem, protože bude čekat bombu.... Je to týrání a ačkoli si sousedi stěžují, tak jim je potřeba vysvětlit, že jejich harantíci taky když byli malí neustále jen brečeli, nebo spali....
A určitě by nebyl asi špatný nápad jezdit z práce domů, co 2-3 hoďky, nebo postupně trénovat odloučení a za každou minutu, co vydrží sama odměnit... Další otázka je, jestli jí před odchodem nerozrušíte - neloučíte se s ní, nešišláte na ní apod. - může pro ní být už upozorňující, že se jí snažíte dostat do chodby - jestli je to nějaké větší štěndo, může trpět tím, že má přebytek energie, které holt potřebuje někde vybít...
Co se týče toho kadění - na jak dlouhou dobu jí necháváte samotnou? Možná to může být i stravou, co baští?
Jak psala Maya - pejsek v tomhle věku ještě nemá svěrač a tak jí nemůžete trestat za to, že to nevydržela... Navíc, pokud je chodba maličká, tak se nemůžete zlobit, že do toho pak šlápne, pes není člověk a nepozná, kam může šlápnout a kam ne (určitě ne v tomto věku). Jako první bych navrhovala zakoupit takové ty spreje proti okusování a tím postříkat stěny, podlahu a koupit jí plínku nebo rozprostřít noviny, které postupně stáhnete na jeden kousek, na jedno, nebo druhé se je snažte naučit.... Namočit jí do její moči (trošku, aby zaváněla a věděla kam) a pak už jen trénovat, když budete s ní doma.
Hodně štěstí přeju, mě tohle čeká od neděle.... Takže teď dělám chytrou, ale pak můžu taky začít brečet a proklínat se
|
Nanny
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2013 00:54
- Nahlásit
No do práce chodím každý den jinak, ale většinou se stane, že tu zůstane cca od 10 do 17 sama.
Chápu, že ještě nevydrží držet to déle a proto se za to na ní ani nezlobím. Přijde mi ale , jak kdyby to dělala naschvál Nedávno jí hlídal bratr ( né poprvé ) a potřeboval na 2 hoďky odejít. Během těch dvou hodin mu počůrala postel, koberec dokonce i oblečení co kde našla a pokadila mu co mohla. Nechápu, jak pes dokáže během 2 hodin kadit 6 x ? Krmíme jí proplanem a za tu dobu co jí máme ani jednou neměla ani průjem.
Plínku sem zkoušela, ale cokoliv co jen trochu šustí ( bez ohledu na to jestli je to počůrané nebo ne ) tak čapne a běží si to někam trhat. Nakonec to dopadlo tak, že jsem přišla domů, po plence ani stopa a chodba k nepoznání. To samé když sem se jí snažila učit na hadr , který neroztrhá. Měla z toho hračku a pleskala s tim o zdi.
Jinak snažím se jí zavřít nachvilku doma a počkat třeba 5 nebo 10 minut a pak pochválím když je ticho. Jenže bez úspěchu, nenechá mě ani dojít se vysprchovat anižby mi u toho neasistovala.
Chápu, že štěně je jak mimčo a tak k tomu i přistupuji. Jen si v tomhle nevím trochu rady, tak jsem chtěla slyšet na to i názor ostatních
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2013 02:16 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit
Nanny
Mně tohle zní, jako že nemáte dva problémy, ale jen jeden. A ten se jmenuje separační úzkost. Štěndo je podle mého názoru ze samoty v těžkém stresu, díky tomu často čůrá a kadí (tobě se taky chce na záchod, když jsi ve stresu třeba před důležitou zkouškou, žejo?), proto skáče po dveřích a cupuje, na co přijde, a proto taky štěká.
Na obojek zapomeňte, ten ji v tomhle stavu vystresuje ještě mnohem víc! A taky zapomeňte na to, že něco dělá naschvál.
Doporučila bych přečíst si tenhle článek, zvlášť tu poslední část o pracovních psech - jak většinou Žertovou moc nemusím, tak zrovna tady má docela hlavu a patu: http://www.ifauna.cz/psi/clanky/r/detail/6251/boji -se-samoty/
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2013 07:58
- Nahlásit
Nanny
Můj štěník má teď půl roku. Jako malý (tím myslím 3. a 4. měsíc)čural jako průtokový ohřívač a stolici měl 15x denně - včetně těch 6ti stolic během 2hodin(to jsme fakt počítali). Navíc je to vrozené hovado, takže konat potřebu doma mu prostě nevadí (narozdíl od mého druhého psa, který si čistotnost přinesl hezky v genech a radši se zauzloval, než aby se vysmolil doma). První tři týdny jsem měla "mateřskou dovolenou" (se starším psem to byl týden) a postupně jsme trénovali, že jsou(je) doma sám. Od půlhodiny přes několik hodin, ale opravdu odchod - v mém případě včetně odjezdu auta.
Plíny má náš štěník taky a můžu tě ujistit, že k trhání se hodí víc než báječně
Jinak, kromě těch štěněcích fyzických zákonnitostí,jako je neovládání svěrače, plně souhlasím s tímhle :
A ten se jmenuje separační úzkost. Štěndo je podle mého názoru ze samoty v těžkém stresu, díky tomu často čůrá a kadí (tobě se taky chce na záchod, když jsi ve stresu třeba před důležitou zkouškou, žejo?), proto skáče po dveřích a cupuje, na co přijde, a proto taky štěká.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2013 08:18
- Nahlásit
Nanny
Taky souhlasím s lamalucni, trénujte když jste doma, nenech jí chodit všude po bytě s tebou, ale občas jí jako omylem zavři v jiné místnosti, za chvilku tam jako pro něco jdi, dělej jako že nic, feny si nevšímej, choď na záchod a do koupelny bez ní, prostě aby se naučila, že ti nebude furt dělat ocásek a že to že na chvíli zmizíš nic neznamená, protože se zase vrátiš.
|
Chipinek
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2013 09:53
- Nahlásit
Nanny
Naprosto chápu, že jsi z toho nešťastná, taky jsme si s naším pejskem prožili menší peklo, než se naučil být sám, takže přidám svoji zkušenosti.
Hlavně si myslím, že 3 měsíční prcek by neměl být sám tak dlouho. Jak dlouho u Vás byla, než jsi ji začala takhle nechávat? Je to ještě miminko a myslím, že je naprosto normální, že se jí stýská, je održená od feny a zavřou ji do nějaké chodby a nechají ji tam celej den a ona neví, co se děje.
Našemu hafanovi jsme nechávali nejdřív taky jenom předsíň a kuchyň, nejdřív byl sám max 4 hodiny a i tak to byl řev, seděl za dveřma, štěkal a vyl, celej barák byl z toho na větvi, samozřejmě bylo načůráno, nakakáno. Jednou jsem zapomněla zavřít dveře do pokoje a zjistili jsme, že je to mnohem lepší, zavrtal se do sedačky nebo postele, kde nás cítí a byl hned klidnější. Taky jsme se báli té separační úzkosti, ten jeho řev mi rval srdce, vyzkoušeli jsme i přípravek - Allegris, což je nějakej bylinej uklidňovák pro zvířata. Neívm, jestli to pomohlo, protože po 14 dnech se to celý uklidnilo a začal si zvykat. Postupně jsme začali dobu oddělení prodlužovat a dneska vydrží v poho celý den.
Co se týče toho kálení, tak do 7 měsíce nevydržel dýl nevenčenej jak 2 hodiny, takže jsme nedělali nic jinýho, než lítali a venčili nebo uklízeli, pokud to "nestihl".
A co se nám ještě osvědčilo, před tím, než jsme odcházeli, tak jsme mu říkali a říkáme do dnes jednu větu, díky níž dneska chápe, že se vrátíme - Hezky tu hlídej a já se vrátím. Dneska přesně ví, co to znamená.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2013 18:54
- Nahlásit
Chipinek
Co se týče toho kálení, tak do 7 měsíce nevydržel dýl nevenčenej jak 2 hodiny
Dvě hodiny? To jako fakt? Mně už nějak od pěti měsíců kadila štěnda jako dospěláci - jednou až dvakrát denně. Čím krmíš?
|
Uršula123
Člen |
# Zasláno: 11 Čec 2013 11:43 - Změnil/a: Uršula123
- Nahlásit
Nanny
Je to ještě prcek, evidentně nesnáší když musí být doma sám... Měla jsem s fenkou problém když jsme odcházeli všichni, začala strašně kňučet a nechtěla zůstat doma (to jako že vybíhala ze dveří a bylo téměř nemožné odejít bez ní )
Chápu že do práce chodit musíš, ale zkus někoho poprosit (koho zná - např. tvou kamarádku která nepracuje aj.), aby ji ze začátku hlídali... Odejdeš a když začne štěkat, ten kdo s ní bude jí usměrní (řekne fuj atd.)...
Nevím, takhle to pomohlo u nás, zkus to.. :/
Držím palce!!
P.S. Na elektrický obojek se fakt vykašlete, totálně štěně vyděsíte!!! Štěně potřebuje hlavně motivaci. Netrestej ho za to že se mu něco nepovede, spíš ho chval když se mu něco povede! Když udělá loužičku, samozřejmě mu vynadej aby věděl že udělal chybu, elektrický obojek je ale moc..!!
|
Michaela Simbová
Člen |
# Zasláno: 5 Srp 2013 11:26
- Nahlásit
Zdravím.
Potřebovala bych poradit. Pořídila jsem si psa z útulku, mám ho krátce (cca 4 den) .. ale vůbec mě neposlouchá, krade boty a všechno škube. Občas na mě taky vyjede .. Nevím si s ním rady .. Poraďte prosím. Děkuji za jakoukoli odpověď.
|
impact
Člen |
# Zasláno: 5 Srp 2013 11:50
- Nahlásit
Michaela Simbová
Najděte si nějakého odborníka/cvičák, apod. ve svém okolí a jeďte k němu s psíkem.. To bude pravděpodobně nejideálnější pro vás oba.
Pokud se zde pořádně rozepíšete o tom, co je to za psíka, jakou má historii, co doma konkrétně dělá, proč to dělá a jak na to reagujete doma, tak bude asi možné poradit i přes internet.
Ale pořád to bude jen tvůj pohled na věc. pes se na to může dívat úplně jinak. Proto bych spíše doporučila osobní návštěvu někoho zkušeného.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 5 Srp 2013 11:50 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
Michaela Simbová
máte pesana TEPRVE 4. den. To je nula, nic. Nemůže poslouchat - nemá na vás jednak ještě vazbu žádnou a druhak - tím , že je z útulku, tak nevíte co se s ním dělo, co ho kdo učil, či nejspíš právě neučil. Nemůže poslouchat, když nic neumí. Dítě, které by nechodilo do školy, by taký po čtyřech dnech v nové rodině nesečetlo 1+1, natož, aby znalo násobilku. Nejprv musíte vybudovat vztah - pesana zvykejte na jméno, které jste mu dala, pokaždé, když bude něco pro něj příjemného - např. bašta - zavolejte jeho jméno , až přijde, řekněte třeba hooodnýý Míša,pohlaďte ho a dejt mu misku. Když jdete ven, zavolejte Míšoo, jdeme ven, a to stejné, až přiběhne, pohladit, říct hodný Míša, dát vodítko a jde se. Přes den ho přes pamlsky na jméno zvykejte. Vezměte si hrst malinkých dobrůtek /opravdu malé, jako půlka dívčího nehtu, aby se pesan nepřecpal/ řekně te Míšo na - a dejte pamlsek. Takhle několikrát za sebou. Aby si své jméno spojil s dobrou věcí. Až bude umět dobře svoje jméno doma, můžete s tím přejít ven - pesan je na vodítku, pochopitelně, abyste ho měla pod kontrolou. Až bude umět dobře reagovat na své jméno, pak teprve ho můžete ZAČÍT něco učit, on teď opravdu poslouchat nemůže, protože to zkrátka neumí, Pes neví, že slovo POCEM znamená, že má k vám přijít, Musíte mu to nejdříve ukázat (zase doma, jako s tím zvykáním na jméno), pak ho to naučit doma v klidném prostředí a pak to začít pilovat venku (na vodítku) , kde je pro psa spousta zajímavých a řušivých věcí. Pohledejte na netu základy toho, jak se pes učí. Cokoliv co chcete aby pes uměl ho musíte nejprve naučit, oni význam slov neznají, neví, že sedni znamená, že se má posadit. Musíte mu to nejdříve ukázat (zase nejlépe přes pamlsek, kterým ho můžete do té pozice navést tím, že prostě ruku s pamlskem zvednete nad jeho hlavu a to ho přiměje k tomu, aby si sedl, vy ho pochválíte a dáte odměnu). Je toho hodně co byste měla vědět, zkuste tady prolézt rúzné debaty.
Aby nekradl boty - musíte je schovat, teď ještě není čas ho učít, že boty se nekradou, necupujou. Bylo by toho na něj moc. Musíte prozatím uzpůsobit prostředí tak, aby krást a cupovat nemohl.
To že vyjede může být způsobeno strachem - těžko říci takhle na dálku, musel by vás vidět někdo na živo. Bylo by fajn, kdybyste pro začátky mohli začít chodit na cvičák. odkud jste?
|
birma
Člen |
# Zasláno: 5 Srp 2013 14:20
- Nahlásit
Michaela Simbová
ale vůbec mě neposlouchá, krade boty a všechno škube.
to bude dělat nejspíš ještě dlouho, než se trochu srovná
Občas na mě taky vyjede ..
až ti začne věřit a pokud si nezaděláš na nějaký větší problém, tak by ho to mělo přejít
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 5 Srp 2013 14:29
- Nahlásit
birma
až ti začne věřit a pokud si nezaděláš na nějaký větší problém, tak by ho to mělo přejít
jenže to právě nevíš, jestli je to z nejistoty, strachu, nebo naučené chování, které z jeho pohledu bylo výhodné
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 5 Srp 2013 14:29
- Nahlásit
Michaela Simbová
vůbec mě neposlouchá
Nejdřív ho musíte naučit, co po něm vlastně chcete. Žádný pes neposlouchá sám od sebe, stejně jako žádné dítě neumí samo od sebe vyjmenovaná slova a zlomky.
krade boty a všechno škube
Hraje si tak, jak umí, po psím. Musíte ho naučit přijatelnějším formám hry, ukázat mu, s čím si hrát může, zaměstnat ho nějakou smysluplnou aktivitou... a do té doby všechny lákavé věci schovávat.
Občas na mě taky vyjede
To by chtělo vidět - proč to dělá, v jakých situacích... jinak těžko radit. Nejspíš se cítí nejistý a ohrožený, snaží se zjednat si kontrolu nad situací jediným způsobem, jaký zná - ale to jen tipuju.
Opravdu to chce někoho, kdo poradí naživo - takhle po internetu můžeme jen hádat z křišťálové koule. Odkud jste?
|
birma
Člen |
# Zasláno: 5 Srp 2013 14:38
- Nahlásit
kachna_
nebo naučené chování, které z jeho pohledu bylo výhodné
to je pravda
|
Michaela Simbová
Člen |
# Zasláno: 5 Srp 2013 17:11
- Nahlásit
Děkuji všem za odpovědi. Já pocházím z Branky u Opavy. No a půjde ho něco naučit ? má totiž cca 3 roky..
|
birma
Člen |
# Zasláno: 5 Srp 2013 17:20
- Nahlásit
Michaela Simbová
No a půjde ho něco naučit ? má totiž cca 3 roky..
každého psa toho jde spousta naučit, pokud to umíte. Třeba v Ostravě, což nemáte moc daleko je skvělá Lenka - Wami má velké zkušenosti i se psy z útulků
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 5 Srp 2013 17:20
- Nahlásit
Michaela Simbová
Jasně že ho půjde něco naučit. Naučíte ho cokoliv, co budete chtít - tři roky je ještě mladej tvárnej pes Jen to chce chytnout za správnej konec.
Na tomhle konci republiky bohužel nikoho neznám - snad někdo poradí...
|
birma
Člen |
# Zasláno: 5 Srp 2013 17:46
- Nahlásit
Michaela Simbová
ještě mě napadá k tomu vrčení - pokud je to jen trochu možné, tak bych se zatím situacím, ve kterých vrčí, předem vyhýbala. Nemá cenu vyvolávat případně eskalovat konflikt, který neumíš řešit.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 5 Srp 2013 17:49
- Nahlásit
lamalucni
Naučíte ho cokoliv, co budete chtít
jednu dobu jsem se snažila naučit bývalého psa hledat a označovat v lese hřiby, nikdy se mi to ale nepovedlo
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 5 Srp 2013 18:11
- Nahlásit
birma
a trvala jsi na hřibech, nebo by mohly být i kozáky a masáky? to je důležitý a je to potřeba rozmyslet předem - přece bys nechtěla, aby ti označil muchomůrku zelenou
Když už je mantrailing a pettrailing, tak máš šanci začít novou disciplínu - hřibtrailing. Já ti fandím
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 5 Srp 2013 18:36
- Nahlásit
birmalamalucni
taky jsem to zkoušela,částečně se mi povedlo,že se občas zastavila u nějaký houby,ovšem neřešila poživatelnost
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 6 Srp 2013 09:47 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
Michaela Simbová
No a půjde ho něco naučit ? má totiž cca 3 roky..
půjde, proč by nešlo? zvířata se učí celý život. Máme teď doma 14 dní fenku z útulku, bude jí 12. Neuměla nic. Přes pamlsky se už naučila nevylítávat z bytu, počkat, až jí vypustím, nehrnout se z procházky do bytu, počkat, až jí zavolám, utřu tlapky. Jít na povel na místo, počkat až jí dám žrádlo a nevyrážet mi ho z ruky. Naučila se sednout, čekat (to zatím vydrží jen opravdu chvilinku a nesmím být moc daleko), chápe, že když jdeme z procházky a já zavolám, kdo bude první nahoře, tak se vyplatí vyběhnout na podestu ke dveřím, p rotože tam dostane kus toho dobrýho, ale když tam nebude dřív než já, nedostane nic. Učí se hodně rychle, Nastuduj si a pak se do toho pusťte a hlavně to chce zajít na dobrý cvičák, kde Ti vysvětlí základy fungování se psem.
Doporučovaná Wami je myslím dobrej tip.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 6 Srp 2013 09:48
- Nahlásit
birma
označovat v lese hřiby, nikdy se mi to ale nepovedlo
taktéž jsme na tom pracovali, ale skončila jsem s tím v momentě, kdy při pochvale mi ešus našlej hřib nadšením podupal
|
birma
Člen |
# Zasláno: 6 Srp 2013 13:39
- Nahlásit
Michaela Simbová
rozhodně bych se nenervovala, když se bude tvůj pes učit pomalejc než feňule PetryK - každý pes má jinou nervovou soustavu, jinou historii, takže mu bude usazení se v nové rodině a učení se nových věcí trvat jinak dlouho.
Já mám teď psa ve věku tvého doma 4,5 měsíce a spousta věcí mu secvakla nedávno a na spoustu dalších si ještě musím počkat
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 6 Srp 2013 21:52 - Změnil/a: Vero
- Nahlásit
PetraK
Neuměla nic. Přes pamlsky se už naučila
tý brďo
|
MarťaB
Člen |
# Zasláno: 7 Srp 2013 09:25
- Nahlásit
Mám starou fenku z útulku, brala jsem si ji v jejích 6 letech, teď má jedenáct. Naučila jsem se na ní, základy jak cvičit psa (chudák :DD). Umí okolo 50 povelů a pořád se nadšeně učí, takže to určitě JDE:)).
Jak tu psalo, psa máte čtvrtý den - to nic NENÍ. Mně fena začala brát, důvěřovat mi a nebát se všeho po roce.
Takže dát tomu čas, vybudovat vztah, ukázat pejskovi, že svět je krásný místo:), a vaše problémy "zmizí" - nastavením správného chování, psu to docvakne, že se naráz má dobře. :)
|