Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Štěně ničitel
Autor Zpráva
MichaelaV
Člen
# Zasláno: 26 Dub 2013 16:07
- Nahlásit

Zdravím,

máme doma, teď již 5,5 měsíční, fenku border collie. Před několika dny, jako by jí přeskočilo, přestala tak nějak reagovat na povely, ale hlavně začala demolovat věci v bytě. Včera, co jsme byli v práci, nám vytrhala lino v chodbě a rozdrápala dveře. Večer, když jsme jeli na nákup, tak opět vydrápala další kus lina.

Vím, že štěnda mívají "demoliční" období, kdy rozkousávají vše možné, ale v době, kdy nejsme doma má v chodbě (kde je zavřená - má dost místa) nespočet hraček - jak plyšových, tak z pevné látky apod. a nikdy nebyl problém. U prvního pejska jsme přišli o několik párů bot a bylo po všem, ale tohle je opravdu šílené.

Dnes se situace opakovala - vyškrábaný další kus lina a to nemluvím o tom, že nějaké množství vytrhaného lina sežere.

Chtěla bych se zeptat, zda vám štěně dělalo něco podobného a jak jste to řešili a případně po jaké době to přešlo?

birma
Člen
# Zasláno: 26 Dub 2013 16:15
- Nahlásit

MichaelaV
nám pes v tomhle věku rozebral gauč, několikero ovladačů, řadu knížek...
Ale u vás bych to viděla na kombinaci puberty a bordery. S borderama zkušenosti nemám, ale podle mě je to prostě "magor pes" takže utahat, unavit, zničit...

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 26 Dub 2013 16:21
- Nahlásit

Tak to má pěknou pubertičku!

birma má pravdu. A co se týče záchrany bytu, tak jedině zavírat do klece když jste pryč. Mě to přijde drsný, raděj bych si nechala zdemolovat byt, ale jinou možnost nevidím. Taky by mělo pomoct štěně před Vaším odchodem utahat, nějaký ty věci pro bordery, znalci plemene jistě poradí, nebo najdete někde na cz-pes.

MichaelaV
Člen
# Zasláno: 26 Dub 2013 16:46
- Nahlásit

Do bytu naštěstí nemá přístup, jinak si myslím, že by to bylo horší. Ale také si myslím, že vlítla do puberty, i když trošku dříve a nebo nás pak při našem štěstí kolem toho 8 měsíce čeká další.

Ráno, než jdeme do práce s ní jdeme ven cca 1/2 - 3/4 hodiny, aby se vyvenčila a pak blbneme atd. Vždy to stačilo a vše bylo v pořádku, ale najednou jako kdyby ji někdo vyměnil a začala blbnout. Už jsme se smířili s tím, že bude výměna lina, ale s tím raději počkáme, až se uklidní. Jen nevíme, jestli ji za to trestat. Teď "jen" dostala vyhubováno.

birma
Člen
# Zasláno: 26 Dub 2013 16:52
- Nahlásit

MichaelaV
s ní jdeme ven cca 1/2 - 3/4 hodiny
s flegmatikem jsem chodila na 1-2 hodiny spojený s výcvikem, 1/2 hodina je žalostně málo pro každýho trochu akčnějšího psa, natož pro borderu
raději počkáme, až se uklidní
nechci být poslem špatných zpráv, ale ona se uklidnit taky vůbec nemusí. Děláte s ní něco? (teda kromě procházek a házení balonku)
Jen nevíme, jestli ji za to trestat. Teď "jen" dostala vyhubováno.
ne a ani nehubovat

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 26 Dub 2013 18:10
- Nahlásit

Souhlas, půl hodiny by nestačilo ani mojí mrtvole

Mám psa líného, flegmatického a rozhodně vše jen ne akčního a i tak chodíme 3-4 hodiny denně (v zimě i víc), rozděleno do dvou vycházek a jinak když chce může na zahradu.

MichaelaV

Pět a půl měsíce mi na pubertu nepřijde brzy, řekla bych, že normálka.

Bordera potřebuje zaměstnat a to pořádně. Já tedy netuším jak jinak než pasením ovcí, ale majitelé tohoto plemene určitě vědí o moc víc než já.

birma
ona se uklidnit taky vůbec nemusí

To zní žel bohu dost pravděpodobně

Eninka
Člen
# Zasláno: 26 Dub 2013 18:32
- Nahlásit

MichaelaV

U prvního pejska jsme přišli o několik párů bot a bylo po všem, ale tohle je opravdu šílené.

tak já u svých fenek (kromě borderky) taky přišla jen o boty, ale borderka a to podotýkám, že přes den byla venku s psama a až v mé přítomnosti doma a všude kde chtěla - ohryzala všechny dveře, nábytek, sežrala všechny boty, oblečení, které našla, rozpárala povlečení, rozdrápala zeď atd atd. Pokud tuhle rasu neutaháš a nezaměstnáš jí hlavu, tak to dělat bude a dá se předpokládat, že i v dospělosti, i když už ne zcela vše. Jinak ještě na zahradě dělala geologické průzkumy typu jámy lvové, kam se schovávala, ožrala všechny kvítka, kterým jen vykoukl květ, ulovila každýho ptáka, kterej se tu jen mihl, ježky kousala do zad a kutálela je kam to šlo, když chytla potkána, odmítala mi ho vydat a jeho krví potřísnila vše, kde s ním lítala, do postele mi nosila mrtvý ještěrky....stačí?

Maya
Člen
# Zasláno: 26 Dub 2013 21:42
- Nahlásit

MichaelaV
Borderka no, a bude hůř, počkej až jí bude rok dva a bude nejvíc při síle. Prostě se nudí. Hračky jí samotnou nebaví, potřebuje práci. Ráno půlhodinová procházka je málo, potřebuje unavit psychicky, takže minimálně na hoďku vymyslet a zrealizovat nějakou pořádnou činnost. Ale i tak škody budou.

Maya
Člen
# Zasláno: 26 Dub 2013 21:46
- Nahlásit

Eninka
Che, zahrada, doma stromy vorvaný do 3 metrů, keříky vorvaný, vykopaný tunely, po celý zahradě roznošenej pytel mulčovací kůry, vokousaný prkna, já ho měla tejden na hlídání a u nás sežraný boty, vytrhaný folie i s jahodama, vokousaná lavička a podobný veselosti, fakt nechápu, že si tohle někdo koupí dobrovolně.

MartinaBarney
Člen
# Zasláno: 27 Dub 2013 11:10
- Nahlásit

Eninka
A já myslela, že jsem na tom byla nejhůř. Mám teda berňáka a ten nám zničil všechny zahradní lampy, okousal zábradlí u bazénu, okousal spodní větve asi 5 tůjím, doslova vykroutil ze země okrasný stromek (byly to kočičky). Trochu ohryzal zahradní posezení, zničil tátovy golfové botky. A to je asi vše. Myslím, že jsme na tom byli ještě dobře ve srovnání s Vámi.

Přítel má doma, ted už 8-letého ridgebacka. Teda pořídila si ho jeho sestra. V době, kdy chodili jejich mamka a sestra do práce, přítel ještě do školy, tak nechávali Rona doma v pokoji. A z vyprávění vím, že to byl taky totálně rozkousané křeslo, vytrhaný koberec, odrábaná zeď a já nevím, co ještě.
Tak nevím, co je horší, jestli zničená zahrada nebo zničené zařízení bytu/domku.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 27 Dub 2013 11:28
- Nahlásit

lidi jak to děláte?? ,mě psi nezničili nikdy nic co by stálo vůbec za řeč a takovej pracovní ovčák taky neni úplně jork žejo..

lamalucni
Člen
# Zasláno: 27 Dub 2013 11:39 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit

davidkova renata
Já mysím, že je to kus od kusu a dostatečné utahání s tím souvisí jen do určité míry. Mám třetího psa, první čuba ničila jen trochu, druhá dost a ten třetí neničí absolutně nic kromě svých hraček. A to je z nich jednoznačně nejakčnější a největší "pracant"...
edit: u toho posledního taky samozřejmě hodně pomohlo, že jsem ho od začátku učila odpočívat v přepravce, kde neměl příležitost ničit nic zakázanýho... ale i tak vidím, že je prostě "jinej", už odmalinka má vypínač - když se má makat, tak maká jak o život, a jinak se vypne a nezlobí.

Eninka
Člen
# Zasláno: 27 Dub 2013 12:35
- Nahlásit

Maya
MartinaBarney

já jsem teda zapomněla ještě, že Bára (BŠO) jako štěně vytahala z celé zahrady (cca 1000m2) ze země rozvedené zavlažování včetně počítačů, které byly zabudovány též v zemi a ještě ji bavilo nosit z domu polštáře a házet je do bazénu. Eninka kromě těch bot oloupala jako štěně snad všechny stromy co tady mám - jenom kůru a kolem dokola, takže nemohla proudit míza a museli jsme ty odloulapné pásky lepit zpátky ke stromům, aby nepozdechaly. Ale jak holky dospěly, nechaly toho, akorát borderka teda nenechala ničeho. U nové paničky nepřežila jediná žaluzie a strhala jí a roztrhala všechny záclony v přízemí a to má každodenně několikahodinové vyžití
Jo a borderka krade jako straka jídlo ze stolu - z kuchyňksé linky
ona je schopná se tak natáhnout, že stáhne a odnese i věci, které jsou úplně vzadu. Jo a ještě kradla a schovávala zahradní nářadí a když jsem dovezla dom pytle s hlínou na sázení, tak během půl hoďky byly pytle roztahaný všude a hlína roznesená všude možně. Jo a ještě...Bára ji "naučila" třást se stromy, kde byly hnízda s ptáčatama, třásla tak dlouho, než drobci popadali na zem. Nestíhala jsem jí být vždycky v patách, tak tropila hlouposti.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 27 Dub 2013 14:19
- Nahlásit

lamalucni
Já mysím, že je to kus od kusu
tak to mám kliku ,že mám celej život štěstí na dobrý kusy,doufám,že mi psí bůh zachová i nadále přízen,zatim tomu tak bylo ve všech směrech

lamalucni
Člen
# Zasláno: 27 Dub 2013 14:26
- Nahlásit

davidkova renata
to mám kliku ,že mám celej život štěstí na dobrý kusy
a kromě toho to s nima nejspíš fakt umíš ono je to samozřejmě jedno s druhým - povaha štěněte, dostatek aktivity, správnej přístup k výchově, to všechno hraje roli.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 27 Dub 2013 17:07
- Nahlásit

lamalucni
a kromě toho to s nima nejspíš fakt umíš
todle tady vůbec nepiš
jako taky je to tim,že já jsem s nima defacto furt,beru si je do práce a vlastně jsou se mnou všude snad krom nákupů a tu a tam vyřizování čehosi..vono by mě to bez nich stejnak nebavilo

Maya
Člen
# Zasláno: 27 Dub 2013 18:55
- Nahlásit

davidkova renata
No jo, tak kdy ti maj ničit, když jsou se s tebou furt někde v trapu?
U většiny lidí je ten pes 9 hodin sám a podle mě ti akční se nudí, je to na ně dlouhý a tak se realizujou ničením. Mě psi taky skoro nic nezničili, ale taky špicové jsou o něčem jiným.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 27 Dub 2013 19:15
- Nahlásit

Maya
No jo, tak kdy ti maj ničit, když jsou se s tebou furt někde v trapu?

právě a když už jsou náááhodou sami doma,jsou tak vysláblí,že akorát bezvládně ležej..ale o tom to je ne?mrtvej pes dobrej pes
špicové jsou o něčem jiným.

jak jako? voni neničej bo to maj vchovaný???

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 27 Dub 2013 19:24
- Nahlásit

davidkova renata

mrtvej pes dobrej pes

Ten co ho máme zakopaného na zahradě tedy už neničí nic...

Jinak moje fenka - velmi líného typu, jako co, zase ven a pohybovat se, no paničko to snad ne - krade všechno, co ví že nesmí a rozkouše to. Někam si něco odložím, otočím se a je to v tahu. Prostě neodolá rozkosat vše co je nějak hodnotné.

Maya
Člen
# Zasláno: 28 Dub 2013 00:31
- Nahlásit

davidkova renata
jak jako? voni neničej bo to maj vchovaný???
neničej, teda až na výjimky nemají proč, jejich práce je ležet a hlídat kde se co šustne a případně to jít oštěkat, to dělají i jako štěňata, tudíž na ničení nemají důvod ani čas, nemají potřebu bejt pořád v akci jako pracáci, ani je to nebaví, jsou spíš jen na procházky a čuchačku a když není ani to, tak si válej šunky a hlídaj, i když ten můj menší rád nosí míčky, ale na rozdíl od bordery kdy by člověku dřív upadla ruka než to borderu přestane bavit, tak rád u mého špice znamená, že jednou za tejden 10 minut
prostě ideál pes pro mě a v podstatě by byl i pro spoustu dalších lidí, kteří si ho ale nekoupí, protože špic je moc vobyčejnej, tak si radši koupí super cool modern plemeno a pak se diví ničení

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání