Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Počůrávání přes noc
Autor Zpráva
Kacaa
Člen
# Zasláno: 3 Lis 2012 14:01
- Nahlásit

Dobrý den,
prosím o radu:
V domě jsou dvě maltézačky, jedna má 2 roky a druhá 14. Přes noc jsou sami dole v místnosti kde spí ve svých pelíšcích. Každý večer před spaním i hned ráno jsou venčené stylem že se pustí ven na zahradu. Co je ale problém, že skoro přes každou noc udělají obě nebo třeba jen jedna loužičku (podle velikosti lez odvodit kdo za to mohl a dělají to opravdu obě, ne jen jedna). Nepomohlo ani dodatečné pouštění obou ven uprostřed noci, venku se tváří že ani nepotřebují. Pokaždé když se ráno na katastrofu přijde, pěkně se na ně zařve, obě se tváří že něco provedli a zaraženě čekají že bude mela, ale i přes to se další noc vše opakuje.
Když spí místo sami dole nahoře v ložnici s páníčky, stejně se ta katastrofa stane taky.
Jak tedy na ně?

LucieS
Člen
# Zasláno: 3 Lis 2012 19:17
- Nahlásit

Hele tohle se nedá řešit po netu. Podle tvých ostatních dotazů to vypadá, že ve výchově bude něco hodně špatně. A co - to se musí vidět naživo. Jen tak namátkou, jedna fenka ti učurává ze submisivity a tady píšeš, že zaraženě čekají že bude mela, to zní dost k zamyšlení, dál - fence je 14 let, jak to bylo po těch 14 let? Celou dobu takto?
Spíš si najdi v okolí nějakého odborníka, kdo na to mrkne v reálu.

PetraK
Člen
# Zasláno: 3 Lis 2012 19:43
- Nahlásit

Kacaa
Pokaždé když se ráno na katastrofu přijde, pěkně se na ně zařve, obě se tváří že něco provedli a zaraženě čekají že bude mela
no tohle není řešení - řvát na ně , navíc se zpožděním několika hodin, ony vůbec netuší proč na ně řvete a proč je mazec

Maya
Člen
# Zasláno: 3 Lis 2012 19:56
- Nahlásit

Kacaa
No za prvý nechápu jak můžete podle velikosti louže odvodit, že to dělají obě, když jsou to obě maltézačky, za druhý i kdyby to tak bylo, tak tipuju, že starší už prostě nevydrží věkem a mladší to přečůrá, protože to cejtí. Řvát na ně ráno fakt nemá smysl, jedině kdybyste je přistihli přímo při tom, je možný, že už to dělají ze stresu z toho, že se bojí, co bude ráno až přijdete. Ale i tak bych je asi vzala k vetovi na vyloučení zánětu a podobných věcí.

lamalucni
Člen
# Zasláno: 3 Lis 2012 20:17
- Nahlásit

Odhadovat "pachatele" podle velikosti louží je hovadina. Stejně jako trestat ix hodin po činu - chuděry vůbec netuší, proč na ně řvete, a jediný výsledek je ten, že se začnou bát vašeho příchodu.
Určitě bych jako první vyloučila zdravotní příčinu. Ještě tu nepadlo jedno možné vysvětlení - pokastrační inkontinence (samozřejmě pokud jsou fenky kastrované).

Eninka
Člen
# Zasláno: 3 Lis 2012 20:29
- Nahlásit

lamalucni

Ještě tu nepadlo jedno možné vysvětlení - pokastrační inkontinence (samozřejmě pokud jsou fenky kastrované

já to právě chtěla napsat...Eninka, od doby, co je kastrovaná, tak po nějaké době mě začala v noci budit a chodíme se vyčurat. Předtím to nikdy nedělala a teďka vpodstatě každou noc. Když jsem ji odehnala a nešla jsem ji pustit, vyčurala se doma a tak jsem přišla na to, že se nechce po nocích "vyvětrat", ale vyčurat. To může opravdu souviset s kastrací, co píše zadavatelka (pokud je některá kastrovaná).

Kacaa
Člen
# Zasláno: 4 Lis 2012 00:18
- Nahlásit

No takže:
Kastrované fenky nejsou, takže tím to nebude.
Ad velikost louží, prostě starší fenečka je poloviční (podle mě není úplně čistokrevná) a dělá i menší loužičky no A nepřečůrávají si to navzájem, každá má svoje místo kde "tvoří"
Pejsci nejsou moji, píšu jen dojmy z návštěv, protože si myslím že by s tím mohlo jít něco udělat, ale nechci neco jen tak zkoušet a něco třeba zkazit, tak píšu o rady co s tím.
S tím vynadáním ráno je to asi logické, to asi není ideální řešení (koneckonců to stejně nemá výsledky).
Ještě jsem se dozvěděla že se to prý pořádně rozjelo až s příchodem mladší do domu. Asi jak dělala mladší ve štěněcím věku loužičky, tak to po ní ta starší začla opakovat.
Jak je to tedy zkusit odnaučit? Číhat s něma v noci a přistihnout je při činu? Ňějak je oddělit? Starší se prý občas doma počůrala i dřív, ale jen občas, ne takhle skoro každou noc.

lamalucni
Člen
# Zasláno: 4 Lis 2012 08:46
- Nahlásit

Kacaa
Tak jasně že menší pes dělá v průměru menší loužičky, než větší pes. Ale i velkej pes může udělat malou loužičku, ne? A malej pes může udělat velkou louži, když měl močák už "na prasknutí". Podle toho bych se fakt neřídila. Je dost dobře možné, že to opravdu dělá jen jedna z nich, a pokud je neoddělíte, tak nezjistíte, která.

Za prvé bych přece jen nechala udělat u obou rozbor moči, jestli nemají zánět nebo jiný zdravotní problém. Do té doby nemá smysl cokoliv řešit.

Dál budu vycházet z předpokladu, že čůrají obě, ale samozřejmě platí to, co jsem psala výš... Jestli se ta starší fenka počůrává doma 14 let (i když třeba jen občas), tak se obávám, že už to asi moc neodnaučíte. Osobně bych na tu starší asi víceméně rezignovala, zařídila se tak, aby případné loužičky šly snadno uklidit, a zaměřila se hlavně na tu mladší. Nějaké číhání a tresty nemají smysl - ve vedlejším tématu píšeš, že je fenka tak citlivá a labilní, že učurává při vítání, a ne jen pár kapek. A obávám se, že tresty její labilitu ještě hodně zhoršují. Takže zapomeňte na tresty, zvyšování hlasu, cokoliv. Všechno jen pozitivně (a to neplatí jen pro venčení, ale obecně pro výchovu). Přinejmenším s tou mladší to chce chodit aspoň jednou-dvakrát za noc ven, a přes den taky hodně často, prostě jako se štěnětem. Za každé vyčůrání venku chválit a dát nějakou extra dobrou mňamku, něco, co normálně nedostávají. Hodilo by se naučit aspoň tu mladou čůrat na povel, aby se při tom nočním venčení opravdu vyčůrala. Stačí ten povel párkrát říct, když vidíš, že si dřepá, po vyčůrání dát odměnku, a ona si to spojí. A doma by myslím nebylo od věci naučit fenky spát v kleci nebo přepravce - každou ve své (případně v jedné rozdělené přepážkou). Klec by neměla být moc velká, aby nemohly čůrat na jednom konci a spát v suchu na druhém, ale samozřejmě zase ne moc malá, aby se v ní mohly pohodlně natáhnout. Žádný pes nechce spát v mokrém pelechu. Ale chce to naučit fenky na klec opravdu postupně a pozitivně, aby ji vnímaly jako svůj bezpečný pelíšek, ne je tam šoupnout, zavřít a nechat řvát.

LucieS
Člen
# Zasláno: 4 Lis 2012 10:29
- Nahlásit

Kacaa
Hele tady to fakt asi nevyřešíš, píšeš že fenky nejsou tvoje, to bude muset majitel sám chtít to nějak změnit, a ta změna bude muset být dost razantní - podle mě to štěkání a čůrání prostě svědčí o tom, že v té rodině to s pejsky prostě vůbec neumí a tohle je jen logický výsledek. Bude to běh na dlouhou trať a musí začít u majitele.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání