| Autor |
Zpráva |
Kristýn24
Člen |
# Zasláno: 16 Kvě 2013 22:46
- Nahlásit
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, jsem začátečník a v únoru jsem si pořídila Němec.ovčáka pejska.Měl 3 měsíce a dle toho co jsem viděla a slyšela, byl absolutně podvyživenej, neustále měl hlad a byl dost zanedbanej, dnes už má téměř půl roku a dostala jsem ho z toho snad dobrým krmivem,granule a maso z konzervy, občas vařené prasečí nožky atd. Zezačátku mi nechtěl vůbec jíst,pač byl zvyklý na rohlíky s vývarem. :-/ všechno vyblinkal jen rýži s ovesn.vločkama ne, tak sem ho postupně zvykala na granule a maso.Mám otázku dnes měří 43 cm, a váží 17náct kg, jestli je to normální váha i výška nebo je to málo, přijde mi že má oproti tělu malou hlavu, jinak je jako ostatní ouška mu pěkně stojí a nemá žádné potíže.Mám jen strach aby nezakrněl a nebyl malý,na to že je to pes.nebo neměl něco dostatečně vyvinutého když ho původně jeho majitelka krmila takovým hnusem jako jsou rohlíky apod. fena na tom byla také docela zle...
A ještě jeden dotaz, zda můžeme v půl roce začít dělat Agility, je strašně učenlivej a bystrej. ale bylo nám řečeno že je ještě mladý, se mi to moc nezdá abych ho pak v roce něco naučila...
děkuji
|
birma
Člen |
# Zasláno: 16 Kvě 2013 22:51
- Nahlásit
Kristýn24
s první částí ti neporadím. Ad agility - určitě můžete, jen zatím bez skoček, abys mu nepřetěžovala klouby. A dej si pozor při výběru výcvikáře
abych ho pak v roce něco naučila...
učit ho něco novýho můžeš i až mu bude deset
|
Kristýn24
Člen |
# Zasláno: 16 Kvě 2013 23:00
- Nahlásit
Dobře, děkuji mockrát.
Škoda že nemůžem k myslivcům.. strašně rád se potápí, a leze do malejch tmavejch skruží, vůbec se nebojí a když jsme venku furt kouká a něco čuje, jen ještě něco když vidí zajíce nebo srnku zdrhne a neposlechne, jinak vždycky na slovo, co s tím?
Letěl a málem ho srazilo auto nestihla jsem ho doběhnout,krve by se ve mě nedořezal a když se pak vrátil dostal ode mě vodítkem po zadku, mám ho trestat ví že to má za to že utekl?nebo naopak je to pud.? :-/ u nás jsou samé srnky zajíci, kor teď když jsou schovaní v řepce a ječmenu.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 16 Kvě 2013 23:14
- Nahlásit
Kristýn24
když se pak vrátil dostal ode mě vodítkem po zadku, mám ho trestat ví že to má za to že utekl?
ne, proč by měl příště chodit, když už zdrhne a ví, že pak dostane?
když vidí zajíce nebo srnku zdrhne a neposlechne, jinak vždycky na slovo, co s tím?
vezmi ho na stopovačku a trénuj s ním přivolání od zvěře a chval a chval a chval. Nenech ho nikdy utéct, protože tím si posiluje uteču - odměním se během za zvěří, přijdu za paničkou, dostanu přes zadek.
nebo naopak je to pud.?
pud to je, ale to neznamená, že ho nedokáže při správném vedení ovládnout
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 16 Kvě 2013 23:15
- Nahlásit
Kristýn24
strašně rád se potápí, a leze do malejch tmavejch skruží, vůbec se nebojí a když jsme venku furt kouká a něco čuje
a co záchranařinu?
kor teď když jsou schovaní v řepce a ječmenu.
Já jsem za řepku a ječmen vděčná, protože moji psi zvěř nevyhledávají, to musí fakt vyběhnout těsně před nimi, aby za ní běželi.
dyž vidí zajíce nebo srnku zdrhne a neposlechne
cvičit, pracovat na obecné ovladatelnosti, najít mu na procházce zábavu místo lovení. Píšeš, že je to ovčák, nám se docela osvědčilo házení míčku (nesmíš trefit srnu). Takový to puštění na volné "vyčmuchání se" jen v relativně zvěřeprosté lokalitě (třeba z jedné strany řeka nebo skály)
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 17 Kvě 2013 08:43
- Nahlásit
Kristýn24
pokud nebude dělat pes skokovky bez plné výše, tak proč ne, naučí se postupně a formou hry nejen samotné překážky, ale i soustředit se a spolupracovat s tebou. Jak říkala birma - chce to i vybrat dobrého výcvikáře - ostatně jako u každého psího sportu (nebo sportu obecně ) ať se pustíš do čehokoliv měj vždy na paměti, že jsi to ty kdo zná nejlíp svého psa a nikdy se nenech vecpat do něčeho co vám dvěma nesedí, nebo se ti zdá nepřirozené či pro psa moc nátlakové. Vždy ho uč všechno formou hry.
to s tou záchranařinou, jak psala kachna_, to mi přijde jako velmi dobrý nápad Pokud bys měla někde možnost trénovat určitě by ho to s tímhle jeho přístupem bavilo.
ad ta zvěř - jak psaly holky -nenech ho nikdy za zvěří vybíhat.V zazvěřených místech si ho pojisti stopovačkou protože - každý útěk za zvířetem tohle chování v něm akorát upevní. . Snaž se naopak v takových místech pesana na sebe soustředit, nabídni mu zajímavou hru, balonek. Plus bych i na té stopovačce, pracovala se psem na ovladatelnosti u zvěře. BACHA ALE STOPKU NIKDY NENECH ZA PSEM COURAT!!!!! Kdyby ti utekl a zamotal se o křoví či stromy, nemusíš ho najít a umře tam. Měj vždy konec stopky v ruce a pracuj s ní jako s dlouhým vodítkem. Zkus celý ten problém se zvěří otočit - psu jí nezakazuj, ale hrajte hru na "společný lov" (který ovšem nikdy pochopitelně nedojde do konečné fáze). Výchozím bodem v tomhle cvičení je, aby pesan uměl v klidovém prostředí dobře nějaký zastavovací povel - třebas čekej, nebo stůj, nebo lehni. Až tohle budete umět, jdi s vyběhaným pesanem do terénu a zpočátku ho měj na krátkém vodítku či prostě drž tu stopku nakrátko. A choď se psem tak, že ho nespustíš ani na okamžitk z očí. Poznáš, když na zvěř narazí, je tam malilinkatá prodleva, kdy si pes ověřuje, kde zvíře je (nejlépe se začíná na bažantech, ti sedí do poslední chvíle) . A v ten moment musíš zareagovat i ty a dát psu to čekej, nebo stůj, nebo lehni, podle toho, co bude uměj opravdu velmi dobře. V prvních lekcích to nedá a budeš ho muset do toho povelu dostat (v klidu!) sama- k tomu právě poslouží ta stopka, kdy máš pojistku, že i když pes vyrazí, to ho zastavíš a ten povel uděláte. Postupem času se pes naučí tě vnímat /ale určitě to nebude za pár opakování , to nebude vnímat ani tebe ani odměnu /, každý dobrý pokus moc a moc pochval a odměň (v počátcích pochval a odměň i to, žes ho do toho povelu dovedla sama, ať ví, co mu vynese odměnu). Až se dopracujete do toho momentu, že opravdu poslechne, zastaví se a tu zvěř nevyrazí, tak to budeš ty, kdo půjde první směrem, kde ta zvěř je a tu zvěř zvedne. On zase bude mít tendenci vyrazit, takže zase nastává fáze učení se povelu čekej i v momentě, kdy zvíře už je v pohybu - proces je stejný, nejdřív tě nevnímá, tzn. ty si ho do povelu dovedeš sama, pochválíš, odměníš, postupem času se pes ochodí, začne vnímat, začne i povel vykonávat. Bude to brát jako společný lov -ale - pravidla nebude určovat on, ale ty, coby ten obří vůdce smečky , je to i cesta jak si u psa vybudovat právě tu pozici důležitýho jedince na kterého on se musí spoléhat. Vypadá to složitě, ale nic moc na tom není, Jo ještě jsem zapomněla, až to budete zvládat na té zkrácené stopce, tak jí postupem času začneš povolovat, aby se prodloužila vzdálenost mezi vámi, až dojdete na konec, tak to celé zkusíte zase na krátkou vzdálenost, kdy budeš mít psa u sebe, ale už bez vodítka a podle toho jak vám to půjde, budeš moci natahovat tu vzdálenost mezi vámi i bez toho vodítka. Snad jsem to popsala nějak k pochopení . Je to taková delší cesta, ale myslím, že při správném postupu dost spolehlivá.
|
Kristýn24
Člen |
# Zasláno: 17 Kvě 2013 14:25
- Nahlásit
děkuji mockrát, zkusíme to.. Snad se nám zadaří
A ohledně toho růstu asi nevíte že?
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 17 Kvě 2013 14:27
- Nahlásit
Kristýn24
Snad se nám zadař
s trpělivostí a s ohledem na věk určitě ano.
ohledně růstu - konzltovat nejlíp s veterinářem, bych viděla.
|
Kristýn24
Člen |
# Zasláno: 17 Kvě 2013 19:41
- Nahlásit
Dobře díky
|