Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Kliker při normální poslušnosti
Autor Zpráva
Pupy
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2013 22:10
- Nahlásit

Dobrý den, pořídila jsem si německého ovčáka. Plánuji s ní dělat normální zkoušky Napadl mě s ní cvičit s klikrem, jenže nevím jestli je to vhodné při normálních cvicích, jako je sedni, lehni, ke mně a k noze. Na různé kravinky je klikr super, ale nevím co na normální cviky. Protože s ní chci dělat i stopy a obranu a tam klikr nevyužiji určitě. Můžete mi poradit?
Chci právě, aby chápala i ústní pochvalu.
Také bych chtěla poradit, jestli místo sedni nemám říkat seď, aby si to nepletla s lehni.

PetraK
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2013 22:19
- Nahlásit

Pupy
jako je sedni, lehni, ke mně a k noze. Na různé kravinky je klikr super, ale nevím co na normální cviky.

proč ne? však s klikrem právě můžeš všechno zpřesnit, zrychlit. Dneska už jsou různý semináře na hodně místech ČR, nebo se dá jet na víkendovku, tábor. Odkud jsi? Pokud v Prahé, tak tady je hodně možností.

Chci právě, aby chápala i ústní pochvalu.
klik je jen označení toho správného chování, není to odměna, takže toho bych se nebála. Klikneš , pochválíš, odměníš.

seď, aby si to nepletla s lehni
já nevím, jestli to na zkouškách může být? Ale jako rozlišení mi to přijde dobrá věc, já mám sice sedni i lehni ale tohle mi přijde pro ně lepší.

Fifi
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2013 23:33
- Nahlásit

Pupy
Napadl mě s ní cvičit s klikrem, jenže nevím jestli je to vhodné při normálních cvicích, jako je sedni, lehni, ke mně a k noze. Na různé kravinky je klikr super, ale nevím co na normální cviky. Protože s ní chci dělat i stopy a obranu a tam klikr nevyužiji určitě. Můžete mi poradit?
Ve sportovce je klikr docela pouzivany, ted uz i v CR. Asi by to chtelo se nejdriv seznamit s principem klikr vycviku, sehnat si nejaky kurz podle mista bydliste a pak se nasmerovat na sportovku... Zagoogluj.

Pupy
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2013 07:19
- Nahlásit

Já s klikrem už pracovala s bývalou čubinou, začali jsme asi až v 8-9 letech, teď je u rodičů. Ale základní poslušnost jsme měli bez klikru. Já bydlím jinde a mám teď nové štěně tak právě přemýšlím jestli ji vycvičit pomocí klikru.

Akorát tedy nevím jak ji s klikrem naučim lehni a nebo k noze a nebo ke mně

corgi
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2013 08:21
- Nahlásit

Pupy
chci dělat i stopy a obranu a tam klikr nevyužiji určitě
Já cvičím označování předmětů na stopě výhradně s klikrem

jak ji s klikrem naučim lehni a nebo k noze
"Chůzi u nohy" na vodítku jsem naučila s klikrem 9týdenní štěně, Lehni sice bez něj, ale s klikrem ho, hádám naučíte za dva dny?
Radím pořádně si o klikru pročíst veškeré info, pustit si videa na youtube, navštívit nějaký seminář. Klikáním naučíte psa téměř cokoliv, je jedno, jestli na sportovku nebo na dogdancing. Já jsem velký propagátor používání klikru ve sportovce, ale vím, že na některých cvičácích se tomu smějí.
Uvedu příklad - skoková překážka ve sportovce, je nutno překonat bez dotyku, ale pes se od ní pořád odráží. Tradiční přístup = psa téměř oběsit vodítkem nad překážkou, aby ji doslova přeletěl, pak ho pochválit (asi že to přežil). S klikrem bez jakékoliv fyzické manipulace psem označím jasně, že bez dotyku je dobře.

corgi
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2013 08:22
- Nahlásit

corgi
S klikrem bez jakékoliv fyzické manipulace psem označím jasně, že bez dotyku je dobře.
Jenom dodám, pro popichovače, že mnou uvedený postup u příkladu skokovky není "pravý klikr trénink", ale jen "pomoc klikru"

PetraK
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2013 08:24
- Nahlásit

Pupy
Akorát tedy nevím jak ji s klikrem naučim lehni a nebo k noze a nebo ke mně

úplně stejně jako jakýkoliv trik. Pokud pojedeš přes tvarování - Vezmi si,jak chceš aby cvik vypadal. Pak si představ, jak ten pes ten cvik dělá, rozfázuj si ho (třebas jako film- okýnko po okýnku a klikni za první krok který pes směrem k tomu cviku udělá. A postupně postupuj dál a dál. Ale asi nejlepší by bylo fakt si zajít na nějaký kurz.Tam se dozvíš základy,uvidíš jak pracovat. Naučís se načasování a tak.

Pupy
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2013 08:39
- Nahlásit

Tak to já jako s klikrem zkušenosti mám. Tedy věděla bych jak na to. Jen normální základy si neumím představit.

Hlavně chci aby u nohy koukala čubina mě do očí, tak snad to zvládneme vše

RaduM
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2013 09:08
- Nahlásit

Pupy
A jaké zkušenosti máš s klikrem? Respektivě co jsi s ním naučila předchozí čubu?

Já používám klikr v obedienci. Sice už většinu cviků máme naučenou naváděním či přes target, ale co používáme klikr, dost se pes zrychlil a zpřesnil, takže myslim, že v poslušnosti je klikr rozhodně využitelný, ať už na doladění, nebo úplné naučení, jsou to cviky jako každé jiné.

danajasa
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2013 09:32
- Nahlásit

Mám tudle je výborná a je tam i jak naučit sedni lehni celý vo klikru(jsem v půlce eště dočítám pořád) (třá lehni dělala že si sedla na zem pokrčila nohy a aby se pes dostal pod ty vohnutý kolena podlízt tak si musel lehnout aby se jako podplazil,v to okamihu klikla a tak) http://www.databazeknih.cz/knihy/jak-trenovat-nemo zneho-psa-aneb-i-prasatka-mohou-letat-125593

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2013 09:36
- Nahlásit

danajasa
třá lehni dělala že si sedla na zem pokrčila nohy a aby se pes dostal pod ty vohnutý kolena podlízt tak si musel lehnout aby se jako podplazil,
esi to děláš s pakoněm,chci to vidět
Pupy
nevim odkud jsi ,.píšu teda za prahu,tady je celkem dost možností jak se něčemu přiučit

Pupy
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2013 09:36
- Nahlásit

RaduM
Předchozí čubu jsem s ním naučila zavírat dveře, stydět se, sklonit hlavu, dát čumák do vody...jenže to jsou takový ty normální psí triky. Poslušnost jsem ji učila bez klikru.

RaduM
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2013 09:52
- Nahlásit

Pupy
A v čem se ti zdá poslušnost jiná než triky? Cvik jako cvik, některé jsou lehčí a některé těžší, ale to je stejné v poslušnosti jako v dogdancingu.

Já bych doporučila tuhle knížku. Je tam vždycky víc než jedna možnost (všechny pozitivní), jak cvik naučit a jsou tam i varianty s klikrem.
http://books.google.at/books/about/V%C3%BDcvik_psa _k_dokonal%C3%A9_poslu%C5%A1nosti.html?id=CZlVXwts _TsC&redir_esc=y

Pupy
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2013 10:03
- Nahlásit

RaduM
Protože triky jsem učila tak že to čubinu samotnou napadlo, max. jsem jen trochu navedla, jenže např. chuzi u nohy musím navést dost přesně a hodně.

PetraK
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2013 10:11
- Nahlásit

Pupy
enže např. chuzi u nohy musím navést dost přesně a hodně.

proč? proč navádět? začneš tím, že ti štěně sedí u nohy s očním kontaktem,který secvičíte předtím a pak uděláš krok, odklikneš jakýkoliv pokus štěněte o to jít s tebou, který postupně zpřesníš, přidáváš další krok, další.... je to o tom rozfázování.

RaduM
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2013 10:14
- Nahlásit

Pupy
Nemusíš, já učila chůzi naváděním a teď toho strašně lituju a začínáme učit odznovu. Nechávám ho tu pozici samostatně vyhledávat a je mnohem rychlejší, přesnější a hlavně radostnější a hlavně na mě kouká. Budu přidávat nový povel, protože povel k noze máme zkažený právě naváděním. Neříkám, že to naváděním nejde, já to prostě zkazila, ale určitě je to s klikrem mnohem jednodušší, já to vidím, vyzkoušela jsem obojí

kulala
Člen
# Zasláno: 22 Bře 2013 16:11
- Nahlásit

Pupy
Protože s ní chci dělat i stopy a obranu a tam klikr nevyužiji určitě.

to se teda sakra pletes!!
treba na uceni zalehavani predmetu je klikr naprosto super a pri obranach to same.

a presne jak rika RaduM a PetraK o tech pozicich a chuze u nohy pro me klikr naprosto nepostradatelna vec a mnohem jednodussi a rychlejsi o tom jak to vypada se nemusime ani dohadovat- pes ma voci na vrch hlavy. nemluve o tom ze cviky o kterych si pes musel "popremyslet sam" jsou nauceny prakticky nadozivoti.

Na různé kravinky je klikr super, ale nevím co na normální cviky.
ruzne kravinky jsou xzalozene na naprosto stejnym principu uceni jako cviky poslusnosti a divila by ses jak ti ty "kravinky" s klikrem pomuzou prave u cviku poslusnosti treba v tom jak rychle pes plni cviky s jakou radosti a jak presne

Pupy
Člen
# Zasláno: 22 Bře 2013 18:06
- Nahlásit

kulala
Už klikáme, takže jedeme na klikr )

Marcik
Člen
# Zasláno: 25 Říj 2013 09:39
- Nahlásit

Dobrý den .. Tak se rozhoduji s klikrem nebo bez. Chápu správně, že když ho naučím na klikr pak už se bez toho neobejdem ? A celý život budem poslouchat klikání ? Pokud budeme chtít aby si pes sednul ? V tomhle fakt tápu... Spousta lidí klikr používá a spousta odsuzuje.. Děkuji za odpověď

birma
Člen
# Zasláno: 25 Říj 2013 09:46
- Nahlásit

Marcik
Chápu správně, že když ho naučím na klikr pak už se bez toho neobejdem ?
Chápeš to špatně
Cvik za pomoci klikru naučíš a pak samotný klikr odbouráš. Stejně tak můžeš učit psa 10 cviků s klikrem a k tomu 10 bez něj, je to na tobě. Rozhodně bych si na tvém místě před definitivním rozhodnutím o klikru zjistila víc informací. (srozumitelně píše třeba Katka Lerlová - i jsem se pokusila najít správné místo na začátek čtení )

PetraK
Člen
# Zasláno: 25 Říj 2013 09:52
- Nahlásit

Marcik

. Tak se rozhoduji s klikrem nebo bez. Chápu správně, že když ho naučím na klikr pak už se bez toho neobejdem ?

ne , klikr se časem odbourá. Klikr není nic jiného, než označení momentu, kdy pes udělal přesně, přesně to, co po něm chcete, až to bude umět, klikr nebude zapotřebí.

corgi
Člen
# Zasláno: 25 Říj 2013 19:24
- Nahlásit

Marcik
Klikr používám pouze k naučení, jakmile pes cvik jako celek zvládá, už neklikám. Klikr vůbec nepoužívám u "jednoduchých" cviků

pawLINka
Člen
# Zasláno: 29 Říj 2013 09:02
- Nahlásit

Pupy

Hlavně chci aby u nohy koukala čubina mě do očí,
Chceš, aby ti koukala do očí nebo chceš oční kontakt?

Pupy
Člen
# Zasláno: 1 Lis 2013 09:09
- Nahlásit

pawLINka
chci oční kontakt prostě

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání