Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / hračka Kong
Autor Zpráva
bublik19
Člen
# Zasláno: 25 Kvě 2013 22:30
- Nahlásit

Ahoj, mátě někdo zkušenost s hračkou Kong (přesněji s Kong Extreme) do které se dávají pamlsky?
Máme skoro ročního NO, který všechno ničí, veškeré hračky musí mít pouze pod dozorem, jinak je rozkouše a sežere. O samotě má pouze plyšáky (bez očí a jiných tvrdých a ostrých součástí) a pak na zahradě nějaké ty klacky nebo fotbalový míče (měkký). Teď je ale přes dopoledne v ohradě a tam demoluje boudu. Na cvičáku nám poradili Kong, ale stejně si myslíme, že to hned rozcupuje a sežere. Ačkoli ten velký stojí kolem 500 Kč, tak nám jde hlavně o to, aby si neublížil (když to sežere). Máte s tím tedy nějakou zkušenost u podobně ,,zákeřnýho" psa :-D Díky

Walda
Člen
# Zasláno: 25 Kvě 2013 23:12 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit

bublik19

v ohradě a tam demoluje boudu.....poradili Kong, ale stejně si myslíme, že to hned rozcupuje a sežere...u podobně ,,zákeřnýho" psa

A co zkusit, místo hledání pancéřového Konga, řešit to, proč se pes takhle chová? Třeba by na cvičáku s tímhle taky někdo dokázal poradit a když ne, zkuste ho změnit. Možná by to nakonec bylo lepší řešení

lamalucni
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2013 08:10
- Nahlásit

bublik19
Konga Extreme fakt nerozcupuje. Dobrá "finta" je něčím ho nacpat - mleté maso, granule s jogurtem, rozmačkaný banán...
Ale jinak souhlasím s Waldou, chtělo by to především pořešit příčinu toho demoličního chování.

MartinaBarney
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2013 13:01
- Nahlásit

bublik19
Máte s tím tedy nějakou zkušenost u podobně ,,zákeřnýho" psa :-D
Já jsem pořídila právě Kong Extreme, protože mýmu Barneymu žádná z hraček moc dlouho nevydržela. Krom toho jako mladý divočák ničil další věci na zahradě (zahradní lampy, zábradlí u bazénu, okusoval zahradní posezení apod.), takže jsem potřebovala, aby se zabavil něčím jiným. Kong byla hračka, která opravdu vydržela. Bohužel pak spadla do bazénu, já ji nemohla dlouho najít a když jsem ji pak v bazénu objevila, byla ta guma už tak zteřelá, že jsem hračku vyhodila. Ale jinak věřím tomu, že by ji měl Barney doteď.

Teď je ale přes dopoledne v ohradě a tam demoluje boudu.
Já myslím, že se prostě nudí nebo má nevybitou energii. Právě Barney zhruba v tomto věku taky ničil věci na zahradě. Já se ho snažila přes den utahat, zabavit. Ale v noci to na něj nejspíš přišlo, tak se zabavil po svém....ze 7 zahradních lamp máme jen 1. Pak nám třeba překousal kabel od závlahy, okousal nám spodky tůjí. Naštěstí, před tím 2. rokem se uklidnil, co se týče ničení věcí.

bublik19
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2013 15:57
- Nahlásit

Walda
On ničí věci od narození, ale nikdy ne takhle extrémně (myslím tu boudu). Je s námi doma, ale do ohrady jsme ho dávali od malička, aby si zvykal - na pár minut a pak se to postupně prodlužovalo a nikdy tam takhle boudu neničil. Dávám mu tam vždy nějaký pamlsek (uzené ucho, kosti z bůvolí kůže,...), ale to mu dlouho nevydrží. Na cvičáku nám právě řekli, že je to normální, že v tomhle věku to není nic divnýho. On má teď období, že ani nechce moc poslouchat a zkouší co si může dovolit - je to takový psí pubertální klacek :-D :-D Tak to hold musíme vydržet.

lamalucni / MartinaBarney
Děkuji za odpovědi, už se po něm poohlížím na eshopech různých obchodů s chovatelskými potřebami - hledám i nějaké akce, viděla jsem že rozmezí cen je až stovku, tak proč to nevyužít

Walda
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2013 16:37
- Nahlásit

bublik19

Dávám mu tam vždy nějaký pamlsek (uzené ucho, kosti z bůvolí kůže,...), ale to mu dlouho nevydrží.
To nic neřeší, to s ničením nesouvisí.

Na cvičáku nám právě řekli, že je to normální, že v tomhle věku to není nic divnýho.
To si právě nemyslím.

On má teď období, že ani nechce moc poslouchat a zkouší co si může dovolit - je to takový psí pubertální klacek
Tady už se blížíme podstatě problému a divil bych se, kdybys něco takového nenapsala. Ale, stejně jako v předchozím bodě, nutné to není.

Tak to hold musíme vydržet.
... a doufat, že to pomine. A nebo s tím něco dělat.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2013 16:45
- Nahlásit

jako tohle asi bude jiný případ dle vysvětlení bublika,nicméně mám asi taky nenormálního psa,neexistuje hračka ,kterou by nezničila během pár chvil a poté jí přestane zajímat..nedá-li se zničit,ničí jí tak dlouho až jí zničí..to jen poznámka k divným psům co všecko zničej
jinak souhlasim s tim,že pokud demoluje boudu atd.asi se nudí nebo tak něco

bublik19
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2013 17:02
- Nahlásit

davidkova renata

Tak to máme doma stejné ,,raply" kteří zničí i to co nejde :-D :-D nemáme doma jedinou hračku, která by byla v celku, nebo neměla aspoň nějakou tu díru či šrám :-D

A s tou boudou - je mi jasný, že se nudí, ale bohužel s tím nemůžu nic dělat. Kdyby tam chodil odpoledne, tak ho dopoledne utahám - vezmu ho třeba běhat, nebo na pořádné vydatné procházky, nechám ho lítat za míčkem atd., ale on tam jde ráno kolem sedmé hodiny a je tam tak do dvanácti, maximálně do jedné odpoledne. A i když ho ráno vyvenčím a ještě si s ním hraju, tak ho stejně neutahám tolik, aby lehl a odpočíval - i když on se zatím nedá utahat :-D ani po vydatné tří hodinové procházce s dalšími dvěma ovčáky, se kterými lítal jak šílenej, nebyl utahanej - přišli jsme domů a on popadl míček a chtěl aportovat - já málem padla za vlast a on nedal pokoj :-D :-D Tak ten kong chci hlavně na to, aby se nějak zaměstnal na těch pár hodin. Nám jinak nejde ani o to, že ničí tu boudu (on v ní stejně není a kotec je chráněný proti větru a dešti, má střechu i podlahu), ale jde nám hlavně o to, aby si neublížil

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2013 17:41
- Nahlásit

bublik19
hele fyzicky utahat ročního NO je dost nemožný..musíš mu uvařit hlavu,no..chodíte na cvičák nebo tak něco? je to pracovní plemeno,je k tomu nastavenej..

bublik19
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2013 18:30
- Nahlásit

davidkova renata

Zatím chodíme jenom na kurzy poslušnosti na cvičák - má tam i dost prostoru na proběhání s ostatními psy. Doma pak cvičíme vše možné, od základních povelů - které procvičujeme, k tomu aportování - to miluje, občas mu po zahradě dám nějaké překážky a skáčeme přes ně, a sem tam mu najdu nějaký nový povel, aby si cvičil i mozek - třeba jsem ho naučila aby dělal mrtvého a podobné blbosti.
Co se týká obran na cvičáku, tak těm se bohužel budeme muset vyhnout. Náš hafoun je velmi bázlivý (bojí se všeho - lidí i věcí a moc nepomáhá ani pravidelné návštěvy míst, kde se s těmito věcmi setkává - ale nevzdáváme to ) a na druhou stranu je i dost útočný - z toho strachu.
Ale přemýšlela jsem, že bych ho zkusila nějak cvičit na stopy, když jdeme třeba na procházku a on narazí na nějakou stopu, tak se jí chytne a táhne mě po ní. Nebo když jsem ho byla venčit chvíli po tom, co z domu odešla máma, tak aniž by ji viděl kudy šla, narazil na její stopu a táhnul mě za vodítko přesně po té stopě. Tak by to nebylo špatný, ho zabavit takhle.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2013 19:03
- Nahlásit

bublik19
Tak by to nebylo špatný, ho zabavit takhle.
stopy jsou bezva,čokla to značně vyčerpá..porad se na tom cvičáku jak na to aby to mělo nějakej efekt a nedělalas zbytečný chyby

PetraK
Člen
# Zasláno: 27 Kvě 2013 12:52
- Nahlásit

davidkova renata

,nicméně mám asi taky nenormálního psa

Ešusí Maceška (neboli "macecha" = fena, kterou si pořídili, když Ešova máma umřela ), je taky extrémní demoliční četa. O vižlách se to ví, i jsem to taky u Ešusa očekávala, ale podařilo se, že zdědil povahu po mámě a i díky vhodnému zabavení, toho na kontě moc zničenýho jako štěně neměl (nebudu teď rozepisovat, jak ho, coby dospělýho, Fajfka naučila, jak prima je demolovat hračky ), takže vižla = rovná se demolition dog ( a to i když má vyžití na max.), ale to co předváděla ona, to prý fakt bylo dost zdatný, takže nakonec - i když Eva vždycky říkala, že psa do klétky nééé, tak vono jo. Páč ta jitrnice byla schopná zdemolovat nepozorovaně třeba sluchátka v momentě, kdy se s tebou válela na posteli, nemluvě o tom, že předloženými hračkami a kostičkami pro osamocený pobyt zcela pohrdla a začla se o ně zajímat, až v momentě, kdy se někdo objevil a naopak neváhala - i když měla tyto hračky k dispozici, udělat na sobě uzel a vtáhnout si do klícky něco, co zdemolovat mohla . Pozornosti a vyžití měla a má habakůk. pravda, nevím, jak proběhl nácvik na samotu, ale předpokládá, že vzhledem k tomu, že Eva má už několikátýho psa, tak se na to těžko vyprdla.
Poznámka na okraj - Ešusa od tý doby, co ho to Fajfka naučila zase nebaví demolovat, když k tomu nemá publikum, tedy aspoň jednoho člena rodiny. Přijde-li návštěva, je nadšen a dekapituje všechno, co si z hračkárny přitáhne. A čeká ovace Pes, který měl donedávna hračky ještě ze štěněčí doby, začíná lízt značně do peněz. Asi to Fajfce začnu účtovat. !!

Yves
Člen
# Zasláno: 28 Kvě 2013 14:21
- Nahlásit

oo ano, koupila jsem toho největšího extrema.. nacpala jsem ho mlskama a masíčkem z konzervy. Pes byl nadšenej a když ho po pěti minutách vylízal, čekal na další náplň. Vzhledem k tomu, že jsem byla převelmi potěšena, že to neničí, tak jsem mu ji dala a šla do kelu. Za půl hodiny byl Kong rozprostřen v půlcentimetrových kousíčkách po celém pokoji..
Ale já mám pito-stafordo-obludu, takže třeba to bude NO trvat o něco dýl
No a poučení.. zaměstnan psa venku a nespoléhat se na to, že se zabaví sám, teda respektive on se zabaví, ale ne způsobem, jaký se lidem líbí

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 28 Kvě 2013 14:38
- Nahlásit

bublik19
Ničení boudy nijak nesouvisí s věkem, je to spíš otázka nudy, částečně je to věc vrozená.
Zaměstnej mu hlavu, i když by se ti podařilo ho fyzicky utahat, je to věc velice krátkodobá, pes za chvíli zregeneruje a může řádit nanovo
Stopy jsou vcelku dobrá varianta, krásně psa zaměstnají a utahají. Obrany bych doporučila i v případě bázlivýho psa, jen snad opatrně s výběrem figuranta .. Jinak můžou být jen ku prospěchu věci.
Další super činnost pro unavení psa je míčky nejen házet, ale různě mu je schovávat, učit ho hledat. Hodit míček daleko do louky, chvíli počkat a teprve třeba po dvou vteřinách psa pustit a nechat ho hledat. Po pár zopakováních mu dojde, že musí používat nos a ne jen oči. Nebo třeba míček schovat někam mezi klády složeného dřeva u lesa, doma pod bedýnku (několik bedýnek, musí najít tu správnou) apod. apod. V případě takhle aktivního psa bych ho klidně učila nalezený balonek označovat pasivně - sednutím nebo lehnutím (naučí se lepší sebekontrole a pak se takovéhle hry dají hrát i v kuchyňské lince a nehrozí její rozebrání )
Co se kong extreme týká - máme, můžu doporučit, ale ani ten bych psovi ničiteli nenechávala, když je sám. Později přijde na to, že rozebrat jde všechno ... i když kong vydrží opravdu hodně. Jako spásu a zabránění ničení boudy bych to ale určitě nebrala.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání