Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / nechce si hrát
Autor Zpráva
Astorie
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2013 19:24
- Nahlásit

Asi roční nalezenec si po třech týdnech v novém domově s ničím nechce hrát. Nezajímají ho žádné hračky, přetahovadla, kousadla, prostě nic. Ani s obyčejnýma věcma si nehraje, nic nerozkousal, nic ho nepřitahuje.
Venku rád běhá s jinými psy, občas i se mnou se proběhne, ale jinak nic. Šmejdi, čuchá, ale do huby nic nevezme, klacek ho nezajímá. Doma pak nejradši polehává v mé blízkosti a nebo se nechá hladit, to je moc spokojený.
Celkem by mi to ani nevadilo, teda ráda bych si s ním třeba jen tak pohrála, ale stačilo by mi, i kdybychom se jen mazlili. Trošku problém je ale výcvik, ani ten ho moc nezaujal, přitom aspoň ten základ by se naučit měl. Ale jak to udělat, když ho nemám pořádně čím odměnit? Pro pamlsky se totiž taky nepřetrhne, vezme si jednou, dvakrát a pak už o ně moc nejeví zájem. Co dělat?

Jebloň
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2013 19:30
- Nahlásit

Astorie
Co dělat?
Nechat ho vydechnout a netlačit na něj!
Hrát si taky nemusí hodně dlouho a nebo taky vůbec.
Doma pak nejradši polehává v mé blízkosti a nebo se nechá hladit, to je moc spokojený.
Myslím,že tohle by mělo pro začátek stačit.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2013 19:38
- Nahlásit

Astorie
Asi roční nalezenec si po třech týdnech v novém domově s ničím nechce hrát.
nejspíš to prostě neumí..to se stává u takových psů
máš ho krátce,s výcvikem jako takovým bych se ještě nezabejvala,spíš buduj vztah,snaž se přijít na to co má rád,snaž se ho navázat na sebe, začni v domácím prostředí napřed.
se psy ho nech hrát,ale ne zas že vycházka se bude skládat jen z toho,že bude lítat s ostatníma psama a ty tam budeš víceméně jako někdo kdo ho tam dovede a pak zas odvede
dej tomu víc času,nejspíš neni zvyklý být na někoho navázaný a tak si žije tak trošku po svým..

lamalucni
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2013 20:13
- Nahlásit

Astorie
Souhlasím s předchozími příspěvky, chce to čas a netlačit na pilu. Asi bych se hlavně soustředila na to, co ho momentálně baví - mazlení, honičky... určitě přijdeš ještě na další věci. Jestli ho baví čuchat, co třeba udělat mu hru na vyčuchání pamlsků rozházených v trávě? No a postupně, jak se bude otrkávat, se bude repertoár společných her rozšiřovat, až třeba dojde i na ty hračky a přetahování. Doma mu můžeš nachystat třeba Konga naplněného něčím dobrým (lučina, tvaroh, mleté maso, Američani si chválí burákové máslo, ale to jsem nezkoušela), bude muset vyvinout úsilí (kousání, pohazování) k tomu, aby si dobrotu vydoloval, a to je první krůček ke hře. A doporučuju tuhle knížku, myslím, že by vám hodně pomohla.

danajasa
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2013 08:06
- Nahlásit

Doma mu můžeš nachystat třeba Konga naplněného něčím dobrým (lučina, tvaroh, mleté maso, Jj hmyzáčka sem si donesla okolo jejích 5let vůbec nechápala co je to hrát si,ale byla nenažraná příšerně,plnící balonek pamlskama zabral okamžitě,ted je magor do jakýkoliv hračky až moc zas

PetraK
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2013 10:23
- Nahlásit

souhlasím s ostatními, že to chce jednak dát pesanovi čas, tři týdny jsou málo, on neví, co ho zase může čekat. Jak psala Jebloň užívala bych si to, že on si užívá bezpečí, válení se na gauči a nechá se hladit. Od toho bych se odpíchla a postupně ho časem snažila navázat na sebe. Nauč ho, že všechno dobrý, pozitivní jde od tebe. Začněmež žrádlem, které mu dáš tak, že ho zavoláš, v klidu posadíš a když vydrží vteřinku v klidu sedět, misku mu dáš, postupem času ty vteřinky budeš natahovat, pak až to bude zvládat mu tu misku dáš, až se na tebe aspoň kratince podívá. Až půjdete ven, nenech ho vystřelit bezhlavě ze dveří /pomoz si tím, že ho už doma dáš na vodítko/, ale otevři dveře a dovol mu vyjít, až se na tebe zase kratince podívá, moc ho pochval a řekni třeba jdeme, jdi... (nejde o to, procházet dveřmi jako první, kvůli dominanci, jak se uvádí, ale pes se naučí, že jsi to ty, kdo určuje čeho se mu dostane, on se těší ven a toho můžeš využít, jako odměnu za to, že se chvíli uklidní, soustředí na tebe a jsi to ty, kdo rozhodne že se jde ven. To stejné, když potkáte psí kámoše. Z vodítka ho nevypouštěj jen tak hrrrr, ale, až se chvilinku uklidní a podívá se na tebe.

lamalucni

Jestli ho baví čuchat, co třeba udělat mu hru na vyčuchání pamlsků rozházených v trávě

hele do toho bych já osobně nešla, abych v psovi nepodporovala sbírání potravy ze země, spešl v dnešní době.

lamalucni
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2013 10:36 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit

PetraK
hele do toho bych já osobně nešla, abych v psovi nepodporovala sbírání potravy ze země, spešl v dnešní době.

Ajo, máš recht a velmi, tahle souvislost mi nedošla, su blbá... Hele a myslíš, že by to nešlo udělat ani tak, že by se ta čuchací hra dala na povel? Že by jako měl povoleno sbírat žrádlo ze země jenom po povelu a tím by se to bufetění dostalo jaksi pod kontrolu... Ale to by se asi muselo udělat hodně dobře, aby to nemělo efekt opačný, že?

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2013 10:40
- Nahlásit

PetraK
hele tak to ale neni..znám moře lidí co dělaj stopu na žrádlo,vlastně všichni ) a žádnej pes kuli tomu nesbírá co najde..zato znám moře psů,co o stopě nikdy ani neslyšeli a sržerou všechno co potkaj od hovna počínaje až po nevimco konče.. takže z vlastní(nejen) zkušenosti můžu říct,ža takhle to nefunguje

PetraK
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2013 10:46
- Nahlásit

davidkova renata
hele nevím, lamaluční ale nepíše o stopování, jako takovým,

hru na vyčuchání pamlsků rozházených v trávě?

fakt nevím, já jsem v tomhle prostě preventista -víš, že jsem i svoje pokusy o stopování dělala/dělám na kuře v síti a pamlsky jsou vždy v krabičce.
I je spousta přivolávací "her", kdy psa zrychlíš při přibíhání odhazováním dobrot, do čehož taky nejdu. Spešl bych do toho nešla u psa z útulku, o kterém nevím co má za sebou a jak se živil,, abych v něm právě to vyhledávání potravy na vlastní pěst po zemi prostě nepodporovala.

. takže z vlastní(nejen) zkušenosti můžu říct,ža takhle to nefunguje
to jsou ovšem jaksi psi od štěněte v rukou toho člověka, žejo?

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2013 10:50 - Změnil/a: davidkova renata
- Nahlásit

PetraK
lamaluční ale nepíše o stopování, jako takovým,
no to se snad z toho dá snadno udělat ne? jakej smysl by jinak mělo poházet bezmyšlenkovitě pamlsky a doufat a čekat až je pes najde ?
jako jo at si každej dělá co chce,za mě je to prostě blbost,protože se s tim dá normálně pracovat jako s čimkoli jiným..akorát se to ten pes holt musí naučit jako cokoli jinýho.
btw můžou se dělat pachový čtverce úplně v pohodě,ty sou na tom založený

PetraK
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2013 10:50
- Nahlásit

lamalucni
Hele a myslíš, že by to nešlo udělat ani tak, že by se ta čuchací hra dala na povel? Že by jako měl povoleno sbírat žrádlo ze země jenom po povelu a tím by se to bufetění dostalo jaksi pod kontrolu..

ale jo, jenže ne teď, kdy pes je doma nově, nevíš jak se živil a tak. S pamlsky bych hrála zatím ten začátek, kdy si pes bez dovolení nebere nic z ruky a zvyká si na ty pravidla teprve.

Pro zadavatelku:

http://www.youtube.com/watch?v=ipT5k1gaXhc

pokud nevládneš angličtinou, dá se i hodně moc vypozorovat, jak ten nácvik probíhá, vždy je to založeno na tom, nastavit situaci psovi tak, aby jí zvládl, takže pokud nabídnu pamlsek v ruce a chci aby si ho nevzal, musím mít tu ruku v takové vzdálenosti, aby to ustál a já ji stihla zavřít v případě, že vyrazí, aby se naučil, že pokud vyrazí, ruka se zavře, a naopak pokud se ovládne, pamlsek dostane.

PetraK
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2013 10:52
- Nahlásit

davidkova renata

.akorát se to ten pes holt musí naučit jako cokoli jinýho.

jenže pokud se ten pes potuloval po ulici a živil se sám........ podpoříš ho v tom, aby bufetil. Si myslím.

PetraK
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2013 16:07
- Nahlásit

pesalik

A to je ten problem,

jakejpa zase?

PetraK
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2013 18:48
- Nahlásit

pesalik
!
tak toje podnětný a je to třeba brát v úvahu.

PetraK
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2013 19:55
- Nahlásit

pesalik
se neda rozebirat, kuknete na to a hned to pochopite pani Brtnikova!

ne.
mozek si vzal permanentní dovolenou.
nevim esli se nedá rozebírat
ten !
nebo to co napsal/a zadavatel/la
nebo to co sem napsala já
či někdo jinej

formulujte přesně, bavíte se s debilem, jo?

Vero
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2013 20:03
- Nahlásit

Astorie
Asi roční nalezenec si po třech týdnech

Dej mu čas

Můj dvouletý pes, když přišel k nám domů, byl v podstatě stejný, nic ho nebavilo, jen venku se proběhnout, pachy (a zvěř), pamlsky nechtěl a na míček se tvářil, že to je blbost. Myslím, že s ním takto "nic nebylo" dost dlouho, přesně si nepamatuju, ale tři týdny je krátká doba, teprv se rozkoukává.

PetraK
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2013 20:28
- Nahlásit

pesalik
ale ted to zas vyzniva moc drsne, mela to byt puvodne jen drobna provokace

mozek měl evidentně dovolenou - momentálně jí na chvíli přerušil a vrátil se

je pravda, že jsem kapek přeháněla - já zpravidla moc nemyslim

Astorie
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2013 20:35
- Nahlásit

Všem moc děkuju Nejen za rady a postřehy, ale i za to, že se tu nerozjela diskuze "proč si teda beru psa, když tomu nerozumím" (jak by se jistě rozjela na jednom nejmenovaném koňském fóru)...

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2013 20:38
- Nahlásit

Astorie
le i za to, že se tu nerozjela diskuze "proč si teda beru psa, když tomu nerozumím" (jak by se jistě rozjela na jednom nejmenovaném koňském fóru)...

tak ale hele stačí říct a dem do toho!!

PetraK
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2013 20:48
- Nahlásit

davidkova renata
Astorie

oč si teda beru psa, když tomu nerozumím"

stačí říct, to je pravda

ne, já si vážím lidí, kteří si vezmou psa z útulku. Mají to mnohdy mnohem těžší než, když má člověk štěně od malička. Jestli toho moc o psech nevíš, bude možná dobrý držet se některých bodů:

nebrat moc v potaz, že pes je z útulku a nelitovat ho, může se pak stát, že by to bylo kontraproduktivní. Takže ho prostě brát jako psa. Ne jako psa chudáčka. S tím, že ale pochopitelně člověk musí zohlednit, má-li pes nějaké strachy, fóbie, manýry a snažit se mu s nimi pomoci. Nicméně je důležité od prvního momentu - tak jako u štěněte nastavit určité mantinely, které chci aby pes dodržoval (když nebudu chtít aby spal v posteli, tak nemůžu zpočátku dovolit, aby tam chudáček spal a pak mu to zakazovat, udělám mu tím v hlavě jen bordel). Určitě ho hned učit na samotu v bytě/domě, kterou bude muset zvládat a to i v případě, že jste někdo pořád doma. Když se to pes nenaučí a pak taková situace nastane, je to pro něj hodně velký stres, který nemusí ustát, štěká, ničí. Je lépe ho na to postupně připravovat. A postupně zvolna, jak bude pesan zvládat, ho učit základní poslušnost a pochopitelně to nejdůležitější - průběžně budovat s pesanem vztah. Někdy pomáhá, vyrazit se psem na dlouhý výlet do neznáma, kde je pes odkázán na velení/vedení svého člověka .

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání