| Autor |
Zpráva |
Averan
Člen |
# Zasláno: 17 Říj 2012 14:43
- Nahlásit
Ahoj,
mám fenku, 8,5 měsíce. Se všemi pejsky dosud nekonfliktní a hravá, na procházkách OK. Nedávno jsme začali s agility. Asi začíná puberťačit, ale začala být majetnická, když jí dávám pamlsek a ochomítne se kolem jiný pes, vyjede po něm. Když ji pustím na volno, jsou s tím samým psem za dobře, ale jakmile ji chci za něco odměnit a je jiný pes poblíž, vyjíždí. Občas má tendence takhle hlídat i batoh, když ho někam odložím. Nevím, jak ji nejlépe ukázat, že nechci, aby tohle dělala.
Napadlo mě, že případně budu odměňovat jen hračkou, o tu se s ostatními psy tahá, honí se, atd. S hračkami tedy problémy nejsou.
Dále jestli vás nenapadá, jak na štěkání? Ona je ukecaná odmala, má to v povaze, ale neštěká pořád, v menší míře a občas je to snesitelné. Ale pokud jde o cvičák, kde běhají ostatní psi a my čekáme třeba, až přijde na řadu, může se uštěkat. Není to příjemné ani ostatním a samozřejmě pak nejde slyšet, co nám říká cvičitelka. Pomáhá jen zaměstnávat jinou činností, cvičit triky a povely. Když ji odvedu z haly ven, moc to nepomůže, jak je v ráží, štěká dál.
Jsem z toho docela nešťastná, hlavně tedy z toho vyjíždění. Doteď byla bez problémů, ale ta puberta dává zabrat, hlavně tedy mně :-/
|
worick
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2012 00:53
- Nahlásit
U nás je o tak, že já jsem je zvykala od mala, že dávám pamlsky i cizím pejskům a vždycky u toho dostanou i ti moji, takže je to vlastně pamlsek za nic jen za to, že jsou hodní Když balíme tašku na ven nebo na cvičák, vždycky tam dávám pamlsky a říkám, že to jsou pro pejsky kámoše, co potkáme cestou (a že jich je ) Prostě: já rozhoduju o tom, kdo kdy dostane pamlsek...
Se štěkáním neporadím, samojed někdy taky poštěkne, ale není to nijak dramaticky.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2012 03:37
- Nahlásit
Averan
Dále jestli vás nenapadá, jak na štěkání?
na mojí šeltii platil povel lehni, ona v povelu neštěká. Má to svá ale - na každýho psa to neplatí a klidnýho psa na agility ti to moc uklidní a není dostatečně nabuzenej, aby podal správnej výkon.
když jí dávám pamlsek a ochomítne se kolem jiný pes, vyjede po něm.
no jestli ti funguje na hračku, tak mně přijde odměňování hračkou lepší (což ale neznamená, že bych psa nechala vyjíždět po ostatních). Pamlsky v přítomnosti ostatních psů - mně na to výborně fungovaly společné procházky.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2012 08:59
- Nahlásit
Averan
když dávám pamlsky i jiným psům je to tak že : Kdo sedí, žere, kdo nesedí, nežere (tuhle se k nám za barákem postupně přidalo pět zcela cizích psů ). Když se sedí, tak se sedí, tudíž se po ostatních nevyjíždí. Stejně jako ostatní jsem to, že dávám občas (po svolení majitele) pamlsek i cizím psům, učila pesana už od mala při společném řádění štěňat, pak při společných prochajdách. Pes si tak prostě zvykl. Musí se v tom ochodit.
To štěkání - asi bych zkusila důsledně to odcházení, ale opravdu důsledně s tím, že jakmile přestane štěkat může si jít skočit. když štěká = vzdalujeme se. A pak se naopak postupně přibližovat. A taký bych se snažila psa naučit na povel štěkat a následně ho naučit povel ticho. Je to ale běh na dlouhou trať /jako ostatně hodně věcí/. musíš se obrnit trpělivostí, postupovat po krůčcích a nechtít výsledky hned.
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2012 11:52
- Nahlásit
Averan
Ale pokud jde o cvičák, kde běhají ostatní psi a my čekáme třeba, až přijde na řadu, může se uštěkat.
To jsme měli stejně. Šla jsem na to přes povel "ticho". Bylo to v pohodě docela vbrzku...
Ale co teda vbrzku nebylo a není, tak čokla umlčet, když cvičí on sám. Má určitý typ věcí, který plní zásadně za usilovnýho řvaní a řvaní, teďka se snažím pracovat na tom, aby aspoň jeden z nich splnil potichu (ale mám dojem, že se nikam moc nesunem).
V jedné fázi jsem se snažila to udělat tak, že budem něco dělat, jen když bude ticho, a jak začne řvát, konec. Jenže to den za dnem pak vypadalo pak, že jsme si nezacvičili nic a pes byl z toho frustrovanej a řval tím víc...tak jsem to nechala plavat, ať se teda tím řevem uvolňuje... Jen moc nemůžem cvičit doma. Jinak mi to neva...
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2012 12:10
- Nahlásit
Vero
. Jen moc nemůžem cvičit doma
já se v takovej moment otočím a přeruším co děláme. U nás tak po třech opakováních Zrzavohubci docvakne, že takhle se k těm pamlskům nepropracuje, takže to zpravidla (taky ne vždy, to pak prostě ale opravdu odejdu z míst kde cvičím, zabalím to, uklídím a zkusím znovu za chvíli - to už to funguje ) zabere brzo.
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2012 13:13 - Změnil/a: Vero
- Nahlásit
PetraK
já se v takovej moment otočím a přeruším co děláme
tosem právě dělala... než aby mu docvaklo, že má zavřít hubu, tak se nic nekonalo... no třá si to zopáknu zas po čase... ale už to fakt vidím, týden nic neuděláme...
jako ona totiž není ta potíž ho uklidnit, NEŽ začnem. to chápe. ale v okamžiku, kdy už začne dělat ten cvik... tak prostě začne u toho a při tom řvát.
zkouším na jednom povelu to považovat prostě za špatně, neuděláno, neodměněno. doufám, že časem to přinese nějaký ovoce... zatím mi připadá, že mu to buď ne a ne dojít, nebo si nemůže tak nějak pomoct... no uvidíme.
edit: mám pocit, že když dám úplněj zákaz zvukovýho projevu při cvičení, bude to na něj prostě moc. třeba ty sudy by ale mohl časem zvládnout udělat potichu a pak přidat něco jinýho. kdybych začla tím, že chci, aby si nezařval při obíhačce stromů, tak to bysme se asi vážně nedostali nikam...
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2012 13:22
- Nahlásit
Vero
nebo si nemůže tak nějak pomoct..
jo jelito jak vyšitý...ví že má držet kušnu ale je tak natěšenej že řvé a řvé a řvéé je to silnější než on.... a jsou situace kdy prostě nemůžu čekat a nebo odcházet dokud nepřestane, když třeba potřebujeme vyjít ven ze zahrady a je to ráno takže fakt spěchám...
jistej posun začíná bejt v tom že tak jak sem Fáju učila vzít něco dohuby aby mě nevoždibovala tak jeho to učím proto aby neřval...včera jsem kupříkladu šla venčit až za tmy a protože nám nefungá světlo až v lese sem zjistila (si řikám ten je dneska hodnej..neřve) že má v hubě plastovou misku na jidlo blbeček
Averan
ale začala být majetnická, když jí dávám pamlsek a ochomítne se kolem jiný pes, vyjede po něm
já učila majetnickou akitu tak že dostávala ona jeden pamlsek přede mnou druhej pes za mnou když dobrý tak sem pozice střídala, když zvládla tohle tak jsme pak přibližovali přibližovali dneska si je schopná vzít pamlsek a mít čumáky narvaný u sebe. Hodně to pomohlo i v tom že nevylítává krz krmení na cizí hafušáky..což před tím docela činila...
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2012 15:45
- Nahlásit
Vero
že mu to buď ne a ne dojít, nebo si nemůže tak nějak pomoct... no uvidíme.
no ono to chce prostě vydržet asi no. prostě když řveš, tak to balím a konec. Možná taky zkusit po chvíli něco u čeho neřve, abys měla za co pochválit a pak hned zkusit to u čeho řve? a když bude řvát, tak zas konec. abys mu tím jako mohla napovědět.
schopná vzít pamlsek a mít čumáky narvaný u sebe.
to je pravda a to dokonce když jde o špíček, počká hásky až na ní dojde řada. Je to o tom ochození no.
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2012 16:07
- Nahlásit
PetraK
no ono to chce prostě vydržet asi
Asi jo, no. Mně to prostě přestalo bavit, že se týden a víc nedostanem za ty nudnější cviky typu lehni u nohy a tak. Navíc jsem si vůbec nebyla-nejsem jistá, jestli ten pes chápe, oč jde..... jestli se něčeho jako dočkám. (Děcka ostatně taky řvou při hře )
Zatím to zkouším skrz jeden vybranej povel a plánuju, až ho dáme bez řevu, přidám další.....Nebo myslíš, že ho tím zmatu víc, než kdybych to dělala globálně, že řve u cvičení=konec?
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2012 16:08
- Nahlásit
Fajka
řikám ten je dneska hodnej..neřve) že má v hubě plastovou misku na jidlo blbeček
že bych buldozéra učila cvičit s miskou v hubě?
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2012 16:16
- Nahlásit
Vero
až ho dáme bez řevu, přidám další.....Nebo myslíš, že ho tím zmatu víc, než kdybych to dělala globálně, že řve u cvičení=konec?
já bych právě mu na tom u čeho neřve ukázala, že to je dobře,pak bych zkusila to kde řve, velmi snížila požadavky, abych ho mohla odměnit ještě než začne řvát.
|
Averan
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2012 16:37
- Nahlásit
worick: když byla malá, chodili jsme do školky a taky vše bylo v pohodě, mohla s ostatními psi vyžírat jeden pamlsovník...
ani to štěkání nebylo nijak výrazné, to až jsme tam v létě nemohli chodit tak často a najednou se ukázali, tak se mohla uštěkat...
kachna_: no lehni zabere možná jen na chvíli, ona je nabuzená úplně neskutečně a tak ji zase v téhle poloze moc dlouho neudržím jinak je tedy schopná štěkat snad v jakékoli pozici, i s míčkem v hubě a podobně u ní opravdu nehrozí, aby ji lehni uklidnilo...
při společných prochzkách bývá taky víc v pohodě, ale zas když ji přivolám, chci ji odměnit a je někdo kolem... teď jsme byli na agi hřišti a jak jsme jen postávali a sem tam trénovali nějakou překážku, byla hrozně napružená :-/ byli jsme tam s jenou ohařkou... jakmile jsme opustili hřiště, byla jak beránek, šli bok po boku a zkrátka úplně v pohodě...
Petra K: kdo nesedí, nežere, taky u tréninku není moc možné, když seběhne z překážky, nebo ji odměňuju v tu chvíli za zvládnutý trik... nedostává to pak přece jen za sedni...
štěkání - jo, to důsledné odcházené, vidím to asi jako jediné řešení... i když na cvičáku je to pořád trošku problém, když se střídáme a musíme kontrolovat, kdy jdeme na řadu atd. ještě mě napadla ignorace, protože jak je v ráži, štěká i přímo na mě, a dokud nepřestane, nevšímat si jí a až pak pochválit...
na povel štěkat, no to pochopila hned když to trénujeme, tak chápe i dost... jenže pak v akci je to stejně problém.. stejně tak jsem zkoušela NE, jehož význam zná, ale zabralo jen na chvíli...
Fajka:
Ta metoda zní docela zajímavě Ta by za vyzkoušení určitě stála...
Tak děkuji všem za rady, asi si vezmu od všeho něco S tím štěkáním si myslím, že to snad časem zvládnem. Spíš je škoda, že nemáme vyloženě stabilního psího kámoše na trénování těch pamlsků. Chodíme venčit v různě velkých skupinách s různými lidmi a na cvičáku se taky potkávám pokaždé s někým jiným. Když jsem pak s někým prvně a on zažije to, jak Baileys vyjede, tak se samozřejmě ostražitějším stane i páníček a jsme z toho nešťastní všichni.. Hlavně já bych kvůli tomu nechtěla přijít o společné procházky z ostatními a na cvičáku mi ty pohledy taky není příjemné snášet.. Chci mít prostě pohodového psa po všech stránkách... Snad to časem zvládne, je to přece jen i částečně tou pubertou... Ale korigovat se to musí...
Teď jsme chytli psincák, tak navíc chvilku mezi psi, kor na cvičák, nesmíme...
Jinak k další diskuzi Při cvičení taky trochu štěká, ale je to v tom zápalu a to mi tak nevadí, třeba než vyběhneme na trať, ale pak to většinou odběhá potichu Třeba z obíhaček stromů je prostě nadšená, tak si u toho taky dost poštěká, ale zkrátka tak nějak jinak, než když řve bezdůvodně.
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2012 10:07 - Změnil/a: Vero
- Nahlásit
PetraK
já bych právě mu na tom u čeho neřve ukázala, že to je dobře,pak bych zkusila to kde řve, velmi snížila požadavky, abych ho mohla odměnit ještě než začne řvát.
jsem natvrdlá jak to vajco... , vůbec to teď nechápu....
já jsem si vybrala jeden cvik (sudy), které aby měl splněno, označeno, odměněno, musí zvládnout potichu. a počítám, že pokud se to spolehlivě povede, připojím další cvik.
cvikama, kde neřve, prokládám, to jasně.
snížení požavků? tak toleruju, když u toho cosi z hrdýlka chrčí, ale není to štěkot...
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2012 10:31
- Nahlásit
Vero
Já jsem to pochopila ve smyslu snížení požadavků u samotného cviku... pro představu, třeba u "k noze" bych v tuhle chvíli tolerovala, pokud si sedne úplně daleko ode mě, šikmo a s vyvaleným bokem, prostě odměnila bych jakýkoliv pokus třeba i vzdáleně se blížící danému cviku, hlavně když u toho nebude řvát...
U těch sudů bych nejspíš začala zase od začátku odměňovat jen položení na bok, netrvala bych na kompletním cviku, jen na tom, ať u toho neřve. Prostě jako by to byl nový cvik, který je potřeba nacvičit prakticky odznova - "neřvací sudy", na rozdíl od "řvacích sudů", které už umí
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2012 10:38
- Nahlásit
lamalucni
Prostě jako by to byl nový cvik
a s jiným povelem, nebo klidně stejným?
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2012 10:41
- Nahlásit
lamalucni
U těch sudů bych nejspíš začala zase od začátku odměňovat jen položení na bok
tam mám krapet potíž s tím, že jen tichý položení na boku, to je jinej povel, "mrtvý pes", a bylo těžký, aby si to pes přestal plést... takže je dost pravděpodobný, že by si to tímto postupem zas zmátl... se bojim....
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2012 10:49
- Nahlásit
Vero
a s jiným povelem, nebo klidně stejným?
Dobrá otázka... nevím. Osobně bych povel asi vypustila úplně a přidala bych ho zase až tehdy, když bude cvik vypadat přesně tak, jak si představuju, včetně toho neřvaní. Ale tímhle způsobem se nedá cvičit víc věcí naráz... Alternativa by možná mohla bejt, používat pořád ten starý povel a až bude cvik docvičený k dokonalosti, tak ho změnit na jiný. Susan Garrett kdesi psala, že třeba slalom začala cvičit na povel "Noodle", až pes slalom uměl, tak začala dávat dvojitý povel "Weave - Noodle" (nový povel vždycky před starým) a pak ten provizorní povel "Noodle" vypustila. A tím zajistila, že "oficiální" povel Weave se váže jenom k finální verzi slalomu a pes ho nemá spojený s žádnou nedokonalou nedocvičenou variantou...
Ale to jen tak teoretizuju
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2012 10:54 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
lamalucni
Já jsem to pochopila ve smyslu snížení požadavků u samotného cviku... pro představu, třeba u "k noze" bych v tuhle chvíli tolerovala, pokud si sedne úplně daleko ode mě, šikmo a s vyvaleným bokem, prostě odměnila bych jakýkoliv pokus třeba i vzdáleně se blížící danému cviku, hlavně když u toho nebude řvát..
tak přesně tak jsem to myslela
Vero
, vůbec to teď necháp
neumím vysvětlovat neuměla bych učit. ale tak jak to napsala lamalucni sem to myslela.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2012 11:35
- Nahlásit
Averan
kdo nesedí, nežere, taky u tréninku není moc možné
tak to jsem ani nemyslela u tréninku, tam pes pracuje, tohle dělám při společných venčeních, nebo když je tam prostě víc psů. Kdo chce pamlsek sedí, nikam nechodí a pak dostane dobrotu. Kdo se chová jako blb, jde z kola ven.
Ono to, že kvůli pamlsku vyjede, ve své podstatě není až tak věc nečekaná, jak je ve hře majetek /jedno jestli hračka, nebo žrádlo/, dá se čekat, že si každý hájí své. Takže z toho nebuď nešťastná, nebo frustrovaná, protože to se pak přenáší do tvého chování, když chceš psa korigovat (člověk bere ohledy na ostatní, chápu). Neber to jako trágu, ber to jako v podstatě přirozenou věc, na kterou pes potřebuje čas (každý jinak dlouhý), aby akceptoval, že se Ti to nelíbí. Ono ostatně, nám se taky jako dětem úplně moc nelíbilo, když jsme se měli dělit o pytlík bonbónů, že ne? Museli jsme se to naučit. A stejně tak ten pes. Jeho přirozenost velí,hájit si to co je jeho. Tak prostě pomalu a po krůčkách.
|
agáta12
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2012 17:40
- Nahlásit
Nauč ji štěkat na povel .
Když bude umět štěkat na tvůj pokyn opravdu spolehlivě , nauč ji ze štěkej klid nebo ticho . A je to .
je to jednoduché a rychlé a pro psa k pochopení
Když budeš říkat dělat cokoli a ona neví vlastně proč , tak to nepochopí .
|