| Autor |
Zpráva |
Bajuna
Člen |
# Zasláno: 17 Pro 2012 16:11
- Nahlásit
Dobrý den,
chystáme se adoptovat útulkáčka - desetimesíčního pejska, křížence bišonka. Vzhledem k tomu, že to bude náš první pes, trápí nás dost otázek, proto bych se ráda zeptala těch zkušnějších . Ačkoliv vypadá pejsek udržovaně a čistě, raději se chci připravit na tu horší variantu - že pejsek nebude naučený čistotě, bude nevychovaný, uštěkaný.. Zajímá mě, jestli se mu máme snažit hned o příchodu domů vysvětlit ''nová pravidla'', popřípadě dát dva tři dny na rozkoukání. O pejska se budu starat převážně já, a s tím je spojený další problém. O víkendu bývám pravidelně u přítele a jeho rodičů, mají domek se zahradou. Mají ale taky sedmiletou fenku JRT, která je sice vychovaná, ale není zrovna kamarádská Po čase s jiným psem se uklidní a zvykne si na něho, nevím ale jak by reagovala, kdyby tam pejsek dva dny v týdnu včetně noci prakticky bydlel. Přece jen, je to její ''území'' a nechci aby to bylo stresující ani pro ni, ani pro nového pejska. Možná je to hloupá otázka, ale netuším jak bych jim vysvětlila, která miska je čí, že z té další nesmí žrát, to samé s pelíškem. Chtěla bych najít nějakou cestu nejmenšího odporu. Děkuju za případné názory a rady
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 17 Pro 2012 16:46
- Nahlásit
Tak já si domů stále tahám nějaké pejsky a někteří tu pak bydlí nastálo. Pak taky jednoho divocha teriéřího občas hlídáme, ten se k nám vždy velmi těší, moji psi ho znají a vždy kroutí očima: "Tos ho sem zase musela tahat?!"
Prostě přijde pes, všichni psi se na něho jdou podívat, bo jsou zvědaví. To řeším před domem. Pak jdeme všichni domů.
Pro část pejsků jsem měla udělanou ohrádku a šli nejdříve tam. Některé pejsky nechávám rovnou s mými, jen se dívám, aby to seznamování nebylo příliš divoké.
Myslím, že s tou ohrádkou je to lepší. Pejsci to nejdříve brali jako útočiště, později už tam být nechtěli a sami si říkali, že chtějí ven mezi ostatní. Ohrádka byla nejdříve uzavřená a mohli se okukovat a očuchávat skrz ní. Pak jsem měla v plánu ji nechávat otevřenou v domnění, že se tam azylanti budou vracet. Ale na to tak nějak moc nedocházelo, když už chtěli ven, začali se rovnou cpát do mojí postele.
S jednou fenečkou-azylantkou po operaci jsem spala v ohrádce.
Naštěstí jsem tu neměla žádného agresora, takže v tom neporadím.
Co se týče domácí fenečky a jídla, tak voda snad společná být může, ne? Na tu u nás doma nikdo nežárlí, počítám, že nebude ani u Vás. Jídlo bych rozdala - nejdřív fence, pak pejskovi, každému jinam, klidně i do jiné místnosti. Až se nají, sebrala bych misku, aby nedráždila. I když je prázdná, může být jablkem sváru.
Odměny bych dávala oběma, v žádném případě jen jednomu, a to nejdříve fence, pak pejskovi. A nikdo nesmí druhého prudit u převzetí ani při kousání. Pokud ano, tak bych jim to sebrala.
Taky mazlení musí být vyvážené, nesmí být důvod k žárlivosti.
Doma máte nějaký režim, ne? Tak co chceš dávat na rozkoukávání? Prostě zapadne do nějakého režimu, který mu v průběhu budeš vysvětlovat. Pes není blbec, pochopí rychle, kdy se jde ven, kde a kde se jí, kam smí a kam ne. Ale musíš mu to trpělivě říkat.
Nevím, jak je na tom s povahou. Může být bojácný, nevychovaný, divoký, může značkovat, může se venčit do pelíšku a tak. Extrémy jsem tu měla takové, že asi měsíc trvalo, než se naučily čistotnosti. Pomáhaly na to podložky pod nemocné lidi. Kam se pejsek venčil, tam jsem položila podložku a pak jí případně odposouvala kousek jinam.
Taky Ti může demolovat, když nebudeš doma. Pomalu ho po příchodu domů zvykej na to, že musí být sám v klidu. Trénuj to hned, né až po Vánocích, kdy už pes bude naučený, že jsi s ním pořád.
|
Hipík a Tonička a Rozinka
Člen |
# Zasláno: 17 Pro 2012 16:52
- Nahlásit
Bajuna
Zajímá mě, jestli se mu máme snažit hned o příchodu domů vysvětlit ''nová pravidla'', popřípadě dát dva tři dny na rozkoukání. O pejska se budu starat převážně já, a s tím je spojený další problém. O víkendu bývám pravidelně u přítele a jeho rodičů, mají domek se zahradou.
Co se čistotnosti týče, začala jsem vždy ihned. Tj, jakmile se objevila loužička na koberci, přetřela jsem ji savem a bedlivě sledovala psa. Když se chystal zase něco provést na nepatřičném místě, popadla jsem ho do náručí a svištěli jsme ven. Tam jsem ho za výkon vychválila , a tímto postupem jsme to zvládli i u starších psů za pár dní.
Chce to ale vzít si aspoň tak týden volna...
Možná je to hloupá otázka, ale netuším jak bych jim vysvětlila, která miska je čí, že z té další nesmí žrát
Např tak, že každý pes bude dostávat jídlo jinde, tím myslím dál od sebe...
to samé s pelíškem
nejlíp myslím tak, že psa navykneš na jeho pelíšek, který si vezme i na víkend k rodičům...
Nějaký brčení asi proběhne, např. kvůli hračkám, pozornosti atd. a psi si tak vyjasní pravidla...
Ale bude třeba ze začátku tomu věnovat zvýšenou pozornost, aby pobrkávání nepřerostlo ve rvačky...
|
Bajuna
Člen |
# Zasláno: 17 Pro 2012 18:49
- Nahlásit
Doma máte nějaký režim, ne?
Jasně, režim máme, ale vlastního pejska jsme neměli nikdy, proto úplně nevím, na co se připravit. Asi budu moudřejší, až uvidím, jak se pejsek bude doma chovat - v útulku je údajně hodný, ale myslím si, že se to může klidně změnit s příchodem k nám Ale třeba nebude tak zle.
Taky Ti může demolovat, když nebudeš doma. Pomalu ho po příchodu domů zvykej na to, že musí být sám v klidu.
Každopádně ho nechci zvykat, že bude někdo neustále s ním. I když na něho budu mít čas prakticky dva týdny v kuse, nechci být pořád doma s ním, protože pak taky budu chodit do školy a práce. Budu se snažit aby se to naučil postupně během prázdnin
|
Bajuna
Člen |
# Zasláno: 17 Pro 2012 18:55
- Nahlásit
Co se čistotnosti týče, začala jsem vždy ihned. Tj, jakmile se objevila loužička na koberci, přetřela jsem ji savem a bedlivě sledovala psa. Když se chystal zase něco provést na nepatřičném místě, popadla jsem ho do náručí a svištěli jsme ven.
Dobře, pokusím se to tak udělat. Asi se v tom paneláku ze začátku poměrně naběhám
Mám ale ještě jednu otázku - do kdy bych ho měla nechat zvykat si na novej byt, než ho poprvé vezmu do domku k fence? Aby vůbec věděl, kde je vlastně opravdu ''doma''..
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 17 Pro 2012 19:31
- Nahlásit
Bajuna
do kdy bych ho měla nechat zvykat si na novej byt, než ho poprvé vezmu do domku k fence?
Tohle bych neřešila. On bude hlavně s Tebou. Ty jsi jeho priorita, ne byt. Doma znamená u Tebe. My jsme se psem cestovali furt, zabydlel si to všude. Nakonec došlo na to, že ta stará garda dvou mých psů byla fixovaná na auto. Že prej všude dobře, v autě nejlíp!
|
Člen |
# Zasláno: 17 Pro 2012 21:51
- Nahlásit
Bajuna
Dobře, pokusím se to tak udělat. Asi se v tom paneláku ze začátku poměrně naběhám
No, to jo... , ale dá se to... Já až do nedávna bydlela v bytě v šestém patře v Praze, a né vždycky jel výtah...
|
Atika
Člen |
# Zasláno: 17 Pro 2012 23:14
- Nahlásit
Taky bych až prvně pojedete k příteli nenakráčela s psíkem rovnou na území fenky, lepší by asi bylo, abyste se s přítelem a fenkou "potkali" někde venku mimo zahradu, šli na prochajdu a psy seznámili během ní a pak prostě společně odešli domů.
|
dejavu
Člen |
# Zasláno: 18 Pro 2012 08:14
- Nahlásit
Pravidla je třeba nastolit hned a též rytmus soužití. Hodně lidí s útulkáči dělá jednu zásadní chybu. Psa, zvyklého samotě v kotci hodně rozmazlují, vezmou si dovolenou nepřetržitě se mu věnují, ve snaze mu vynahradit chybějící lásku a pak teprv nastolí pravidla, která chtějí, aby pes dodržoval, tedy pak ho dají ven do kotce a hodně se díví, že tam pes dělá cirkus, zlikviduje kotec a kvůli vytí a štěkotu mají problém se sousedy. V útulku se taky diví, protože pes tam byl klidný a v pohodě.
Jak ho přijme nová fena, to je otázka. V některé to probudí mateřské pudy, jiná se chová jako jedináček sesazený z trůnu a žárlí. Území bych zpočátku rozdělila a též misky, jeden bude třeba žrát v kuchyni a druhý v koupelně a tam budou mít misky, klidně bych každého z nich na žraní ještě zavřela, aby u toho měl klid a pak po dožrání bych misky uklidila.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 18 Pro 2012 10:20
- Nahlásit
Pravidla určitě hned, ale ber to tak, že vše je potřeba pejskovi od začátku citlivě "vysvětlovat" a učit ho to. Nejlíp pochvalou a pamlskem za to, co je správně. Nikoliv trestáním - ještě to neumí.
Nejdůležitější bude si u pejska vybudovat důvěru, jakmile ji máš, ostatní půjde skoro samo .
|
Bajuna
Člen |
# Zasláno: 18 Pro 2012 20:51
- Nahlásit
Děkuju všem za rady - celkem mi to dodává odvahu do toho jít . Snažím se si v tom všem udělat jasno, abych pak nezanedbala něco, co mě bude v budoucnu mrzet a co se mi vymstí. Vzhledem k tomu, že je to moje první zkušenost, tak asi pár chyb udělám, ale budu se snažit .
Atika
Taky bych až prvně pojedete k příteli nenakráčela s psíkem rovnou na území fenky, lepší by asi bylo, abyste se s přítelem a fenkou "potkali" někde venku mimo zahradu, šli na prochajdu a psy seznámili během ní a pak prostě společně odešli domů.
Ok, to se mi zdá jako dobrej nápad - ona asi ze začátku nebude moc přátelsky naladěná, tak se aspoň trošku poznají, než jí malej vstoupí na její území. Uděláme to tak.
dejavu
Psa, zvyklého samotě v kotci hodně rozmazlují
Já právě doufám, že bude zvyklý na samotu, a ráda bych, aby u toho i zůstalo. Bojím se, že to ale bude právě naopak - že pejsek bude dělat cirkus, když bude sám doma (i když bude bývat sám doma jen asi čtyři a půl hodiny, což by mohl zvládnout). Doufám, že to dopadne dobře. Každopádně se mu budeme snažit věnovat standartně, aby to pak pro něj nebyla pecka, ta změna spojená s odchody do školy a práce a normálním režimem .
LucieS
Nikoliv trestáním - ještě to neumí.
Určite ho nebudeme trestat, jen nemám moc představu, jak mu některé věci po dobrém a bez stresu vysvětlím. Třeba bych ráda, aby časem mohl běhat aspoň třeba na louce a v lese na volno, ale nevím, jak tohle trénovat. Přece jen, mít pejska od štěnátka, které ještě ani neumí pořádně běhat a hlídá si vás, jenže tohle je už skoro dospělák. Doufám, že si s tím nějak poradíme. To ukáže asi až čas.
|