Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / agresivita vůči pánečkovi
Autor Zpráva
Anonymní
# Zasláno: 21 Zář 2005 18:45
- Nahlásit

Moc prosím zkušeného chovatele o radu.Máme doma 7 měs. štěně am.kokršpaněla(psa), když byl ještě menší, stačilo ho venku okřiknout fuj! nebo nesmí! a nechal zakázané činnosti(neustále bere ze země jídlo-myslím to v dobrém,nechci,aby snědl něco špatného nebo v nejhorším př.otráveného).TeĎ,když s ním jdu na procházku, bojím se, že najde něco na zemi a bude na mě vrčet a ohánět se po mě, jen abych mu to nevzala.Z přítele má respekt už od malička, ale já která mu dávám žrádlo, pamlsky atd. tak ze mě má akorát "čurinu".Doma si nechá bezproblému chytnout i do mysky a bez vrčení, ale vyjdeme ven a horor začíná.....z procházky se pak vracím akorát s rucemi dokousanými do krve.Je to zatím štěně a už to od něj bolí jak hrom a proto se bojím co nastane až vyroste.Jestli má někdo z Vás podobné zkušennosti a s úspěchem je vyřešil, tak mi prosím napište,jak dál...Děkuji moc

evina
# Zasláno: 21 Zář 2005 22:13
- Nahlásit

Nezlob se na mne,ale já bych mu dala na držku košík.Nejen,že hůře něco vezme(jen malé věci)ale především tě nebude moci kousnout.Pokud totiž chodí na volno,tak nemáš takovou kontrolu nad psem.Problém ale bude v tom,že tě pes nebere.Z tvého příspěvku ale nevím,zda ho pouštíš na volno.Nebo tě snad takto "zrasuje" i když je na vodítku?Já řeším stejný problém se psem bufeťákem...jak něco sebere nebo se chystá,hned po něm hodím klíče nebo kovový obojek.Když už něco sebere,tak záleží jestli je na volno nebo na vodítku.Na volno-pokouším se odpoutat pozornost na balonek(zásadně psa nehoním),až po tom co jsem po něm něco hodila.Zatím zabírá.Na vodítku-otevřu hubu.Pokud by po mě vyjel asi by to "slízl".

Anonymní
# Zasláno: 22 Zář 2005 08:03
- Nahlásit

Já jsem američana měla - a taky to bylo čuňátko,co sežral co se dalo. Nikdy tedy nekousl,ale míval tendence vrčet- jediná možná rada je, ho za to opravdu výrazně po psím potrestat...a pokud vyjede po ruce,pak bych ještě přitvrdila.....jelikož kokrové jsou od přírody papálisti a čím víc čmajznou-tím asi mají větší radost)
A pokud mu dovolíš chňapat ,nebo už i kousat teď, budeš mít na problém zaděláno,až se stane dospělým. Důrazná výchova, nic nepromíjet a ted maličko přitvrdit..povolit se dá vždy......

zuzka
Člen
# Zasláno: 22 Zář 2005 09:46
- Nahlásit

a vrčí na tebe jen venku, když mu chceš něco vzít nebo i jindy?

mohlo bý to být proto, že se cití být "nad tebou", že je dominantní

když ho krmíš ty, zkus mu dát misku a za chvíli mu ji sebrat, nebo třeba kostičku a tu mu pak sebrat a po chvíli vrátit

takových triků na dominanci je víc

bad
Člen
# Zasláno: 22 Zář 2005 12:12
- Nahlásit

Já bych ho také venčila v košíku. Jednak kvůli tomu, co psala Evina a pak, když bude mít náhubek (dobře nasazený a utažený), tak tě nebude moci kousnout a ty budeš víc v klidu. Nevím, zda se ho již trochu nebojíš (ať si to přiznáš nebo ne - člověk se většinou necítí moc dobře a sebejistě, když ví, že ho ten pes zase kousne) , ale takto můžeš získat na klidu a sebejistotě a tím zvíšit své postavení v očích psa. A určitě by si s ním měla začít cvičit poslušnost (nejlépe také v košíku) a tím upevňovat svou pozici ve smečce.

Bora
Člen
# Zasláno: 22 Zář 2005 12:47
- Nahlásit

Anonymní:
Prosím, zkuste si přečíst tohle forum na stránkách p. Desenského http://erbak.com/PES/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=42&highl ight= Je to také o kokrovi a myslím si že přečíst si i jiná fóra na těchto stránkách by Vám pomohlo. Z toho co jsem se dočetla já jsem nabyla dojmu, že kokři jsou třošku jiní než ostatní plemena a pokud "jen přitvrdíte" asi to nebude to pravé ořechové. Zkuste si přečíst dotazy od Leníka i na jiných fórech - má kokra a asi i trochu podobné problémy.

evina
# Zasláno: 22 Zář 2005 14:54
- Nahlásit

Trošku jsem se na tu diskusi mrkla,nečetla jsem jí do detailů.Kokry až tak dobře neznám,takže nedovedu posoudit všechny rady.Nicméně moje tchýně má amer.kokra.Pes je vyloženou ukázkou toho,kam až může dojít ignorování výchovy ze strany majitelů.Pes se nedá učesat,vyndat klíště,utřít packy-hned by je pokousal.Krade jim jídlo,nikdo nesmí mluvit nahlas-hned štěká atd.Je jasné,že v této rodině vládne pevnou rukou,pardon packou pes.Proč to ale píši.Jednou jsem měla tu "čest" ho hlídat.A jelikož jsem nechtěla aby po procházce běhal po koberci se špinavými packami,tak jsem mu je chtěla utřít.Pes po mě ošklivě vyjel.Chytla jsem ho po stranách za tváře aby nemohl chňapnout a vytahala,přitom křičela fuj.Pes byl pak jak beránek a už to příště neudělal.Pravda-jedna zkušenost s cizím psem ze mě nedělá odborníka ale já bych se nebála ani kokra potrestat.Mezi tím ale samozřejmě vztah pozitivně upevňovala.Je jasné,že ne na psa jen křičet a trestat.

Bora
Člen
# Zasláno: 22 Zář 2005 15:49
- Nahlásit

Nemyslela jsem "bát se psa potrestat", ale košík dlouhodobě problém neřeší a radu "přitvrďte" je možné vykládat několika způsoby. Také je rozdíl, když pes je zvyklý na dlouhodobé zacházení od svého pána nebo pak když mu někdo jiný (jehož ještě nemá prokouknutého) ukáže mantinely a pes je uzná. Já ve svém okolí neznám žádného bezproblémového kokra (naštěstí jich teď už moc nepotkávám), za to znám více majitelů, kteří své papuče od kokra mění za piškot a pes je do křesla pustí jen když na něj nezvýší hlas ale téměř ho mazlivě poprosí. Tito lidé (párkrát kousnutí) se na svého psa bojí sáhnout při jakékoli ostřejší diskuzi, protože vědí, že pes by se bil do krve, aby si zajistil své pohodlí. Navíc si myslím, že trestání od člověka, který se svého psa bojí nemá patřičnou razanci a tedy i efekt. Myslím že v tomto případě je nejlepší "vidět" a okoukat, jak na to.

evina
# Zasláno: 22 Zář 2005 17:44
- Nahlásit

Boro:s tím samozřejmě souhlasím.Košík jsem nemyslela,že věc vyřeší,jen jako opatření zatím než se pes "umoudří".Možná by se anonymka měla zeptat přímo p.Desenského nebo si tam počíst na diskusi.Tohle je případ,kde už bohužel pes ví,že si celkem beztrestně může dovolit.Bohužel se těžko radí na dálku a ani anonymka neupřesnila zda je to na vodítku nebo na volno.

Bora
Člen
# Zasláno: 23 Zář 2005 09:12
- Nahlásit

evina: tyhle rady jsou hodně obecné, individuální přístup je nejlepší.

bad
Člen
# Zasláno: 23 Zář 2005 12:49
- Nahlásit

Bora
Košík problém dlouhodobě opravdu nevyřeší, ale zabrání psovi kousnout při manipulaci. A on pak chtě nechtě zjistí, že se s ním manipulovat bude i přes jeho nelibost a že když ho hodný, tak že bude pochválen a třeba i něco dostane (a ne když "terorizuje" okolí). Prostě, když jsi hodný, tak je to super, když se chceš vztekat, tak ti to stejně k ničemu nebude - já se tě nebojím (proto radím i to cvičení základní poslušnosti) a nebudu ti ustupovat .

Bora
Člen
# Zasláno: 23 Zář 2005 13:46
- Nahlásit

já ten košík záměrně uváděla proto, že jsem před 14 dny viděla labradora s hojícími se jizvami na tvářích právě od košíku. Nebyl to hezký pohled. Majitelé právě nejspíš zvolili ten košík, ale mnoho dalšího si netroufli. A v případě toho labrouše to problém viditělně neřešilo. Takže závěrem košík určitě ano, aby se zabránilo dalšímu pokousání, ale volit ještě i jiné metody nápravy psa.

Nela
Člen
# Zasláno: 23 Zář 2005 14:40
- Nahlásit

Rozhodně na začátek košík, aby pes nemohl sežrat venku to co potká (myslím potravu samozřejmě). Zároveň s tím bych já psa měla na vodítku (podle potřeby dlouhém či krátkém), abych ho mohla při nekalé činnosti ovlivnit. Jak ovlivnit, to už záleží na konkrétní situaci. Pokud bude na samonavíjecím vodítku, rozhodně s ním neškubneš tak, aby to mělo efekt a aby to vzal na vědomí. Takže raději normální vodítko. Čím delší, tím hůř, jak kvůli tomu, že neuvidím, co objevil a chystá se sežrat a s dlouhým vodítkem se špatně škube. Samozřejmě rázné povely fuj při nekalé činnosti jsou jasné. Pes jde pravděpodobně taky do puberty a měl by vědět, že co mu říkáš, myslíš taky vážně. Kokři jsou velmi umínění a svéhlaví. Viděla jsem už několik majitelů, co byli od kokrů pokousaní. Pes nesmí být doma pánem. Pánem jsi ty a pes by to měl pochopit dřív, než tě opravdu na tvrdo pokouše. Nesmíš teď zanedbat výchovu a ustupovat, jinak nevím, jak dopadneš. Přísnost a důslednost. Důslednost především.
Musíš vydržet a neustoupit, za nějaký čas poznáš, že to psovi došlo. Pokud se ani po čase pes nesrovná, nevím, co na to říct.
Tak držím palce

Aida
Člen
# Zasláno: 23 Zář 2005 23:00
- Nahlásit

Netroufám si radit nějak odborně, spíš ukázat vlastní zkušenost. Prvního psa mám asi od dvanácti let, a protože pes jednak v "pubertě" (po tom půl roce) začne zkoušet co může a nemůže a jednak jsem byla děcko, dělala mi psice to stejný jak an. Jak venku něco našla a já ji to chtěla sebrat, začala zle vrčet. Tak jsem jsem jednou odhodlala, že tentokrát mi to dá i za cenu pokousání - a v tom případě ji dám najevo, kdo je tady "pánem". Nevím jak, ale asi tu moji odhodlanost vycítila a od té doby mám pokoj. Taky se mi osvědčilo - spíš teď na starý kolena, kdy už má pocit, že nemusí posouchat - netrestat ji fyzicky, ale zvednout do vzduchu nebo přitisknout k zemi, je to účinnější. Je to přímější způsob jak získat "dominanci". (Nejsem tyran psů, ale někdy je potřeba být ráznější v rámci lepší komunikace se psem... )

evina
# Zasláno: 24 Zář 2005 08:53
- Nahlásit

Mě se teda osvědčuje takové to potrestání,jako že já nic to někdo jiný ho uhodil.Takže se mi třeba v týdnu podařilo nachytat psa u humusu,tak jsem ze zadu po něm hodila kovový obojek a křikla fuj.V tu ránu byl u mě a ještě měl radost,že ho před tím darebou co po něm něco hází ochráním.No a dneska našel kost,říkám fuj a pesan od kosti hned odskočilAle jasně Aido:nedat se!

Anonymní
# Zasláno: 25 Zář 2005 14:41
- Nahlásit

Mužu doporučit jen jedno měl jsem taky tyhle problemy s mym labradorem,proste mu to nedovolte zatřepat snim i když kouše prostě mu ukažte kdo je šef dokud je mladý a tvarný jak dospeje tak sním nehnete

haha
# Zasláno: 25 Zář 2005 16:50
- Nahlásit

Bora
moc to nechápu, jak jsi viděla labradora s ránama od košíku,přece když má ten pes košík kterej mu pasuje na čumák tak mu to nemůže nic udělat,mí psi nosej košík ven pořád, bez košíků se prostě u nás nevychází z domu a nic s čenichama nemají,budto mu dal někdo blbej košík nebo to já blbě chápu??

Bora
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2005 09:41
- Nahlásit

Haha
ten labrouš měl odřené tváře (pod před ušima). Asi mu pán pořídil užší košík v domění, že si ho třeba pes nebude sundavat.

Artemis
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2005 09:58
- Nahlásit

Anonymní
...zatřepat snim i když kouše prostě mu ukažte kdo je šef ...

Podle mých zkušeností, vytřepání u kokra ještě více zvyšuje agresi. Mnohem účinnější je psa paralizovat v pohybu přidržením hlavy u země, intonační hladinu hlasu směrovat do naprosto vyrovnaného, ale varovného tónu bez řvaní a velmi opatrně pomalu psa pouštět. Obrovskou chybu, kterou lidé dělají, je při agresívním chování zvedat psa do nadřazeného postavení, prostě nahoru.
Už dvouměsíční vlčátko ví, že podřízení znamená být dole.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání