| Autor |
Zpráva |
Astorie
Člen |
# Zasláno: 10 Bře 2013 16:17
- Nahlásit
Chtěla bych se zeptat vás, co berete psa na vyjížďky s koněm, co "speciálního" jste ho kvůli tomu naučili a jaké máte třeba nějaké vychytávky.
Přemýšlela jsem třeba nad voděním na vodítku ze sedla, ale přijde mi to nebezpečné. Pokud se kterýkoliv z nich lekne a uskočí, vodítko se zamotá koni pod nohy a neštěstí je na světě. Asi by bylo lepší mít psa tak vychovaného, aby třeba po frekventované cestě šel u koně sám, neuvázaný. A zvolit pro to povel k noze, nebo vymyslet jiný?
A jak nejlépe naučit, aby si držel od koní odstup a nepletl se pod kopyty? Přitom ho nechci odradit od chůze blízko koně, právě skrz to chození po silnici...
PS. Zatím je to vše v teoretické rovině, ale tak už dopředu chci mít jasno, co po psovi budu chtít a jak toho dosáhnu.
|
fidalka
Člen |
# Zasláno: 10 Bře 2013 17:17
- Nahlásit
Psa beru ven s koněm už několik let.. nikdy mě nenapadlo ho vodit ze sedla na vodítku, pokud by bylo potřeba, tak bych raději sesedla..pes umí chodit u koně vedle mé nohy a za koněm + pracuji na povelu ke kolu, kdy jde pes po mé pravé straně.. psa jsem nechávala koně okoukat a nijak ho zvlášť ke kontaktu nenutila, ze začátku bych viděla spíš problém v nadměrném odstupu, později přišlo i stádium, kdy pes běhal koni doslova mezi nohama, ale tam mi pomohlo koňovo naznačení kopnutí..je taky potřeba zdůraznit, že ne každý kůň se se psem snese a nikomu nepřeji zažít pocit, kdy se kůň snaží zadupat psa připletlého na jízdárnu..jinak povely z koně jsem učila s pomocí sestry, která psa vedla na vodítku, já dala povel a sestra psa odkorigovala vodítkem (hlavně při povelu za koně, jelikož se pes neustále snažil chodit koni pod břichem, takže určitě pro prvotní seznámení to chce koně flegmouše).. další neopomenutelný faktor je tetanus, kdy při častějším kontaktu psa s koněm určitě doporučují vakcinaci..
|
bilksa
Člen |
# Zasláno: 10 Bře 2013 18:34
- Nahlásit
Sama s tím zkušenosti nemám, ale mám odchov u koně.
Panička nejprve brala od štěnda jen ke koni, pejsek si sám držel odstup a celkem bez problémů pochopil, že sice paničky kůň je hodný, ale že ty ostatní rozhodně ne, takže se drží opradu jen toho jednoho koně. Do výběhů už ví, že nesmí...
Co se týče povelů, tak ho všechny naučila nejprve bez koně, většinou u kola.
Důležitý je povel čekej, kdy psa zastavuje právě třeba před cestou, má ho naučeného na sednutí na píšťalku, takže na koni pískne, pes sedne tam, kde je a čeká. Pak má povel u kola, kdy jde pes po pravé straně koně a povel dopředu, kdy běží před koněm. Myslím, že jiné speciální povely nemá. Všechno naučila v pohodě a pes u koně maká jako hodinky.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 11 Bře 2013 12:16
- Nahlásit
Já psy s koňmi nikdy nebrala, ale u koní jsme se pohybovali často, tak pár postřehů. Hodně záleží na ingeligenci psa, někomu stačí jedno šetrné nakopnutí a od té doby si dává sakra pozor (moje fena), jiný je schopný jít mezi koně bez ohledu na cokoliv (můj pes). Hodně záleží na koni - měl by být hodně klidný, nelekací, schopný si na psa zvyknout (vzpomínám na vyjížďky s dostiháky a dalmatinkou, která když nečekaně vyskočila z křoví, tak se děly věci). Počítej s tím, že když budeš mít plno ruce práce s koněm, nebudeš se stíhat věnovat psovi (a ten pes to rychle zjistí).
Jinak kamarádky má mix borderu a má ji naučenou vyskočit do náruče do sedla.
|