| Autor |
Zpráva |
Jirka Volena
Člen |
# Zasláno: 13 Led 2005 19:23
- Nahlásit
Mám 2,5 letou fenku NO. Na jaře bych rád s ní složil ZVV1. Je to vysoce temperamentní fenka, takže cvičení dělá s velikou oblibou, prostě pracovní povaha. Poslušnost máme docela pěkně zvládnutou až na 1m překážku. Když jí vyšlu na překážku, tak se mi jí dotýká a u ZVV1 je to nepřípustný a stráta min. 4 bodů, které se můžou hodit a kort na závodech.
Poraďte, jak odbourat tuto chybu, která z mého pohledu vznikla nejspíš při nácviku. Problémi s přeskakování nemá, protože když jí vyšlu na nějakou překážku jako je třeba zábradlí u silnice, tak ho taky přeskočí.
Zkuste mi nějak poradit.
Předem dík.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 13 Led 2005 19:30
- Nahlásit
Jirka Volena
dotýká se nebo se přímo odráží?V bodování je rozptyl.
jestli by se nevyplatilo to vzít jako na agility,postavit padací překážku a jet pokus-omyl...odrazí se shodí laťku a nedostane odměnu,nešlápne neshodí a dostane pochvalu a balonek...začít na výšce,kdy se jí to podaří,aby se vytvořil správný návyk,a přidávat po prkýnku,a pořád pokus-omyl...
Tohle často vzniká když se psu nevysvětlí od začátku,že překážka má předepsanou formu překonání,že to není jako překonání něčeho za účelem se nějkam dostat,že to je skok pro skok...a jinak než metodou pokus-omyl to nevymyslím.
|
FiSt
|
# Zasláno: 13 Led 2005 19:35
- Nahlásit
To je docela složitý. Někdy stačí trénovat přes překážku s kartáčema, ale u nás na cvičáku byla fena, která se v pohodě odrazila i od těch kartáčů.
Co se mi zdá účinnější je třeba vyndat horní prkno a natáhnout tam provázek, vodítko, ... ale ani to taky není stoprocentní
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 13 Led 2005 19:37
- Nahlásit
FiSt
tam je zase riziko,že si měkčí pes namele hubu a přestane chtít skákat...taky už jsem to viděla,z otočnýho prkna.
|
FiSt
|
# Zasláno: 13 Led 2005 19:48
- Nahlásit
Sali
No, stát se to může, ale nic lepšího neznám. Může se začít třeba na malé překážce, kde se mu nemůže celkem nic stát. Otočný prkno se mi zdá nebezpečný, tak jako tak.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 13 Led 2005 19:58
- Nahlásit
FiSt
všechno mechanický,na čem si pes namele hubu,je riziko...někdo na sebe shodí celou překážku a je mu to ganc egál,někdo hodí prostou tlamu a sbalí to...chce to přísně podle naturelu psa...
Já bYch tam prostě nejvyšší prkno položila jako laťku a vedla psa k tomu,že jí nesmí shodit....skopnutýho prkna si všimne...a od malý vejšky pomalu nahoru.
Hele ale máš psy,co se prostě odrážejí ode všeho habituálně a když se nesoustředí,tak si řádně dupnou,i když to mají naučený,že se nedupe......dělal to otec mýho starýho dobrmana,můj pes a všichni jeho sourouzenci...a to je necvičili začátečníci...prostě když mozek byl ovládnut touhou po aportu,tak se dupalo....
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 13 Led 2005 20:00
- Nahlásit
Jirka Volena
Stejnej problém mám s psicí, i když je menšího plemene, když jsem se koukala na zkušební řády, tak tam pro její kohoutkovou výšku už je překážka vyšší, když jsme s ní dneska překážku zkoušela, tak při snaze ji přeskočit (po přídání prkna) si namlela hubu, ne tím, že by se na překážce zasekla, ale normálně do ní vrazila, tak zítra pujdu vyzkoušet, jestli mi hupsne aspoň o to prkno míň... Ale jinak se mi taky dotýká... Na překážkách na agility to nedělá, ale ty jsou nižší...
|
FiSt
|
# Zasláno: 13 Led 2005 20:12
- Nahlásit
Sali
Tak, tak nic není stoprocentní.
|
Sendz
|
# Zasláno: 14 Led 2005 00:20
- Nahlásit
Tak tu laťku místo posledního prkna vyzkouším, to by už konečně mohl pochopit..... chválen, když nic za ním nespadne.
Do předposledního prkna skáče bez dotyku, jak dám posl.prkno nebo kartáče, už se dotýká. Ale aport přes překážku skáče bez dotyku, a to není aportér, tak nevím
|
Sendy
Člen |
# Zasláno: 14 Led 2005 00:23
- Nahlásit
To mělo být Sendy, stále mi přehazují klávesnici
|
Jirka Volena
Člen |
# Zasláno: 14 Led 2005 15:04
- Nahlásit
Tak jak jsem to četl, tak už jsem zkusil všechno.
Moje fenka se neodráží, ale prostě si musí na tu překážku sáhnout, jaky by si to ověřovala. Já bych ještě mohl zkusit dát na poslední prkýnko pilku. Co Vy na to?
|
FiSt
|
# Zasláno: 14 Led 2005 15:24
- Nahlásit
Jirka
No, tak to znám jen z vyprávění od člověka, kterého zrovna nežeru. Já bych do toho nešel, to radši mít o pár bodů míň.
A dotýká se když skáče tam, nebo zpět, nebo tak i tak?
|
Jirka Volena
Člen |
# Zasláno: 14 Led 2005 15:32
- Nahlásit
Dotýká se většinou, když se vrací. Ale je to nějaký zajímavé, protože když si sní hraju a skáče mi po míčku, tak je schopna skočit na úroveň obličeje.
|
FiSt
|
# Zasláno: 14 Led 2005 16:43
- Nahlásit
Jirka
Jestli to dělá až zpátky, tak to může být tím, že si neudělá dostatečný odstup. Teda podle ní je dostatečný, protože to v poho přeskočí, ale s tím jemným dotykem.
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 14 Led 2005 18:56
- Nahlásit
To by odpovidalo i tomu ze s aportem dotyky nema, protoze aport je dal a ma vetsi rozbeh. mozna by stacilo naucit psa skakjat delsi soky.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 14 Led 2005 19:59
- Nahlásit
Tak to je přesně ono. Je to pravda, když s ní trénuju na ZVV2 tak ty dotyky jsou minimální. Ale není to vždy 100%
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 15 Led 2005 07:46
- Nahlásit
Jirka-tak prostě ty body obětuj...s jemným dotykem na cestě zpět to bude bod-dva a asi ani ne pokaždý,nauč jí skákat dál,aby měla delší rozběh....taky možná pomůže zvednout čubě kondičku a dělat s ní skokové volovinky v rychlosti,překážkovou dráhu za běhu,prostě aby si sama vytvořila ladný čistý styl přeskoků,
a hlavně nedělej takový peachoviny,jako jí tam dávat něco ostrýho...to zas někdo vymyslel hlavou....
Já bych jí nechávala za překážkou balonek,........dostat jí co nejdál...
nechám to na Tvé vynalézavosti,ale není to o mechanických zábranách,když to má tuhle formu....spíš o rafinovanosti průpravy....
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 15 Led 2005 07:48
- Nahlásit
já bych v takovémhle případě vzala čubu na cvičák,kde se dělá agility a probrala bych to s jejich instruktory,protože TOHLE oni řeší skoro pořád a hlavně na to mají vybavení-parkurový překážky.....
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 15 Led 2005 09:31
- Nahlásit
Sali
Vměšuju se vám sice do hovoru, ale s psicí mám podobnej problém, s tím rozdílem, že překážky na agi skáče krasně bez dotyku, ale tu překážku, za kterou nevidí mi prostě skočit nechce, i když po dlouhým "přemlouvání" to udělá... Jako by byla nejistá z toho, že neví, co je na druhé straně...
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 15 Led 2005 19:19
- Nahlásit
Eimy
to je ale klidně možný....nenaflákala si náhodou někdy šeredně tlamu tím,že skočila někam,kam neviděla?nebo že by skákala víc,než zvládne?
|
birma
Člen |
# Zasláno: 15 Led 2005 19:20
- Nahlásit
Sali
Můj pes to taky nemá rád, i když je pravda, že on si to možná kdysi dávno odnes
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 15 Led 2005 21:39
- Nahlásit
Sali
No jednou o to trochu zakopla, ale jinak v pohodě... To už je dlouho a potom mi to už skákala v pohodě a teď, jako by jí přeskočilo a zas nic, už sem jí ubrala docela dost, takže to má zhruba stejně vysoko jako překážky na agi a pořád nic.. asi to zkusim ještě o prkno zmenšit nebo začnem nacvičovat uplně od začátku, což bude asi nejlepší.
Jinak ještě k tomu naflákání si... Mám pocit, že tohleto moc neřeší, na Ačku si taky jednou naflákala, nahoře jí podjela packa a jak byla vyhecovaná na maximum, odpovidala tomu i rychlost, tak tu druhou stranu sletěla saltem.... Ale ani po tehlete přihodě se toho nebála... Ale nevim, jestli se to dá srovnávat...
|
Lester
Člen |
# Zasláno: 18 Led 2005 08:59
- Nahlásit
Já bych z vlastní zkušenosti mohla doporučit tenký provázek...hodně tenký, aby ho pes neviděl na první pohled...třeba ne tlustý vodítko. Třeba sundat pár latěk a ten provázek dát kousek nad nejvyšší laťku...
Rozběhnout se se psem na vodítku a když bude vyskakovat, tak s ním cuknout nahoru...ne do dálky, ale nahoru, aby pochopil, že musí nahoru.
U některých psů to funguje a u některých ne. Mám třeba fenu, které nevadí, ať tam je cokoliv a prostě si na tu překážku skočí...co by se zvedala, když se může odrazit...ikdyž se jí už podařilo na sebe tím překážku i shodit...tak jí to nevadí...vždycky se musí odrazit...prostě dáma, co by zvedala zadek
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 18 Led 2005 14:22
- Nahlásit
Lester
Já mám zas fenku, které kdybych tohle udělala nebo kdyby ona třeba o ten provazek hodila tlamku, tak už mi to neskočí nikdy...
|
Lester
Člen |
# Zasláno: 18 Led 2005 14:48
- Nahlásit
Eimy
Ona nehodila tlamu o provázek...prostě byla líná zvednout zadek, tak sejmula celou překážku...
nejde o to, aby o provázek zakopla...když bude překážka nízká a provázek tak 2, 3 cm nad posledním prknem, tak když vyskočí, tak jí ten provázek brnkne o nohy a bude to pro ni nepříjemné, tak se naučí skákat výš, aby se ho nedotýkala...ale chce to opravdu začít od nízkých překážek a opatrně, aby si nic neudělala.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 18 Led 2005 15:12
- Nahlásit
Lester
Nevim no... Z tohohle moc dobrej pocit nemám, už protože ona měla zlomenou packu a nevím, jeslti by se jí s tím nemohlo něco stát, kdyby se do toho nějak zamotala (vim, že o nejde...). Asi to je divný, ale z tohohle mám prostě strach a když z toho mám strach já, tak nemužu psici nutit, aby to skočila...
|
Lester
Člen |
# Zasláno: 18 Led 2005 16:00
- Nahlásit
Eimy
jasně, to záleží na tobě...byl to jenom návrh který občas funguje...ale jsou i psi, kterým nepomůže nic...viz. moje fena...ta prostě ví, že se odrazit může, tak proč by toho nevyužila?.-)
|