Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Socializace psa a nežádoucí chování
Autor Zpráva
Tony
Člen
# Zasláno: 10 Úno 2013 14:18
- Nahlásit

Mám 4 letou fenu šeltie. Vůči psům cizím je spíše bázlivější, se psy, které zná bezproblémová. Pokud potkáme na procházce většího psa, kterého nezná a potkáme se přímo (třeba na lesní cestě) tak ho automaticky obejde poměrně velkým obloukem.

A teď k problému. Začalo se mi stávat, že pokud vidí velkého cizího psa z dálky, tak má tendenci "ho zahnat". Rozeběhne se štěkotem proti němu. Nepřiblíží se ale více než na 20-30 metrů. V té chvíli se zastaví a nechá se odvolat (v tomto případě má přivolání bezproblémové). Častěji tato situace nastává, když ji házím hračku a je v běhu (kdy taky štěká, ale jiným tónem). Vzhledem k tomu, že většina psů, pak k ní opravdu nejde, tak zřejmě zjistila, že tato taktika je úspěšná. Až na dnešek, kdy se pes typu pit (pohlaví jsem nestihla zaregistrovat), rozhodl, že toto si k němu si dovolovat nebude, a přiběhl k nám si to vyříkat - fence nic neudělal, "seřval" a prohnal ji, ale na třikrát. Na vodítku nebyl ani jeden, pit poslechl na přivolání majitelky asi až po minutě, majitelka se ani nesnažila nějak zakročit.

Chci se zeptat na toto chování z hlediska "psího". Jak ho usměrňovat. Je mi jasné, že to dělá ze strachu, ale zároveň i já sama to požaduju za nežádoucí. Ve chvíli, kdy ji odvolávám ji už nemůžu nic vysvětlovat, protože přijde. Jedna z možností je samozřejmě prevence, neházet hračkou směrem, kde někdo takový jde - to dodržuji (ale pohybujeme se na psy frekventovaném místě, kde je spousta lesíků ze kterých se v dálce každou chvíli někdo vynoří). Zabavit psa v situaci, kdy se na obzoru někdo podezřelý zjeví. Ale jenom prevence asi stačit nebude, protože někdy vidí dřív než já.

Děkuju za postřehy a zkušenosti.

Fifi
Člen
# Zasláno: 10 Úno 2013 17:42
- Nahlásit

Ja bych se zamerila na postupnou desenzibilizaci. Tzn postupne fenku navyknout na to, ze velci neznami psove nejsou zadnou hrozbou. Bude to asi dyl trvat, kdyz ma uz dyl zafixovany chovani "letim zahnat zdroj strachu".
Zacala bych tim, ze bych naopak zacla vyhledavat situace, kde jsou v dalce cizi psove. Zjistit vzdalenost, pri ktery na ne fenka zacne reagovat, o kousek vzdalenost prodlouzit a tam zacit pracovat. Prevest jeji pozornost na sebe, hracka, ocni kontakt, hra na miste, kratke cviky (klikas?) - fenku mit jistenou tak, aby nemohla vyrazit. Co je pro ni nejvyssi odmenou? - hra s hrackou nebo pamlsek? Podle toho si pripravit veleodmeny, ktery dostane jen ve chvili, kdy svuj strach ovladne. Postupne snizovat vzdalenost. Cilem je, ze fenka prestane vnimat a resit "bubaky", dostala stres pod kontrolu, zklidnila se. Hracky bych nehazela nejak do dalky, abys mela cubu neustale pobliz a zareagovala tak na privolani (kteryzto timto muzes i dost zlepsit).
Toz asi tak, ve zkratce.

Tony
Člen
# Zasláno: 10 Úno 2013 19:36
- Nahlásit

Fifi
mám maximálně žrádelní zvíře, takže nejvyšší odměna je jídlo, pozornost přepne zašustění igeliťáku. Právě přemýšlím, jak to nejlépe potrénovat, protože se jedná o situaci hůře předvídatelnou.
V přímým kontaktu se vyhne, známí psi ji nevadí. Ta vzdálenost je různá. Ono teď si vybavuju, že podobně reagovala na podzim na létající draky, a jednou na horkovzdušný balon (a ten byl hodně daleko ).Tehdy to byly ojedinělé situace, taď to ale v posledním týdnu několikrát a nerada bych aby se z toho stal zlozvyk.
Pokud už se to stane, je řešením, ji vzít, nejlépe na vodítku (se souhlasem druhé strany a s ujištěním, že se o bubáka nejedná) a přijít až k "bubákovi" a seznámit je?

Kromě dnešní pití výjimky se k ní zpravidla chovají cizí psi velmi přátelsky - ona nepůsobí nijak dominantně.

Ještě jedna věc mě zaujala, a to ta, že když po ní ten pes dneska šel, tak histericky ječela a schovala se mi mezi nohy. Ale hned jak odběhl byla úplně v klidu a začala mě vyzývat ke hře a cvičení, jako by se nic nestalo. Já reagovala tak, jsem ji důrazným hlasem řekla že je trubka, protože provokuje cizí psy, udělala jsem s ní pár cviků, připnula ji na vodítko a šla jsem pryč, protože jsem byla poměrně vyděšená a nezvládala bych s ní pracovat.

Fifi
Člen
# Zasláno: 10 Úno 2013 20:03
- Nahlásit

Tony
Kromě dnešní pití výjimky se k ní zpravidla chovají cizí psi velmi přátelsky - ona nepůsobí nijak dominantně.
To spis si mela stesti, ze si zatim nenatrefila na nejakou ne zrovna pratelskou a neovladatelnou fenu.

Tehdy to byly ojedinělé situace, taď to ale v posledním týdnu několikrát a nerada bych aby se z toho stal zlozvyk.
A ona je vykastrovana? Nebo nebude harat treba, zanedlouho? Nekterym ne zrovna povahove pevnym cubam pred haranim drobatko "sibe".
Pokud už se to stane, je řešením, ji vzít, nejlépe na vodítku (se souhlasem druhé strany a s ujištěním, že se o bubáka nejedná) a přijít až k "bubákovi" a seznámit je?
No jo, ale tim zase poresis jen dusledek, ne to, ze ti cuba vystartuje - ja bych se snazila resit predevsim to. Viz treba dnesek, skoda, ze ses nedomluvila s tou majitelkou pita, udelat nejak nedaleko od nich nacvik - hracka, pamlsek, a tak.
A na jednu stranu, jestli je fenka pak hned v pohode, jestli si z toho fakt nedela jen sportovni disciplinu - zamerila bych se asi ted predevsim na to privolani, za extra pamlsky, hlidat si vzdalenost, kam ji hazes hracky, privolavat preventivne, casto, zase volno atd. Zkousela si treba, kdyz ti takhle vystartuje, nevolat, treba jen pisknout vyrazne, otocit se na pate a prchat od ni pryc? - jak by reagovala?

A ono tezko soudit, kdyz clovek fenku nevidi nazivo, dle myho velky chyby zatim nedelas, ideal by bylo se spojit s nekym zkusenym primo z okoli.

Tony
Člen
# Zasláno: 10 Úno 2013 21:49 - Změnil/a: Tony
- Nahlásit

Fifi
vykastrovaná není, hárala v listopadu, asi před týdnem začala trochu blbnout s faleškou. Doma si ze dvou hraček udělala štěňata, přenesla je do pelechu a chtěla je kojit. "Štěňata" jsem ji vzala, hned na to se mnou jela na tři dny do Prahy, což ji zabavilo a na falešku naštěstí zapomněla.

Co se týká přivolání, tak 100% rozhodně nemá, a je co pilovat. V tomhle případě ale reaguje dobře, jde o to, že se štěkotem rozeběhne, a běží vlastně v té prodlevě než zavolám. Na zavolání zabrzdí (ale tam je právě ta brzdná dráha třeba těch 10 metrů) otočí se a běží ke mně. Mně jde spíš o to, aby ani nestartovala. No zkusím si to víc pohlídat. Většinou volám, pískat moc neumím, píšťalky jsem všechny poztrácela, otočit se a jít pryč na ni platí.

Já vím, že mi tu nikdo na dálku neporadí přesně. Dotaz jsem sem dala hlavně kvůli tomu, jestli někdo nemá s podobným chováním zkušenosti. A moc díky za reakce.

Fifi
Člen
# Zasláno: 10 Úno 2013 22:01
- Nahlásit

Tony
jde o to, že se štěkotem rozeběhne, a běží vlastně v té prodlevě než zavolám. Na zavolání zabrzdí (ale tam je právě ta brzdná dráha třeba těch 10 metrů) otočí se a běží ke mně. Mně jde spíš o to, aby ani nestartovala.
Ano, to se ti tu snazim vysvetlit, jak muzes udelat, aby to nedelala. A jestli nedavno blbla s faleskou, muze i to mit spojitost, hormony jsou svine . Kazdopadne to chce proste reagovat driv, nez se ti nekam rozebehne, jiste fenka dava nejaky signaly telem predem. A aby nestartovala, od toho jsou ty postupny hranice, nastavovany, hlidany a korigovany tebou...

A ano, mela jsem jednu podobnou zkusenost osobni. Fenka BO a chtela past pohybujici se subjekty, zaroven se jich bala. Zlepsila jsem si privolani saskovanim a extra odmenama a byl klid.

Tony
Člen
# Zasláno: 10 Úno 2013 23:24
- Nahlásit

Fifi
A ano, mela jsem jednu podobnou zkusenost osobni. Fenka BO a chtela past pohybujici se subjekty, zaroven se jich bala. Zlepsila jsem si privolani saskovanim a extra odmenama a byl klid.

jo super, budu se snažit na tom pracovat

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání