Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Jak naučit 9měsíčního NO na vodítko?
Autor Zpráva
madli
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2013 16:02
- Nahlásit

koupili jsme štěně NO (9měsíců), pejsek vyrostl s matkou a otcem, byl jedináček ... je temperamentní, rychlý, bystrý, na zavolání přiběhne, na povel sedne, vleze do kotce, ale jakmile mu připnu vodítko, tak se ani nehne ... jak mu mám vysvětlit, že se nemusí vodítka bát?.. dík za radu

lamalucni
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2013 17:28
- Nahlásit

madli
Bych to udělala normálně přes odměny. Přijdeš, připneš vodítko, dáš super pamlsek, odepneš vodítko. Připneš vodítko, nabídneš hračku na přetahování, pohraješ si s ním, odepneš vodítko... Prostě když je vodítko připnuté, dějí se fajn věci. Jestli se brání připnutí, tak nejdřív odměňuj jen přiblížení se s vodítkem k němu, cvaknutí karabiny naprázdno atd., postupně a po krůčkách, až pak skutečné připnutí. Pak můžeš třeba chtít, aby na vodítku popošel krůček dva, než mu dáš odměnu (pamlsek nebo hra), případně můžeš nechat vodítko courat po zemi a začít před ním utíkat, jako že děsná hra a chceš, aby tě honil... dožene tě, potaháte se o hračku, odepneš vodítko a hra končí... apod.
To neber jako přesný doslovný návod, jen jako inspiraci - musíš se řídit vždycky podle aktuálních reakcí psa.

madli
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2013 18:36
- Nahlásit

připnutí vodítka se vůbec nebrání, ale v tu ránunasadí takový ten smutný psí pohled, skoro jako by mu měla ukápnout slzička ... snažím se jej odměňovat pamlsky, ale vždy si pro něj dojde smlsne ho a zase sedne na zadek a ani se nehne, jakmile odepnu vystřelí ...

lamalucni
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2013 18:40
- Nahlásit

madli
snažím se jej odměňovat pamlsky, ale vždy si pro něj dojde smlsne ho a zase sedne na zadek a ani se nehne, jakmile odepnu vystřelí ...
Tak bych to cvičila nejdřív v omezeném prostoru, kde nemá kam vystřelit. Kde jediným možným zdrojem zábavy jsi ty. Může to být v nějaké místnosti v domě, nebo na malém dvorku, v kotci... Tak mu mnohem snáz vysvětlíš, že sranda se koná jedině tehdy, když má připnuté vodítko - když ho odepneš, nastává nuda. A neomezovala bych odměny jen na pamlsky. Co ho baví, co má rád? Ideální je, pokud se rád přetahuje, ale dá se dělat spousta věcí...

madli
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2013 18:43
- Nahlásit

přetahování ho nebaví ... strašně rád běhá ....
a hrozně rád se mazlí ...

madli
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2013 18:45
- Nahlásit

pejska máme v práci, bude hlídat ... dvůr na běhání má velký ... jo a máme ještě jedno štěně 4 měsíční a 13 letého psa, oba vlčáky ...ale ti jsou zatím zvlášť, chci aby měli čas si na sebe zvyknout

lamalucni
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2013 18:48 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit

madli
Jestli rád běhá, tak ho po připnutí vodítka vyzvi k honičce. Jestli se rád mazlí, tak se s ním po připnutí vodítka pomazli. Nebo si třeba lehni na zem a nech se "zabít" (oblízat k smrti, štěnda to milujou) - prostě cokoliv, co má rád. A opravdu klíčové je cvičit to ze začátku v takovém prostoru, kde ho nic nebude rozptylovat, kde nebude mít možnost hledat si zajímavější zdroje zábavy. Tak mu velice rychle vysvětlíš, že připnutí vodítka rovná se sranda, bez vodítka rovná se nuda. A až to pochopí, tak teprve pak můžeš tuhle souvislost rozšířit i do náročnějších prostředí.

madli
Člen
# Zasláno: 18 Bře 2013 13:47
- Nahlásit

lamalucni
díky moc za rady, budeme na tom pracovat a časem dám vědět, jak jsme byli úspěšní ....

madli
Člen
# Zasláno: 27 Bře 2013 11:55
- Nahlásit

lamalucni
tak se musíme pochválit, že počáteční strach a neochota k vodítku se nám podařila změnit v radost a nadšení ... postupným uplácením různými dobrůtkami a pomalým zvětšováním prostoru ve kterém jsme se na vodítku pohybovali se mi podařilo našeho psa přesvědčit, že já mám pravdu a že na vodítku je to vlastně fajn ... mám z toho velkou radost a doufám, že náš pes taky

PetraK
Člen
# Zasláno: 27 Bře 2013 12:41
- Nahlásit

madli

mám z toho velkou radost a doufám, že náš pes taky

určitě, protože každá nová věc, kterou se pes naučí, jej posouvá o kus dál a zvyšuje jeho sebevědomí.

RaduM
Člen
# Zasláno: 27 Bře 2013 12:49
- Nahlásit

madli
postupným uplácením

Tomu se říká pozitivní posilování. Nehledě na to, že to zní mnohem líp než uplácení
Ale jinak dobrá práce

madli
Člen
# Zasláno: 27 Bře 2013 14:04
- Nahlásit

RaduM
dík za opravu ... nejsem přes pejsky odborník, spíš samouk

madli
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2013 13:09
- Nahlásit

ahojky, ještě s jednou věcí bych potřebovala poradit ... to naše nové štěně -Lex - mi radost projevuje tím, že stále cvaká zuby, ne že by mě chtěl kousnout nebo tak, ale pořád cvaká, bojím se mu dát pamlsek z dlaně, mám strach že mě cvakne ... na svůj věk je velmi staný a má velkou "tlamu" .. pamlsky mu dávám, tak že mu je hodím ... někdo mi říkal, že je to tím, že vyrostl ve smečce (s matkou a otcem) a chtěl být u žrádla vždy první proto je takový "haplavý" ... dá se to nějak odnaučit, nebo alespoň zmírnit? ... máte s tím někdo nějakou zkušenost?

PetraK
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2013 13:58
- Nahlásit

madli

házení to podle mě jen zhoršuje. chce to naučit psa brát si pamlsek pomalu, ovládat se - hodím sem svoje oblíbené video, třeba vám to pomůže:

http://www.youtube.com/watch?v=ipT5k1gaXhc

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2013 14:18
- Nahlásit

madli
pamlsky mu dávám, tak že mu je hodím ...
Tím tomu nepomůžeš, naopak se ti může brzy stát, že začne nejen cvakat,ale i skákat.
bojím se mu dát pamlsek z dlaně, mám strach že mě cvakne
Když si dáš palmsek na otevřenou dlaň a dáš mu ho jako koňovi, má podstatně menší šanci tě kousnout.
máte s tím někdo nějakou zkušenost?
Ano u několika psů nejhorší byli začátky při nácviku chůze u nohy ... v podstatě to přejde časem, pokud budeš trvat na tom, že si nic nevynutí. Trénuj spíš klid a výdrž.

madli
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2013 20:31
- Nahlásit

hmm Lex je velmi chytrý, rychle pochopí co po něm chci ... možná cítí trochu strach ze mě ... ale jak se jedná o žrádlo, nezná bratra ... na to mě upozornil paní hned jak jsme si pro Lexe přijeli

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2013 20:36 - Změnil/a: Eldoguero
- Nahlásit

madli
jak se jedná o žrádlo, nezná bratra
Využij toho se žravým psem se parádně pracuje časem se to srovná, jen musíš být fakt důsledná, vydržet a pamlsek dát opravdu jen v okamžiku, kdy je v klidu - tedy necpe ti hubu do ruky, nekouše, neskáče ... Nauč ho to přímo za pochodu při tréninku poslušnosti, tak zabiješ dvě mouchy jednou ranou.

madli
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2013 20:49
- Nahlásit

Eldoguero no právě, vše nám jde jako po másle, jenže on je pořád tak natěšený, na všecchno ..... budem na tom pracovat, jsem zvědavà jak to půjde, je to zkouška i pro mě

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2013 20:54
- Nahlásit

madli
on je pořád tak natěšený
je to ovčák to oni bývaj buď ráda, lepší krotit než dodávat temperament od jedné feny mám z její bouřlivý reakce na palmsek dodnes jizvu na ruce ale šlo to taky

madli
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2013 20:59
- Nahlásit

Díky za povzbuzení

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání