| Autor |
Zpráva |
Bonenumb
Člen |
# Zasláno: 26 Dub 2013 14:00
- Nahlásit
Dobrý den, chtěla bych vás poprosit o radu.
Už měsíc mám doma nalezeného pejska, toulal se tu tři dny po okolí, nikdo ho nehledal (ověřeno na MěÚ i na policii), zřejmě ho někdo vyhodil z auta (to se tu stává až moc často ). Je to kříženec něčeho s něčím a ještě něčím, malého vrůstu (váží 2,5kg), podle veterináře je asi dva roky starý. Během tří dnů si u nás zvyknul, začal slyšet na svoje nové jméno a postupně se s námi sžívá. Vypadá to, že je u nás spokojený.
A teď k problému. Nechce si hrát. Míčky, pískací hračky, přetahovací hračky, klacky, hračky které naplním pamlsky atd atd, nic ho nezajímá, absolutně to ignoruje a odvrací hlavu. Jediné co má rád je, když ho vezmu na klín a hladím ho, nebo taková lehké pošťuchování či blbnutí na zemi ale i to jen minutu dvě a pak odejde na místo. Je hodně fixovaný na ruce.
Je nějaká možnost naučit ho hrát si? Je to celkem nuda pro něj i pro mě, když doma se chce jen hladit a venku ho nemám čím zaujmout, to radši stojí a kouká do blba. Pamlsky jsem zkoušela, ale moc na ně nereaguje, venku nic nesežere a to ani odemě z ruky. Rodina o něm říká, že je to psí inteligent, a hrát si prostě nebude
A ještě jedna věc. Umí povel sedni, ale nechce ho provádět. Musím mu pomoct rukou zatlačením na zadní část těla a pak si sedne. Když něco provede a já ho volám k sobě tak si sedne sám a hned, stejně tak když něco chce, ale pokud ho volám k sobě podle něj "jen tak", tak přijde k noze ale bez náznaku rukou si nesedne.
Používám Antiparazitní obojek Herba Max, u kterého píšou účinnost tři měsíce. Můžu psa vykoupat i s obojkem nebo ho mám na koupání sundat?
Děkuji za rady a omlouvám se za možná hloupé dotazy, ale je to můj první pes.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 26 Dub 2013 14:13
- Nahlásit
Bonenumb
Jste hodní, že jste se pesana ujali
Máte ho JEN měsíc. je to strašlivě krátká doba, aby fungoval naplno.
Jestli si s ním nikdo nehrál, když byl malý, tak to prostě neumí a budete ho to muset naučit- což může trvat dlouho. Zkuste krabičkový trik - vezměte nějakou moc voňavou dobrotu - můj favorit je špek a dejte mu jí do papírové krabičky - třeba od čaje, nebo od pasty na zuby, nejdřív nechte krabičku otevřenou několikrát, aby si zvykl, že to tam najde. Pak až se k ní bude radostně řítit, tak jí při dalším přizavřete a nechte ho, ať se do ní dobývá, pak postupem času jí zavřete úplně, pak s krabičkou pohybujte, aby jí lovil. Hrajte si s ním vždy když není najedený. Aby měl zájem o ty pamlsky v krabičce.
Pokud má rád poštuchování a blbnutí- blbněte právě tu kratičkou dobu a ukončete to dřív, než ho to přestane bavit, aby se na příště těšil, zkuste se s ním honit, pokud v tenhle moment neregaguje ještě na to sedni, zapojte někoho z rodiny, aby ho podržel a trošku i vyhecoval, vezměte do ruky něco zase moc dobrého a "utíkejte" do vedlejší místnosti, druhý člen rodiny ho vypustí, až pesan doběhne, poblbněte s ním a odměňte ho.
Na vykoupání - šamponování - obojek sundejte.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 26 Dub 2013 14:28
- Nahlásit
Bonenumb
Antiparazitní obojek Herba Max,
není to na obalu?
Už měsíc
ono to někdy trvá i dýl, než si zvykne natolik, aby si hrál. No a jestli třeba patřil nějakému důchodci, tak ten ho to prostě nenaučil a holt je to na vás.
Pamlsky jsem zkoušela, ale moc na ně nereaguje
a jaké? Ono přes žrádlo toho dokážete hodně, možná mě napadlo, jestli třeba, tím že je to drobek, není přežraný?
Co třeba zkusit vařená kuřecí srdíčka, slaninu?
Jako motivace se dá použít i to hlazení v náruči, nešlo by to přes to?
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 26 Dub 2013 14:29
- Nahlásit
PetraK
si tu plácám játro zbytečně
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 26 Dub 2013 14:35
- Nahlásit
kachna_
tak já se smažu, jo? stejnak by to některejm mohlo udělat i radost
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 26 Dub 2013 14:39 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
Ještě k těm pamlskům, že je nechce- určitě by bylo dobré s tím, že psa pamlskuju počítat v denní krmné dávce a o něco málo jí snížit. neboli ráno dát jen lehkou snídani, aby byl na ty pamlsky natěšený, plus pochopitelně prozkoušet co mu opravdu chutná - chutě jsou různý a taky se můžou měnit- jeden čas jsem cvičila na banán , na mrkev. Určitě bych jako pamlsek používala něco opravdu spešl, co pesan nikdy jindy prostě nedostane. Aby o to měl zájem. A pamatovat na to, že dobře nadlábnutý pes -pokud je to spíše nežravec - o ty pamlsky tak moc stát nebude. My co máme pažravce tohle tolik řešit nemusíme, ale u psů, kteří po jídle nejsou jetý, to chce mít na paměti.
a další edit
můžete zkusit i to, že mu pro začátek ty pamlsky dáte třeba do ruličky od WC papíru - z té se to snadno vykutálí , pes je tam vidí, je to větší motivace, než míček.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 26 Dub 2013 14:45
- Nahlásit
Bonenumb
a pidikousky pamlsků, protože takovouhle myšku malou asi třeba pár piškotků bez problémů zaplácne
a k tomu, že si občas trošku hraje, tak byste se měli snažit mu to neznechutit, je dobré skončit, dokud to pejska ještě baví.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 26 Dub 2013 14:59
- Nahlásit
Bonenumb
mám doma podobnou dobu útulkáče a hrát se taky musel naučit, je to dost práce a hlavně to chce při jakékoliv interakci s hračkou (zpočátku třeba i jen pohled) nadšeně chválit a povzbuzovat.
A doma ty pamlsky žere? Nadšeně? To že venku nic nechce může být způsobené i stresem, přemírou podnětů..
Umí povel sedni, ale nechce ho provádět
A jak teda víš, že ho umí? Na zadek bych mu netlačila, pokud ho nechce provádět, tak bych ho začala učit nějaký jiný cvik, ať si zaměstná hlavičku a k sezení se vrátila časem až bude celkově víc v pohodě
|
Bonenumb
Člen |
# Zasláno: 26 Dub 2013 15:13
- Nahlásit
Děkuji všem za rady
Pejsek není žravý, granulí sežere jen co musí a to si myslím, že má granule kvalitní (Taste of the Wild), aspoň doufám, že kvalitní jsou. Ani nijak zvlášť nežebrá o jídlo, když jíme my. Pamlsky jsem dávala jakési psí (3 různé druhy), piškoty, mrkev, šunku. Psí pamlsky si vzal celkem asi 5x, se šunkou to vypadalo líp, ale taky už ji nechce. Používám minikousky, abych si ho nezaplácla. Zkusím ještě ten špek, ten by třeba mohl vyjít
To že patřil důchodci mě taky napadlo, sedět na klíně a nechat se hladit to by mu šlo.
Zkusím to hraní s krabičkou, případně roličkou od toaleťáku. Třeba se chytí.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 26 Dub 2013 15:24
- Nahlásit
Bonenumb
mně ještě napadlo, nepejskaři mívají problém správně chválit, nemáte možnost cvičáku (nejlépe asi agilitního, tam mě to naučili fakt nejlépe), kde by vám to ukázali?
Ono si nějakou cestu určitě najdete, měli jsme před lety, když jsem byla malá, necvičitelného psa a i ten si našel cestu, jak si se mnou hrát (hrávali jsme na honěnou)
|
birma
Člen |
# Zasláno: 26 Dub 2013 15:26
- Nahlásit
Bonenumb
jakési psí (3 různé druhy), piškoty, mrkev, šunk
kromě špeku můžeš zkusit třeba ještě syrové maso (krájená drubeží srdíčka), vařené nebo sušené maso, domácí játrové sušenky (někde tu bude recept), párky.... a nenechávat ten jeden druh, ale často střídat, aby se mu nepřejedly
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 26 Dub 2013 16:29
- Nahlásit
BonenumbRodina o něm říká, že je to psí inteligent, a hrát si prostě nebude
To se mi líbí
Moje fenka si taky nehraje. Ráda ničí, kouše věci, ale něco cíleně dělat a nedejbože pořád dokola ji nebaví. Nahlížím na to z lepší stránky a to, že alespoň neotravuje, že chce házet balonek nebo tak. Znám psy co jsou dost neodbytní, měla jsem dříve pudlíky, to jsem si užila hodiny aportíku a tak nějak už mi to nechybí.
Jinak chci říct, že je moc hezké, že jste se ujali pejska
|
Bonenumb
Člen |
# Zasláno: 26 Dub 2013 20:03
- Nahlásit
Tak ta krabička zabrala, chytil se na špek A po hraní byl z toho celej vykulenej, že si lehnul do pelechu a dělal mrtvýho, ani ven nechtěl. Ale už se srovnal, tak dáme zítra druhé kolo.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 26 Dub 2013 20:33
- Nahlásit
Bonenumb
Tak ta krabička zabrala
lehnul do pelechu a dělal mrtvýho, ani ven nechtěl
to víš, je to pro něj nový silný zážitek a tak je to značně vyčerpávající
|
danajasa
Člen |
# Zasláno: 27 Dub 2013 15:49
- Nahlásit
BonenumbZkusím to hraní s krabičkou, případně roličkou od toaleťáku. Třeba se chytí. Hmyzáková k nám přišla cca v 6letech(nikdo neví kolik jí je teda) nehrála si vůbec hladit se teda taky nechtěla,u ní zvítězil lovecký pud je šílená ze zvuků napřed měla plnící míček z jídlem,ale jako druhé nejoblíbenější je momentálně "zabij si své prasátko" z čehož sem časem vytvořila pár povelů(jako chceš parátko udělej to nebo to...naučila se jen sedni a ke mě což považuju za megaůspěch) http://danajasa1.rajce.idnes.cz/Nova_slozka_2/#SDC 10023.jpg
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 28 Dub 2013 09:07
- Nahlásit
Nenuťte ho si hrát, když nechce. Někteří psi si nezačnou hrát nikdy, někteří za několik měsíců nebo let. Kdo ví, co prožil.
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 28 Dub 2013 09:08
- Nahlásit
A opatrně jak píšete, že byl z toho unavený a nechtěl ven a byl v pelechu. Je dost snadné takové nalezence psychicky vyčerpat.
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 28 Dub 2013 09:13
- Nahlásit
makrel
Někteří psi si nezačnou hrát nikdy, někteří za několik měsíců nebo let.
Máš recht, Mařka moje si nehraje nikdy, ani se psama, ani s hračkama, začala trošku až poté, co jsme s Katkou Lerl klikali. To si pak hrála chvilinku s věcma, se kterýma jsme cvičili. Jinak hravá není, někdy se se mnou přetahuje, ale taky ne moc dlouho. Takže ani po 11 letech to žádnej hravec není.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 28 Dub 2013 09:15
- Nahlásit
Gerda
začala trošku až poté, co jsme s Katkou Lerl klikali. To si pak hrála chvilinku s věcma, se kterýma jsme cvičili.
hele to mi připomnělo video z pražské ZOO o ledním medvědu, co jsem nedávno viděla
http://www.zoopraha.cz/cs/o-zviratech/zvirata-se-u ci/medved-ledni
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 28 Dub 2013 09:32
- Nahlásit
lamalucni
Bohužel video nespustim, ale je fakt, že si Mařena nehrála vůbec, jako vůbec, bála se hraček, úplně nesnáší ty pískací, toho se bojí pořád, začala opravdu až za velmi dlouho a stejně dá přednost nějaký menší hře semnou než s čímkoli jiným. Jednou jí chtěl kolega v práci na zahradě hodit klacek, málem ho sežrala, jak se toho bála. Teď má pletenou fusekli a pleten kroužek, hraje si tak, že žvejkne párkrát do fusekle, navlíkne si kroužek na nohu a kulhá po bytě. A baví jí, že se jí směju...
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 28 Dub 2013 09:37 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit
Gerda
Je tam lední medvěd, který přišel z jiné ZOO a celý den se jenom kýval. Neplaval, nehrál si, nezajímal se o návštěvníky, nic. Tak ho začal František Šusta cvičit přes klikr - teda místo klikru to byla baterka, ale to je fuk. Dvakrát denně asi deset minut, čtyři dny v týdnu. A pomaličku se to zlepšovalo, po každém cvičení si ještě asi půl hoďky sám hrál a plaval, než se vrátil zpátky ke kývání, postupem času si hrál dýl a kýval se míň - celkově se doba kývání zkrátila asi na polovinu, začal se zajímat i o návštěvníky a komunikovat s nimi... a pak šel zase do jiné ZOO.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 28 Dub 2013 09:39
- Nahlásit
makrel
byl z toho unavený a nechtěl ven a byl v pelechu
na druhou stranu únava z nových věcí je přeci normální
důležité je podle mě, že
už se srovnal
Gerda
Beska si taky nehraje, ale není to celkem nuda pro něj i pro mě, když doma se chce jen hladit a venku ho nemám čím zaujmout, to radši stojí a kouká do blba. , umí spolupracovat, dát zpětnou vazbu
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 28 Dub 2013 13:36
- Nahlásit
Kachna: jo, jen jsem napsala upozornění z vlastních zkušeností
|
birma
Člen |
# Zasláno: 28 Dub 2013 15:14
- Nahlásit
makrel
Nenuťte ho si hrát, když nechce
Myslím, že o nucení nejde, ale třeba si hrát neumí. V tom případě mi přijde dobré ho to naučit, ale do hry nenutit
|
Bonenumb
Člen |
# Zasláno: 28 Dub 2013 18:08
- Nahlásit
Po včerejších a dnešních zkušenostech vím, že si hrát prostě neumí a musím ho to naučit. Lovit pamlsek z krabičky ho děsně baví, a když zjistil, že když si pamlsek sežere, tak další hraní nebude (je to mrňous a moc pamlsků mu dávat prostě nemůžu), tak ho jen dostane ven z krabičky, položí vedle a přemýšlí, jestli sežrat a dál si nehrát, nebo nesežrat a hrát si dál A po hraní už není tak unavený a normálně funguje.
Balonek, který bych mu taaak ráda házela dál obchází obloukem . Ale nevadí, teprve začínáme, třeba dojde časem i na něj.
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 28 Dub 2013 18:18
- Nahlásit
Bonenumb
třeba dojde časem i na něj.
jasně že dojde, už se otrkává a hrát si určitě bude, i motivovat půjde. Moc hezký!
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 28 Dub 2013 22:30
- Nahlásit
lamalucni
lední medvěd, který přišel z jiné ZOO a celý den se jenom kýval....Tak ho začal František Šusta cvičit
Se Šustou jsme se o tomhle medvědovi bavili a je zajímavé, jak k tomu kývání ten medvěd přišel - v té původní zoo se občas zakýval a oni ze strachu, aby z toho nebylo obsedantní kývání, ho vždycky hned odvolali a odměmili rybou. Takže ho celkem rychle naučili, že za kývání se je ryba.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 28 Dub 2013 22:50
- Nahlásit
Walda
ajo, to mě vůbec nenapadlo, že to může být naučené chování, já z toho videa pochopila, že je to deprivant... vlastně ani nevím, která z těch možností je smutnější
|
Tinakris
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2013 09:38
- Nahlásit
S hraním mám taky problém. Mám dvouletého psa, kterého jsem si od chovatelky brala jako ročního. Žil v bytě se smečkou psů (příbuzných ), tak si myslím, že se hrát nenaučil a navíc je dost submisivní a bojácný. Například míčku se bojí. Míček s dírou na pamlsky fungoval jen chvíli – hodně ho to bavilo, ale jednou míček změnil nečekaně směr a pejsan se šíleným vřískotem vyletěl dva metry do výšky a už se k němu nechce přiblížit. Občas se pere se ponožkou do které jsem nacpala zmuchlanou novinovou kuličku , ale to mu vydrží tak 5 vteřin. Případně mu do ní dám pamlsek a hodím. Co ho trochu baví je hledat kokinka. Rozmístím je po bytě a vykřikuji "Hledej kokinko... No kde máš kokinko..." To se může přetrhnout. Rád taky jakoby ohryzkává moje ruce, takže s něma před ním šermuju a on kolem poskakuje a okusuje je.
Ale můj pesan je tak trochu dost divnej, tak nevím jestli by toto zabralo i na nějakého jiného
|