Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Pes se zacina bat lidi
Autor Zpráva
polka
Člen
# Zasláno: 26 Bře 2013 01:05 - Změnil/a: polka
- Nahlásit

dobry den. mam fenku nemeckeho ovcaka a od malicka se ji snazim vsemozne socializovat. V podstate kazdy den je mezi lidmi. oni maji radi ji, ona je.. I prez to se ale parkrat stalo, ze kdyz na ni nekdo nastoupil (delaj to hlavne chlapy, co chtej ukazat jaky sou chlapy) takovym tim radoby laskovnym zpusobem "provokuji ke hre", tak se ho jakoby lekla a ustupovala od nej a treba i trochu stekala.. Snazila jsem se z toho nedelat velkej problem, nechlacholit, nijak prehnane neokrikovat, jen sem psa s NE bud odvedla nebo pokud to slo seznamila s danym clovekem (ale stejne k nemu uz byla neduveriva).
Posledni dobou (je ji ted 7 mesicu) se to ale zhorsuje a zacina se bat cim dal tim vetsiho poctu lidi a ten impuls k tomu staci cim dal tim mensi. Vsechno je to zatim ve velmi zvladatelnych mezich, bez jakehokoliv naznaku opravdickeho stresu nebo agrese, ale stejne se bojim, aby se to casem nevyvinulo v naky vetsi problem. sem z toho trochu nestastna, protoze sem mela pocit, ze sem socalizaci opravdu nepodcenila a ze vsech stran clovek odrazi povery o tom jaci jsou NO agresivni a potom se stane, ze pes steka, kdyz nej nekdo jen "blbe" promluvi. (opet opakuji, ze se jedna o zlomek pripadu)
mate s timto nekdo nake zkousenosti? urcite delam neco spatne, protoze celkove se fenka stava tak nejak vic histericka a casto mam pocit, ze ty svoje reakce tak trochu prehrava.. mozna je to je puberta..? dekuji za pripadne rady.

polka
Člen
# Zasláno: 26 Bře 2013 01:13
- Nahlásit

este chci dodat pro pripadne laskave prispivatele, ze ve vycviku je velmi sikovna a vubec se jevi ve vetsine pripadu, ze ma milou a klidnou, spis trochu submisivni povahu a obecne miluje vsechny lidi a psy (ty hlavne) jen se ji neco nekdy tak v hlave prepne

Walda
Člen
# Zasláno: 26 Bře 2013 08:18 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit

polka

Podle mě opravdu přešla ze štěněcího pohledu na svět, kdy všichi jsou kamarádi a nikdo, ani člověk ani pes, jí nemůžou ublížit, a začíná víc řešit případy, kdy se někdo chová z psího pohledu neeticky. Takže já bych:
- jí neokřikoval jen sem psa s NE bud odvedla a neodcházel, ale snažil bych se jí v co největším klidu podpořit, i když si při tom třeba párkrát štěkne. Je to chyba toho cizího člověka, že se neumí chovat ke psům a kůli tomu bych svého psa nesrážel. Klidně bych si jí zavolal k sobě zpět (bez předsednutí, jen aby přišla), vzal jí na vodítko, spíš s trochu překvapeným výrazem "prosím tě, co blbneš, to je normálka" a bez chlácholení si jí přestal všímat, třeba s tím člověkem prohodil pár slov, případně pak fenku s ním seznámil, a pochválil bych jí za dobrý výkon až PO zvládnutí kontaktu, ne přímo při něm. Hlavně jí nijak na tyhle "zvláštní situace" neupozorňuj.
- normálně bych pokračoval v krasojízdě, jak to děláte, to vypadá sympaticky. Jen ještě jednou upozorňuju, že nejdůležitější je TVŮJ KLID v každé situaci a v těch "krizových" zvlášť. Nebát se předem, že něco neklapne, naopak do všeho jít sebevědomě a odhodlaně, ale klidně. Fenka se bude chovat podle tebe a za nějakou dobu vám to už ani nepřijde.
- dal bych si pozor na figuranty při kruhovce, aby mi jí někdo nevyhnal, aby k ní přistupovali velice citlivě, ale naopak by jí ostatní psi měli dodat odvahu

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 26 Bře 2013 08:44
- Nahlásit

polka
I prez to se ale parkrat stalo, ze kdyz na ni nekdo nastoupil (delaj to hlavne chlapy, co chtej ukazat jaky sou chlapy
tohle bych nikomu nedovolovala..

polka
Člen
# Zasláno: 27 Bře 2013 00:07
- Nahlásit

walda
dekuji za odpovet. je pro me tezke to cele komplexne popsat. mate pravdu s tim "prosím tě, co blbneš, to je normálka" to rikam vlastne casteji, jde o to ze parkrat to bylo opravdu nevhodne a uz to vubec nebyla chyba toho cloveka a to potom mozna malinko ztracim zminovany vnitrni KLID, protoze ona je opravdu celkem porizek uz ted a ja nesnasim psy, co stekaj na lidi a cejtim to jako svoje selhani.. vzdycky sem mela u psu nejaky prirozeny respekt a rovnala i psy kamaradum a byla sem celkem sebejista a ted sem se poprve dostala do takove spiraly toho, ze se bojim, ze se pes bude bat.. no hrozny, nafackovala bych si )
davidkova renata
tohle bych nikomu nedovolovala..
ja se samozrejme snazim, od toho lidi odrazovat, ale i tak si myslim, ze pes proste musi byt ten "moudrejsi", kdyz takovedle situce nastanou.. mozna je hlavni problem, ze kdyz sem byla mladsi, tak sem to tak neresila a byla i castecne nezodpovedna a tim padem i pes byl v klidu a ted to moc resim, protoze si vice uvedomuju mozne nasledky a pes je taky nerovoznejsi.. jak to pise Walda

Walda
Člen
# Zasláno: 27 Bře 2013 09:11 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit

polka

ja nesnasim psy, co stekaj na lidi a cejtim to jako svoje selhani.
parkrat to bylo opravdu nevhodne
Na tohle se zkus v té chvíli vykašlat, situaci už stejně nezachráníš, a soustřeď se na výsledek. Soustřeď se na psa, i když třeba zrovna předstíráš, že ho ingnoruješ.

kdyz sem byla mladsi, tak sem to tak neresila a byla i castecne nezodpovedna a tim padem i pes byl v klidu a ted to moc resim, protoze si vice uvedomuju mozne nasledky
Uvědom si, že čubině, i když píšeš, že je už pořez, je sedm měsíců, je to štěně, i když je velká, tak jaký následky. Jinak tahle tvoje věta je podle mě dokonalou analýzou tvé současné situace.

sem se poprve dostala do takove spiraly toho, ze se bojim, ze se pes bude bat..
Důležitý je, že to víš a rozumíš tomu. Co by za to někteří jiní tady dali, nikdy se jim to nepodaří.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 27 Bře 2013 09:49 - Změnil/a: davidkova renata
- Nahlásit

polka
ze pes proste musi byt ten "moudrejsi", kdyz takovedle situce nastanou.. mozna je hlavni problem, ze kdyz sem byla mladsi, tak sem to tak neresila a byla i castecne nezodpovedna a tim padem i pes byl v klidu a ted to moc resim, protoze si vice uvedomuju mozne nasledky a pes je taky nerovoznejsi.. jak to pise Walda
souhlasim naprosto s waldou,určitá míra "nezodpovědnosti"(já tomu teda řikám jinak ) je celkem slušnej recept na pohodovýho psa..a jinak si nemyslim,že pes by měl být ten moudřejší
odkud jsi?

kachna_
Člen
# Zasláno: 27 Bře 2013 10:10
- Nahlásit

davidkova renata
jinak si nemyslim,že pes by měl být ten moudřejší
jestli z malý vsi, tak jí zcela chápu.
polka
Hele jestli jsi z malý vsi a je to stylem, v zásadě vlastně naprosto bezproblémovej soused dělá tyhle kraviny a rozházet si to s nim není úplně jako dobrý řešení, řešení normální prosbou, aby to nedělal nepochopí, já dělám to, že si psa vždycky stáhnu na vodítku za sebe, takže mezi psem a "volem" jsem já. Špatný je nechat ho pobíhat kolem bez vodítka, pak se to ošéfovat nedá.
A když má "vůl" blbý kecy, tak nevysvětlovat, jakmile začneš vysvětlovat, většinou obhajuješ chování psa, ale je to tvůj pes a ty nikomu jeho chování vysvětlovat nemusíš. Vždycky souhlasím se zjevnými fakty, ale nepřipouštím debatu. Bojí se? Ano. Proč? Asi si myslí, že je to dobrej nápad. Tečka. Nepřipustit debatu

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 27 Bře 2013 10:21
- Nahlásit

kachna_
estli z malý vsi, tak jí zcela chápu
nejde vo ves...jde o to,zda pes má intelektem a schopnostmi na to aby byl chytřejší a moudřejší než člověk podle mne nemá.Takže bych se snažila apelovat spíše na lidi než na psa v takových případech..ale jinak myslim,že se chápem akorát je to slovíčkaření

mac1
Člen
# Zasláno: 27 Bře 2013 11:48
- Nahlásit

davidkova renata
...jde o to,zda pes má intelektem a schopnostmi na to aby byl chytřejší a moudřejší než člověk podle mne nemá, tak moji psi ( a řekla bych, že nejen oni) jsou rozhodně chytřejší než někteří lidští jedinci

mac1
Člen
# Zasláno: 27 Bře 2013 11:49
- Nahlásit

A upřímně řečeno už to, že takové blby v podstatě ignorují ukazuje i na jejich větší moudrost

polka
Člen
# Zasláno: 29 Bře 2013 00:48
- Nahlásit

ja myslela jako moudrejsi, prave ze to ignoruje a hned toho cloveka nejde treba srovnat. a jsem z prahy, takze ona je prave bezne uplne v pohode, i kdyz ji treba cizi lidi zacnou hladit v metru a tak, ale nekdy si nekoho vybere (a ty lidi za to uz vubec nemuzou) a jakoby se jich boji. ona taky zacina byt posledni dobou trochu "herecka" a nektery svoje reakce torchu prehani, protoze to asi nekdy fungovalo (hlavne na rodice kteri ji obacas hlidaj). no ale vsechno se to meni a opravdu se osvedcilo nevenovat tomu zbytecne moc pozornosti. nekdy ve snaze neco nezanedbat asi veci zbytecne prekombinovavam a uplne by stacilo bejt konzistetni a klidna a pes se podel toho uz zaridi..
jinak vsem dekuju za postrehy. sem tu nova a procitam si to tu vsechno a jsem rada, ze nekdo taky premysli o psech takle do hloubky.. vetsina mych kamaradu, co maji psy nic neresi a potom to dopada, ze "pes je blbej" nebo ze to je takova rasa a podobne.. vytaci me to silene, ale po paty davat prednasku po ktery si stejne vysichni mysle, ze sem blbec me nebavi a prave proto chci mit super ultra skvelyho psa

birma
Člen
# Zasláno: 29 Bře 2013 07:04
- Nahlásit

polka
a prave proto chci mit super ultra skvelyho psa
na přehnaný ambice pozor, zbytečně to zatěžuje tebe i psa. Buď ráda, že ho máš a užívej si to, že je normální
Nevím kolik ti je, ale řekla bych, že podobně jako mě, když jsem si před lety pořídila prvního psa a měla jsem podobné plány, jako ty teď, jak budou všichni nevěřící Tomášové zírat, jak je úžasný. Úžasný byl, to je pravda, jen dost jinak, než jsem si představovala a dal mi velkou lekci v tom smyslu, že ne vždycky je špatně, když něco nevyjde a něco se nepovede.

kachna_
Člen
# Zasláno: 29 Bře 2013 07:12
- Nahlásit

birma
100% souhlas. Dokud jsem neřešila a šla na to "nezodpovědně", bez ambicí, super. Jakmile jsem chtěla mít jednou suprdupr psa, no, do dneška si ten moc řešící přístup vyčítám.

polka
Člen
# Zasláno: 29 Bře 2013 09:58
- Nahlásit

mate urcite pravdu.. sice sem uz zila s hodne psy, ale tendle je prvni od stenete opravdu jen muj a dlouho sem to odkladala a ted mam jakoby trochu tremu z toho, co z ni vychovam, kdyz mi to nebude nikdo kazit a porad si vycitam, ze nedelam vsechno idealne. ale ona je nastesti tak skvela, ze mi sama obcas tak po psovsku pripomene, ze je dulezity, ze se mame radi a ze vsechno nejak dopadne

Walda
Člen
# Zasláno: 29 Bře 2013 10:31 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit

polka

opravdu se osvedcilo nevenovat tomu zbytecne moc pozornosti
dobrá cesta

porad si vycitam, ze nedelam vsechno idealne
Kašli na to, nikdy nikdo nic nebude dělat ideálně, o to nejde, jde o vzájemně srozumitelnou komunikaci a podporu. A jako obyčejně připomínám, že tohle "je dulezity, ze se mame radi" není z psího hlediska to nejdůležitější - pes potřebuje hlavně oboustrannou důvěru a respekt. Lásku mají psi až na třetím místě

jsem z prahy
Kdyby bylo pořeba, můžeme to skonzultovat někde při venčení.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 29 Bře 2013 11:51
- Nahlásit

Walda
sem z prahy
Kdyby bylo pořeba, můžeme to skonzultovat někde při venčení.

můžeme jít s váma

Walda
Člen
# Zasláno: 29 Bře 2013 12:34
- Nahlásit

davidkova renata

No jasně, někdy se můžem sejít ve Hvězdě a když bude mít polka zájem, může se zúčastnit.

birma
Člen
# Zasláno: 29 Bře 2013 12:56
- Nahlásit

Walda
můžem se třeba taky vnutit?

Walda
Člen
# Zasláno: 29 Bře 2013 15:31
- Nahlásit

birma

No, proč ne?

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání